به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، حسن قشقاوی روز چهارشنبه در نشست خبری كه با حضور روسای هیات نظارت و ستاد انتخابات دوازدهمین دوره ریاست جمهوری در خارج از كشور برگزار شد، افزود: تا این لحظه در كانادا به دلیل قطع روابط دیپلماتیك انتخابات برگزار نمی شود.
وی با بیان این كه در كانادا 400 هزار ایرانی مقیم حضور دارند، یادآور شد: در یادداشتی رسمی و تماس هایی با دفتر نمایندگی كانادا در سازمان ملل، ایران خواهان برگزاری انتخابات در این كشور شده است.
وی به تشریح روند اقدامات هیات نظارت بر انتخابات ریاست جمهوری در خارج از كشور پرداخت و ادامه داد: فرآیند برگزاری انتخابات در خارج از كشور از پنج ماه گذشته آغاز شد. معاون وزیر امور خارجه افزود: بر اساس حكم وزیر كشور علی اصغر محمدی مدیركل امور ایرانیان خارج از كشور وزارت خارجه به عنوان رئیس هیات اجرایی برگزاری انتخابات در خارج از كشور و بنده با حكم آیت الله جنتی به عنوان رئیس هیات نظارت بر انتخابات خارج از كشور انتخاب شدم.
قشقاوی یادآور شد پس از این انتصاب ها ما جلساتی را در وزارت كشور، شورای نگهبان و وزارت امور خارجه برای بررسی وضعیت انتخابات در خارج از كشور برگزار كردیم و طی نامه ای به نمایندگی های خارج از كشور اعلام كردیم كه تعداد شعبی را كه نیاز دارند به ما اعلام كنند.
وی تاكید كرد در نهایت با اعلام دفاتر خارج از كشور بنا شد در 103 كشور انتخابات ریاست جمهوری برگزار شود و 132 نمایندگی شامل برخی سفارتخانه ها و سركنسولگری این انتخابات را برگزار كنند.
معاون وزیر امور خارجه ادامه داد: امكان این كه تعداد نمایندگی ها برای برگزاری انتخابات یك یا دو نمایندگی دیگر بالا برود، وجود دارد ولی به صورت قطعی تاكنون در 132 نمایندگی انتخابات برگزار می شود.
قشقاوی با یادآوری این كه 279 شعبه اخذ رای برای برگزاری انتخابات در سراسر دنیا در نظر گرفته شده است، اظهار داشت: البته در كانادا تاكنون به دلیل قطع روابط دیپلماتیك انتخابات برگزار نمی شود.
وی با بیان این كه در كانادا 400 هزار ایرانی مقیم حضور دارند، یادآور شد: در یادداشتی رسمی و تماس هایی با دفتر نمایندگی این كشور در سازمان ملل ایران خواهان برگزاری انتخابات در این كشور شده است.
رئیس هیات نظارت بر انتخابات دوازدهمین دوره ریاست جمهوری در خارج از كشور همچنین گفت: ایران در این درخواست اعلام كرده است كه به احترام دمكراسی و توجه به حقوق شهروندی باید شرایط برگزاری انتخابات در كانادا فراهم شود.
قشقاوی تاكید كرد: این موضوع در حال پیگیری و رایزنی است.
وی ادامه داد: 30 صندوق اخذ رای نیز در شهرهای مختلف آمریكا، 30 صندوق اخذ رای در امارات متحده عربی در نظر گرفته شده است.
وی اضافه كرد: یك مشكل اساسی برای ایرانیان خارج از كشور زمان اخذ رای است، در ایران انتخابات در روز جمعه برگزار می شود كه روز كاری نیست ولی در خارج از كشور جمعه روز كاری است و این ممكن است مشاركت مردم را كاهش دهد در این راستا ما پیشنهاد دادیم در آمریكا به دلیل اختلاف ساعتی كه وجود دارد انتخابات از غروب پنجشنبه تا جمعه برگزار شود ولی وزارت كشور با این موضوع مخالفت كرد.
رئیس هیات نظارت بر انتخابات دوازدهمین دوره ریاست جمهوری در خارج از كشور تاكید كرد همه تلاش ما این است كه در برگزاری انتخابات در داخل و خارج از كشور مُر قانون رعایت شود.
