امير سرتيپ دوم ستاد ابراهيم گلفام روز شنبه در آستانه سي و هشتمين سالگرد شهادت امير سپهبد محمد ولي قرني، نخستين رئيس ستاد مشترك ارتش پس از پيروزي انقلاب اسلامي روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار دفاعي ايرنا، افزود: اگرچه هنوز نيز كسي به نقش وجودي شهيد سپهبد قرني در روزگار غربت و تنهايي اين مرزبوم پي نبرده ولي عمر اندك و با بركت اين شهيد اثبات كرد، كسي كه ملت و رهبري را باور دارد، براي تحقق آرمان هاي ملي چارهاي ندارد جز اينكه هزينههاي آن را پرداخت كند، اگرچه به قيمت جانش تمام شود.
وي در خصوص ويژگي هاي ممتاز شخصيتي شهيد سپهبد قرني نيز گفت: صداقت و پاكدامني از ويژگيهاي بارز اين شهيد سرافراز ارتش اسلام بود، به طوري كه فرم ارزشيابي خدمتي پروندهاش، خود مؤيد اين ادعا است؛ در اين فرم ارزشيابي كه در سال 1324 تنظيم شده و چهل و سه خصوصيت اخلاقي و رفتاري در آن ارزشيابي شده است؛ در تمام موارد نسبت به ايشان نظريه در حد عالي داده شده، اين امر نشانگر ميزان صداقت، درستي، پاكي و خلوص اوست كه تربيت عالي وي را ثابت مي كند؛ اين خصوصيات تا پايان زندگي در وجود اين شهيد والامقام وجود داشت و از وي شخصيتي ستودني ساخته بود.
رئيس سازمان حفظ آثار و نشر ارزشهاي دفاع مقدس ارتش اضافه كرد: شهيد سپهبد قرني به علت شايستگي و كارداني، رتبه هاي نظامي را يكي پس از ديگري پشت سر گذاشت و در آخرين مرحله پس از كودتاي 28 مرداد 1332، با درجه سرتيپي در رأس ركن دوم ستاد ارتش قرار گرفت و تا 20 بهمن 1336 در اين سمت خدمت مي كرد.
امير سرتيپ دوم گلفام توضيح داد: شهيد قرني در زمان كودتاي 28 مرداد1332، فرمانده نظامي تيپ گيلان بود، اما بر پايه اسناد موجود، خرده گيري سياسي قرني عليه حكومت محمدرضا شاه پهلوي از پايان 1335 و در دوران نخست وزيري حسين علاء آغاز شد كه در اين دوران، جايگاه سياسي قرني در چارچوب انتقاد از دولتهاي وقت بود و اين انتقاد، با نخست وزيري منوچهر اقبال در فروردين 1336 بالا گرفت.
وي ادامه داد: قرني در مهرماه 1336 به درجه سرلشكري رسيد كه اين امر نشانگر اعتماد محمدرضا پهلوي به او تا اين تاريخ مي باشد، اما در 26 بهمن 1336 وي كه با درجه سرلشكري در جايگاه ركن دوم ستاد ارتش بود از اين سمت بر كنار شد.
رئيس سازمان حفظ آثار و نشر ارزشهاي دفاع مقدس ارتش با اشاره به مبارزات سياسي شهيد قرني قبل از پيروزي انقلاب اسلامي نيز اظهار كرد: مبارزه سياسي عمل گرايانه سپهبد قرني از 1336 آغاز شد؛ او در دوران خدمت، به فساد مالي در درون ارتش پي برد و در رايزني با گروهي از همفكران و همكاران، فعاليت خود را براي اصلاح اين وضعيت آغاز كرد و براي اينكار، در 1336 هنگامي كه رياست ركن دوم ارتش را بر عهده داشت، طرح كودتايي را براي براندازي تاج و تخت محمدرضا شاه پهلوي ريخت كه افشاي آن، به دستگيري وي در هشت اسفند 1336 انجاميد كه پس از رو شدن سندهايي درباره نقش آمريكا در اين ماجرا و دستگيري قرني، وي در 31 تير1337، از ارتش شاهنشاهي اخراج شد.
