به گزارش ایرنا، كچوئیان روزشنبه در گفت وگویی مشروح با ایرنا، بیان داشت كه موقعیت و جایگاه كنونی كشورمان در نظام بینالملل شامل توانمندیهای ملی، منطقهای و بینالمللی به ویژه پس از توافق هستهای و دوره پسا تحریم موجب شده است تا ظرفیتهای سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، علمی و فناوری و كاربرد آنها در روابط دوجانبه ایران و ایرلند نیز مورد توجه قرار گیرد.
وی تصریح كرد كه به دنبال توافق هستهای و رفع تحریمهای سازمان ملل نشانههای تحرك در روابط بهوضوح مشاهده میشود.
كچوئیان همچنین بیان داشت كه به زودی وزیر اشتغال و بنگاههای تجاری ایرلند به دعوت وزیر صنعت؛ معدن و تجارت كشورمان در رأس هیاتی اقتصادی و تجاری به ایران سفر خواهد داشت و با توجه به ابراز تمایل مقامات ایرلندی برای بازگشایی سفارت در تهران قطعاً تحقق این امر بر روند رو به گسترش مناسبات و همكاریهای دو كشور تاثیر بسزایی دارد.
كچوئیان اظهارداشت كه رئیس مجلس سنای ایرلند نیزبه دعوت دكتر لاریجانی رییس مجلس شورای اسلامی قرار است در شهریور ماه سال جاری در رأس هیاتی از كشورمان دیدار رسمی داشته باشند و هماكنون روابط پارلمانی بین دو كشور در عالیترین سطح خود در طی سه دهه گذشته قرار دارد.
مشروح مصاحبه با جواد كچوئیان سفیر جمهوری اسلامی ایران در ایرلند به شرح زیر است:
** روابط و مناسبات ایران و ایرلند در چهار سال گذشته و تاثیرات سیاستهای دولت روحانی در عرصه سیاست خارجی و نیز توافق هستهای و لغو تحریمها در گسترش روابط دو كشور در حوزههای مختلف چگونه بوده است و ارزیابی شما از وضعیت كنونی و چشم انداز روابط ایران و ایرلند چیست؟
- در پاسخ به سؤال جنابعالی بایستی عرض كنم كه دولت جناب آقای دكتر روحانی در طی چهار سال گذشته در مبحث سیاست خارجی، رویكرد همزیستی مسالمتآمیز و گفت وگو و نیز تعامل و همكاری سازنده با تمامی كشورهای دنیا را در پیش گرفت و بر این اساس سیاست دولت یازدهم بر پایه منافع و مصالح مشترك بازمهندسی شد. توافق هستهای و رفع تحریمها در چارچوب همین سیاست و تعامل هدفمند و هوشمند با كشورهای مختلف جهان تحقق یافت. تعاملی از موضع استغنا و واقعبینانه و با هدف تنشزدایی و اعتمادسازی با كشورها.
** دیدگاه جنابعالی در خصوص سطح كنونی و چشمانداز آتی روابط جمهوری اسلامی ایران با ایرلند چیست؟
- روند مناسبات تهران – دوبلین همواره بیانگر راهبرد كلان روابط با كشورهای اتحادیه اروپایی و روابط خاص این كشور با آمریكا و انگلیس به عنوان همسایگان شرق و غرب آن است.
توسعه مناسبات در عرصه سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و علمی با ایرلند، بهعنوان عضو اتحادیه اروپایی و از بازیگران سازمانهای بینالمللی، در دستور كار سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران بوده است. سیاست خارجی ایرلند، تجارت محور است و دوبلین برای مناسبات تجاری جایگاه ویژهای قائل است. متاسفانه اعمال تحریمهای ظالمانه و غیرقانونی یك و چندجانبه علیه ایران در سالهای گذشته، خدشهای به مناسبات تجارت خارجی دوجانبه وارد كرد؛ لیكن هماكنون ودر پی توافق هستهای و رفع تحریمها بسیاری از موانع روابط مرتفع و مناسبات و همكاریهای دو كشور در مسیر صحیح خود قرارگرفته است.
تعاملات دوجانبه در سطوح عالی همواره پشتوانهای برای تقویت روابط بوده است و دو كشورازاین ظرفیت برای پیشبرد مناسبات بهرهبرداری میكنند. در سال 93 شاهد تحرك جدی در این سطح از رفتوآمدها بودیم كه در دو دهه مناسبات بیسابقه بوده است.
دیدار آقای 'شان بارت' رئیس پارلمان ایرلند از كشورمان، در مهرماه سال 93، تحولی تاریخی در این خصوص بود كه اراده دوبلین به اهمیت روابط با تهران در عالیترین سطح را نشان میداد. آثار این دیدار و نقشآفرینی مثبت آن در روابط دوجانبه كاملا مشهود و بارز است.
