تهران- ایرنا- «ضرورت‌های انتخابات»، «56 میلیون نفر واجد شرایط رای» و «مناظره از راه دور» محورهای تحولات انتخاباتی در روزنامه های چهارشنبه 20 اردیبهشت به شمار می روند.

روزنامه های صبح امروز محورهای اصلی خود را به موضوع های «ضرورت‌های انتخابات»، «56 میلیون نفر واجد شرایط رای»،«مناظره از راه دور»، «تحلیلی برمناظره دوم نامزدها»، «ساختن سخت‌تر از تخریب است»، «نظر رقبای روحانی خریدار ندارد؛ خودشان فهمیده‌اند»، «استتار فرهنگ با اقتصاد؟!»، «بی ‌برنامگی كاندیداهای مدعی!»، «لباس قدسی بر تن سیاست عرفی»، «سیاه‌ نمایی برای عوامفریبی»، «اصلاحات، سرنوشت محتوم همه جوامع»، «خط قرمز تبلیغات نامزدها از نگاه كارشناسان»، «رای به اندیشه روحانی»، «تخریبگر توسعه یا نامزد ریاست جمهوری»، «مستند دوم روحانی هم سانسور شد»، «انتخاب اصلح دغدغه منتظران واقعی»، «حمایت قاطع و دوباره از حسن روحانی»، «بیا تا جهان را به بد نسپریم»، «خروج روحانی 96‌ از اعتدال!» و «انشـعاب مداحـان» اختصاص دادند و به انعكاس آنها پرداختند.

** ضرورت‌های انتخابات
روزنامه «اعتماد» در سرمقاله ای با عنوان «ضرورت‌های انتخابات» به قلم مصطفی ایزدی فعال سیاسی آورد: رویداد مهم و سرنوشت‌ساز انتخابات از فعالیت سه گروه كه عبارتند از: حكومت، مردم و داوطلبان علاقه‌مند به پست‌های حاكمیتی، شكل می‌گیرد. بدیهی است هر یك از این گروه‌ها نقش بی‌بدیلی را در بهتر و درست‌تر برگزار كردن انتخابات دارند. به طور خلاصه، حاكمان و مردم و داوطلبان، وظیفه‌مندند كه در چارچوب قانون اساسی و قوانین موضوعه و نیز بر اساس عرف ملی و منطقه‌ای، اقدامات را انجام دهند. وظیفه حاكمیت این است كه تمامی هم و غم را مصروف سازند كه انتخاباتی سالم، آزاد، فراگیر، آرام و امن برگزار شود.

** 56 میلیون نفر واجد شرایط رای
روزنامه «جام جم» با انتخاب عنوان «56 میلیون نفر واجد شرایط رای»، نوشت: رئیس ستاد انتخابات كشور، تعداد واجدان شرایط رای دادن در انتخابات 29 اردیبهشت امسال را 56 میلیون و 410 هزار و 234 نفر اعلام كرد. علی‌اصغر احمدی افزود: از این تعداد یك میلیون و 350 هزار و 294 نفر رای اولی داریم كه می‌توانند برای نخستین بار در 29 اردیبهشت رای خود را به صندوق بیندازند. وی ادامه داد: امیدواریم در جمعه هفته آینده شاهد حضور و مشاركت حداكثری مردم در پای صندوق‌های رای باشیم. رئیس ستاد انتخابات كشور گفت: بر اساس قانون، همه كسانی كه متولد 29 اردیبهشت 1378 و قبل از آن هستند، می‌توانند با در دست داشتن اصل شناسنامه و شماره ملی در انتخابات 29 اردیبهشت سال جاری شركت كنند.

** مناظره از راه دور
روزنامه «خراسان» در گزارشی با عنوان «مناظره از راه دور»، آورد: روزشمار انتخابات تك رقمی شد و كمتر از 10 روز تا زمان برگزاری انتخابات وقت باقی است. نامزدهای انتخاباتی در روزهای پیش رو سعی می كنند فعالیت های خود را افزایش دهند. هرچند سفرهای استانی نامزدها بیشتر شده اما آن ها سعی می كنند در همین سفرها و از راه دور هم پاسخ رقبای خود را بدهند؛ موضوعی كه تبدیل به یك مناظره از راه دور شده است.

