به گزارش ایرنا از كنفدراسیون فوتبال آسیا، امروز دوشنبه 63 سال از تاسیس كنفدراسیون فوتبال آسیا در مانیل می گذرد. پس از گذشت بیش از شش دهه، ای اف سی در نگاهی به لحظات كلیدی در تاریخ درخشان فوتبال آسیا پرداخته است كه اعضای آن از 13 به 47 عضو افزایش یافته است.
*** تاسیس كنفدراسیون فوتبال آسیا
كنفدراسیون فوتبال آسیا در چنین روزی 18 اردیبهشت 1333 (8 مه 1954) تشكیل شد. افغانستان، میانمار، چین تایپه، هنگ كنگ، هند، رژیم صهیونیستی، اندونزی، ژاپن، كره جنوبی، پاكستان، فیلیپین، سنگاپور و ویتنام جنوبی 13 عضو موسس این نهاد بودند.
دو سال پس از آن اولین دوره جام ملتهای آسیا در هنگ كنگ برگزار شد و چهار عضو اعضای موسس ای اف سی به این جام راه یافتند و در نهایت كره ای ها فاتح جام شدند. كره جنوبی چهار سال بعد بار دیگر در این رقابتها كه در خاك این كشور برگزار شد، با موفقیت از عنوان قهرمانی خود دفاع كرد.
*** اولین مسابقات باشگاهی فوتبال آسیا
حدود 13 سال بعد از تاسیس ای اف سی، اولین مسابقات فوتبال باشگاهی قهرمانی آسیا راهاندازی شد. رقابتهای قهرمانی باشگاهی آسیا با حضور شش تیم برگزار شد. این رقابتها راه را برای رشد فوتبال آسیا در سالهای بعد هموار كرد.
***ظهور ایران
فوتبال در آسیا، در دهه هفتاد در اوج خود قرار داشت و یك قدرت قاره ای در حال درخشیدن بود. جمهوری اسلامی ایران، به عنوان میزبان جام ملت های آسیا 1968 فاتح این جام شد. در جام ملت های آسیا 1972 در تایلند شش كشور شركت كردند. ایران با كسب چهار پیروزی در چهار مسابقه و برتری دو بر یك مقابل كره جنوبی در فینال، از عنوان قهرمانی خود دفاع كرد و هیچ نشانی از تضعیف قدرتش دیده نمیشد.
تیم ملی ایران در جام ملت های آسیا 1976 با نتیجه یك بر صفر در فینال برابر كویت به برتری رسید و ركورد كامل دیگری را كسب كرد. ملی پوشان ایران در این رقابت ها 13 گل زدند و هیچ گلی نخوردند. فقط سه كشور آرژانتین، مصر و مكزیك مانند ایران سه دوره متوالی فاتح رقابتهای قارهای در منطقه خود شدهاند.
*** خروش موفقیت
چا بوم كان یكی از بهترین بازیكنان آسیا محسوب می شد. بسیاری معتقدند موفقیت او در مسابقات باشگاهی بوندسلیگا آلمان راه را برای پیشرفت سایر بازیكنان آسیایی در بوندسلیگا هموار كرد. او با باشگاههای آلمان عناوین قهرمانی كسب كرد. چا بعد از بیش از300 بازی در بوندس لیگا بازنشسته شد.
*** گل فوق العاده
كشورهای آسیایی پیش از جام جهانی 1994 در عرصه جهانی درخشیده بودند. كره جنوبی در سال 1966 ایتالیا را مغلوب كرد.
اما در جام جهانی 1994 ، سعید العویران با گل فوق العاده خود، در پیروزی یك بر صفر عربستان مقابل بلژیك در مرحله گروهی این جام نقش موثری داشت. عربستان بعد از باخت مقابل هلند، مراكش را شكست داد و با برتری برابر بلژیك به مرحله حذفی صعود كرد.
*** همه نگاه ها به آسیا است
سال 2002 كره جنوبی و ژاپن برای اولین بار به طور مشترك میزبان جام جهانی شدند. این اتفاق در فوتبال آسیا بی سابقه است.
ژاپن و كره جنوبی هر دو به مرحله حذفی صعود كردند. ژاپن در این مرحله مغلوب تركیه شد و از گردونه رقابتها كنار رفت. اما كره جنوبی با شكست ایتالیا به مرحله یك چهارم نهایی راه یافت و در این مرحله نیز اسپانیا را مغلوب كرد و به نیمه نهایی رفت. اما آلمان نوار موفقیت های كره جنوبی را در این مرحله قطع كرد.
*** قهرمان جهانی
آسیا سرچشمه فوتبال زنان است. شور و اشتیاق به فوتبال زنان در هیچ كجا بیشتر از ژاپن احساس نمی شود. تیم زنان ژاپن به یكی از برجسته ترین تیم های فوتبال جهان تبدیل شده است.
شش سال قبل در آلمان، تیم زنان ژاپن بهترین لحظات خود را سپری كرد. تیم زنان ژاپن در جام جهانی 2011 از مرحله گروهی صعود كرد و در مرحله یك چهارم نهایی و نیمه نهایی، آلمان میزبان رقابتها و سوئد را شكست داد و در دیدار فینال برابر آمریكا به قهرمانی رسید كه اولین قهرمانی یك تیم آسیایی در مسابقات جام جهانی بود.
برای آگاهی از آخرین اخبار ورزش ایران و جهان با كانال ورزشی ایرنا در تلگرام irnavarzesh@ همراه شوید.
ورزشی**1210**1584 مترجم - زهرا كورهلی*انتشاردهنده:مولوی
تاریخ انتشار: ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۶ - ۱۲:۵۴
تهران- ایرنا- كنفدراسیون فوتبال آسیا، به بهانه شصت و سومین سالگرد تاسیس این نهاد، در گزارشی به هفت رویداد مهم و تاثیرگذار در فوتبال آسیا از جمله ظهور فوتبال ایران پرداخته است.