تاریخ انتشار: ۳ اردیبهشت ۱۳۹۶ - ۰۹:۰۴

تهران- ایرنا- اعلام نتیجه بررسی صلاحیت نامزدهای شورای شهر به ویژه در تهران، بحث و نظر و تحلیل هایی را در مورد سازوكارهای انتخابی و چینش نامزدهای نهایی این انتخابات برانگیخته است.

گزارش بررسی مطبوعاتی گروه پژوهش و تحلیل خبری ایرنا، به سرخط اصلی خبرها و همچنین نوشته های سرمقاله نویسان و نویسندگان روزنامه های امروز شنبه 3 اردیبهشت ماه1396 خورشیدی در حوزه های سیاسی و اقتصادی نگاهی انداخته و مهم ترین موضوع های مورد توجه این روزنامه ها را بررسی كرده است.

**ابطال و صدور مجوز ورود به ساختمان بهشت
راه یابی برخی چهره های اصلاح طلب و بازماندن برخی چهره های اصولگرا و اعضای فعلی شورای شهر تهران از رقابت های انتخاباتی در روزنامه های امروز برجسته شد.
روزنامه «آفتاب یزد» در گزارش خود در این ارتباط آورد: پس از فتح بهارستان؛ قرار است این بار اصلاح‌طلبان، بهشت را به تسخیر خود در آورند. این خبر را می‌توان با نظر افكندن به اسامی داوطلبان تایید صلاحیت شده انتخابات شوراهای اسلامی استان تهران دریافت. روز گذشته فهرستی متشكل از نامزدهای تایید صلاحیت شده منتشر شد كه اصلاح‌طلبان آن، این بار برآمده از پلن D و C این جناح سیاسی نبودند و از اعتدالگرایان و اصولگرایان معتدل هم به عاریت گرفته نشده بودند. بلكه كنشگران درجه یك و ریشه دوانده در زمین اصلاحات بودند كه هزینه نگرش سیاسی‌شان را در طول سالیان گذشته پرداخته و از همین روی، در بلك لیست سپهر سیاسی ایران قرار داشتند و بایكوت شده بودند.
در ادامه می خوانیم: یك بار دیگر درخت تنومند و ریشه دوانده اعتماد مردم به اصلاح‌طلبان به ثمر نشست و مردم ایران توانستند میوه تَكرار اسامی لیست امید را كه در هفتم اسفندماه 94 در برگه‌های رای خود نگاشته بودند، در دوم اردیبهشت ماه 96 برداشت كنند. نمود حضور پایتخت نشینان بر پای صندوق‌های رای، آنجایی بود كه نمایندگان برآمده از لیست امید تهران در راس هیئت‌های نظارت بر انتخابات شوراهای اسلامی استان تهران قرار گرفتند و توانستند كاندیداهای اصلاح‌طلب را با ترازوی علم، شایستگی و قانون مداری بسنجند نه با غربال سیاسی‌كاری و بازی‌های جناحی.
به نوشته روزنامه «شرق» در این ارتباط، در بین هیاهوهایی كه در انتقاد به رد صلاحیت برخی چهرهای وابسته به جریان اصولگرا و اعضای فعلی شورای شهر تهران مانند علیرضا دبیر، الهه راستگو، مرتضی طلایی، عباس جدیدی، حبیب كاشانی و حسین رضا‌زاده به راه افتاده است، گمانه‌زنی‌ها درباره چگونگی احراز صلاحیت‌ها به خط خبری اصلی رسانه‌های منتقد جناح اصولگرا از جمله خبرگزاری‌های فارس و تسنیم بدل شده است، مثلا پرویز سروری به فارس گفته: «ظاهرا اصلاح‌طلب‌ها كه احساس كردند شرایط جامعه علیه آنها می‌شود و یك رویگردانی اجتماعی را حس كردند، تصمیم گرفتند تا انتخابات را مهندسی كنند و قرار است خودشان بگویند چه كسی وارد شورا بشود و چه كسی وارد نشود!». به نوشته این روزنامه، اتهامات مالی، عمده‌ترین دلیل رد صلاحیت‌های شورا بوده است.
روزنامه «ابتكار» هم در گزارش خود نوشت: به نظر می‌رسد نامزدهای اصلاح‌طلب عضویت در شورای شهر تهران این بار بیش از گذشته اقبال داشته و توانسته‌اند كاندیداهای متعددی را وارد عرصه رقابت انتخاباتی كنند و این بار فیلتر هیات نظارت بر انتخابات شوراهای شهر و روستا با آن‌ها مهربان‌تر بوده است. این وضعیت اما در دیگر استان‌ها و شهرستان ها شكل دیگری دارد. فعالان اصلاح‌طلب نامزد عضویت در شوراهای شهر و روستا در بسیاری از مناطق كشور قادر به عبور از فیلتر هیات نظارت نبوده و در همین مرحله اول میدان را به رقیب واگذار كردند و حتی فرصت حضور در عرصه رقابت را هم از دست داده‌اند.
روزنامه «جوان» اما در گزارشی با عنوان «رد و تأیید مهندسی شده نامزدهای شوراها» نوشت: برخی اعضای شاخص جناحی كه در حال حاضر كرسی‌های كمتری از صحن شورا را در اختیار دارد، معتقد بودند چه بسا انتخابات شورای شهر از انتخابات ریاست جمهوری مهم‌تر باشد. گویا این اهمیت نتیجه خود را در تأیید و رد صلاحیت‌های هیئت نظارت بر انتخابات نشان داد، چنانچه با ابلاغ نتایج به كاندیداها مشخص شد كه وزارت كشور با تأیید صلاحیت‌ها جناحی و سیاسی برخورد كرده است؛ امری كه موضع‌گیری تأیید صلاحیت‌شده‌ها را هم به دنبال داشته است.

