تهران- ایرنا- رئیس خانه معدن ایران گفت: بیشترِ تجهیزات و ماشین‌آلات به‌كار رفته در معادن زغال سنگ كشور فرسوده و قدیمی هستند و كاربرد خود را از دست داده‌اند.

به گزارش روز جمعه ایرنا از خانه معدن ایران، محمد رضا بهرامن اضافه كرد: ماشین‌آلات معادن زغال سنگ با كمترین بهره‌وری مشغول فعالیت هستند و علاوه بر اینكه موجب اتلاف وقت و توان نیروی انسانی مجرب و متخصص كشور می‌شود، بهره‌وری معادن زغال سنگ را به شدت می‌كاهد.
رئیس خانه معدن ایران گفت: این روزها بیم آن را دارم كه تماسی از مناطق كرمان و یا شاهرود دریافت كنم و خبر بدی درباره مرگ هموطنانم بشنوم.
بهرامن افزود: در گزارشی كه چندی پیش از طرف كمیته زغال سنگ خانه معدن منتشر شد، همكاران بنده به این نكته اشاره كردند كه وضعیت ایمنی معادن زغال سنگ كشور تا چه اندازه پایین بوده و از استانداردهای مرسوم خارج است.
وی اضافه كرد: با كمال تاسف اعضای كمیته زغال خانه معدن ایران به این نتیجه رسیده‌اند كه وضعیت ایمنی و سلامت كارگران در معدن زغال سنگ كشور در بدترین حالت خود قرار گرفته است؛ به طوری كه بیم آن می رود هر لحظه اتفاق ناخوشایندی در این معادن رخ دهد و جامعه معدنی كشور را عزادار كند.
رئیس خانه معدن ایران گفت: هر حادثه‌ای كه در معادن زغال كشور اتفاق بیفتد برابر است با به خطر افتادن جان ده‌ها كارگر و تكنسین و مهندس از یك سو و از بین رفتن سرمایه‌های دولت و بخش خصوصی از یك سوی دیگر كه شاید هیچ وقت نتوان تلفات ناشی از این حوادث را جبران كرد و زخم آن تا ابد در تن نیرومند بخش معدن كشور باقی بماند.
بهرامن با تاكید بر فرسوده و قدیمی بودن تجهیزات و ماشین آلان معادن زغال سنگ افزود: از طرف دیگر، تجهیزات ایمنی معادن زغال نظیر دستگاه های هشدار دهنده گازهای خطرناك، سیستم‌های ضدجرقه، تهویه مطلوب و امكانات مربوط به نگهداری از سقف و دیواره های معادن به شدت ناكارا هستند و هر لحظه بیم آن می رود كه با انفجاری مهیب و یا ریزش سقف و دیواره‌ها، عده‌ای از كاركنان معدن در این انفجارها بسوزند و زیر ده‌ها تن سنگ و خاك قرار گیرند.
رئیس خانه معدن ایران گفت: بر اساس آمار وزارت صنعت، هم اكنون نزدیك به 10 هزار نفر در معادن زغال كشور مشغول به كار هستند كه باید سالانه 2.5 میلیون تن كنسانتره زغال مورد نیاز برای شركت ذوب آهن اصفهان را به تولید برسانند. از طرف دیگر با توجه به افزایش ظرفیت این شركت و طراحی شركت های دیگر فولاد به روش كوره بلند پیش بینی می‌شود كه نیاز كشور به زغال سنگ از گذشته بیشتر شود كه لازمه آن سرمایه گذاری در معادن زغال كشور است.
وی پیشنهاد كرد سیاستگذاران معدنی كشور به منظور تولید این ماده معدنی با كمترین حوادث و بالاترین بهره‌وری برای تجهیز و نوسازی معادن زغال سنگ اقدامات لازم را به عمل آورند و با زنده كردن مطالبات شركت‌های زغال سنگ این امكان در اختیار آنها قرار گیرد تا فعالیت‌های اكتشافی خود را گسترش داده و سطح استخراج خود را بالا ببرد.
