به گزارش روز سه شنبه ايرنا از وزارت بهداشت، احمد رئيسي اين مطلب را با اشاره به تصويب برنامه حذف مالاريا در شوراي عالي سلامت و امنيت غذايي در سال 89 بيان كرد.
وي افزود: هر سال در دنيا، 25 آوريل مصادف با 5 ارديبهشت به عنوان روز جهاني مالاريا شناخته مي شود و اين بيماري هنوز يكي از مهم ترين علل مرگ و مير در بعضي از كشورهاي در حال توسعه است.
وي ادامه داد: در حال حاضر وجود بيماري مالاريا در 99 كشور دنيا گزارش مي شود و حدود 3 ميليارد و 300 ميليون تن از مردم دنيا در معرض خطر ابتلا به اين بيماري قرار دارند.
وي با بيان اينكه بر اساس آخرين تخمين سازمان جهاني بهداشت در سال 2015، شمار مبتلايان به مالاريا در دنيا حدود 214 ميليون تن گزارش شد، خاطرنشان كرد: بيماري مالاريا تا كنون باعث مرگ 438 هزار تن در دنيا شده است كه 306 هزار تن از اين شمار را كودكان كمتر از پنج سال تشكيل مي دهند.
**مواردي از مالاريا در كرمان، هرمزگان و سيستان و بلوچستان
رئيس اداره كنترل مالاريا وزارت بهداشت منبع اوليه ورود مالاريا به ايران را همسايه هاي شرقي كشور به ويژه پاكستان عنوان كرد و گفت: موارد ثانوي بيماري مالاريا از طريق نيش پشه به ديگران منتقل مي شود و هنوز هم در استان هاي كرمان، هرمزگان و سيستان و بلوچستان مواردي از آن مشاهده مي شود.
وي از كودكان و زنان باردار به عنوان گروه هاي در معرض خطر بيماري مالاريا ياد كرد و افزود: در مناطق پر خطر، استفاده از پشه بندهاي آغشته به حشره كش ساخته شده از جنس مرغوب و پايدار، باعث پيشگيري از ابتلا به اين بيماري مي شود.
**تشخيص و درمان رايگان مالاريا در مراكز بهداشت
به گفته رئيسي تشخيص و درمان بيماري مالاريا همانند ساير بيماري هاي واگير در تمام واحدهاي بهداشتي درماني شهري و روستايي به طور رايگان انجام مي شود.
رئيس اداره كنترل مالاريا وزارت بهداشت ادامه داد: در سال هاي اخير، انتقال محلي مالاريا در 11 شهرستان كشور گزارش شده است كه اكثر اين شهرستان ها مربوط به استان سيستان و بلوچستان است.
**سال گذشته هيچ موردي از مرگ بر اثر مالاريا گزارش و ثبت نشد
رئيسي يادآوري كرد: بر اساس آخرين گزارش هاي دانشگاه هاي علوم پزشكي كشور، شمار موارد بومي مالاريا در پنج سال گذشته از حدود هشت هزار مورد به كمتر از 100 مورد در پايان سال 95 كاهش يافته و در سال گذشته هيچ موردي از مرگ هموطنان بر اثر بيماري مالاريا، ثبت و گزارش نشده است.
**مراحل انتقال مالاريا به بدن
رئيسي ادامه داد: پس از گزش پشه آنوفل ماده و انجام خونخواري از فرد بيمار، انگل مالاريا وارد بدن پشه مي شود و پس از تكثير، به دنبال گزش فرد سالم، شماري انگل مالاريا(اسپروزوئيت) همراه با بزاق، وارد جريان خون فرد مي شود. پس از ورود انگل مالاريا به بدن انسان، مرحله نسجي اوليه در كبد و چرخه شيزوگوني خوني آغاز مي شود و به حدي مي رسد كه تب و لرز و ساير نشانه هاي باليني، ايجاد مي شود.
وي در مورد نشانه هاي بيماري مالاريا نيز ياد آور شد: اين بيماري در ابتدا با نشانه هاي مقدماتي نظير خستگي، احساس درد در عضلات، سر درد، تهوع و استفراغ، تب و لرزهاي خفيف و درد در ناحيه كمر ظاهر مي شود و علائم اوليه آن ممكن است با برخي بيماري هاي ويروسي و آنفلوآنزا اشتباه گرفته شود.
**روش هاي مبارزه با مالاريا
رئيس اداره كنترل مالاريا وزارت بهداشت به تشريح روش هاي مبارزه با لارو(مرحله نابالغ) پشه ناقل مالاريا پرداخت و گفت: روش بهسازي محيط، مبارزه مكانيكي، شيميايي و بيولوژيكي از جمله روش هاي مبارزه با اين بيماري است. به عنوان نمونه مبارزه مكانيكي شامل پر كردن گودال ها و آبگيرها، زه كشي و خشكاندن منابع آبي غير قابل استفاده است.
رئيسي از روش مبارزه شيميايي با مالاريا به عنوان آسان ترين و موثر ترين روش مبارزه با اين بيماري ياد كرد و گفت: خاصيت حشره كشي مواد شيميايي به عوامل متعددي از جمله نوع فرمولاسيون، نوع ناقل، وضعيت آب و هوايي منطقه بستگي دارد.
اجتمام **2181**1776
تنظيم :ناهيد حاجي خاني** انتشاردهنده: ليلا خطيب زاده
*آگاهي از آخرين اخبار اجتماعي و حوادث ايران و جهان در كانال تلگرام گروه اجتماعي ايرنا:
@irnaej
https://t.me/irnaej
تاریخ انتشار: ۵ اردیبهشت ۱۳۹۶ - ۲۰:۲۵
تهران -ايرنا -رئيس اداره كنترل مالاريا مركز مديريت بيماري هاي واگير وزارت بهداشت ،همزمان با روز جهاني مالاريا اعلام كرد: ايران با اجراي برنامه پيشگيرانه يكي از كشورهاي موفق و پيشرو در جهان در زمينه حذف مالاريا به شمار مي آيد.