تهران- ایرنا- مدیر فناوری و تجاری سازی ستاد توسعه علوم و فناوری سلول های بنیادی با اشاره به مراجعه بیماران كشورهای منطقه به ایران برای دریافت خدمات طب بازساختی و مهندسی پزشكی اظهار داشت: این ظرفیت برای افزایش درآمد بین المللی از محل ارائه خدمات پزشكی بازساختی در ایران وجود دارد.

به گزارش خبرنگار علمی ایرنا، علیرضا شعاع حسنی روز چهارشنبه در همایش رویكردهای مهندسی پزشكی در درمان و تشخیص؛ پزشكی ترمیمی و سلول های بنیادی گفت: پزشكی بازساختی، آینده پزشكی دنیا را تشكیل می دهد و طبق پیش بینی ها این حوزه تا سال 2030 یك بازار 170 میلیارد دلاری خواهد داشت و با توجه به این كه ایران، یك درصد جمعیت دنیا را داراست، انتظار داریم یك درصد از این بازار را از آن خود كنیم.
وی افزود: علاوه بر این، كشورهای همجوار ما پیشرفت چندانی در حوزه پزشكی بازساختی نداشته اند و بسیاری از بیماران آنها برای دریافت خدمات مهندسی پزشكی به ایران مراجعه می كنند كه باید ظرفیت پذیرش خود را در این زمینه افزایش دهیم.
شعاع حسنی با بیان اینكه با دانش فعلی، برخی اندام ها در بدن قابلیت تكثیر ندارند، گفت: همین موضوع موجب توجه محققان به علم 'سلول درمانی' (سل تراپی) شده است كه استفاده از داربست ها در این زمینه بسیار موثر است چراكه از طریق داربست، فرآیند تولید، ساخت و یا ترمیم اندامها و به طور كلی، بازیابی كلی اندام امكان پذیر می شود.
به گفته وی طب بازساختی نیازمند مشاركت حداكثری مهندسان دارد زیرا این علم به میزان زیادی به بایومتریال ها و داربست های زیستی، وابسته است.

***كاربرد موثر طب بازساختی در درمان بیماری نقص مادرزادی گوش (میكروتیا)
شعاع حسنی با اشاره به برخی كاربردهای طب بازساختی و پزشكی ترمیمی در دنیا گفت: در سال 1997 برای اولین بار نتایج آزمایش هایی منتشر شد كه در آن، گوش انسان روی بدن موش رشد داده شده بود كه در این روش، یك تكه از غضروف گاو را جدا كرده و زیر پوست موش قرار داده بودند تا زمانی كه غضروف، ظاهری مانند گوش پیدا كرد.
وی ادامه داد: احتمال بروز بیماری میكروتیا (بد شكلی گوش) بین دو تا 12 هزار تولد وجود دارد كه به چهار نوع 1 تا 4 تقسیم می شود و در نوع 4 تقریبا هیچ گوشی روی صورت فرد به چشم نمی خورد.
میكروتیا (بدشكلی گوش) نوعی ناهنجاری مادرزادی و ژنتیكی است كه مانع از شكل ‌گیری كامل گوش می ‌شود.
مدیر فناوری و تجاری سازی ستاد توسعه سلول های بنیادی افزود: در زمان حاضر برای درمان این ناهنجاری مادرزادی، از غضروف دنده استفاده می شود و قسمتی از این غضروف، زیر پوست فرد رشد داده می شود و بعد از رشد كافی، از زیر پوست خارج كرده و به بدن فرد پیوند زده می شود كه این فرآیندی بسیار طولانی و هزینه بر است درحالیكه طب بازساختی ، این فرآیند را تسهیل كرده است.
وی همچنین به تجربه موفقیت های پزشكی بازساختی دنیا در زمینه ساخت بینی مصنوعی با استفاده از چاپگرهای سه بعدی، دریچه های قلب، مثانه مصنوعی با مواد پلیمری و بافت نای اشاره كرد و گفت: بیشترین آزمایش ها و دستاوردها در حوزه پزشكی بازساختی، در زمینه بافت پوست صورت گرفته و منجر به درمان بیماری های پوستی و سوختگی شده است.
شعاع حسنی با بیان اینكه تاكنون هیچ اندامی در آزمایشگاه به صورت كامل تولید نشده است، دلیل این ناكامی را ضعف مهندسی ذكر كرد و گفت: علم پزشكی در این زمینه به اندازه كافی پیشرفت داشته است و این ضعف بیشتر به حوزه مهندسی برمی گردد و درصورت ادامه روال فعلی، تولید اندام در آزمایشگاه حداقل 20 تا 30 سال طول خواهد كشید.
اولین همایش 'رویكردهای مهندسی پزشكی در درمان و تشخیص' با محوریت پزشكی ترمیمی و سلول های بنیادی به میزبانی دانشگاه صنعتی امیركبیر برگزار شد.
در این همایش یك روزه، استادان و پژوهشگران حوزه مهندسی پزشكی به ارائه سخنرانی های خود پیرامون مهندسی سلول های بنیادی، راهكارهای نوین در تمایز سلول های بنیادی و استقرار داربست جهت ارتقای سلول درمانی و مهندسی بافت، استفاده از تكنیك های چاپ زیستی برای ساخت داربست های مهندسی بافت، روش های اصلاح رفتار سلول های بنیادی در پزشكی ترمیمی، كاربردهای پزشكی كراتین بازیافتی از الیاف پروتئینی و پیشرفت های مهندسی بافت پوست پرداختند.
علمی**1055**
خبرنگار: زینب كارگر* انتشار: زهره محتشمی پور
برای اطلاع از اخبار متنوع علمی و فناوری، با كانال علمی ایرنا در تلگرام همراه شوید:
irnaelm@
https://telegram.me