وي در ادامه افزود: شهيد قرني در هشتم آذر 1339، پس از گذراندن 2 سال و 8 ماه زندان، آزاد و پس از آزادي از زندان، از 1341 كوشش خود را عليه حكومت پهلوي پررنگ تر ساخت به طوري كه همزمان با آغاز مبارزه سياسي حضرت امام خميني(ره) عليه حكومت شاهنشاهي پهلوي و آمريكا و اسرائيل، دلبستگي محمد ولي قرني به خواندن كتابهاي سياسي و مذهبي، او را نيز به گرد شاگردان جنبش اسلامي امام(ره) وارد كرد.
امير سرتيپ دوم گلفام خاطرنشان كرد: در همين راستا، شهيد قرني به چهره هاي مذهبي؛ همچون آيتالله سيدمحمود طالقاني و آيتالله سيد محمدهادي ميلاني نزديك شد و به زودي پيوندهاي قرني با آيتالله طالقاني، ديدار وي با آيتالله ميلاني در جريان قيام 15 خرداد 1342و حضورش در برخي نشستهاي مذهبي فاش شد؛كه در اين راستا ساواك، در پنجم دي1342، او را به همراه شماري ديگر دستگير كرد كه پس از دستگيري، برخورد حكومت ساواك با قرني خشن بود.
وي گفت: در آن سال شهيد قرني به مدت 9 ماه در زندان انفرادي به سر برد و سپس، در دادگاه نظامي به سه سال زندان محكوم شد و تا 20 آذر 1345 در زندان بود؛ از اين زمان تا واپسين روزهاي دستگاه حاكم پهلوي، پيوسته ساواك قرني را ميپاييد.
رئيس سازمان حفظ آثار و نشر ارزشهاي دفاع مقدس ارتش تصريح كرد: شهيد قرني شرافتمندانه زندگي كرد، بطوريكه ارتشبد فردوست كه رئيس دفتر ويژه اطلاعات محمد رضا شاه بود، در تير 1337، مبلغ 3 ميليون تومان را به قرني براي بهبود وضع زندگي او پيشنهاد مي دهد كه اين امير سرافراز ارتش در پاسخ مي گويد: «من نيازي ندارم و در آخرين روزهاي زندگي خود به سر مي برم. سعي دارم آن را به نماز و عبادت بگذرانم.» پاسخ او به فردوست پاسخي دندانشكني بود كه از غناي روحي و قناعت پيشگي او حكايت ميكرد.
وي با اشاره به گوشه اي از زندگي پر افتخار شهيد امير سپهبد محمد ولي قرني پس از پيروزي انقلاب شكوهمند اسلامي گفت: اين شهيد والامقام ارتش اسلام با برپايي نظام مقدس جمهوري اسلامي ايران و پايه ريزي ارتش مكتبي و مردمي ايران، طي حكمي از سوي حضرت امام خميني(ره) با درجه سرلشكري به سمت نخستين رئيس ستاد مشترك ارتش جمهوري اسلامي ايران پس از انقلاب برگزيده شد و روز 23 بهمن 1357- به فاصله يك روز پس از پيروزي- شهيد قرني كه در شوراي انقلاب عضويت داشت، با حكم «رياست ستاد ارتش ملي اسلامي» وارد ستاد ارتش شد و بلافاصله كارش را شروع كرد.
امير سرتيپ دوم گلفام توضيح داد: در آن روزها شرايط به گونه اي بود كه شهيد قرني ناگزير بود در چند جبهه مبارزه كند؛ نخست گروهك هاي ضدانقلاب كه بعدها طينت خبيث آنان براي مردم مشخص شد و به صورت رسمي در برابر انقلاب اسلامي موضع گرفته بودند و دوم افرادي كه دوستدار انقلاب بودند، ولي ندانسته با ارتش و اصل وجود آن مخالف ميورزيدند، شعار شيطاني انحلال ارتش و ارتش توحيدي، آن هم با توجه به امكاناتي كه گروهك ها در اختيار داشتند و پشتوانه محكمي كه از سوي استكبار جهاني ضدانقلاب داخلي را مورد حمايت قرار ميداد، چيزي بود كه قرني و همفكرانش بايد با آن مبارزه مي كردند.