** تحلیلی برمناظره دوم نامزدها
روزنامه «همدلی» در یادداشتی با انتشار عنوان «تحلیلی برمناظره دوم نامزدها» به قلم محمود توكلی‌زاده‎ می نویسد: درمناظره دوم، نامزدهای عوام‌گرا(پوپولیست)، كه نماد «وضعیت نابسامان گذشته» هستند، سعی كردند وضع موجود را به شدت به چالش بكشند و خود را مدافع و نامزد تغییر وضع موجود نشان دهند. این مناظره از ابتدا با موضوعات سیاست داخلی، خارجی و فرهنگی با حرارت آغاز شد. زوج روحانی–جهانگیری كه نماد جریان دولت برنامه‌محور، توسعه پایدار، امید و نشاط بودند، سعی كردند كه به مخاطبان نشان دهند بازگشت به گذشته، بازگشت به بیراهه، عوام‌گرایی، تقدیس جنگ و «تهدید و حصر جدید» است. میرسلیم این بار در قامت یك نامزد چالش‌برانگیز ظاهر شد و با این‌كار خود باعث امیدواری حزب قدیمی موتلفه شد.

** ساختن سخت‌تر از تخریب است
روزنامه «اعتماد» در یادداشتی با عنوان «ساختن سخت‌تر از تخریب است» به قلم هادی حق شناس كارشناس اقتصادی آورد: اینكه «ساختن سخت‌تر از تخریب است»، كلیشه‌ای تكراری است اما متاسفانه توجه كافی به آن نمی‌شود. كشوری كه هشت سال با بی‌تدبیری شكاف‌های بسیاری را میان مزد و معیشت جامعه ایجاد كرده، به سرعت نمی‌تواند به نقطه پیش از بی‌تدبیری بازگردد. هشت سال تخریب كشور زمان برد و طبیعتا ساختن آن‌هم حداقل هشت سال زمان می‌برد، در نتیجه باید راه منطقی را ادامه داد و باور داشت، بهبود معیشت مردم در میان مدت حاصل خواهد شد به شرطی كه با منطق و تدبیر پیشروی شود.

** نظر رقبای روحانی خریدار ندارد؛ خودشان فهمیده‌اند
روزنامه «آرمان» در گفت وگویی با غلامرضا ظریفیان فعال سیاسی اصلاح طلب با درج عنوان «نظر رقبای روحانی خریدار ندارد؛ خودشان فهمیده‌اند»، نوشت: این نكاتی كه رقبای آقای روحانی مطرح می‌كنند، نشانه بسیار خوبی است و باید آن را به فال نیك گرفت. اینكه این افراد از آزادی بیان صحبت می‌كنند، چهره‌هایی كه به شدت از بخش خصوصی دفاع می‌كردند امروز از توزیع عادلانه ثروت بحث می‌كنند و جریانی كه در تقابل با آزادی‌های مصرح در قانونی اساسی بوده، امروز به دادخواهی از اینكه چرا آزادی در كشور نیست و فضا بسته‌‌ است بلند شده، من معتقدم كه خود این فضا، فضای مثبتی است. چرا كه این امر، در خود یك پیام بسیار مهمی دارد كه اندیشه تحولخواهی و اصلاحات، حتی در میان جدی‌ترین رقبای مخالف اصلاحات، تاثیری عمیق گذاشته كه امروز آنها چنین پرچمی را برداشته‌اند. این موضوع گواهی می‌دهد كه این جریان متوجه شده افكار آنها خریداری ندارد.

