تاریخ انتشار: ۲ اردیبهشت ۱۳۹۶ - ۱۳:۲۹

مراغه - ایرنا - روز زمین پاك به عنوان فرصت و بهانه ای برای پاك زیستن و همدردی با دردها و زخم های طبیعت و دوری از روزمرگی و زندگی خسته كننده ماشینی جامعه امروز، نیازمند حضور مردم و سازمان های مردم نهادی است كه دل درگرو سبز زیستن دارند.

به گزارش ایرنا، زمین به عنوان گهواره و مهد تمدن بشری و زیستگاهی برای گونه های متنوع جانوری همواره با پیشرفت تكنولوژی های نوین در معرض خطر و آسیب هایی است كه در آینده سلامت جوامع مختلف را در هر نقطه از دنیا به چالش خواهد كشید.
زیستن در محیط های آلوده به انواع آلاینده ها، زباله ها، پسماندهای صنعتی و خانگی در كنار آلودگی های صوتی همه و همه به عنوان تهدیدی برای اكوسیستم ها و نیز محیط زیست شهری؛ مخاطره آمیزترین نوع زندگی در عصر حاضر است.
جوامع مدرن دنیا اكنون به این باور رسیده اند كه زمین و محیط زیستی پاك برای رشد و توسعه به مثابه آبی زلال برای یك ماهی در تنگی شیشه ای است و این تمثیل بخشی از اهمیت و جایگاه حفاظت از محیط زندگی و زیست بشری را به تصویر می كشد.
با توجه به اهمیت محیط زیست سالم در زندگی امروز، نقش فرهنگ سازی در كاهش آسیب های حاصل از تخریب ها و آلاینده های رو به گسترش در شهرها، كمتر از خدمات دستگاه های اجرایی و شهری نبوده و می تواند در نهادینه ساختن باور، پاك بودن و پاك زیستن را برای نسل های آینده نقشی انكار ناپذیر ایفا كند.
كاهش بار آلاینده ها به ویژه زباله و پسماندهای خانگی و نیز پیشگیری از انتشار آن در سطح شهرها با وجود پیشرفت های محسوس در جمع آوری آنها در قالب خدمات شهری شهرداری ها؛ باز هم نیازمند ورود سازمان های مردم نهاد و نیز آحاد مردم در قالب این انجمن های زیست محیطی است.
روز جهانی زمین پاك در سراسر دنیا به عنوان نمادی از ترویج فرهنگ حفاظت و نگهداری از محیط زیست و محیطی كه در آن زندگی بشری به رشد و بالندگی می رسد؛ فرصتی مغتنم برای توجه به این فرهنگ سلامت محور و آینده نگر است.
مراغه نیز به عنوان یكی از شهرهای سرسبز و زیبا در شمال غرب كشور و به عبارتی بهشت آذربایجان، با داشتن اكوسیستم و جاذبه های طبیعی فرح بخش و چشم نواز، همواره محلی برای فعالیت سازمان ها و انجمن های مردم نهادی است كه برای اعتلای فرهنگ حفاظت از محیط زیست آن كمر همت بسته اند.
برگزاری برنامه های فرهنگی ویژه روز زمین پاك در این شهر تاریخی و گردشگری به صورت خودجوش یا با همكاری سازمان های متولی محیط زیست و شهرداری در نقاط مختلف این شهر، بستری مناسب برای ترویج فرهنگ پاك بودن و صیانت از عرصه های طبیعی و زیست بوم های شهری ایجاد كرده است.
نظافت و جمع آوری زباله ها در معابر شهری و خیابان های پرتردد و مسیرهای منتهی به جاذبه های گردشگری به صورت خودجوش توسط سازمان های مردم نهادی چون ' انجمن حفاظت از محیط زیست و منابع طبیعی مراغه' و' تشكل زیست محیطی همای سبز' و نیز برخی گروه های خودجوش مردمی از جمله برنامه های فرهنگی و فرهنگ سازی است كه در روز زمین پاك اجرا می شود.
حضور و مشاركت فعال نهادهای متولی و خدمات رسان شهری از جمله حفاظت محیط زیست و شهرداری در كنار سازمان های مردم نهاد و عاشقان طبیعت و محیط زیست در این روز دلگرمی مناسبی درطی كردن مسیر پر فراز و نشیب به سوی زمینی پاك است.
مدیر انجمن مردم نهاد همای سبز مراغه كه یكی از متولیان پاكسازی مناطق شهری در روز زمین پاك بود گفت: این حركت خودجوش با حضور عاشقان طبیعت هرساله در نقاط مختلف این باغ شهر زیبا اجرا می شود.
محمدحسن امیرفرهنگی افزود: برگزاری آیین پاكسازی خیابان ها و معابر شهری مراغه توسط اعضای این انجمن فرصتی برای معرفی و شناساندن فرهنگ حفاظت از محیط زیست است.
یكی دیگر از فعالان زیست محیطی مراغه نیز كه با همكاری آحاد مردم در روز زمین پاك حركتی در زمینه پاكسازی محیط زیست انجام می دهند در این خصوص گفت: تلاش برای پاكسازی و عاری كردن زمین از آلاینده ها و پسماندها در مناطق مختلف به عنوان فرهنگی ماندگار باید در جامعه نهادینه شود.
مینا غلامی كه از كاركنان مركز بهداشت و درمانی ورجوی مراغه است در این زمینه افزود: همكاران این مركز به مناسبت روز زمین پاك و هفته سلامت با مشاركت مردمی اقدام به پاكسازی منطقه این روستا و جاده های گردشگری منتهی به این منطقه كرده ایم.
وی اضافه كرد: این حركت فرهنگی و زیست محیطی به صورت خودجوش و با همراهی و مشاركت بیش از 70 نفر از پرسنل كارخانه شیشه سازی، رابطین سلامت، دهیاری و پایگاه های بسیج این منطقه اجرا شده است.
به گزارش ایرنا، حركت های خودجوش مردمی در راستای فرهنگ سازی برای پاك نگهداشتن محیط زیست در عصر حاضر به عنوان بازویی كارآمد در كنار سازمان های متولی این امر و خدمات رسان در سال های اخیر قابل تقدیر بوده لیكن منحصر شدن این نوع برنامه ها به روزهای خاصی از سال یكی از چالش های پیش رو در این عرصه است.
حضور و مشاركت بی ادعای عاشقان طبیعت و محیط زیست در برنامه ها و حركت های فرهنگی به صورت سازماندهی شده در طول سال و با حمایت های دولت تدبیر و امید و نیز سازمان حفاظت محیط زیست و شهرداری ها می تواند بخش مهمی از بار فرهنگ سازی و كاهش محسوس آلاینده ها و آلودگی های زیست محیطی را در مناطق شهری بر دوش بكشد.
22 آوریل مصادف با 2 اردیبهشت به عنوان روز زمین پاك نام گذاری شده و فرصتی برای فرهنگ سازی در حفاظت از محیط زیست به شمار می رود.
گزارش از: ابراهیم مطلوبی** انتشار دهنده:محمد رستگار
3077/7487/6183