تهران - ایرنا - مدیرعامل شركت نفت و گاز پارس در پاسخ به انتقادها به عملكرد دولت یازدهم در میدان پارس جنوبی، گفت: كسانی كه می گویند فازهای پارس جنوبی در پایان دولت دهم پیشرفت 50 درصدی داشته است، باید به آنها بگویم كه آن دولت كلاف سردرگمی را به دولت یازدهم تحویل داد و حاضرم این موضوع را به صورت فنی ثابت كنم.

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، «محمد مشكین فام» روز یكشنبه در نشست خبری در حاشیه برگزاری بیست ودومین نمایشگاه بین المللی نفت،گاز،پالایش و پتروشیمی، درباره اظهارات برخی نامزدهای ریاست جمهوری كه اعلام می كنند، پارس جنوبی با پیشرفت 50 درصدی به دولت یازدهم رسیده و این دولت كار سختی برای به پایان رساندن آن نداشته است، گفت: فارغ از بحث‌های سیاسی و انتخاباتی به این سوال پاسخ می‌دهم.
وی با اشاره به این كه بیش از ٢٠ سال است در شركت نفت و گاز پارس حضور دارد و از اجرای نخستین فاز پارس جنوبی در این شركت فعالیت داشته است، گفت: تحریم، سوء مدیریت و نبود ثبات مدیریتی در پیمانكاران اصلی اجرای فازهای پارس جنوبی سبب شد اجرای كار در فازهای 15 تا ١٨ پارس جنوبی به یك كلاف سردرگم تبدیل شود.
مدیرعامل شركت نفت و گاز پارس با یادآوری اظهارات آقای سوری (مدیرعامل اسبق شركت نفت و گاز پارس) گفت: پالایشگاه فاز ١٧ و ١٨ END TEST (تست اول و آخر) است یعنی همكاران با توجه به شرایط تحریم و نبود تجهیزات مجبور بودند هر كالایی كه به دستشان می رسد، در این فازها استفاده كنند و این موضوع پالایشگاه فاز ١٧ و ١٨ پارس جنوبی را به یك كلاف سردرگم تبدیل كرد.
وی گفت: آقای سوری می گفت تصورمان این نبود كه فازهای ١٧ و ١٨ پارس جنوبی راه اندازی شوند.
به گزارش ایرنا، فازهای 17 و 18 پارس جنوبی روز بیست و هفتم فروردین ماه امسال در آیینی با حضور حسن روحانی رئیس جمهوری در شهرستان عسلویه استان بوشهر افتتاح رسمی شد و به بهره‌برداری رسید.
فازهای ١٧ و ١٨ در زمره مگاپروژه های پارس جنوبی به شمار می آید كه با توجه به سهم بالای بخش داخلی در اجرای طرح و دستاوردهای بالای فنی و مهندسی آن و همچنین ارزش افزوده اقتصادی بالای طرح، برای اقتصاد كشور از اهمیت زیادی برخوردار است.
قرارداد توسعه فازهای 17 و 18 پارس جنوبی ، در سال 1385 به ارزش 2 میلیارد دلار منعقد و با همت دولت یازدهم در قالب اولویت بندی فازهای پارس جنوبی ، طرح توسعه این فازها نیز در دستور كار قرار گرفت.
یكی از ویژگی های مهم فازهای ١٧ و ١٨سهم بالای شركت های ایرانی در اجرا و ساخت پروژه است. در این طرح چهار سكوی ٢٣٠٠ تنی، 2 رشته خط لوله دریایی ٣٢ اینچ هریك به طول 105 كیلومتر برای انتقال سیالات تولیدی از سكو به پالایشگاه عسلویه، یك خط لوله 4.5 اینچی انتقال مواد شیمیایی (به منظور ممانعت از خوردگی و یخ‌زدگی خطوط لوله)، واحدهای سیلاب‌گیر مشترك، شیرین سازی و نم‌زدایی گاز، تولید گاز اتان، تفكیك مایعات گازی، مركاپتان‌زدایی از پروپان و بوتان، 2CO زدایی از گاز اتان، افزایش فشار گاز برای انتقال به خط لوله سراسری، واحد تثبیت میعانات گازی، بازیافت گوگرد، انجماد گوگرد مایع و فرم دهی به آن، مخازن ذخیره ال پی جی و تلمبه های انتقال گاز مایع، مخازن ذخیره میعانات گازی و تلمبه های انتقال میعانات گازی و سرویس های جانبی لازم به جز تولید برق نیز احداث و ایجاد شده كه در شمار تاسیسات پالایشگاه خشكی و دریای این پروژه به شمار می رود.
پالایشگاه ساحلی این طرح در زمینی به مساحت تقریبی 155 هكتار احداث شده كه شامل چهار واحد شیرین‌سازی گاز، واحد تثبیت میعانات گازی و مخازن ذخیره آن ، واحد شیرین‌سازی و نم‌زدایی گاز ، تبرید گاز و جداسازی گازاتان، پروپان و بوتان، واحد سولفور و مركاپتان‌زدایی و تراكم گاز برای انتقال، واحد بازیافت و دانه‌بندی گوگرد و واحد احیای منواتیلن گلایكول است.
بخار ، آب شیرین مورد نیاز و خنك‌كردن این پالایشگاه را واحدهای پشتیبانی پالایشگاه و برق موردنیاز نیز از نیروگاه مشترك سایر طرح های پارس جنوبی تامین می شود.
همچنین درآمد سالانه این فازها بیش از پنج میلیارد دلار است
هدف از اجرای فازهای 17 و 18 پارس جنوبی تولید روزانه 56.6 میلیون متر مكعب گاز 75 تن میعانات گازی، تولید روزانه 400 تن گوگرد، تولید سالانه یك میلیون تن اتان به منظور تامین پتروشیمی و تولید سالانه 1.05 تن گاز مایع ال پی جی (پروپان و بوتان) است.