** استتار فرهنگ با اقتصاد؟!
روزنامه «ایران» در یادداشتی با انتخاب عنوان «استتار فرهنگ با اقتصاد؟!» به قلم ابراهیم بهشتی می نویسد: رخی نامزدهای اصولگرا در انتخابات ریاست جمهوری دوازدهم این روزها محور اصلی شعارها و برنامه‌های خود را در حوزه اقتصادی و معیشت مردم متمركز كرده‌اند. گذشته از كیفیت اعلام برنامه‌های آنها و انتقادات گسترده‌ای كه از سوی كارشناسان و مجلسی‌ها نسبت به وعده‌های اقتصادی مطرح شده است، نكته یا سؤال اصلی كه محل تأمل است اینكه آیا دغدغه اصلی این نامزدها بواقع حوزه اقتصاد است؟ آیا سوابق و تجربیات گذشته آنها به علاوه مواضع‌شان در سال‌های گذشته هم مؤید این اهتمام امروز آنها برای معیشت مردم و اقتصاد كشور هست؟ به نظر می‌رسد برخلاف ادعای امروز و كشاندن بحث‌های اقتصادی به شكل نامتعارف و سیاه‌نمایی به فضای انتخابات، آنچه با روحیات و مواضع پیشین آنها هماهنگی بیشتری دارد، عمدتاً دغدغه‌ها یا نگرانی‌هایی در حوزه فرهنگ و تحولات سیاست داخلی است تا اهتمام داشتن نسبت به حوزه اقتصاد.

** بی ‌برنامگی كاندیداهای مدعی!
روزنامه «آرمان» در یادداشتی با انتخاب عنوان «بی ‌برنامگی كاندیداهای مدعی!» به قلم مهدی آیتی تحلیلگر سیاسی نوشت: در اولین مناظره انتخاباتی میان كاندیداهای ریاست جمهوری، آقایان حسن روحانی و اسحاق جهانگیری به نوعی از عملكرد تهاجمی آقای محمدباقر قالیباف غافلگیر شدند. زیرا آقای قالیباف از قبل برنامه داشت كه تهاجمی رفتار كند، اما سایر كاندیداها چنین برنامه‌ای نداشتند. در دومین مناظره آقایان روحانی و جهانگیری تصمیم‌ گرفتند كه تهاجمی برخورد كنند، زیرا گفته می‌شود كه در سیاست بهترین دفاع، حمله است. اینكه كاندیدایی می‌گوید شما فلان خلاف را كردید و دیگری هم می‌‌گوید شما نیز در فلان جا مرتكب این خلاف شدید، شایسته كاندیداهای ریاست جمهوری و در شأن مردم ایران نیست. مردم انتظار دارند در مناظره‌ها رئیس‌جمهور قدرتمندی را به عنوان عنصر اجرایی كشور شاهد باشند. فردی كه مشرف به مسائل سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی است. فردی كه ادعای ریاست جمهوری می‌كند باید بتواند در همه زمینه‌ها به‌صورت كارشناسانه حرف بزند.

** لباس قدسی بر تن سیاست عرفی
روزنامه «اعتماد» در سرمقاله ای با انتشارعنوان «لباس قدسی بر تن سیاست عرفی»، آورد: ولی مهم‌تر از این ایرادات تناقضی است كه در رفتار انتخاباتی و سیاست‌ها و شعارهای آنان وجود دارد؛ تناقضی كه نمی‌توان آن را به سادگی حل كرد. در حالی كه تمامی شعارهای اصولگرایان حول مسائل معیشتی و مادی مردم است و به طور طبیعی باید رفتار انتخاباتی آنان نیز متناسب با این شعار باشد. بنابراین نمی‌توان چندان از مسائل قدسی مایه گذاشت و آنان را برای رسیدن به این هدف هزینه كرد. مرتبط كردن امر قدسی به امر سیاسی، موجب قدسی شدن امر سیاسی نمی‌شود، بلكه برعكس امر قدسی را سیاست‌زده می‌كند.