**تعیین تكلیف مناظره های تلویزیونی
تصمیم تازه كمیسیون تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری مبنی بر پخش زنده مناظره های تلویزیونی به یكی از مهمترین محورهای خبری تحلیلی روزنامه های امروز تبدیل شد.
به نوشته روزنامه «خراسان»، سرانجام پس از فشار شدید افكار عمومی، درخواست نامزدها و انتقاد گسترده چهره های سیاسی، ستاد تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری مصوبه روز پنج شنبه خود مبنی بر ضبط شده بودن مناظرات انتخاباتی را پس گرفت.
روزنامه شرق هم در گزارشی نوشت: سرانجام با پخش زنده مناظره‌های انتخابات ریاست‌جمهوری موافقت شد. این تصمیم كمیسیون تبلیغات انتخابات ریاست‌جمهوری، پایانی بود بر ٤٨ ساعت كشمكش؛ این كشمكش‌ها از آنجا شروع شد كه از سوی این كمیسیون اعلام شد مناظره‌های انتخابات به صورت ضبط‌شده پخش خواهند شد. این خبر واكنش‌های منفی زیادی را در پی داشت؛ از واكنش علنی رئیس‌جمهوری در یك سخنرانی در شیراز تا سایر نامزدها. اما دیروز وزیر كشور در جمع خبرنگاران از دو بار تماس رئیس‌جمهوری سخن گفت... تماس‌هایی كه برای احوال‌پرسی نبود؛ بلكه برای اعتراض به لغو پخش زنده مناظره‌های انتخاباتی بود.
روزنامه «آرمان» هم نوشت: آخرین روز فروردین ماه بود كه سخنگوی وزارت كشور از تصویب ضوابط و چارچوب‌های تولید و پخش برنامه‌های انتخاباتی دوازدهمین دوره ریاست جمهوری خبر داد و گفت مقرر شد مناظره‌های انتخاباتی نامزدها به صورت ضبط شده وگفت‌وگوهای تلویزیونی به صورت زنده پخش شود. این تصمیم با مخالفت‌های زیادی همراه شد و خواستار تجدیدنظر در این تصمیم شدند. رئیس جمهور از جمله مخالفان سرسخت پخش غیرمستقیم مناظره‌ها بود و اظهار كرده بودكه من معتقد به آزادترین شیوه مناظره هستم كه همه حرف‌هایشان را بزنند. روز گذشته هم وزیر كشور درحاشیه همایش فرماندهان ناجا و با حضور در جمع خبرنگاران با اعلام اینكه 4 نفر از 5 عضو كمیسیون تبلیغات انتخابات به پخش ضبط شده مناظره‌های تلویزیونی رأی دادند، گفت: رئیس جمهور 2 بار در تماس مستیقم با من به لغو پخش زنده مناظره‌ها اعتراض كرد. حتی ضرغامی و رئیسی از جناح اصولگرا به این تصمیم ایراداتی وارد كردند اما شب گذشته تصمیم آخرین روز فروردین ملغی شد.
این روزنامه در یادداشتی هم از تاثیر پخش زنده مناظرات بر میزان مشاركت مردم در انتخابات گفت و نوشت: فقط در صورتی می توان افكار عمومی را در مورد پخش مستقیم مناظره‌ها اقناع كرد كه این امر مصوبه شورای عالی امنیت ملی را داشته باشد كه طبیعتا باید به تصویب مقام معظم رهبری رسیده باشد. در غیر این صورت هیچ مرجع تصمیم‌گیری نمی‌تواند در این خصوص افكار عمومی را قانع كند، زیرا این حركت كاملا در راستای كاهش مشاركت است. مقام معظم رهبری در روزهای گذشته به لزوم انتخابات پرشور تاكید داشته‌اند، از این رو پخش مستقیم مناظره‌ها گام اساسی در راستای پرشور شدن انتخابات است.
روزنامه «اطلاعات» هم در یادداشتی نوشت: مردم هم حقوقی دارند و می‌خواهند بی‌واسطه با سطح اقتدار، بیان و كیفیت رفتار و واكنش‌های رئیس‌جمهور منتخب آشنا شوند. این یك ادعا و خواست سیاسی نیست كه برخی از تصمیم‌گیران در شورای تبلیغات، مخالفان و منتقدان را به آن متهم می‌كنند. بلكه یك حق طبیعی است. در زمانی كه باید از تجرّی و بی‌پروایی و تندگویی یكی از نامزدها جلوگیری می‌شد و به متهم شدگان مظلومی نظیر مرحوم آیت‌الله‌هاشمی و حجت‌الاسلام ناطق نوری و دیگران اجازه دفاع می‌دادند، چنین نشد و اینك كه همه از آن روش و منش تبرّی می‌جویند و جمعی از پخته‌ترین رجال سیاسی گرد هم آمده‌اند، به كلی صورت مسأله پاك می‌شود! این تناقضی ناپسند است. البته ما همه تابع قانون هستیم ولی نباید حقوقی را كه مردم و كاندیداها با زحمت و طی مسیری طولانی كسب كرده‌اند، به راحتی و در پی استدلال‌های پرسش برانگیز از دست بدهیم. اساسا نفس انتخابات چالش برانگیز است و اگر این استدلال‌ها را بپذیریم باید اصل انتخابات و رأی‌گیری در سطح ملی را زیر پرسش ببریم یا به جای مشاركت همگانی، به یك شورای چند نفره بسپاریم تا مبادا مشكلی پدید آید.