از سوی دیگر بنا به دعوت رسمی رئیس پارلمان ایرلند، جناب آقای دكتر لاریجانی رئیس محترم مجلس شورای اسلامی در بهار سال 94 از ایرلند دیدار كرد. دیدار هیات عالی پارلمانی كشورمان از ایرلند نقطه عطفی در مناسبات دو كشور در دو دهه اخیر بود كه توانست بستر لازم برای بسط و گسترش همكاریهای را فراهم سازد.
همكاریهای پارلمانی در سطح و مسیر رضایت بخشی استمرار یافت كه در این خصوص میتوان به دیدار هیات گروه دوستی پارلمانی مجلس شورای اسلامی از ایرلند در اواخر شهریورماه سال 93 اشاره نمود. همچنین هیات ایرلندی گروه دوستی پارلمانی در اردیبهشت 94 به تهران اشاره كرد.
رئیس مجلس سنای ایرلند نیز به دعوت جناب آقای دكتر لاریجانی قرار است در شهریورماه سال جاری در رأس هیاتی از كشورمان دیدار رسمی داشته باشند. هماكنون روابط پارلمانی بین دو كشور در عالیترین سطح خود در طی سه دهه گذشته قرار دارد.
انجام «مشورتهای سیاسی» در سطح معاونین وزارت امور خارجه نیز از موارد قابلذكر در سطح رفتوآمدهای سیاسی دو كشور بوده است. سفر معاون سیاسی وزارت امور خارجه و تجارت ایرلند به تهران وسفرجناب آقای تخت روانچی معاون اروپا و آمریكای وزارت امور خارجه به دوبلین و دیدار با مقامات عالی ایرلند بهویژه ملاقات با همتای ایرلندی خود در وزارت امور خارجه كه طیف گستردهای از موضوعات سیاسی، بینالمللی، اقتصادی، فرهنگی و علمی مورد تبادلنظر قرارگرفته است.
شایان ذكر است كه در جشن سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی در سال جاری در دوبلین از طرف دولت ایرلند برای نخستین بار در سطح وزیر شركت نمودند كه مبین اهمیت و جایگاه ایران برای كشورهای اروپایی است.
** سطح مبادلات تجاری دو كشور به چه میزان است و آیا تدابیری برای افزایش سطح مبادلات پیشبینیشده است؟
- براساس بررسی بهعملآمده میانگین روابط تجاری سالانه ایران و ایرلند در ده سال گذشته نیز50 میلیون یورو بوده است درحالیكه ظرفیت و امكانات موجود در دو كشور بسیار فراتر از این بوده است.
این سفارت بهمنظور تحول در روابط دوجانبه اقتصادی و تجاری، اقدام به بررسی زمینههای بالقوه همكاری و همچنین واكاوی نقاط قوت ایرلند در حوزههایی كه ایران به آن نیاز دارد كرده است. یكی از راهبرد های اقتصادی دولت ایرلند نیز گسترش هرچه بیشتر روابط تجاری خود با مناطقی از جهان است كه تاكنون كمتر در آن حضور داشتهاند. ماحصل این دو رویكرد منجر به اعزام چندین هیات تجاری، اقتصادی و سرمایهگذاری در طی چند سال گذشته جهت گفت وگو در خصوص زمینههای همكاری و بررسی حوزههای كار با ایران در بخشهای مختلف بوده است كه ملاقات و بازدیدهای مؤثری را انجام داده و امید است كه در سال جاری شاهد اثرات مثبت آن باشیم.
از سوی دیگر موقعیت و جایگاه كنونی كشورمان در نظام بینالملل شامل توانمندیهای ملی، منطقهای و بینالمللی بهویژه پس از توافق هستهای و دوره پسا تحریم موجب شده است تا ظرفیتهای سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، علمی و فناوری و كاربرد آنها در روابط دوجانبه ایران و ایرلند نیز موردتوجه قرار گیرد.
به دنبال توافق هستهای و رفع تحریمهای سازمان ملل نشانههای تحرك در روابط بهوضوح مشاهده میشود.
روابط تجاری ایران و ایرلند در سال 1395 با 65 درصد افزایش نسبت به سال پیش از آن به 80 میلیون یورو رسیده است. مهمترین صادرات ایرلند به كشورمان را به ترتیب تجهیزات و كالاهای پزشكی و دارویی، اسانس های مختلف، مواد غذایی و مواد اولیه نوشابههای گازدار، مواد شیمیایی، ماشینآلات، تجهیزات و قطعات صنعتی و همچنین ابزارهای تخصصی كنترلی و علمی تشكیل میدهد.
مهمترین عرصه همكاریهای دو كشور در سال جاری در زمینهٔ خدمات لیزینگ هواپیما، فنّاوری 'آی تی' ( IT )و دانش فنی پیشرفته تركیبات مواد اولیه فرآوردههای غذایی - لبنی، تولیدات محصولات دارویی و تجهیزات پزشكی و همچنین در زمینهٔ تبادل دانشجو و استفاده از دورههای آموزشی زبان و تخصصی حسابداری - مالی بوده است.
