به گزارش ایرنا مسئولان حوزه سرطان وزارت بهداشت می گویند: میانگین شیوع ابتلا به انواع سرطان ها در ایران كمتر از كشورهای پیشرفته است، اما آمار مبتلایان به این بیماری ها در سالهای گذشته در كشورمان روند رو به رشد و شتاب فزاینده ای داشته است.
آنان افزوده اند:هم اینك میانگین شیوع سرطان در جهان 180 مورد به ازاء 100 هزار نفر جمعیت است و این شاخص در ایران 135 مورد به ازاء 100 هزار نفر جمعیت برآورد می شود.
** سرطان دهانه رحم ؛ میزن شیوع و راههای پیشگیری
به گفته رئیس انجمن سرطان زنان ایران، سرطان دهانه رحم چهارمین سرطان شایع در ایران و پنجمین علل مرگ و میر در زنان كشورمان به شمار می رود.
دكتر اعظم السادات موسوی افزوده است: سالانه بیش از یك هزار زن در ایران به سرطان سرویكس یا دهانه رحم مبتلا می شوند و آمار مبتلایان سالانه روند رو به رشدی دارد.
واكسیناسیون سرطان دهانه رحم در 127 كشور جهان اكنون در حال اجراست
رییس انجمن سرطان های زنان ایران گفت: منشاء ابتلا به سرطان دهانه رحم ویروس پاپیلومای انسانی است و این ویروس اگر وارد بدن شود حدود 12تا 24 ماه بعد تبدیل به سلول های سرطان می شود.
دكتر موسوی اظهار كرد: هم اكنون 25 تا 30 میلیون نفر زن بالای 15 سال در كشور در معرض خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم قرار دارند.
وی با بیان اینكه واكسن HPV در جهان و همچنین در ایران موجود است، گفت: مجوز ورود واكسن به كشور از چند سال پیش صورت گرفته است.
وی بیان كرد: در حال حاضر 127 كشور جهان تزریق واكسن HPV را در برنامه واكسیناسیون خود برای پیشگیری از سرطان دهانه رحم و سرطان های وابسته در حال اجرا دارند اما هنوز تزریق این واكسن در برنامه واكسیناسیون كشوری قرار نگرفته است و امید است كه سیاست گذاران سلامت در كشور ترزیق این واكسن را در برنامه های آینده خود قرار دهند.
بر اساس توصیه سازمان بهداشت جهانی هم اكنون برخی از كشورهای جهان پوشش واكسیناسیون سرطان دهانه رحم و دیگر سرطان های وابسته به آن نظیر حنجره، دهان، حلق و مقعد را در حال اجرا دارند و اینگونه سرطان ها در كشورها در حال ریشه كنی است.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی مشهد در این ارتباط گفت: ویروس HPV یا 'هیومن پاپیلوما' منشاء ابتلا به سرطان دهانه رحم (سرویكس) است و ورود این ویروس به بدن خطر ابتلا به این سرطان را افزایش می دهد.
دكتر ملیحه حسن زاده با بیان اینكه رابطه جنسی عامل انتقال ویروس HPV است، افزود: HPV ویروسی است كه در بروز سرطانهای دهان، حلق و حنجره، مقعد، دهانه رحم ، آلت تناسلی مردانه نقش مستقیم دارد.
وی خاطر نشان كرد: با استفاده از واكسن HPV میتوان در مقابل 99.7 درصد سرطانهای سرویكس یا دهانه رحم ایمن شد و بهترین زمان تزریق واكسن سنین بین 14 تا 26 سالگی و قبل از اولین تماس جنسی است.
این پزشك فوق تخصص زنان تصریح كرد: با تزریق دو دُز ( نوبت سر) از واكسن مذكور در سنین 14 سالگی و سه دُز در سنین بالاتر می توان در مقابل این ویروس، ایمنیِ 95 تا 100 درصد را كسب كرد.
دكتر حسن زاده خاطر نشان كرد: در حال حاضر تزریق واكسن HPV در كشورهای زیادی طبق پروتكل سازمان بهداشت جهانی در حال اجراست و طی 20 تا 30 سال آینده در این كشورها سرطانهای رحم ریشهكن خواهد شد.
وی با اشاره به الگوهای نامتعارف رابطه جنسی در كشور اظهار كرد: برخی روابط جنسی نامتعارف به شدت در انتقال این ویروس به دهان حلق و حنجره موثر است و به همین خاطر در سالهای اخیر شاهد رشد این نوع از سرطانها در كشور هستیم.
دكتر حسن زاده خواستار توجه وزارت بهداشت و دستگاههای مسئول در خصوص گنجاندن این واكسیناسیون در طرح ملی واكسیناسیون كشور شد و گفت: واكسیناسیون بر علیه ویروس HPV در درازمدت از تحمیل هزینههای گزافِ درمان سرطانهای دهان، حلق حنجره، ركتوم( مقعد) و به خصوص دهانه رحم جلوگیری می كند.