** سیاه‌نمایی برای عوامفریبی
روزنامه «ایران» در یادداشتی با عنوان «سیاه‌ نمایی برای عوامفریبی» به قلم علیرضا رحیمی عضو كمیسیون امنیت ملی مجلس آورد: توافق هسته‌ای و دستاوردهای آن در حالی این روزها در فضای انتخابات، دستاویز تخریب دولت قرار گرفته است، كه اساساً برجام یك دستاورد حاكمیتی است كه با سیاست‌ها و روش‌های مدبرانه دولت یازدهم حاصل شده است. امنیت موجود در كشور بدون تردید محصول فداكاری‌های ایثارگران، مقاومت مردم و توان دفاعی كشور است اما قابل انكار نیست كه بخش قابل توجهی از اقتدار امروز ایران اسلامی مرهون دیپلماسی دولت تدبیر است. بدون تردید از فواید و امتیازات حاصل شده تنها دولتمردان یا طرفداران دولت بهره نمی‌برند بلكه همه از مزایای آن استفاده می‌كنند. بر همین اساس هم باید گفت كه ضرورت حفظ برجام یك ضرورت ملی است. مایه تأسف است كه برخی نامزدهای انتخاباتی یا جریان‌های سیاسی همسو با آنها كه خود نیز همانند همه ایرانیان از فواید این توافق بهره‌مند شده‌اند، آن را دستمایه سیاه نمایی انتخاباتی كنند و با طرح سؤال‌های بی‌اساس اذهان عمومی را مشوش كنند.

** اصلاحات، سرنوشت محتوم همه جوامع
روزنامه «آرمان» در یادداشتی با درج عنوان «اصلاحات، سرنوشت محتوم همه جوامع» به قلم امان‌الله قرایی‌ مقدم جامعه‌شناس نوشت: در جامعه تغییر ذهنیت حاصل شده و جامعه توانسته از ذهنیت قدیمی و كهن بیرون آید و به سوی ذهنیت عقلانی حركت كند. امروز حركت جوامع با شتاب بیشتری صورت می‌گیرد. زمانه متقدم و متاخر رو به پایان بوده و جامعه چندان ‌در نگرانی از نوسان میان گذشته و آینده نیست. زمانی كه جامعه شتاب می‌گیرد، صنعت می‌آید، توسعه‌یافتگی شروع می‌شود و جامعه رو به بهتر شدن حركت می‌كند. ذات جوامع انسانی امروزه اصلاح‌طلب و خواهان اصلاح است و هرچه را بر سراهش قرار گیرد تغییر می‌دهد. با این نگاه مشاهده می‌شود كه هر دوره از انتخابات در ایران از دوره قبل مشكل‌تر است، چون افراد جامعه عاقلانه‌تر می‌اندیشند، درك و انتخاب می‌كنند.

** خط قرمز تبلیغات نامزدها از نگاه كارشناسان
روزنامه «جام جم» در یادداشتی با انتخاب عنوان «خط قرمز تبلیغات نامزدها از نگاه كارشناسان»، آورد: فضای انتخابات در كشورها همواره فضایی متفاوت از سایر مقاطع سال است و معمولا شور و هیجان ناشی از رقابت‌های انتخاباتی بر سایر مسائل سایه می‌اندازد. جمهوری اسلامی ایران نیز از این مساله مستثنا نیست و این روزها مردم كشورمان بار دیگر شور و هیجان انتخابات را تجربه می‌كنند. در چنین شرایطی، فضای كشور نسبت به سایر مواقع بازتر و انبساطی می‌شود و گاهی اوقات حرف‌ها و مطالبی میان نامزدها و هوادارانشان رد و بدل می‌شود كه در مقاطعی غیر از انتخابات، كمتر بیان می‌شود. گرچه خیلی‌ها چنین وضعیتی را اقتضای شرایط انتخاباتی می‌دانند و معتقدند ممانعت از طرح آزادانه مواضع نامزدها و هوادارانشان به شور انتخابات لطمه وارد می‌كند، اما سوال این ‌است كه حد و مرز و خط قرمز در موضعگیری‌های انتخاباتی كجاست؛ سوالی كه پاسخ‌های مختلفی می‌توان به آن داد، اما قطعا فصل مشترك همه این پاسخ‌ها به امنیت ملی ختم می‌شود.

