به گزارش ايرنا معصومه ابتكار شامگاه پنجشنبه در نشست با انجمن هاي زيست محيطي خوزستان در سالن شهيد هاشمي استانداري، اظهار كرد: آنهايي كه از آلام مردم خوزستان بهره برداري جناحي مي كنند، در دوره اي كه خود بر سر كار بودند، كمترين توجه را به مسائل محيط زيستي داشتند.
وي تاكيد كرد: بيش از 450 هزار هكتار كانون گرد و غبار (با منشاء رُسي) در خوزستان وجود دارد كه اين كانون ها نتيجه سال ها بي توجهي بوده است.
ابتكار تصريح كرد: بيش از 178 طرح عمراني در دولت قبل آغاز شده كه بيش از 80 درصد آنها فاقد ارزيابي محيط زيستي و مجوزهاي قانوني بوده اند و اين طرح ها اكنون بلاتكليف مانده اند.
وي تاكيد كرد: نهادينه كردن ارزيابي زيست محيطي در طرح هاي عمراني، يكي از سياست جدي دولت يازدهم در مساله محيط زيست بوده كه در موضوع انتقال آب و سدسازي نيز اين رويكرد وجود داشته و اين دولت تا كنون هيچ مجوزي به طرح هاي انتقال آب از كارون نداده و هيچ طرحي كه تبعات منفي بر رودخانه هاي كارون و كرخه داشته باشد را تصويب نكرده است و اين طرح ها در دولت قبل مصوب يا اجرا شده است.
به گفته وي مداخله در سرچشمه رودخانه كارون بسيار زياد بوده كه همه مربوط به سال هاي گذشته بوده است.
ابتكار اضافه كرد: بخشي از كم آبي رودخانه هاي خوزستان مربوط به تغيير اقليم و خشكسالي است، به طور مثال بارندگي خوزستان در سال آبي جاري 52 درصد كاهش داشته، در حالي كه ميزان بارندگي در كشور نرمال بوده است.
وي احياء رودخانه كارون را از اولويت هاي دولت عنوان كرد و گفت: شوراي عالي آب دو جلسه با موضوع احياء كارون برگزار كرده و برنامه آن را به تصويب رسانده و وظايف دستگاه ها را مشخص كرده است.
ابتكار در مقابل انتقاد برخي از فعالان محيط زيست مبني بر حل نشدن مساله گرد و غبار خوزستان گفت: هيچ دولتي نمي تواند وعده حل اين مشكل را در كوتاه مدت بدهد.
*آبگيري 80 درصدي هورالعظيم
معاون رئيس جمهوري همچنين در پاسخ به آن دسته از فعالان محيط زيست كه آبگيري هورالعظيم را تكذيب مي كنند نيز گفت: به طور قطع بيش از 80 درصد هورالعظيم آبگيري شده، اين تالاب زنده است و اكنون پرنده و ماهي در آن وجود دارد.
وي با اشاره به ورود 4.5 ميليارد مترمكعب آب شيرين كرخه به هورالعظيم تاكيد كرد: بازديدها و تصاوير ماهواره اي ميزان آبگيري اين تالاب را ثابت مي كند و انتظار دارم كه اعضاي سمن ها خود از هورالعظيم بازديد كنند و يا اطلاعات خود را از منابع موثق دريافت كنند.
ابتكار اظهار كرد: اگر چه هورالعظيم ديگر كانون گرد و غبار نيست اما هنوز چندين هزار هكتار كانون گرد و غبار در خوزستان وجود دارد كه بخشي از آنها در اطراف اهواز، هنديجان و رامشير قرار دارند.
وي افزود: طرح آبرساني به كانون هاي ريزگرد و نهالكاري در جنوب اهواز طرح، عظيمي است كه اكنون آغاز شده، البته اين كانون بسيار وسيع است و اين طرح فقط بخشي از آن را مي تواند پوشش دهد.
ابتكار با اشاره به اقدامات بين المللي و مذاكره با عراق گفت: پيش از اين به دليل ناامني و بي ثباتي در اين كشور، امكان هيچ اقدامي وجود نداشت اما اخيرا دولت عراق براي همكاري اعلام آمادگي كرده كه هيات هاي دو كشور با يكديگر ديدار كرده اند.
وي اظهار كرد: در روزهاي اخير همچنين يك هيات ژاپني براي كمك به توانمندسازي در زمينه پيش بيني گرد و غبار به اهواز آمده است.
ابتكار در ادامه با اشاره به رويكرد دولت يازدهم در حمايت از تشكل هاي مردم نهاد، افزود: شبكه تشكل هاي زيست محيطي كشور به عنوان يك نهاد مدني در اين دولت پا به عرصه گذاشته و معتقديم به عنوان ديده بان بسيار تاثيرگذار خواهد بود.
