تاریخ انتشار: ۱۳ اردیبهشت ۱۳۹۶ - ۱۴:۵۵

تهران- ايرنا- الف در يادداشتي آورده است: شكلات مي تواند به تقويت سطوح انرژي پيش از ورزش, افزايش نيرو در زمان جلسات تمريني شديد, و كاهش درد پس از انجام تمرينات ورزشي كمك كند.

تعداد كمي از ما نيازمند دليلي قانع كننده براي مصرف شكلات هستيم. عطر و طعم و توانايي بهبود خلق و خو، شكلات را به يكي از محبوب ترين خوراكي هاي جهان مبدل كرده است.

شكلات تلخ در مقايسه با شكلات شيري از فوايد سلامت بيشتري بهره مي برد و مصرف منظم آن مي تواند به بهبود شرايط سلامت كلي انسان كمك كند. براي بهره مندي از فوايد سلامت شكلات تلخ مصرف نمونه هايي كه داراي 70 درصد يا بيشتر كاكائو هستند بايد مد نظر قرار بگيرد.
در ادامه با برخي از اين فوايد بيشتر آشنا مي شويم

پوستي سالم تر

مطالعات نشان داده اند كه مصرف شكلات سرشار از آنتي اكسيدان پوستي نرم تر كه كمتر خشك مي شود و مقاومت بيشتري در برابر آفتاب سوختگي دارد را شكل مي دهد. به عنوان مثال، مطالعه اي كه در نشريه European Journal of Nutrition منتشر شد، نشان داد، مصرف مداوم كاكائو به مدت 12 هفته از دست دادن رطوبت پوست را به ميزان 25 درصد كاهش مي دهد، كه بهترين خبر براي افرادي با پوست خشك است.

از ديگر فوايد مصرف شكلات تلخ مواجهه كمتر با آفتاب سوختگي است. پژوهشگران بريتانيايي شركت كنندگان حاضر در مطالعه را به دو گروه تقسيم كرده و طي 12 هفته به يك گروه شكلات تلخ و به گروه ديگر شكلات شيري دادند. در پايان مطالعه گروهي كه شكلات تلخ مصرف كرده بودند، افزايش دو برابري محافظت در برابر پرتوهاي فرابنفش را تجربه كردند و گروه ديگر هيچ سودي را شاهد نبودند.

كاكائو گردش خون به مويرگ هايي كه در لايه بالايي پوست قرار دارند را افزايش مي دهد و رگ هايي كه براي جذب اكسيژن و مواد مغذي بهتر تجهيز شده اند از پوست در برابر كم آبي و آفتاب سوختگي هر چه بهتر محافظت مي كنند.

دندان هايي سالم تر

قند موجود در آبنبات هاي شكلاتي است كه پوسيدگي دندان ها را موجب مي شود، در شرايطي كه كاكائو مي تواند از آنها محافظت كند. پوست دانه كاكائو حاوي تركيبات ضد باكتري است كه از شكل گيري پلاك و بيوفيلم ها پيشگيري مي كند.

كاهش هوس هاي غذايي و افزايش وزن

كاكائو سرشار از فيبر و پروتئين است. يك قالب شكلات تلخ استاندارد حاوي 4 گرم فيبر و 8 تا 9 گرم پروتئين است و يك قاشق غذاخوري از پودر كاكائو حاوي 4 گرم و يك گرم از هر كدام است. اما حقيقت جالب توجه ديگري درباره شكلات نيز وجود دارد: پژوهشگران هلندي طي مطالعه اي دريافتند افرادي كه تنها شكلات تلخ 85 درصد را بو كرده بودند كاهش اشتهاي خود به نصف را گزارش كردند. بو كردن شكلات تلخ، توليد هورموني ضد گرسنگي به نام گرلين را تحريك مي كند و اثر آن براي حدود يك ساعت باقي مي ماند.

قلبي سالم تر

شكلات اغلب به واسطه محتواي كره كاكائو خود كه سرشار از چربي اشباع است زير سوال مي رود. اما مشخص شده است همانند ديگر اشكال چربي اشباع، مانند روغن نارگيل، كره كاكائو مي تواند براي انسان خوب باشد. يك سوم چربي موجود در كره كاكائو اسيد استئاريك است، كه كبد آن را به يك چربي غير اشباع تك پيوندي به نام اسيد اولئيك تبديل مي كند. اسيد اولئيك سطوح كلسترول بد (LDL) را كاهش مي دهد و سطوح كلسترول خوب (HDL) را افزايش مي دهد.

همچنين، تركيبات ضد التهاب موجود در كاكائو به مبارزه با التهاب عروقي مزمن كمك مي كند، و انعطاف پذيري در رگ هاي خوني را افزايش مي دهد و بر همين اساس، فشار خون را كاهش مي دهد و از تجمع پلاكت ها و گرفتگي ديواره رگ ها جلوگيري مي كند كه تمامي اين موارد در بهبود سلامت قلب و پيشگيري از بيماري قلبي موثر هستند.

تمركز بيشتر

مطالعات انجام گرفته بر اساس تصويربرداري MRI نشان داده اند كه مصرف شكلات گردش خون به سمت مغز را بهبود مي بخشد كه اين شرايط مي تواند توانايي شما براي تمركز هر چه بهتر را افزايش دهد.

اضطراب كمتر

استرس موجب توليد هر چه بيشتر هورمون كورتيزول مي شود كه از عوارض جانبي آن مي توان به تحريك تجمع چربي شكمي يا احشايي، چربي كه اطراف اندام ها شكل مي گيرد و مي تواند به افسردگي و همچنين بيماري قلبي و سكته مغزي منجر شود، اشاره كرد.

مطالعه اي كه در سال 2009 انجام شد، نشان داد، افرادي كه روزانه و به مدت دو هفته 40 گرم شكلات مصرف مي كردند، در مقايسه با زمان آغاز مطالعه شاهد كاهش سطوح كورتيزول در بدن خود بودند. مطالعه اي ديگر در سال 2010 كه طي يك بازه زماني 30 روزه انجام شد نيز نشان داد سطوح اضطراب در افرادي كه روزانه كاكائو مصرف مي كردند 10 درصد كمتر بوده و آنها خود را 10 درصد آرام تر از زمان آغاز مطالعه در نظر گرفتند.

ورزش موثرتر

شكلات مي تواند به تقويت سطوح انرژي پيش از ورزش، افزايش نيرو در زمان جلسات تمريني شديد، و كاهش درد پس از انجام تمرينات ورزشي كمك كند. كاتچين ها و اپي كاتچين هاي كاكائو كه دو نوع آنتي اكسيدان محسوب مي شوند، توانايي عضلات در جذب مواد مغذي توليدكننده انرژي را افزايش مي دهند. تركيبات ضد التهابي موجود در كاكائو نيز در كاهش ادراك درد موثر هستند.

*منبع:الف/13 ارديبهشت 96
*اول*انتشاردهنده:عليرضا فرجي