قشقاوی با یادآوری این كه انتخابات ریاست جمهوری تنها انتخاباتی است كه هموطنان خارج از كشور می توانند شركت كنند، اظهارداشت: ما پیشاپیش از دولت های میزبان برای امكان برگزاری انتخابات تشكر می كنیم و از آنان می خواهیم در راستای احترام به دمكراسی و حقوق بشر فضای امن برای مشاركت ایرانیان ایجاد كنند.
وی تاكید كرد: ما در سال های قبل شاهد بودیم مجوزهایی برای راهپیمایی هایی در روز انتخابات گرفته می شد، ما مخالفتی با برگزاری این راهپیمایی ها نداریم ولی می گوییم باید اصول حقوق شهروندی رعایت شود، هیچ دولتی نمی تواند به بهانه آزادی بیان مجوز برگزاری برخی تجمعات را در مقابل صندوق اخذ رای به برخی افراد دهد زیرا این ایجاد رعب و وحشت می كند و خلاف حقوق شهروندی است.
رئیس هیات نظارت بر انتخابات دوازدهمین دوره ریاست جمهوری در خارج از كشور تاكید كرد دولت ها تمهید خوبی برای حضور آگاهانه و آزادانه مردم در انتخابات فراهم كنند و نباید به بهانه تجمعات واجتماعات حق انتخاب را از مردم سلب كرد و این نوعی آزمون برای دولت ها است تا میزان احترام به حقوق شهروندی آنان سنجیده شود.
قشقاوی در خصوص آمار ایرانیانی كه در انتخابات در خارج از كشور شركت می كنند، گفت: 2.5 میلیون نفر حائز شرایط رای دادن در خارج از كشور هستند البته این آمار دقیقی نیست و ما همیشه آمار شناوری داریم، آمار ما مربوط به كسانی است كه پرونده كنسولی تشكیل داده اند.
وی در مورد ایرانیانی بدون شناسنامه كه در خارج از كشور زندگی می كنند،افزود: این افراد می توانند با گذرنامه معتبر در انتخابات شركت كنند.
معاون وزیر امور خارجه با یادآوری بررسی لایحه جامع انتخابات در كمیسیون سیاسی دولت گفت: ما در حال برگزاری جلسات مختلف برای بررسی این لایحه هستیم و به بخش های پایانی آن رسیده ایم، به احتمال زیاد بسیاری از مواردی كه مربوط به ایرانیان خارج از كشور باشد و از اصول قانون اساسی تخطی نكند را در این لایحه می آوریم.
وی با اشاره به حضور زائران ایرانی در عراق در روز برگزاری انتخابات ریاست جمهوری گفت ما 22 صندوق اخذ رای در عراق در نظر گرفته ایم، 6 صندوق در بغداد، سه صندوق در اربیل، پنج صندوق در كربلا، چهار صندوق در نجف، دو صندوق در بصره و دو صندوق در سلمانیه پیش بینی شده است.
وی درپاسخ به این سوال كه آیا زندانیان ایرانی در خارج از كشور هم می توانند در انتخابات شركت كنند یا خیر، گفت: ما زندانی زیادی در خارج از ایران نداریم، حدود سه هزار و 131 زندانی در كشورهای مختلف داریم كه آمار قابل توجهی نیست.
وی افزود: اگر اجازه دهند و آنها را پای صندوق های رای در خارج از كشور ببرند امكان رای وجود دارد ولی باید هماهنگی های زیادی در این راستا صورت گیرد زیرا امنیت مهم است.
به گزارش ایرنا، انتخابات دوازدهمین دوره ریاست جمهوری همزمان با انتخابات پنجمین دوره شوراهای اسلامی شهر و روستا و نخستین میان دوره ای دهمین دوره مجلس شورای اسلامی روز جمعه 29 اردیبهشت ماه برگزار می شود.
سیام ** 9314**9121 خبرنگار: سمیه لاری**انتشار:مهرنوش خانزائی
تاریخ انتشار: ۶ اردیبهشت ۱۳۹۶ - ۱۱:۴۸
تهران - ایرنا - رئیس هیات نظارت بر انتخابات دوازدهمین دوره ریاست جمهوری در خارج از كشور گفت: انتخابات ریاست جمهوری در 103 كشور و 279 شعبه اخذ رای برگزار می شود و 2.5 میلیون ایرانی در خارج از كشور حائز رای هستند.