** سایه پوپولیست ها بر سر الیزه
مردم فرانسه امروز برای انتخاب رییس جمهوری آتی خود در حالی پای صندوق های رای حاضر می شوند كه ناظران در مورد خطر قدرت گرفتن پوپولیست ها در این كشور هشدار می دهند؛ مساله ای كه در روزنامه های امروز برجسته شد.
روزنامه «جهان صنعت» در گزارش خود آورد: مبارزات انتخاباتی در اروپا و به ویژه در فرانسه همواره در پرتو مسایل داخلی و نحوه عرضه نامزدها قرار داشته اما انتخابات این بار فرانسه علاوه بر مسایل اقتصادی، در پرتو چهار مساله خارجی قرار گرفته است كه به نامزدها فرصت داده با پرداختن به این مسایل و با موضع‌گیری‌های عوام‌فریبانه و پوپولیستی، مردم فرانسه را به دنبال خود به مناطق ناشناخته كشانده به ترتیبی كه آنها چندان قدرت ارزیابی نامزدها را نداشته باشند.
در ادامه می خوانیم: عوامل خارجی موثر در صحنه انتخابات فرانسه را می‌توان ظهور ترامپ در آمریكا، خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا، هجوم پناهجویان خاورمیانه به آفریقا و اروپا و اقدامات تروریستی داعش در صحنه اروپا و به ویژه در صحنه فرانسه برشمرد. ظهور پوپولیسم در آمریكا با آمدن ترامپ تاثیر مستقیمی بر انتخابات اروپایی‌ها گذاشت تا پوپولیست‌های اروپایی شجاعت پیدا كنند و پا به عرصه انتخابات بگذارند.
به نوشته روزنامه «شهروند»، ترس و سردرگمی در میان مردم فرانسه و سایر كشورهای خصوصا اروپایی بالا گرفته است. در چند ماه گذشته، پیروزی پوپولیسم در جهان با رأی مردم (پیروزی برگزیت و خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا، پیروزی ترامپ در آمریكا و رأی «آری» مردم تركیه به نظام مورد تأیید اردوغان) بسیاری را نگران كرده است. نگرانی از خروج فرانسه از اتحادیه اروپا، بحران مهاجرت و بحران اقتصادی و عدم امنیت در مقابل حملات تروریستی، همه و همه موجب شده كه نگاه‌ها به انتخابات فرانسه دوخته شود. در این میان، بسیاری نگران پیروزی جریان راست افراطی (مارین لوپن) در این انتخابات هستند.
روزنامه «تجارت» هم نوشت:سایه حمله تروریستی در خیابان شانزه لیزه پاریس پیش از آغاز انتخابات فرانسه ، سایه سنگینی بر یكی از مهمترین رویدادهای سیاسی در اروپا و جهان انداخت. تیتر بیشتر روزنامههای جهان از افزایش فشار بر تصمیم رای دهندگان فرانسوی پس از حمله تروریستی در پاریس نوشتند. دور اول انتخابات كه یكشنبه سوم اردیبهشت برگزار میشود و حمله اخیر گروه تروریستی داعش باعث سواستفاده نامزد راست افراطی جبهه ملی مارین لوپن ترس مردم شده است. امانوئل ماكرون رقیب لوپن و نامزد مستقل انتخاباتی نیز مارین لوپن را به بهره برداری از این حادثه برای جذب آرای فرانسویها متهم كرد. دراین میان دونالد ترامپ رئیس جمهور پوپولیست آمریكا نیز از خانم لوپن حمایت كرده و وی را نامزدی قدرتمند خوانده است.
** پژوهشم** 9275**9279**خبرنگار: اعظم حمیدپور**انتشاردهنده: سیدمحمد موسی كاظمی