وي تاكيد كرد: مقرر شده است كه در نماينده شبكه زيست محيطي سمن هاي خوزستان در كارگروه آمايش و محيط زيست شوراي برنامه ريزي استان حضور يابد.
ابتكار اضافه كرد: با توجه به تصويب شبكه هاي زيست محيطي كشور، نماينده هاي اين شبكه اميدوارم در ساير كارگروه هاي استان كه با محيط زيست مرتبط است نيز از آنها دعوت شود.
وي رويكرد دولت يازدهم را دفاع از آزادي بيان دانست و گفت: در اين دولت از هيچكدام ازمنتقدان و يا حتي افرادي كه توهين هايي را متوجه ما كردند شكايت و پيگيري قانوني نكرده ايم.
*تعيين تكليف سد گتوند
مدير شبكه هاي تشكل هاي زيست محيطي خوزستان نيز در اين نشست خواستار تعيين تكليف سد گتوند و توقف طرحهاي انتقال آب كارون شد.
هژير كياني با تاكيد بر رويكرد آگاهي بخشي و مطالبه گري فعالان محيط زيست خوزستان اظهار كرد: نگاه بهره كشي دولت ها به خوزستان بايد تغيير كند زيرا خوزستان تنها يك كارگاه صنعتي نيست بلكه خاستگاه تمدن هاي بزرگ است.
وي افزود: شبكه تشكل هاي زيست محيطي خوزستان شكواييه اي عليه مسببان سدگتوند و فاجعه تاريخي آن و وزارت نفت تنظيم كرده است.
كياني اضافه كرد: در سال جديد با اين استراتژي حركت مي كنيم تا بتوانيم نگاه توسعه طلبانه دولت ها را متوقف كنيم.
وي تحقيق و تفحص از وزارت نيرو و طرح هاي سدسازي و انتقال آب، تغيير ساختار شوراي عالي آب، تشكيل صندوق غرامت هاي زيست محيطي در استان براي جبران خسارت به مردم، اجراي طرح صيانت از جنگل هاي شمال استان و واگذاري بخشي از امور به سمن ها را از ديگر مطالبات شبكه زيست محيطي خوزستان عنوان كرد.
كياني رهاسازي تدريجي حقابه تالاب هاي استان را تنها راهكار مقابله با گرد و غبار دانست و گفت: به طرح نهالكاري انتقاد جدي وارد است.
وي همچنين از رويكرد دولت براي فراهم ساختن فضاي فعاليت آزاد سمن ها نيز تقدير كرد.
*آغاز سد كارون 2
سيدمحمد حسين نژاد از فعالان محيط زيست خوزستاني در ادامه اين نشست خواستار توقف طرح احداث سد كارون 2 شد و گفت: ساخت سد كارون 2 به نام ساخت سد جرياني آغاز شده است، در حالي كه اين سد 170 متر ارتفاع دارد و تاثير منفي بر رودخانه كارون خواهد داشت.
وي افزود: برخلاف مصوبه و وعده پارسال، انجمن هاي زيست محيطي هنوز به كارگروه ها دعوت نمي شوند و يا اجازه اظهار نظر در جلسات ندارند كه خواسته ما حضور رسمي و حق راي براي نماينده انجمن هاست.
بر اساس اين گزارش تعدادي از فعالان محيط زيست با بلند كردن پلاكارد در اين نشست خواستار رسيدگي به مشكل گرد و غبار و جلوگيري از طرح هاي انتقال آب شدند.
معصومه ابتكار رئيس سازمان حفاظت محيط زيست، به همراه جلالي رئيس سازمان جنگل ها و نجار رئيس سازمان مديريت بحران، صبح امروز براي شركت در سمينار مقابله با سيلاب و ريزگرد وارد اهواز شدند.
بازديد از تالاب هورالعظيم و كانون هاي گرد و غبار در اطراف اهواز، بازديد از فاز دوم طرح آماك (طرح جمع آوري گازهاي همراه نفت)، بازديد از طرح اتمام يافته تصفيه خانه پساب پتروشيمي مارون و طرح اتمام يافته پسماندسوز منطقه ويژه اقتصادي در ماهشهر از برنامه هاي دهمين سفر ابتكار به خوزستان بوده است.
7151/6064
خبرنگار: نادره وائلي زاده** انتشار دهنده: محسن بهاروند
تاریخ انتشار: ۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۶ - ۰۰:۳۱
اهواز - ايرنا - رئيس سازمان حفاظت محيط زيست با انتقاد از بهره برداري جناحي از آلام مردم خوزستان گفت: بيش از 450 هزار كانون گرد و غبار در خوزستان ناشي از سال ها بي توجهي به محيط زيست اين استان بوده است.