به گزارش گروه پژوهش و تحليل خبري ايرنا، شش نامزد انتخابات رياست جمهوري با حضور در رسانه ملي سه ساعت درباره برنامه ها و مسائل جاري كشور با محوريت مسائل اجتماعي ديدگاههاي خود را بيان كردند. رسانه هاي جهان عرب از اين رويداد انتخاباتي ايران و حاشيه هاي آن غافل نمانده اند و تحليل هايي در اين زمينه منتشر مي كنند.
** نگاه نامزدها به مسائل اجتماعي و اتهام زني رقبا به دولت
خبرگزاري «العربيه» عربستان، تارنماي «الميادين» لبنان و صفحه عربي شبكه خبري «رويترز» در گزارش هاي خود از مناظره انتخابات رياست جمهوري ايران، مسائل مطرح شده از سوي نامزدها و متهم شدن دولت اعتدالگرا از سوي برخي نامزدها را در كانون توجه قرار دادند.
به نوشته العربيه، در مناظره انتخاباتي ايران، «مصطفي ميرسليم» درباره حاشيه نشيني و مهاجرت به حاشيه شهرها، «ابراهيم رئيسي» درباره سازوكارهاي برقراري عدالت اجتماعي و پايان دادن به شكاف اجتماعي، «مصطفي هاشمي طبا» درباره بحران مسكن، «حسن روحاني» از ازدواج جوانان، «اسحاق جهانگيري» درباره مسائل اجتماعي و «محمد باقر قاليباف» از مشكلات زيست محيطي صحبت كردند.
به نوشته تارنماي الميادين، در مناظره نخست بر روي مسائل اجتماعي تمركز شد و ميرسليم در پاسخ به سوالي درباره اوضاع روستاهاي ايران گفت: مشكلات اساسي به اوضاع زيست محيطي بر مي گردد و اين مساله موجب شده است شهروندان به حاشيه نشيني در شهرها روي آورند.
روحاني هم مشكلات اساسي روستاها را در بيكاري دانست. قاليباف اشاره كرد كه 11 ميليون شهروند در حاشيه ها زندگي مي كنند و با مشكلات دست و پنجه نرم مي كنند و دولت را در اين زمينه متهم كرد. اما جهانگيري توضيح داد كه دولت به اوضاع مسكوني حاشيه نشينان در همه زمينه ها توجه كرده ست.
به نوشته الميادين، بحران مسكن نيز بخشي از مناظره بود. روحاني در اين زمينه گفت: دولت سابق برخي طرح ها مانند طرح مسكن مهر را در اين زمينه آغاز و دولت كنوني با وجود مشكلات اين طرح ها را كامل كرد. او گفت: بايد از شهروندان حمايت شود تا خودشان محل سكونت را انتخاب كنند. همچنين بايد به ترميم ساختمان هاي فرسوده توجه و ساختمان جديدي به جاي ساختمان هاي فرسود بنا شود.
قاليباف در اين زمينه به وجود 3 ميليون مسكن خالي اشاره كرد. او در اين زمينه دولت را متهم كرد كه به مسووليت خود در زمينه بازسازي بخش هاي فرسود عمل نكرده است.
مصطفي هاشمي طبا هم گفت : موضوع مسكن از اولويت ها نيست و افزود: حفظ كشور، فراهم كردن فرصت كاري و اصلاح نظام بانكي بهبودي اقتصاد و بخش مسكن را به دنبال خواهد داشت.
به نوشته تارنماي الميادين طرح مسائل اجتماعي بخشي از مناظره بود. در اين زمينه رئيسي در بخشي از صحبت هاي خود گفت: عدم اجراي درست هدفمندي يارانه ها شكاف طبقاتي را به دنبال داشته است. او گفت بايد يارانه قشرهاي ضعيف افزايش يابد. روحاني اوضاع زيست محيطي را در زمينه اختلاف طبقاتي موثر دانست و اوضاع غرب ايران را در اين زمينه بهتر از شرق دانست.
او بر ضرورت مبارزه با فساد براي كاهش فاصله طبقاتي تاكيد كرد. در اين زمينه قاليباف حل مشكلات اقتصادي را آغازي براي كاهش فاصله طبقاتي به شمار آورد. جهانگيري هم گفت عدالت اجتماعي در عدالت اقتصادي منحصر نمي شود.
