رسانه های خارجی مهم دنیا دركنار شبكه های اجتماعی كه لحظه به لحظه رویدادهای این انتخابات را مخابره می كردند، همچنان درباره مناظره سوم و نیز تازه ترین اظهارات شش نامزد به تحلیل و تفسیر پرداخته اند كه در ذیل به عنوان نوزدهمین گزارش از سلسله بازتاب های انتخابات ایران در رسانه های خارجی می آید:
** لسآنجلس تایمز: 5 موردی كه آمریكاییها باید در مورد انتخابات آتی ایران بدانند
پایگاه اینترنتی روزنامه لس آنجلس تایمز در گزارشی به پنج موردی كه آمریكایی ها باید در مورد انتخابات ریاست جمهوری پیش روی ایران بدانند، اشاره كرد.
دراین گزارش آمده است: همزمان با اینكه ایرانی ها آماده حضور در پای صندوق های رای گیری می شوند، فضای سیاسی این كشور در حال جوش و خروش است. حسن روحانی رئیس جمهوری میانه رو با نبردی دشوار برای حضور در دور دوم ریاست جمهوری اش روبرو بوده است. در نظرسنجی اخیر مركز نظرسنجی دانشجویان ایران اعلام شد در حالیكه حسن روحانی همچنان با 41.6 درصد پیشتاز است، دو رقیب مخالف محافظه كار وی همچنان به دنبال رسیدن به وی هستند. حسن روحانی در چند روز اخیر تاكتیك سخنوری های خود را در انتقاد از رقبایش تغییر داد. برخی از كارشناسان معتقدند كه این تغییر لحن روحانی در سخنرانی های چند روز اخیرش یادآور راهبرد كارزار انتخاباتی وی در انتخابات پیشین است.
لس آنجلس تایمز با طرح این پرسش كه آیا انتخابات ریاست جمهوری درایران اهمیت دارد؟ افزود: بله.روسای جمهور در شكل دادن سیاست خارجی و داخلی این كشور ایفای نقش می كنند. روسای جمهور در ایران این اختیار را دارند تا اعضای كلیدی كابینه و فرمانداران استانی را منصوب كنند. روسای جمهور در ایران همچنان از نفوذ چشمگیری برخودار هستند. در این راستا می توان به توافق هسته ای سال 2015 ایران با غرب اشاره كرد.حصول چنین توافقی طی دوران دولت های نهم و دهم غیرقابل تصور بود. اما روحانی قهرمان توافق هسته ای است و روند بهبود روابط ایران با غرب را آغاز كرد.
این روزنامه آمریكایی اضافه كرد:تاكید حسن روحانی بر دیپلماسی و وعده وی برای الحاق ایران به جامعه جهانی در مقایسه با رویكرد منجر به انزوا دردوران احمدی نژاد نشانگر تفاوت ظریفی است كه بازیگران متفاوت در نقش رئیس جمهوری ایجاد می كنند و اینكه چگونه اینگونه سیاستها ودستوركارهای متقاوت تاثیرات متفاوتی دارند. روسای جمهوری در ایران همچنین با عملكردشان تاثیر چشمگیری بر اقتصاد این كشور دارند. در دوران دولت نهم و دهم تورم به 40 درصد افزایش یافت. این در حالی است كه براساس اعلام رسانه های ایران نرخ تورم سال گذشته ایران 7.5 درصد بود.
لس آنجلس تایمز با طرح پرسش دیگری مبنی بر اینكه سیستم انتخاباتی ایران اینگونه عمل می كند؟ نوشت:این دوازدهمین انتخابات ریاست جمهوری در ایران است. حداقل سن رای دادن در ایران 18 است و حدود 50 میلیون واجد شرایط رای دادن در ایران وجود دارند. روسای جمهور در ایران می توانند دو دوره متوالی در این سمت فعالیت كنند. پیش از این روسای جمهور گذشته ایران در هر دو دوره حضور یافته بودند اما در این دوره رشد كند اقتصادی منجر به انتقادها علیه حسن روحانی شده كه در نهایت رقابت را تنگاتنگ تر از پیش بینی ها كرده است. هر كاندیدایی باید برای پیروزی بیش از 50 درصد آراء را از آن خود كند كه در غیر این صورت انتخابات به دور دوم كشیده می شود.
