به گزارش ایرنا غلامرضا شریعتی پنجشنبه در سمینار آموزشی مقابله با سیلاب و ریزگرد، با حضور معصومه ابتكار رئیس سازمان محیط زیست، اظهار كرد: حقابه تالاب های شادگان، میانگران ایذه و تالاب های فصلی خوزستان باید تامین شود زیرا خشك شدن این تالاب ها باعث تداوم گرد و غبار و ایجاد كانون های جدید ریزگرد در خوزستان شده است.
وی ریزگردها را از مشكلات اساسی و اولویت های خوزستان دانست و افزود:اعمال نفوذ غیرعلمی بشر در طبیعت مشكلات زیست محیطی را برای خوزستان به همراه داشته است.
شریعتی اضافه كرد:ریزگردها و كانون های آن را ناشی از عوامل طبیعی و انسانی می دانند اما در خوزستان عوامل انسانی تاثیر بیشتری در ایجاد این پدیده داشته است، كه از جمله آن ساخت سدهای بزرگ بر روی رودخانه های كارون، كرخه، مارون و زهره است.
وی گفت: اگر چه این سدها برای توسعه كشاورزی و جلوگیری از سیلاب ساخته شده اند، با وقوع خشكسالی و سوءمدیریت منابع آب، شرایط به صورت دیگری رقم خورده و اكنون با كاهش شدید آب رودخانه ها، خشك شدن تالاب ها و آبگیرها، بیابانی شدن اراضی و شكل گیری كانون های گرد و غبار مواجه هستیم كه با وزش باد ملایم گرد و خاك به هوا بلند می شود.
شریعتی تصریح كرد: فشارهای سیاسی و اجتماعی مانع مدیریت علمی روی منابع آبی كشور شده و مشكلاتی برای ما ایجاد كرده است.
رییس شورای اداری استان خوزستان در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینكه گرد و غبار تبدیل به معضل منطقه ای و بین المللی شده است، گفت:موضوع ریزگردها باید با همكاری كشورهای همسایه حل شود.
شریعتی با تاكید بر سرمایه گذاری عظیم به منظور مدرن سازی كشاورزی تاكید كرد:برای حفظ كشاورزی خوزستان با وسعت فعلی، راهبردی جز تغییر شیوه های آبیاری در كشاورزی و استفاده از روش های نوین و استفاده مجدد از زه آب وجود ندارد.
وی با بیان اینكه افزایش تولیدات كشاوزی به قیمت تهدید محیط زیست مردم ارزشی ندارد، اظهار كرد: حقابه تالاب ها و ایجاد شرایط مناسب برای زیست بهتر اولویت اصلی ماست.
استاندار خوزستان افزود: در حال حاضر عمده خشكی هورالعظیم، به جز یكی دو نقطه كه در اختیار وزارت نفت است حل شده كه حداكثر تا خرداد ماه به نفت مهلت دادیم تا موانع آبگیری را برطرف كند.
وی اضافه كرد: از 60 دریچه ای كه میان جاده های احداث شده در تالاب هورالعظیم وجود دارد، 53 دریچه بازگشایی شده و برای بازگشایی مابقی آنها، تا خرداد ماه به وزارت نفت مهلت داده شده است، در غیراین صورت این دریچه ها را در موعد مقرر بازگشایی می كنیم.
شریعتی تصریح كرد: اگر چه نفت ثروت ملی و بسیار حائز اهمیت است اما بیش از این زمان نمی توان به وزارت نفت مهلت داد.
وی همچنین با تشریح اقدامات دولت طی سال های اخیر گفت: تعهد اجرای طرح های آب و فاضلاب در مدت سه سال، آبرسانی و نهالكاری دركانون های گرد و غبار از این جمله بوده است.
شریعتی در ادامه اظهار كرد: برای تعطیلی مدارس و سازمان ها كارگروهی تشكیل شده كه بر اساس استانداردها و با استفاده از تجارب كشورهای دیگر این شاخص ها را تعریف خواهد كرد.
*ضرورت تداوم طرح های مقابله با ریزگردها
نماینده ولی فقیه در خوزستان نیز در این سمینار، تداوم اجرای طرح های مقابله با گرد و غبار در این استان را خواستار شد و ضمن تقدیر از حجتی وزیر كشاورزی در اجرای طرح های ضربتی گفت: طرح مقابله با گرد و غبار به صورت علمی و اصولی آغاز شده اما مهمتر این است كه اجرای این طرح تداوم یابد و كانون های ریزگرد بیشتری را پوشش دهد.
آیت الله سیدمحمدعلی موسوی جزایری افزود: با توجه به نظریاتی كه در مورد مضرات استفاده از مالچ نفتی وجود دارد، از سوی دیگر پیشنهاداتی كه برای اجرای مالچ های گیاهی مطرح شده، مسئولان در طرح های بیابان زدایی از مالچ های گیاهی نیز استفاده كنند.
امام جمعه اهواز همچنین توسعه روش های نوین آبیاری در خوزستان را خواستار شد و اظهار كرد: اظهار كرد: با توجه به اینكه بخش زیادی از منابع آبی صرف كشاورزی می شود، باید برای اجرای آبیاری تحت فشار و قطره ای اقدام جدی شود، تا اراضی بیشتری امكان استفاده از آب را داشته باشند.
به گزارش ایرنا معصومه ابتكار رئیس سازمان حفاظت محیط زیست و هیات همراه صبح امروز برای شركت در سمینار مقابله با سیلاب و ریزگرد وارد اهواز شد.
بازدید از تالاب هورالعظیم و كانون های گرد و غبار در اطراف اهواز، بازدید از فاز دوم طرح آماك (طرح جمع آوری گازهای همراه نفت)، بازدید از طرح اتمام یافته تصفیه خانه پساب پتروشیمی مارون و طرح اتمام یافته پسماندسوز منطقه ویژه اقتصادی در ماهشهر و نشست با سازمان های مردم نهاد و فعالان محیط زیست در سالن شهید هاشمی استانداری خوزستان از دیگر برنامه های سفر ابتكار به خوزستان است.
این دهمین سفر ابتكار به خوزستان است.
7151/6125 خبرنگار:نادره وائلی زاده ** انتشار:سیدبهادر حسینی
تاریخ انتشار: ۱۴ اردیبهشت ۱۳۹۶ - ۲۱:۱۳
اهواز - ایرنا - استاندار خوزستان، تامین حقابه تالاب های استان برای كاهش ریزگردها را خواستار شد و گفت: مدیریت غیرعلمی بر منابع آب، به دلیل فشارهای سیاسی و اجتماعی، برای این استان مشكل ساز شده است.