وي گفت: ماجراي حزب دمكرات كردستان و گروهك كومله، مسلح بودن ضدانقلاب در منطقه حساس كردستان و خلع سلاح پادگان مهاباد كه موجب شد ضدانقلاب پادگان لشكر 28 پياده كردستان(سنندج) را در محاصره خود بگيرد از جمله مواردي است كه فردي مانند قرني، به عنوان رئيس ستاد ارتش بايد در برابرش ايستادگي مي كرد.
رئيس سازمان حفظ آثار و نشر ارزشهاي دفاع مقدس ارتش در ادامه افزود: در اظهارات تمامي كساني كه درباره شهيد قرني صحبت كردهاند، شجاعت، شهامت، صداقت و راستي و درستي از خصائص بارز وي شمرده شده و همگان بر اين قول متفق هستند كه او فردي مؤمن، انقلابي، وطن دوست و عاشق كشورش بود.
وي گفت: شهيد قرني مسئوليت خود را بهخوبي مي شناخت و مي دانست كه در آن شرايط خطير و حساس چه وظيفهاي در برابر ارتش و چه وظيفهاي در مقابل انقلاب و رهبر آن بر عهده دارد؛ اواخر اسفند 1357 ماجراي حمله به پادگان سنندج از سوي ضدانقلاب كردستان پيش آمد؛ به دنبال آن تعدادي از اعضاي شوراي انقلاب به سنندج سفر كردند تا با ضدانقلاب(حزب دمكرات) به مذاكره بپردازند؛ شهيد قرني با كمك نيروي زميني و هوانيروز و نيروي هوايي، به رغم خطرات زيادي كه وجود داشت، توانست لشكر را از محاصره نجات دهد، اما اقدامات نظامي قاطعانه شهيد قرني مورد قبول دولت موقت نبود و از طرفي شهيد قرني هم حاضر نبود روش نظامي خود را كه مخالفت با مماشات بود، عوض كند.
امير سرتيپ دوم گلفام تصريح كرد: از اين رو وي استعفاي خود را نوشت، به قم برد و تسليم حضرت امام (ره) كرد، اما امام راحل(ره) با استعفاي شهيد قرني مخالفت كردند و از او خواستند كه به تهران باز گردد و به مسئوليت خود ادامه دهد.
وي يادآور شد، چندي بعد از اين اتفاقات، مرحوم مهندس بازرگان شهيد قرني را به دفترش دعوت كرد كه در اين ملاقات بازرگان به قرني گفته بود كه استعفايش را پذيرفته است. شهيد قرني گفته بود كه استعفايش را به امام داده، نه به نخستوزير! آقاي بازرگان گفته بود كه امام استعفاي شما را پذيرفته اند كه شهيد سرلشكر قرني با شنيدن اين حرف از همان نخست وزيري به دفترش تلفن كرده و با سرلشكر هادي شادمهر(معاونش) صحبت كرده و ميگويد كه ديگر به محل كارش نخواهد آمد.
رئيس سازمان حفظ آثار و نشر ارزشهاي دفاع مقدس ارتش گفت: تدابير، روش ها، طرح ها و اقدامات قاطع نظامي شهيد قرني بعد از شهادت ايشان از سوي شهيد دكتر مصطفي چمران براي نظم، امنيت و آرامش در غرب كشور دنبال و اجرا شد.
