غلامرضا جعفری شامگاه جمعه در حاشیه برگزاری رقابت های كشتی چوخه گود امام مرشد شهرستان فاروج به خبرنگار ایرنا گفت: كشتی چوخه به عنوان میراث ناملموس كشور ضروری است كه به نسل آینده معرفی شود.
وی با اشاره به اینكه كشتی چوخه در 3 استان فعال است افزود: برای حفظ این میراث، برای نخستین بار لیگ كشتی چوخه را برگزار كردیم واز سویی در تلاش برای تحقق ایجاد فدراسیون ویژه این رشته هستیم .
وی با اشاره به اینكه حفظ این میراث در سایه مشاركت مردم رقم می خورد بیان داشت: با همین رویكرد نخستین آكادمی كشتی چوخه را در فاروج راه اندازی می كنیم .
جعفری با بیان اینكه ، كشتی چوخه به عنوان بخشی از اعتبار فرهنگی كشور از جایگاه ویژه ای برخودار است گفت: این فرصت ها وظرفیت ها ما را مكلف به داشتن برنامه برای رونق و معرفی آن در جهان می كند.
وی گفت: با نظر نمایندگان مجلس شورای اسلامی و دولت در زمینه حمایت از ورزش و تصویب تخصیص 37صدم از مالیات بر ارزش افزوده كشور به ورزش، می توانیم بگویم نقطه عطفی در مسیر ارتقای ورزش كشور شكل گرفته و امیدواریم فدراسیون ورزش روستایی و بازی های بومی و محلی كشور نیز از این ظرفیت بهره مند شود.
وی، برگزاری جشنواره های بین المللی ورزشی با رویكرد فرهنگی، توسعه ورزش كلاسیك در روستاها، برگزاری كارگاه و كلاس های آموزشی و تقویت ورزش در روستاها را از برنامه های فدراسیون ورزش روستایی و بازی های بومی و محلی كشور برای امسال اعلام كرد.
جعفری گفت: برنامه ها را به فراخور ظرفیت های استانی و منطقه ای هر استان تعریف شده و مسئولان هر استان مكلف به برگزاری جشنواره های خاصی برای ترغیب جامعه روستایی به عنوان جامعه مولد كشور است.
وی با اشاره به اینكه، جلب مشاركت جامعه زنان در ورزش به خاطر نقش بارزی كه دراركان زندگی روستایی و تربیت نیروی انسانی دارند در اولویت قرار گرفته تاكید كرد: با استفاده از توان تخصصی سایر فدراسیون ها ، برگزاری دوره های بازآموزی، ارتقا، دانش افزایی در حیطه مربیگری وداوری امسال اهتمام ویژهای خواهیم داشت.
جعفری گفت: 2 هزارو 400 شكل بازی بومی ومحلی در قالب 700 نوع در كشور داریم كه اصالت بازی ها همان حدود 700 نوع است وسایر آن شكل مشابه بازی های دیگر است.
وی گفت: در تلاش هستیم با تبار شناسی كه صورت می گیرد فلسفه ومنطق حاكم بر این بازی ها را تبین كنیم.
وی یادآورشد: اگر اعتبارات تصویب شده در سال 96، تخصیص یابد ورزش كشور با كمترین چالش مواجه است.
برگزاری كشتی گود امام مرشد از دیرباز در 14 فروردین بوده است كه امسال برودت هوا مسئولان را برآن داشت كه زمانش را به اول اردیبهشت تغییر دهند.
كُشتی با چوخه از معروفترین ورزشهای محلی ایران است كه میان اقوام كرد و ترك خراسان رواج دارد، كشتی كه اكنون در فهرست میراث ناملموس ثبت ملی نیز شده است و در جشنهای عروسی و نوروز همراه با ساز و دُهل اجرا میشود.
نام كشتی از جلیقهای كه كشتیگیران به تن دارند، یعنی همان «چوخه» گرفته شده است، كشتیگیرها علاوهبر آن به كمر شال آبی و یا قرمز میبندند تا به این ترتیب داور آنها را از یكدیگر تشخیص دهد. پوشش كشتیگیرها خاص و كاملا محلی است.
معمولا آستین لباسها تا آرنج بالا زده میشود و شلوارها كوتاه است و یا تا بالای زانو بالا زده میشود.
گوش چوخهكارها نیز مثل سایر كشتیگیرها شكسته شده است، بدنشان تنومند و آدابشان در گود، پهلوانی است، پیش از آغاز كشتی و به خاك زدن پشت حریف، بوسه بر خاك میزنند و در پایان دست حریف را میفشارند.
****************************************
خبرنگار: مرضیه مهربان **انتشاردهنده: علی اصغرافتاده
7187
تاریخ انتشار: ۲ اردیبهشت ۱۳۹۶ - ۱۳:۲۱
فاروج- ایرنا- رئیس فدراسیون ورزش روستایی و بازی های بومی و محلی گفت: آكادمی كشتی چوخه برای نخستین بار در فاروج راه اندازی می شود كه زیرساخت های این رشته باید در شهرستان تامین شود.