نظام جمهوری اسلامی ایران با برگزاری انتخابات متعدد در چهار دهه حیات سیاسی خود جلوه بی نظیری از دموكراسی را در قالب مردم سالاری دینی در معرض دید جهانیان گذاشته است.
مشاركت در انتخابات به عنوان ركن مشروعیت و مقبولیت، همواره مورد توجه بوده و تشویق به افزایش مشاركت در همه مقاطع زمانی در دستور كار قرار داشته است.
به منظور فهم چرایی و اثرات مشاركت هرچه بیشتر مردم در انتخابات نمایندگان احزاب، جریان های سیاسی و كارشناس علوم سیاسی در میزگردی با خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) مركز كرمان به این موضوع پرداخته اند.
**افزایش مشاركت؛ پشتوانه قوی برای رئیس جمهوری
عضو شورای عالی اصلاح طلبان استان كرمان در این نشست گفت: یكی از دستاوردهای علم بشر بحث دموكراسی است و خوشبختانه بزرگان ما در زمان تحریر قانون اساسی به اهمیت این موضوع واقف بودند و در قانون اساسی به خوبی از این دستاورد بشری استفاده شده كه با عنوان مردم سالاری دینی این موضوع در كشور شناخته شده است.
محمد میرزایی افزود: دموكراسی و انتخابات یك اصل پذیرفته شده است و با این اصل خواسته های مردم بیان می شود.
وی گفت: افزایش مشاركت در انتخابات 2 نتیجه را در پی خواهد داشت كه ابتدا نشان دهنده علاقه مندی مردم به نظام است و به طور كلی باعث افزایش و تقویت نظام خواهد شد.
میرزایی ادامه داد: در مرحله دوم وقتی مشاركت افزایش پیدا می كند و رئیس جمهوری با رای بیشتری انتخاب می شود، رئیس قوه مجریه پشتوانه اجرایی قوی تری پیدا می كند.
وی با اشاره به اینكه احزاب مهمترین ركن دموكراسی هستند تصریح كرد: برای افزایش سهم مشاركت احزاب در مشاركت حداكثری راهكارهایی وجود دارد و باید احزاب با برنامه وارد میدان رقابت شوند و برنامه های خود را به اجرا بگذارند تا باعث افزایش رغبت مردم به مشاركت در انتخابات شود.
عضو شورای عالی اصلاح طلبان استان كرمان گفت: همچنین اگر ساز و كار حضور مردم در احزاب و رقابت های سیاسی با كمترین هزینه فراهم شود قطعا مشاركت در انتخابات سیاسی افزایش خواهد پیدا كرد.
وی گفت: دو جریان اصولگرایی و اصلاح طلبی در كشور شكل گرفته است و باید این موضوع را قدر بدانیم زیرا كشورهایی كه جریان های سیاسی قوی تری در آنها وجود دارد سریعتر پیشرفت كرده اند.
میرزایی گفت: اصلاح طلبان به سهم خود تمام تلاش خود را می كنند كه مشاركت حداكثری باشد تا برنامه ها و كاندیدای مورد نظرشان بتواند آرای اكثریت را از مردم اخذ كند.
**حضور حداكثری مردم اصل مهم در انتخابات است
دبیر حزب موتلفه اسلامی استان كرمان هم گفت: اصل مهم در انتخابات حضور حداكثری مردم است.
احمدعلی مقدم با تاكید بر اینكه اولین خواسته همه جناح ها حضور حداكثری مردم در انتخابات است افزود: این حضور، اقتدار نظام و علاقه مندی مردم به نظام جمهوری اسلامی را نشان می دهد و این جدای از افرادی است كه در چنین مواقعی انتخابات را تحریم می كنند و همه می دانند كه اینها دلسوز نظام نیستند.
وی بیان كرد: در نهایت مردم به هر كسی كه رای دهند همه باید از آن شخص تبعیت كنند و تبعیت از آن بر همه مردم واجب است.
دبیر حزب موتلفه اسلامی استان كرمان اظهار كرد: از ابتدای انقلاب اسلامی تاكنون هیچ رئیس جمهوری نداشتیم كه با رای كم انتخاب شود.
مقدم بیان كرد:ما به دنبال قدرت نبودیم و جز خدمت به ملت و كشور هیچ هدف دیگری نداریم.
وی خاطرنشان كرد: رقابت، انسان را به سوی تكامل پیش می برد اما هنوز به درستی نیاموخته ایم كه یك رقابت منطقی و به دور از تخریب داشته باشیم.
مقدم با اشاره به اهمیت جایگاه احزاب در مشاركت حداكثی مردم در انتخابات اظهار كرد: كاش انتخابات ما به سمت انتخابات حزبی پیش می رفت چرا كه اگر انتخابات حزبی انجام شود، حزب مربوط پاسخگوی مشكلات خواهد بود اما امروز شخص باید پاسخگو باشد.