** رای به اندیشه روحانی
روزنامه «آرمان» در یادداشتی با انتشار عنوان «رای به اندیشه روحانی» به قلم محمد كیانوش‌ راد فعال و تحلیلگر سیاسی آورد: امروزما با دو نگرش و دو شیوه زندگی و اداره كشور روبه‌رو هستیم و موضوع انتخابات ریاست‌جمهوری، جدی‌تر و مهم‌تر از آن است كه بتوان به آسانی از كنار آن عبور كرد. به عقیده ایوون شرات نمی‌توان به تاثیر اندیشه متفكران در بسترسازی و تئوریزه كردن حذف و حمایت‌ها و همراهی آنان با قدرت بی‌توجه بود. انسان‌های خوب، با اندیشه‌های بد و نادرست، گاهی خطرناك‌تر از انسان‌های بد اما بدون اندیشه‌های بد می‌شوند. آری باید نگران آینده دموكراسی، توسعه و آزادی و پیشرفت كشور بود و هراس از یك جریان فكری، هراسی بیهوده نیست. مساله اصلی در انتخابات، خوب بودن یا بد بودن كاندیداها نیست، مساله اصلی اندیشه درست و یا نادرست آنهاست. كمترین كار امروز تشویق به رای دان مردم به روحانی و اندیشه درست است.

** تخریبگر توسعه یا نامزد ریاست جمهوری
روزنامه «وقایع اتفاقیه» در سرمقاله ای با انتخاب عنوان «تخریبگر توسعه یا نامزد ریاست جمهوری» به قلم نادر هوشمندیار استاد دانشگاه می نویسد: هرچه به پایان فضای پرشور انتخابات نزدیك می‌شویم بحث‌ها و جدل‌ها آنقدر تند و تندخو می‌شود كه گاهی انسان دچار واهمه می‌شود كه چه اتفاقی درحال وقوع است. این نكته را با نگاه به نامزدهای ریاست جمهوری نمی‌گویم كه تقابل یا رویارویی شاید نفس حضور سیاسی و قرار گرفتن در قامت نامزد ریاست جمهوری باشد، این نگرانی از آن‌روی مطرح می‌شود كه رویارویی نامزدها با این كیفیت و با این كمیت چه بلایی بر سر توسعه می‌آورد.

** مستند دوم روحانی هم سانسور شد
روزنامه «آرمان» در گزارشی با انتشار عنوان «مستند دوم روحانی هم سانسور شد»، نوشت: دومین مستند انتخاباتی حسن روحانی هم سانسور شد؛ مانند مستند اول! از آنجا كه مستند دوم تقریبا همان مستند اول به اضافه بخش‌هایی جدید است، تمامی بخش‌هایی كه در مستند اول سانسور شده بود، دوباره حذف شده و برخی موارد دیگر هم كه به مستند دوم برای پخش اضافه شده بود، از این فیلم حذف شده است. موارد حدفشده از مستند دوم عبارتند از: بخش‌هایی از سخنرانی‌های اخیر روحانی در ارومیه، همدان و كرمانشاه، و عكسی از حسن روحانی كه در كنار آیت‌ا... هاشمی رفسنجانی و بزرگان اصلاحات نشسته است (این عكس مربوط به افطاری رمضان سال 1392 بوده كه تاكنون منتشر نشده است). كسانی كه دیروز به‌صورت زنده یا حضوری برنامه سخنرانی حسن روحانی در ورزشگاه شیرودی تهران را دیده‌اند، قبل از آن كلیپی را مشاهده كردند كه در آن بخشی از قسمت‌های سانسورشده مستند دیشب دیده می‌شد؛ بخصوص عكس افطاری روحانی در كنار هاشمی و بزرگان اصلاحات كه بسیار جلب توجه كرد.