گشایش خط پروازی مستقیم از تهران به مقصد آمریكای شمالی از طریق فرودگاه 'شانون' این كشور نیز یكی دیگر از زمینه های بسیار مهم همكاری است كه در صورت تحقق، میتواند زمینهساز تردد بیشتر ایرانیها و ایرلندیها و افزایش تعاملات تجاری دو كشور شود.
علاوه بر سفر هیات هوانوردی ایرلند متشكل از مقامات هواپیمایی و شركتهای بزرگ خدمات لیزینگ این كشور، سفرهای مستقل دیگری نیز از سوی شركتهای لیزینگ و خدمات فرودگاهی برای گفت وگو با شركتهای هواپیمایی ایرانی صورت گرفته و یا در حال انجام است.
سرمایهگذاری در ساخت چند نیروگاه خورشیدی و همكاری در ایجاد خط تولید فرآوردههای جدید لبنی ازجمله دستاوردهای سفرهای اخیر هیات های ایرلندی به كشورمان بوده است و همچنین در جریان سفر هیئتی از وزارت كار و انجمن كاریابیهای بینالمللی ایران در مهرماه گذشته به دوبلین، زمینه اعزام نیروی كار ماهر به ایرلند فراهم شد.
همچنین به زودی وزیر اشتغال و بنگاههای تجاری ایرلند به دعوت وزیر صنعت؛ معدن و تجارت كشورمان در رأس هیاتی اقتصادی و تجاری به ایران سفر خواهد داشت.
با توجه به ابراز تمایل مقامات ایرلندی برای بازگشایی سفارت در تهران قطعاً تحقق این امر بر روند رو به گسترش مناسبات و همكاریهای دو كشور تاثیر بسزایی خواهد داشت.
** روابط فرهنگی و علمی دو كشور در چه سطحی است و سفارت چه برنامههایی برای گسترش آن دارد؟
- روابط علمی و فرهنگی بین دو كشور همواره خوب و رو به گسترش بوده است. تبادل هیات های فرهنگی و علمی، با نهادهای مختلف در ایرلند پیگیری شده است. همكاری با كتابخانه ملی ایرلند، برگزاری هفتههای فرهنگی و تبادل استاد و دانشجو فیمابین دو كشور و نیز حضور این جانب در دانشگاههای ایرلند و سخنرانی پیرامون موضوعات مختلف و پاسخ به سؤالات آنان در خصوص سیاست خارجی كشورمان ازجمله برنامههای سفارت بوده است. سخنرانیهای اینجانب در دانشگاه' دی سی یو' ( DCU ) ایرلند با استقبال خوب اساتید و دانشجویان روبرو شده است.
دانشگاهها در ایرلند، دارای سطح علمی بسیار بالایی میباشند؛ لذا پیگیری امور دانشگاهی فیمابین دو كشور و رصد تحولات علمی- دانشگاهی كشور متوقف فیه، در دستور كار ویژه این سفارت قرار داشته است و همكاری بسیار خوبی بین سفارت و رایزن علمی وزارت علوم در اروپا وجود دارد. در حال حاضر و براساس یادداشت تفاهم موجود مابین وزارت علوم و دانشگاه كالج دوبلین ( UCD ) كه چندی پیش تمدید گردید، تعدادی دانشجوی بورسیه در مقطع دكتری رشتههای مختلف در این دانشگاه مشغول تحصیل میباشند. علاوه بر آن تعداد محدودی دانشجوی بورسیه ایرانی نیز در دیگر دانشگاههای این كشور شاغل به تحصیل میباشند.
رقم كل دانشجویان ایرانی اعم از بورسیه و آزاد در ایرلند حدود 300 نفر میباشند كه بیشتر آنها در مقاطع دكتری و كارشناسی ارشد مشغول به تحصیل هستند. زبان انگلیسی، جایگاه علمی بالای دانشگاههای ایرلندی و محیط فرهنگی و اجتماعی مناسب در مقایسه با دیگر كشورهای اروپایی، مزیت ویژه تحصیل در دانشگاههای این كشور محسوب میگردد.
ضمناً با توجه به جمعیت قابلتوجه ایرانیان مقیم ایرلند، این نمایندگی با همكاری با انجمن ایرانیان مقیم ایرلند و انجمن دوستی ایران و ایرلند و سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی طی چند سال گذشته اقدام به برگزاری یك جشن بزرگ به مناسبت سال نو و عید باستانی نوروز كرد كه با استقبال و اشتیاق فراوان ایرانیان مقیم مواجه شده است.
اروپام**4**1552/انتشاردهنده: محمد حسن دوستارگان
تاریخ انتشار: ۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۶ - ۱۴:۴۹
لندن - ایرنا - جواد كچوئیان سفیر جمهوری اسلامی ایران در دوبلین، با اشاره به افزایش 65 درصدی مناسبات تجاری ایران و ایرلند در سال گذشته، گفت: به دنبال توافق هستهای و رفع تحریمها بسیاری از موانع روابط مرتفع و مناسبات و همكاریهای دو كشور در مسیر صحیح خود قرار گرفته است.