**نصب ٢ سكوی فاز 14 تا پایان سال
مدیرعامل شركت نفت و گاز پارس درباره روند توسعه فاز 14 پارس جنوبی گفت: تا پایان امسال، ٢ سكوی این فاز وارد مدار و یك میلیارد فوت مكعب گاز تولیدی این فاز به بخش خشكی منتقل می شود.
وی از برنامه شركت نفت و گاز پارس برای كاهش فلرینگ ( سوخت گاز در مشعل) در پارس جنوبی خبر داد و گفت: قرارداد جمع آوری گازهای همراه نفت پالایشگاه فازهای ٢ و ٣ به‌زودی امضا می‌شود.
مشكین فام گفت: از هشت پالایشگاه پارس جنوبی، سه پالایشگاه هنوز به بهره بردار تحویل نشده است كه تا پایان امسال تحویل می‎شود.
وی درباره مذاكرات ایران و قطر در حوزه پارس جنوبی گفت: دو كشور با هدف هماهنگی در امور و برداشت صیانتی، گاه مذاكراتی دارند اما به هیچ عنوان حق دخالت در روند توسعه میدان‌های هم را ندارند.

**دلیل حادثه خط لوله فاز ١٩ در حال بررسی
مدیرعامل شركت نفت و گاز پارس درباره مشكلاتی كه برای خطوط لوله پارس جنوبی در فازهای 16 و 19 این میدان در اواخر پارسال ایجاد شده بود، گفت: مشكل این خطوط ظرف ٢ ماه حل شد.
به گفته وی، هنوز دلیل آسیب دیدگی خط لوله فاز ١٩ مشخص نشده است و نفت و گاز پارس از همكاری پژوهشگاه صنعت نفت برای بررسی علت حادثه دیدگی استفاده می كند.
مشكین فام از بررسی‌ها در بلوك مرزی فاز ١٢ به منظور امكان سنجی توسعه در این منطقه نیز خبر داد و یادآور شد: حمایت از پیمانكاران داخلی به طور جدی در دستور كار این شركت قرار دارد.

**دیگر میدان‌های نفت و گاز پارس؛ فرزاد، گلشن، فردوسی و لایه نفتی
مشكین فام درباره دیگر میدان‌هایی كه در برنامه كاری شركت نفت و گاز پارس قرار دارد، به میدان فرزاد اشاره كرد و گفت: فرزاد B به این دلیل كه بخش عمده آن در سمت ایران است و گاز مرغوب تری دارد، توسعه آن نسبت به فرزاد A در اولویت است.
وی گفت: قرار است برای این میدان، مشاور مهندسی بگیریم و قرارداد آن را نیز با پتروپارس امضا می كنیم؛ این میدان شبیه پارس جنوبی نیست و باید طراحی بنیادی و پایه خاص خود را داشته باشد.
مشكین فام ادامه داد: میدان های گلشن و فردوسی از آنجا كه مشترك نیستند در اولویت كاری قرار ندارند و مذاكرات جدی درباره این میادین نداشته ایم.
وی گفت: لایه نفتی از ابتدا هم در اختیار نفت و گاز پارس بود كه مدتی به صورت طرحی مستقل دنبال شد و دوباره با تصمیم وزیر نفت به این شركت بازگشته است.
برای آگاهی از آخرین اخبار اقتصادی ایران و جهان با كانال اقتصادی ایرنا در تلگرام همراه شوید:
IRNAeco@
https://t.me/irnaeco
اقتصام**2022 و 9123 ** خبرنگاران: زهره دریغ گفتار و میثم طاهری **انتشار:مژگان توانا