** حمایت قاطع و دوباره از حسن روحانی
روزنامه «آرمان» در گزارشی با انتشار عنوان «حمایت قاطع و دوباره از حسن روحانی»، می نویسد: انتخابات ریاست‌جمهوری همان‌طور كه برای سیاسیون، نخبگان و مردم عادی پرشور و حرارت دنبال می‌شود به همین اندازه در قشر هنرمندان و ورزشكاران نیز طرفداران خود را دارد. از طرف دیگر جامعه هنرمندان و ورزشكاران با وجهه مردمی خود درحمایت از كاندیداها بسیاری از هواداران خود را به حمایت از كاندیدای مطبوع خود هدایت می‌كنند. بسیاری از ورزشكاران و هنرمندان در این دوره و دوره‌های قبل حتی در ستادهای انتخاباتی نامزدهای ریاست‌جمهوری حضور پیدا كرده‌اند. به عنوان نمونه در انتخابات ریاست‌جمهوری پیش رو بهداد سلیمی قهرمان وزنه‌برداری جهان، مسئول ورزش ستاد آقای روحانی در مازندران است. هنرمندان نیز از این قافله عقب نمانده‌اند به نحوی كه در دوره‌های پیشین هنرمندانی چون بهاره رهنما، پگاه آهنگرانی، لیلی رشیدی، حمید فرخ‌نژاد، كامپوزیا پرتوی و بسیاری از ورزشكاران از كاندیداهای ریاست‌جمهوری حمایت كرده‌اند. اكنون نیز لیلی رشیدی فرزند زنده‌یاد داوود رشیدی هنرمند فقید اعلام حمایت خود را از آقای روحانی اعلام كرده است.

** بیا تا جهان را به بد نسپریم
روزنامه «همدلی» در سرمقاله ای با انتخاب عنوان «بیا تا جهان را به بد نسپریم» به قلم احسان اقبال سعید نوشت: كسانی كه رای نمی‌دهند باید بدانند در واقع به نامزدهای جریان اصول‌گرایی رای می‌دهند، چرا كه سبد رای عمده این جریان آرای تشكیلاتی، اعتقادی و ثابت است كه تحت هر شرایطی رای می‌دهند، اما رای نداده‌ها در سبد اصلاح‌طلبان و اعتدالی‌ها هستند و نبودشان عملا مشاركت را پایین آورده و شانس این كه طرف مقابل با حداقل رای توفیق به دست آورد را افزایش می‌دهد. پس خیالتان راحت، افراد و گروه‌هایی كه در اعتراض به آن‌ها یا برای رسانیدن پیغام به آن‌ها را دارید از این كار شما بسیار استقبال می‌كنند، چراكه با كمترین هزینه و مجانی پاس گل طلایی را دریافت می‌كنند. پس رای ندادن و ژست شناسنامه سفید، صرفا بازی در زمین رقیب است. مردمی كه نارسایی‌ها و خودخواهی‌ها نگران و دل‌چركین‌شان كرده، بدانند قیمت این سفید نگاه داشتن شاید سیاهی پردوامی باشد كه تا مدت‌ها پشیمانی به بار آورد. پس امروز كار كم هزینه رای دادن را با لوسی سیاسی و تقلید از دلقك‌های ورشكسته خارج‌نشین فرو نگذاریم تا فردا روسیاه فرزندانمان نشویم.

** خروج روحانی 96‌ از اعتدال!
روزنامه «جوان» در یادداشتی به قلم محمدحسین رحیمی با درج عنوان «خروج روحانی 96‌ از اعتدال!»، آورد: «ظهور روحانی 96»، «پایان مدارا با رقبا» و «چند درصدید كه فكر می‌كنید، قیم مردم هستید» بخشی از مواضع روحانی در سفر انتخاباتی روحانی به شهرهای همدان و كرمانشاه بود كه تیتر نخست روزنامه‌های اصلاح‌طلب حامی وی شد.

** انشـعاب مداحـان
روزنامه «آرمان» در یادداشتی با انتخاب عنوان «انشـعاب مداحـان» به قلم یاسمن طالقانی می نویسد: مداحان از جمله اقشار تاثیرگذار جامعه هستند و حمایت آنها در برهه‌های انتخاباتی سهمی در انتخاب كاندیداها از سوی حامیانشان دارد. اگرچه بارها تاكید شده است كه مداحی نباید با سیاست‌ورزی همراه شود، اما مدت‌هاست كه مداحان معرفی اصلح را وظیفه خود می‌دانند و در میان روضه‌ها ومداحی‌هایشان به كاندیدای مورد نظر اشاره می‌كنند و برخی اوقات هم به انتقاد از رقیب می‌پردازند.

*گروه اطلاع رسانی
خبرنگار: سیده مریم سیدان**انتشار دهنده: شهربانو جمعه
پژوهشم**9368**9131