این روزنامه آمریكایی در پاسخ به این پرسش خود كه نامزدهای پیشتاز در این انتخابات چه كسانی هستند؟ نوشت: حسن روحانی رئیس جمهوری فعلی، ابراهیم رئیسی و محمد باقر قالیباف سه نامزد پیشتار این انتخابات هستند. اگرچه كارشناسان می گویند كه رئیسی تجربه امور سیاسی زیادی ندارد اما به نظر می رسد وی انتخاب تندروها در ایران است. قالیباف شهردار محافظه كار (اصولگرا) تهران نیز كه تجربه سیاسی دارد، از سوی كارشناسان به عنوان بزرگترین چالش و رقیب روحانی یاد شده است.
لس انجلس تایمز در پاسخ به پرسش دیگری كه مطرح كرده، مبنی بر اینكه چه مسائلی برای ایرانی ها در این انتخابات اهمیت دارد؟ افزود: اقتصاد ایران نقش چشمگیری در این انتخابات ریاست جمهوری دارد. نرخ بیكاری وفقرهمچنان مشكلات بزرگ شهرهای بزرگ و دیگر مناطق شهری ایران به حساب می آیند. كارشناسان امور اقتصادی و سیاسی ایران می گویند كه بسیاری از ایرانی ها به دلیل عدم به مشاهده ثمرات ناشی از توافق در معیشت روزانه خود دلسرد شده اند. طی مناظره های تلویزیونی نامزدهای محافظه كار (اصولگرا) از این احساسات مردم به نفع خود سود برده و سخنوری های عوامگرایانه ارائه كردند.
این روزنامه آمریكایی همچنین در پاسخ به اینكه آیا این انتخابات بر روابط آمریكا- ایران تاثیر می گذارد؟ نوشت: تمامی شش نامزد انتخابات ایران طی مناظره ها اعلام كردند كه توافق هسته ای را اجرا می كنند. اما كارشناسان نگران هستند كه یك نامزد محافظه كار(اصولگرا) چگونه با دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریكا برخورد خواهد داشت. ترامپ بارها خشم و ناراحتی خود را ازایران اعلام كرده و اقدامات این كشور را ' تحت نظر' قرار داد.
*** بازتاب حمایت رئیس دولت اصلاحات از روحانی
خبرگزاری فرانسه از تهران گزارش داد: رئیس جمهوری سابق اصلاح طلب ایران روز یكشنبه در پیامی ویدئویی از حسن روحانی رئیس جمهوری این كشور حمایت كرد و از رای دهندگان خواست امكان یك دوره دیگر زمامداری وی در انتخابات هفته جاری را فراهم كنند.
خبرگزاری فرانسه نوشت: وی در ویدئویی كه در رسانه های اجتماعی منتشر شد، گفت دولت آقای روحانی به رغم همه محدودیت ها، مشكلات و سطح توقعات بالا، دولتی موفق بوده است.ما همه باید برویم و به روحانی به خاطر آزادی افكار، منطق در گفت و گو، قانون در عمل، تضمین حقوق شهروندی و اجرای عدالت اجتماعی و اقتصادی، رای دهیم.
این رسانه فرانسوی تصریح كرد:رئیس جمهوری پیشین ایران كه عملا رهبر جناح اصلاح طلب است، در سال 2016 ویدئویی منتشر كرد كه نقش مهمی در كمك به نامزدهای طرفدار روحانی برای شكست فوق محافظه كاران اصولگرایان) در انتخابات پارلمانی و مجلس خبرگان ایفا كرد. آن ویدئو به دلیل استفاده وی از عبارت 'تكرار می كنم'، بسیار معروف شد.
خبرگزاری فرانسه افزود: در همین حال، وی روز یكشنبه در پیام خود با اشاره به انتخابات ریاست جمهوری روز جمعه گفت: این بار، این شما هستید كه باید تكرار كنید. رای به روحانی عزیز را تكرار كنید تا امید به آینده افزایش یابد.رئیس دولت اصلاحات در سال 2013 كمك كرد كه روحانی با متقاعد شدن محمد رضا عارف اصلاح طلب به كناره گیری، به قدرت برسد. باید دید آیا همان كار را در این انتخابات در مورد اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهوری انجام می دهد یا نه؟
خبرگزاری رویترز نیز گزارش داد: رئیس جمهوری سابق ایران كه رهبر معنوی اصلاح طلبان محسوب می شود، روز یكشنبه از رای دهندگان خواست بار دیگر حسن روحانی رئیس جمهوری ایران را انتخاب و از سیاست وی برای پایان دادن به انزوای كشور از دیگر كشورهای جهان، حمایت كنند.