به نوشته رويترز، روحاني حتي پس از گشايش روابط ديپلماسي با غرب كه كليد جذب سرمايه ها است باز هم از سوي سه تن از رقباي اصولگرا مورد اتهام قرار گرفت. در مناظره انتخاباتي رقباي روحاني خواستند كارنامه اقتصادي او را كم رنگ نشان دهند. روحاني در سال 2015 ميلادي با كشورهاي غربي توافق هسته اي را امضا كرد. اين توافق از سوي بسياري از مردم ايران با استقبال گسترده اي روبرو شد.
روحاني در اين مناظره بار ديگر گفته هاي خود را تكرار كرد و گفت راه بهبود اوضاع اقتصادي ايران و رشد و پيشرفت در گروه برقراري روابط بهتر با ديگر كشورها است.
** تمجيد فعالان سياسي از جهانگيري
روزنامه هاي «الحيات» چاپ لندن و تارنماي «ارم نيوز» امارات هم با پوشش خبرهاي مربوط به مناظره نامزدهاي رياست جمهوري، به تمجيد فعالان شبكه هاي اجتماعي از جهانگيري اشاره كردند.
به نوشته روزنامه الحيات، برپايه نظر سنجي ها جهانگيري در مناظره رتبه نخست را به دست آورد. او در اين مناظره به اصولگرايان و دولت پيشين حمله كرد و آنان را مسوول بيكاري بالاي در جامعه ايران به شمار آورد. او همچنين قاليباف را متهم كرد كه در ستاد انتخاباتي خود از كساني استفاده مي كند كه به سفارت كشورهاي خارجي حمله مي كنند.
جهانگيري علت ورود خود به رقابت هاي انتخاباتي را دفاع از اصلاح طلبان اعلام كرد و گفت: براي دفاع ازحقوق اصلاح طلباني كه در دوره احمدي نژاد به حاشيه رانده شده اند به كارزار انتخاباتي وارد شده است.
به نوشته تارنماي ارم نيوز، پس از پايان مناظرات انتخابات رياست جمهوري، فعالان سياسي ايران در شبكه هاي اجتماعي تحليل هايي در اين زمينه داشتند. بيشتر فعالان شبكه هاي اجتماعي جهانگيري معاون اول رئيس جمهوري را مورد تمجيد قرار دادند. آنان گفته اند كه جهانگيري توانست در برابر اتهام هايي كه نامزدها عليه دولت مطرح كرد، از دولت دفاع كند.
در اين زمينه ارم نيوز به نقل از «محمد ابطحي» مدير دفتر رئيس جمهوري اسبق ايران نوشت: جهانگيري در اين مناظره مرد قدرتمندي بود و او كانديدايي مناسب است.
همچنين «مهدي محمدي» پژوهشگر سياسي وابسته به جريان اصولگرايي هم گفت جهانگيري درمناظره نخست توانايي خود را ثابت كرد. «فروغ صادقي» فعال سياسي اصلاح طلب هم در اين زمينه گفت جهانگيري هدف خود از كانديداتوري را محقق و قاليباف را تنگنا قرار داد. جهانگيري توانست با مطرح كردن اين سوال كه چه كساني به سفارت عربستان حمله كرده اند اوضاع را به سود جريان خود تغيير دهد. او گفت كه كاهش ميانگين گردشگران به اين دليل است كه تندروهايي به سفارت عربستان در تهران حمله كردند.
پژوهشم **9278**1601**خبرنگار : اصغر يوسفي ** انتشاردهنده : شهناز حسني
تاریخ انتشار: ۹ اردیبهشت ۱۳۹۶ - ۱۶:۳۰
تهران- ايرنا- نخستين مناظره دوازدهمين دوره انتخابات رياست جمهوري بين شش نامزد روز گذشته برگزار شد و مردم ايران پاي تلويزيون صحبتهاي آنان را شنيدند، همزمان رسانههاي عربي به تحليل اين مناظره پرداختند و حاشيههاي آن را پررنگ نشان دادند.