مشهد-ايرنا-آمار مبتلايان به سرطان هاي ويژه زنان از جمله سرطان دهانه رحم (سرويكس) در مناطق مختلف ايران از جمله خراسان رضوي در حال افزايش است و اين در حالي است كه اين نوع سرطان با واكسيناسيون قابل كنترل و ريشه كني است.

به گزارش ايرنا مسئولان حوزه سرطان وزارت بهداشت مي گويند:‌ ميانگين شيوع ابتلا به انواع سرطان ها در ايران كمتر از كشورهاي پيشرفته است، اما آمار مبتلايان به اين بيماري ها در سالهاي گذشته در كشورمان روند رو به رشد و شتاب فزاينده اي داشته است.
آنان افزوده اند:هم اينك ميانگين شيوع سرطان در جهان 180 مورد به ازاء 100 هزار نفر جمعيت است و اين شاخص در ايران 135 مورد به ازاء 100 هزار نفر جمعيت برآورد مي شود.

** سرطان دهانه رحم ؛ ميزن شيوع و راههاي پيشگيري
به گفته رئيس انجمن سرطان زنان ايران، سرطان دهانه رحم چهارمين سرطان شايع در ايران و پنجمين علل مرگ و مير در زنان كشورمان به شمار مي رود.
دكتر اعظم السادات موسوي افزوده است: سالانه بيش از يك هزار زن در ايران به سرطان سرويكس يا دهانه رحم مبتلا مي شوند و آمار مبتلايان سالانه روند رو به رشدي دارد.
واكسيناسيون سرطان دهانه رحم در 127 كشور جهان اكنون در حال اجراست
رييس انجمن سرطان هاي زنان ايران گفت: منشاء ابتلا به سرطان دهانه رحم ويروس پاپيلوماي انساني است و اين ويروس اگر وارد بدن شود حدود 12تا 24 ماه بعد تبديل به سلول هاي سرطان مي شود.
دكتر موسوي اظهار كرد: هم اكنون 25 تا 30 ميليون نفر زن بالاي 15 سال در كشور در معرض خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم قرار دارند.
وي با بيان اينكه واكسن HPV در جهان و همچنين در ايران موجود است، گفت: مجوز ورود واكسن به كشور از چند سال پيش صورت گرفته است.
وي بيان كرد: در حال حاضر 127 كشور جهان تزريق واكسن HPV را در برنامه واكسيناسيون خود براي پيشگيري از سرطان دهانه رحم و سرطان هاي وابسته در حال اجرا دارند اما هنوز تزريق اين واكسن در برنامه واكسيناسيون كشوري قرار نگرفته است و اميد است كه سياست گذاران سلامت در كشور ترزيق اين واكسن را در برنامه هاي آينده خود قرار دهند.
بر اساس توصيه سازمان بهداشت جهاني هم اكنون برخي از كشورهاي جهان پوشش واكسيناسيون سرطان دهانه رحم و ديگر سرطان هاي وابسته به آن نظير حنجره، دهان، حلق و مقعد را در حال اجرا دارند و اينگونه سرطان ها در كشورها در حال ريشه كني است.
عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي مشهد در اين ارتباط گفت: ويروس HPV يا 'هيومن پاپيلوما' منشاء ابتلا به سرطان دهانه رحم (سرويكس) است و ورود اين ويروس به بدن خطر ابتلا به اين سرطان را افزايش مي دهد.
دكتر مليحه حسن زاده با بيان اينكه رابطه جنسي عامل انتقال ويروس HPV است، افزود: HPV ويروسي است كه در بروز سرطان‌هاي دهان، حلق و حنجره، مقعد، دهانه رحم ، آلت تناسلي مردانه نقش مستقيم دارد.
وي خاطر نشان كرد: با استفاده از واكسن HPV مي‌توان در مقابل 99.7 درصد سرطان‌هاي سرويكس يا دهانه رحم ايمن شد و بهترين زمان تزريق واكسن سنين بين 14 تا 26 سالگي و قبل از اولين تماس جنسي است.
اين پزشك فوق تخصص زنان تصريح كرد: با تزريق دو دُز ( نوبت سر) از واكسن مذكور در سنين 14 سالگي و سه دُز در سنين بالاتر مي توان در مقابل اين ويروس، ايمنيِ 95 تا 100 درصد را كسب كرد.
دكتر حسن زاده خاطر نشان كرد: در حال حاضر تزريق واكسن HPV در كشورهاي زيادي طبق پروتكل سازمان بهداشت جهاني در حال اجراست و طي 20 تا 30 سال آينده در اين كشورها سرطان‌هاي رحم ريشه‌كن خواهد شد.
وي با اشاره به الگوهاي نامتعارف رابطه جنسي در كشور اظهار كرد: برخي روابط جنسي نامتعارف به شدت در انتقال اين ويروس به دهان حلق و حنجره موثر است و به همين خاطر در سال‌هاي اخير شاهد رشد اين نوع از سرطان‌ها در كشور هستيم.
دكتر حسن زاده خواستار توجه وزارت بهداشت و دستگا‌ههاي مسئول در خصوص گنجاندن اين واكسيناسيون در طرح ملي واكسيناسيون كشور شد و گفت: واكسيناسيون بر عليه ويروس HPV در درازمدت از تحميل هزينه‌هاي گزافِ درمان سرطان‌هاي دهان، حلق حنجره، ركتوم( مقعد) و به خصوص دهانه رحم جلوگيري مي كند.
وي آزمايشات غربالگري و انجام واكسيناسيون بر عليه HPV را ضروري خواند و اظهار كرد: واكسن HPV در هر بار تزريق حدود 300 هزار تومان هزينه در بردارد و نهايتا با 3 دُز تزريق از تبعات و هزينه هاي گزاف جلوگيري خواهد كرد.
وي با بيان اينكه سرطان دهانه رحم با يك آزمايش 'پاپ اسمير' ساده قابل شناسايي است اما به دليل ضعف در سيستم غربالگري با كمال تاسف اين غربالگري ساده زماني انجام مي شود كه بيمار علامت دار شده و درعمل نياز به اقدامات درماني تهاجي درماني دارد.