دبیر حزب موتلفه اسلامی استان كرمان با بیان اینكه خوب است مردم، یك رئیس جمهوری حزبی داشته باشند اظهار كرد: امروز به واسطه داشتن یك حزب منسجم در استان كرمان، مسائلی را مطلع هستیم كه شاید مقامات اجرایی استان از آنها اطلاع نداشته باشند.
وی گفت: اعتقاد دارم برای اینكه بتوانیم برای تحقق مطالبات مردم كاری انجام دهیم باید به سوی انتخابات حزبی تغییر مسیر دهیم.
**مشاركت پررنگ مردم در انتخابات بیعت با نظام است
عضو شورای اصولگرایان استان كرمان نیز در این میزگرد گفت: هرچه حضور و مشاركت مردم در انتخابات پررنگ تر باشد، بیعت قوی تر و محكمتری را به نمایش خواهد گذاشت.
حاجی محمد تكلوزاده افزود: سرمایه اصلی هر نظام، پشتوانه مردمی آن است و اقتدار نظام را حضور مردم در صحنه تضمین می كند.
وی تصریح كرد: هر انتخابات، بیعت مجددی است كه مردم با نظام می كنند و طی این چهار دهه گذشته میانگین مشاركت مردم عدد بسیار بالایی بوده كه نشان دهنده این است كه مردم ایران، نظام را دوست دارند و این نمونه بارز دمكراسی دینی است.
وی گفت: اگر صرفا توانمندی خودمان را بگوییم قطعا امید و شادابی در مردم ایجاد می شود و با رغبت بیشتری پای صندوق های رای می آیند.
این فعال سیاسی افزود: اگر در فرآیند انتخابات تخریب نامزدها وجود داشته باشد مطمئنا ناامیدی به همراه خواهد داشت .
تكلوزاده خاطرنشان كرد: احزاب باید تلاش كنند آحاد مردم پای صندوق های رای بیایند تا اصل نظام حفظ شود چرا كه در غیر این صورت اصلاح طلب و اصولگرا در كشور وجود نخواهد داشت.
**برابری بنیادی ترین اصل در مشاركت است
استادیار علوم سیاسی و عضو هیات علمی دانشگاه شهید باهنر كرمان هم گفت: از مشاركت به عنوان فرآیندی كه منافع شخصی و فردی را در ارتباط با سهیم شدن در یك اقدام جمعی قرار می دهد، یاد می شود و بحث مشاركت و حضور مردم در انتخابات در قانون اساسی و قوانین عادی كشور دیده شده است.
یوسف مسلمی مهنی افزود: مشاركت باید آگاهانه و داوطلبانه باشد و حتما باید به دخالت در تصمیم گیری سرنوشت جامعه انجام شود.
وی بیان كرد: در مشاركت قطعا مردم باید در تصمیم گیری ها حضور داشته باشند و ورود پیدا كنند.
استادیار علوم سیاسی با بیان اینكه بنیادی ترین اصل در مشاركت اصل برابری مردم است تصریح كرد: در انتخابات هر كس تنها یك رای دارد و افراد در بزرگترین پدیده سیاسی كشور برابر هستند.
وی گفت: برابری در رای دادن به تشریك مساعی افراد، همفكری و حضور مردم برای بهبود وضعیت افراد در جامعه منجر خواهد شد.
وی با اشاره به اینكه در بحث مردم سالاری دینی جذب حداكثری مورد تاكید قرار گرفته است افزود: با نگاه به آمار و ارقام در خصوص حضور مردم ایران در انتخابات و مقایسه كشورهایی كه داعیه دار دموكراسی هستند متوجه می شویم میزان مشاركت مردم ایران از كشوری مانند آمریكا هم بالاتر است.
مسلمی مهنی با بیان اینكه مشاركت در دو سطح هدف و ابزار كاربرد دارد گفت: در نظام جمهوری اسلامی از هر دو شاخص استفاده می شود و مشاركت ما را از تهدیدها و مخاطرات دور نگه می دارد.
وی اظهار كرد: همچنین مشاركت، اقتدار و قدرت نظام را در صحنه و مجامع بین المللی افزایش می دهد.
مصاحبه : داود رجبی بهجت و كمیل بهشتیان** انتشار دهنده : سیفعلی موسی زاده
7437/7429/6016
تاریخ انتشار: ۲۴ اردیبهشت ۱۳۹۶ - ۱۱:۱۰
كرمان - ایرنا - انتخابات یكی از عرصه های تبلور مشاركت ملت ایران در تعیین سرنوشت خود است و افزایش این مشاركت همواره از اصول و سیاست های كلان نظام جمهوری اسلامی به شمار رفته است.