بهرامن گفت: ما در خانه معدن ایران گزارش‌های متعددی در مورد معدن كاری زغال سنگ به وزارت صنعت ارائه كرده ‌ایم و منتظریم تا ببینیم كه سیاستگذاران معدنی كشور تا چه اندازه قادرند معادن زغال سنگ ایران را به خانه امن صنعت معدن كاری تبدیل كرده و آن را به محلی برای تولید موثر در رشد اقتصادی كشور تبدیل كنند.

**معادن زغال‌سنگ ضعیف‌ترین در ایمنی
وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: ایمنی در معادن چه در دنیا و چه در ایران جزء موضوعاتی خاص و ویژه محسوب می‌شود. به همین دلیل در بخش معدن كشور نیز باید با یك دیدگاه ویژه برای این موضوع برنامه‌ریزی شود و در صورت استفاده نكردن از امكانات لازم باید منتظر حوادث مختلف در بخش معدن باشیم.
بهرامن اضافه كرد: توجه به سرمایه‌گذاری در بخش معدن جزو نكاتی است كه می‌تواند در كاهش حوادث بخش معدن موثر واقع شود. نبود سرمایه‌گذاری كافی در معادن زیرزمینی به ویژه معادن زغال‌سنگ منجر به حوادثی در این معادن شده است. حادثه معدن زغال‌سنگ البرز شرقی نیز جزو حوادثی است كه نشان می‌دهد نگاه ما در زمینه سرمایه‌گذاری در معادن باید تغییر كند. البته تنها با افزایش سرمایه‌گذاری در معادن نمی‌توان شاهد كاهش حوادث بود؛ بلكه عامل مهم دیگری به نام آموزش در این میان می‌تواند در كاهش وقوع این حوادث موثر واقع شود.
نایب رئیس خانه معدن ایران گفت: استفاده از تجهیزات جدید می‌تواند در كاهش حوادث اثرگذار باشد، اما نباید فراموش كرد تا زمانی كه آموزش نباشد امكان استفاده كارگران از تجهیزات جدید برای كاهش حوادث معدنی وجود نخواهد داشت.
وی افزود: امروز سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) با نگاه توسعه‌ای در این بخش باید در زمینه آموزش نیز ورود پیدا كند تا با استفاده از آموزش میزان حوادث رخ داده در بخش معدن را كاهش دهد.
بهرامن تاكید كرد: خانه معدن ایران نیز در كنار ایمیدرو خود را در موضوع آموزش مسئول می‌داند. متاسفانه بیشتر حوادث سال 93 در بخش معدن مربوط به معادن زغال‌سنگ بوده و این موضوع نشان می‌دهد این بخش بیش از سایر بخش‌ها نیازمند سرمایه‌گذاری برای امكانات ایمنی و توسعه آموزش است.
به گزارش ایرنا، در پی وقوع انفجار در یكی از پنج تونل در حال بهره برداری معدن زمستان یورت آزادشهر مقارن ظهر چهارشنبه گمان می رود 35 تن در داخل تونل محبوس شده باشند كه تاكنون پیكر 22 تن پیدا شده است.
معدن زغال سنگ زمستان یورت آزادشهر در فاصله 90 كیلومتری شرق گرگان مركز گلستان روز چهارشنبه بر اثر افزایش گاز متان داخل آن منفجر شد. عملیات امداد و نجات و هوادهی برای دسترسی به عمق تونل و مشخص شدن وضعیت سایر محبوسان ادامه دارد. معدن زمستان یورت در منطقه ای به همین نام در جنوب شرق شهر آزادشهر قرار دارد.
برای آگاهی از آخرین اخبار اقتصادی ایران و جهان با كانال اقتصادی ایرنا در تلگرام همراه شوید:
IRNAeco@
https://t.me/irnaeco
اقتصام**9189**1584
خبرنگار: اسماعیل داودی*انتشاردهنده:مریم مولوی