**واكسن HPV با تجويز پزشك در بخش خصوصي در دسترس است

مدير گروه پيشگيري و مبارزه با بيماريهاي دانشگاه علوم پزشكي مشهد در اين باره به خبرنگار ايرنا گفت: پوشش واكسيناسيون سرطان دهانه رحم و سرطان هاي وابسته در سالهاي اخير از سوي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي مورد توجه قرار گرفته است.
دكتر محمد جعفر صادقي افزود: پوشش واكسيناسيون سرطان هايي با منشاء ويروس HPV در سراسر كشور با تصميم گيري مسئولان وزارت بهداشت و تامين هزينه هاي مربوطه در كشور قابل انجام است.
وي ادامه داد: هم اكنون واكسن HPV در بخش خصوصي براي زنان مستعد و با تجويز پزشك در دسترس است.
وي خاطر نشان كرد: يكي از علل احتمالي عدم استفاده از واكسن HPV در ايران با توجه به اينكه اين واكسن بايد در چند دوز تزريق شود، تامين هزينه هاي مربوطه است.
مدير پيشگيري از بيماريهاي واگير دار دانشگاه علوم پزشكي مشهد نيز گفت: با توجه به روند شيوع سرطان دهانه رحم در زنان ايراني آگاه سازي و اطلاع رساني درباره اين سرطان ضروري است.
دكتر زهرا نهبنداني با بيان اينكه هيومن پاپيلوما، ويروس عامل بيماري سرطان سرويكس و سرطان هاي وابسته است، افزود: ابتلا به سرطان سرويكس بيشتر در زنان 15 تا 49 سال شيوع دارد و براي همين در كشورهايي كه نظام واكسيناسيون اين بيماري را دارند، در اين سنين تزريق مي شود.
وي بيان كرد: در ايران هنوز واكسيناسيون اين بيماري زير پوشش قرار نگرفته است و علت آن تامين نشدن هزينه هاي تهيه واكسن مي باشد و اميدواريم كه پيشگيري از بيماري و تزريق واكسن در نظام مراقبت واكسيناسيون براي خانم هاي ايراني به صورت رايگان ارائه شود.

**غربالگري سه سرطان از جمله سرويكس در خراسان رضوي
مدير پيشگيري از بيماريهاي غيرواگير دانشگاه علوم مشهد گفت: سالانه هفت هزار نفر در استان خراسان رضوي به انواع سرطان ها مبتلا مي شوند.
دكتر نادر اقبالي افزود: سرطان هاي معده، پستان، پوست، مري، ريه، و پروستات به ترتيب بيشترين شيوع را در بين زنان و مردان استان خراسان رضوي دارند.
به گفته وي، سالانه بيش از 75 نفر در استان خراسان رضوي به سرطان دهانه رحم مبتلا مي گردند.
وي با اشاره به برنامه غربالگري سرطان هاي دهانه رحم، پستان و كولون (روده بزرگ) در دانشگاه علوم پزشكي مشهد همزمان با كشور گفت: هم اكنون غربالگري اين سه سرطان كه قابل پيشگيري هستند، در حال انجام است.
وي بيان كرد: در قالب غربالگري سرطان دهانه رحم، تمام بانوان در سنين باروري و بالاي 30 سال كه HPV مثبت هستند، به دليل اينكه مستعد ابتلا به اين نوع سرطان مي باشند؛ به صورت رايگان براي آنها واكسن مربوطه تزريق خواهد شد.
سالانه 90 هزار مورد جديد ابتلا به سرطان در ايران شناسايي مي شود كه اين ميزان در استان خراسان رضوي هفت هزار نفر در سال برآورد شده است.
از سوي ديگر آمار مبتلايان به سرطان رحم در جهان 500 هزار نفر در سال گزارش شده است كه اين ميزان در ايران به بيش از يك هزار نفر در سال مي رسد.
3027/6012خبرنگار: مريم انجيدني ** انتشار دهنده: علي حيدر شاه حسيني