به گزارش ايرنا، همايش مديريت بهينه در چرا، كوچ عشاير و كنترل دام و همچنين داشتن مجوز موسسات آموزشي و بانكها براي چراي دام شش استان كشور از جمله استان تهران، سمنان، قم، مركزي، مازندران و البرز به ميزباني شهرستان دماوند در اردوگاه شهيد مصطفي خميني(ره) اين شهرستان برگزار شد.
علي كيان، مديركل اداره منابع طبيعي و آبخيزداري استان تهران هدف از برگزاري اين همايش را هماهنگي بيشتر بين استان هاي مشترك جهت كوچ دام و عشاير در فصل چرا كه هرساله از مناطق قشلاقي به مناطق ييلاقي سفر مي كنند دانست و اظهار كرد: اين گردهمايي كه بين استان هاي همجوار صورت مي گيرد، در راستاي مديريت صحيح و كنترل دام ها و همچنين جلوگيري از ورود دام غير مجاز به مناطق ييلاقي است.
وي يكي از مشكلات كنوني در حوزه چراي دام را مسدود شدن و يا ناهموار شدن مسير كوچ عشاير دانست و گفت: با توجه به توسعه شهرها و اجراي فعاليت هاي عمراني در مناطق شهري و روستايي، مسير عبور عشاير مسدود و يا سخت تر شده كه با هماهنگي امور عشاير و ديگر دستگاه ها بازگشايي مي شود.
اين مقام مسوول با بيان اينكه استان تهران بيش از يكميليون و 368 هزار هكتار مساحت دارد، خاطرنشان كرد: از اين تعداد 919 هزار هكتار از آن را مراتع، 59 هزار هكتار جنگل و 105 هزار هكتار از آن را اراضي بياباني تشكيل ميدهد.
كيان ادامه داد: در 919 هزار هكتار مرتع، 491 سامانه عرفي و بيش از پنج هزار و 500 بهره بردار و دامدار در اين منطقه وجود دارند كه از مراتع استان تهران استفاده مي كنند.
مديركل اداره منابع طبيعي و آبخيزداري استان تهران يكي از برنامه هاي در دست اقدام اين نهاد كه از سال 94 برنامه ريزي شده است را مديريت مراتع در دست شركت ها و موسسات دانست و گفت: در بين مجوزهاي چراي دام در مراتع كه از 40 سال پيش صادر شده است چندين شركت وابسته به بانكها و موسسات آموزشي نيز وجود دارد كه براي جلوگيري از ورود دام غير مجاز نيازمند مديريت است.
وي در ادامه با بيان اينكه در حال حاضر پنج هزار و 570 خانوار دامدار در سطح استان تهران وجود دارد كه از مراتع به منظور چراي دامهاي خود استفاده ميكنند، بيان كرد: حدود دام مجاز براي چراي مرتع داران و عشاير در اين ميزان مرتع، 585 هزار واحد است كه در حال حاضر بيش از 840 هزار واحد از اين مراتع استفاده مي شود.
كيان با بيان اينكه طرحهايي در زمينهٔ مرتعداري در استان تهران براي 534 هزار هكتار در 196 فقره تهيه شده است، گفت: تاكنون 508 هزار هكتار از آن به تصويب رسيده و طرحهاي مرتعداري واگذارشده بيش از 376 هزار هكتار در 107 فقره است؛ همچنين بخشي نيز در مدت پيشبيني شده براي آنها به اتمام رسيده است كه تعداد آن، 379 هزار هكتار در 81 فقره بوده است.
**تمديد پنج هزار مميزي و بيمه مراتع استان تهران
همچنين، قاسم حقاني، معاون فني اداره كل منابع طبيعي و آبخيزداري استان تهران در اين همايش حفاظت از مراتع، حفاظت از آب و خاك، تغذيه، آبهاي زيرزميني و گردشگري را ضروري دانست و گفت: استفاده بي رويه و نادرست از مراتع، افزايش جمعيت دامي و بهرهبرداري غيراصولي از آن، عامل افزايش تخريب است.
وي استقرار اكيپهاي مختلف باهدف حفاظت از مراتع را از جمله اهداف ما در اين نهاد دانست و بيان كرد: در راستاي ارائه خدمات مطلوب به مرتع داران، تمديد پنج هزار مميزي و بيمه مراتع، كنترل دام درزمينهٔ چرا از طريق نظارت بر ميزان بهرهبرداري و فصل چرا و .. صورت گرفته است.
معاون آبخيزداري اداره كل منابع طبيعي استان تهران خاطرنشان كرد: سال گذشته تفاهنامه در خصوص مديريت چرا بين پنج استان منعقد و اين قرارداد با همكاري پيمانكار اجرايي شد و همچنين تأخير ورود دام به لار، تشكيل كارگروه ويژه در حوزه سد لار و كمك كارشناسان، از ديگر اقدامات مفيد بوده است.
حقاني تأكيد كرد: متأسفانه برخي مشكلات مانند عدم تخصيص اعتبارات، نبود انگيزه كافي براي نيروي انساني و نبود امنيت شغلي براي كارشناسان، ازجمله مشكلات ما است كه پيشنهادهايي نيز مانند پايش و تغيير زمان ورود و خروج دام و همكاري با سازمان عشايري در زمينهٔ تامين علوفه دستي در ميانبند صورت گرفته است.
خبرنگار: الهام حيدري - انتشار: محمد آجورلو
تهرام/7246//1348
تاریخ انتشار: ۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۶ - ۱۷:۲۲
تهران- ايرنا- همايش مديريت بهينه چرا، كوچ عشاير و كنترل دام شش استان در شهرستان دماوند برگزار شد.