وي در خصوص نظر شهيد قرني در همراهي ارتش با انقلاب توضيح داد و اظهار كرد: اين شهيد بزرگوار اعتقاد داشت كه ارتش ايران از حيث شايستگي رزمي؛ سازماندهي و آموزش انفرادي و يگاني از چنان كارايي رزمي برخوردار است كه مي تواند در مقابل ارتش بلوك شرق نيز يك ماه مقاومت كند. او بر اين باور بود كه پيوستن ارتش به مردم از سر ناچاري نبوده و ريشه هاي آن را بايد در اعتقادات و ميزان نفوذ مرجعيت ديني در باورهاي ارتشيان جستجو كرد.
وي در خصوص نحوه شهادت شهيد قرني نيز اينگونه توضيح داد:با استعفاي شهيد قرني در ششم فروردين 1358 بخش دوم خدمت شهيد قرني در ارتش، پس از گذشت 43 روز پرماجرا و پرتنش، به پايان رسيد؛ اما قدر مسلم اينكه با اين كنارهگيري از خدمت، قرني در حقيقت خانه نشين شد و شرايط به گونه اي بود كه ضد انقلاب داخلي و گروهكهاي حاضر در صحنه انقلاب، چه در دوران خدمت و چه در دوران خانه نشيني شهيد قرني، با سوء استفاده از فرصت پيش آمده، به ترور شخصيت وي پرداختند و از آنجا كه با كمال تأسف كسي از حريم شخصيت و وجهه شهيد قرني دفاع نكرد، دشمنان تا توانستند در مطبوعات و رسانه ها از وي و عملكردش در طول دوران خدمت(پس از انقلاب) بد گفتند و او را به باد انتقاد گرفتند.
رئيس سازمان حفظ آثار و نشر ارزشهاي دفاع مقدس ارتش ادامه داد: شهيد قرني، فارغ از همه بدگوييها و انتقادها، در خانه نشست و منتظر سرنوشت خويش شد، اين انتظار براي قرني كه حالا در سن نزديك به 70 سالگي، بيش از چهل سال مبارزه را پشت سر نهاده بود، زندان رفته بود و شكنجههاي جسمي و روحي فراوان را از سر گذرانده بود، فقط بيست و هشت روز به درازا كشيد و دشمنان انقلاب و اسلام حتي به كناره گيري شهيد قرني از مسئوليت خود رضايت ندادند بعد از ترور شخصيت او در جرايد سرانجام پس از 28 روز از استعفاي وي، در روز سوم ارديبهشت 1358، ساعت11:30 سرلشكر محمد ولي قرني كه در منزل شخصياش(خيابان وليعصر) به سر ميبرد، مورد هدف از سوي حميد نيكنام از اعضاي گروهك محارب و منحرب فرقان قرار گرفت.
امير سرتيپ دوم گلفام خاطرنشان كرد: اگرچه گروه فرقان به شهادت بازوي نظامي و امنيتي نظام نوپاي انقلاب اسلامي ايران اكتفا ننمود و نه روز بعد در 12 ارديبهشت 1358 بازوي فكري انقلاب اسلامي شهيد مرتضي مطهري را نيز به شهادت رساند.
وي در پايان گفت: شهيد امير سپهبد محمد ولي قرني، نخستين قرباني ضدانقلاب و نخستين شهيد ترور در آغازين روزهاي انقلاب مزد صداقت خود را از خداي تبارك و تعالي گرفت و در روزگار پيري به فيض شهادت رسيد.
اجتمام** 7029** 1569
خبرنگار: فرهاد شرف پور ** انتشار: علي حبيبي
*آگاهي از آخرين اخبار اجتماعي و حوادث ايران و جهان در كانال تلگرام گروه اجتماعي ايرنا:
@irnaej
https://t.me/irnaej
تاریخ انتشار: ۲ اردیبهشت ۱۳۹۶ - ۱۴:۲۲
تهران - ايرنا - رئيس سازمان حفظ آثار و نشر ارزشهاي دفاع مقدس ارتش گفت: شهيد امير سپهبد محمد ولي قرني بازوي دفاعي، سپر امنيتي انقلاب و قرباني تروريسم بود.