وی آزمایشات غربالگری و انجام واكسیناسیون بر علیه HPV را ضروری خواند و اظهار كرد: واكسن HPV در هر بار تزریق حدود 300 هزار تومان هزینه در بردارد و نهایتا با 3 دُز تزریق از تبعات و هزینه های گزاف جلوگیری خواهد كرد.
وی با بیان اینكه سرطان دهانه رحم با یك آزمایش 'پاپ اسمیر' ساده قابل شناسایی است اما به دلیل ضعف در سیستم غربالگری با كمال تاسف این غربالگری ساده زمانی انجام می شود كه بیمار علامت دار شده و درعمل نیاز به اقدامات درمانی تهاجی درمانی دارد.
**واكسن HPV با تجویز پزشك در بخش خصوصی در دسترس است
مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای دانشگاه علوم پزشكی مشهد در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: پوشش واكسیناسیون سرطان دهانه رحم و سرطان های وابسته در سالهای اخیر از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی مورد توجه قرار گرفته است.
دكتر محمد جعفر صادقی افزود: پوشش واكسیناسیون سرطان هایی با منشاء ویروس HPV در سراسر كشور با تصمیم گیری مسئولان وزارت بهداشت و تامین هزینه های مربوطه در كشور قابل انجام است.
وی ادامه داد: هم اكنون واكسن HPV در بخش خصوصی برای زنان مستعد و با تجویز پزشك در دسترس است.
وی خاطر نشان كرد: یكی از علل احتمالی عدم استفاده از واكسن HPV در ایران با توجه به اینكه این واكسن باید در چند دوز تزریق شود، تامین هزینه های مربوطه است.
مدیر پیشگیری از بیماریهای واگیر دار دانشگاه علوم پزشكی مشهد نیز گفت: با توجه به روند شیوع سرطان دهانه رحم در زنان ایرانی آگاه سازی و اطلاع رسانی درباره این سرطان ضروری است.
دكتر زهرا نهبندانی با بیان اینكه هیومن پاپیلوما، ویروس عامل بیماری سرطان سرویكس و سرطان های وابسته است، افزود: ابتلا به سرطان سرویكس بیشتر در زنان 15 تا 49 سال شیوع دارد و برای همین در كشورهایی كه نظام واكسیناسیون این بیماری را دارند، در این سنین تزریق می شود.
وی بیان كرد: در ایران هنوز واكسیناسیون این بیماری زیر پوشش قرار نگرفته است و علت آن تامین نشدن هزینه های تهیه واكسن می باشد و امیدواریم كه پیشگیری از بیماری و تزریق واكسن در نظام مراقبت واكسیناسیون برای خانم های ایرانی به صورت رایگان ارائه شود.
**غربالگری سه سرطان از جمله سرویكس در خراسان رضوی
مدیر پیشگیری از بیماریهای غیرواگیر دانشگاه علوم مشهد گفت: سالانه هفت هزار نفر در استان خراسان رضوی به انواع سرطان ها مبتلا می شوند.
دكتر نادر اقبالی افزود: سرطان های معده، پستان، پوست، مری، ریه، و پروستات به ترتیب بیشترین شیوع را در بین زنان و مردان استان خراسان رضوی دارند.
به گفته وی، سالانه بیش از 75 نفر در استان خراسان رضوی به سرطان دهانه رحم مبتلا می گردند.
وی با اشاره به برنامه غربالگری سرطان های دهانه رحم، پستان و كولون (روده بزرگ) در دانشگاه علوم پزشكی مشهد همزمان با كشور گفت: هم اكنون غربالگری این سه سرطان كه قابل پیشگیری هستند، در حال انجام است.
وی بیان كرد: در قالب غربالگری سرطان دهانه رحم، تمام بانوان در سنین باروری و بالای 30 سال كه HPV مثبت هستند، به دلیل اینكه مستعد ابتلا به این نوع سرطان می باشند؛ به صورت رایگان برای آنها واكسن مربوطه تزریق خواهد شد.
سالانه 90 هزار مورد جدید ابتلا به سرطان در ایران شناسایی می شود كه این میزان در استان خراسان رضوی هفت هزار نفر در سال برآورد شده است.
از سوی دیگر آمار مبتلایان به سرطان رحم در جهان 500 هزار نفر در سال گزارش شده است كه این میزان در ایران به بیش از یك هزار نفر در سال می رسد.
3027/6012خبرنگار: مریم انجیدنی ** انتشار دهنده: علی حیدر شاه حسینی
تاریخ انتشار: ۱۳ اردیبهشت ۱۳۹۶ - ۱۵:۱۹
مشهد - ایرنا- آمار مبتلایان به سرطان های ویژه زنان از جمله سرطان دهانه رحم (سرویكس) در مناطق مختلف ایران از جمله خراسان رضوی درحال افزایش است درحالی كه این نوع سرطان با واكسیناسیون قابل كنترل و ریشه كنی است.