خبرگزاری آناتولی تركیه نیز نوشت: رئیس جمهوری سابق ایران در پیام حمایتش از حسن روحانی رئیس جمهوری فعلی ایران، حضور پرشور مردم در عرصه انتخابات را سبب افزایش اقتدار ملی، دفع توطئه ها و رفع مشكلات خوانده و عنوان كرده است كه 'اگر همگان شركت كنند، آنچه را اكثریت نمی خواهند تحقق نخواهد یافت و آنچه را می خواهند به سوی آن و به سوی تحقق آن حركت خواهیم كرد.'
این رسانه با اشاره به جمله معروف رئیس دولت اصلاحات در انتخابات مجلس گذشته در ایران با عبارت 'تكرار می كنم' در خبر خود آورده است: رئیس جمهوری اسبق ایران در پایان پیام جدید خود نیز گفته است كه «این بار این شمایید كه باید «تكرار» كنید. تكرار رای به روحانی عزیز برای تقویت امید به آینده بهتر.»
خبرگزاری آناتولی تركیه اخبار انتخابات ایران را بیشتر از سایر رسانه های این كشور پوشش می دهد.
*** گاردین: كارگردان ایرانی برنده جایزه اسكار از روحانی حمایت كرد
روزنامه انگلیسی گاردین درگزارشی عنوان كرد: اصغر فرهادی كارگردان برنده جایزه اسكار از حسن روحانی در انتخابات ریاست جمهوری ایران حمایت كرد.
دراین گزارش گاردین آمده است: اصغر فرهادی كارگردان ایرانی كه تاكنون دو مرتبه جایزه اسكار را از آن خود كرده، پیش از انتخابات ریاست جمهوری ایران از حسن روحانی حمایت كرد. فرهادی درحالی از رئیس جمهور میانه رو ایران حمایت كرد كه در پیامی گفت: من به حسن روحانی رای خواهم داد و امیدوارم آنهایی كه هنوز تصمیم نگرفته اند از این حق اساسی خود استفاده كنند.
گاردین درادامه نوشت: حمایت اصغر فرهادی ازحسن روحانی درحالی اعلام شده است كه رئیس جمهورفعلی ایران به شهر اصفهان سفر و برای ده ها هزار نفر از حامیانش در میدان نقش جهان سخنرانی كرد.
*** یورونیوز: انتقادها ازمخالفان فراتر از مرزهای معمول عرصه سیاست در ایران
پایگاه اینترنتی یورونیوزانگلیسی نوشت: تنها چند روز مانده به انتخابات ریاست جمهوری ایران، حسن روحانی میانه رو و پیشتار، انتقادهای تندی از رقبای مخالف خود ترسیم كرد. این انتقادها از مخالفان فراتر از مرزهای معمول عرصه سیاست در ایران است.
این تارنماافزود: حسن روحانی میانه رو چهار سال پیش در انتخابات ریاست جمهوری ایران پیروز شد. كانون سیاست وی كاهش تحریم ها علیه ایران بود این در حالی است كه ثمرات ناشی از تحقق اجرای توافق هسته ای كندتر از انتظارات بود كه این مساله رای دهندگان ایران را دلسرد می كند. رئیس جمهور فعلی ایران طی سخنرانی در جمع حامیانش گفت: اجازه نخواهیم داد كه ایران بار دیگر در جهان منزوی شود. ما به دنبالل تعامل و ارتباطات سازنده و موثر با جامعه جهانی هستیم.
این رسانه غربی اضافه كرد: «ایرانی ها در این انتخابات تصمیم خواهند گرفت كه آیا كشورشان همچنان در مسیر الحاق به جامعه جهانی حركت كند یا برعكس این مسیر حركت كند.»
*** اسكانیوز: جهان و خاورمیانه انتخابات ایران را با دقت زیر نظر دارد
خبرگزاری ایتالیایی «اسكانیوز» در گزارشی از انتخابات ریاست جمهوری در ایران نوشت: روز 19 ماه مه ( 29 اردیبهشت) 56میلیون ایرانی واجد شرایط برای انتخاب رئیس جمهور جدید پای صندوق های رای می روند، رویدادی كه جهان و خاورمیانه، آن را با دقت زیر نظر دارد.
اسكانیوزافزود:«نظرسنجی ها حاكی از محبوبیت حسن روحانی رئیس جمهوری اصلاح طلب و عامل مصالحه هسته ای است و بلافاصله پس از او محمد باقر قالیباف اصولگرا شهردار تهران و فرمانده سابق پلیس قرار دارد. این دو نامزد در صدر جدول متشكل از 6 نامزد كه توسط شورای نگهبان انتخاب شده اند، قرار گرفته و روز 19 ماه مه به رقابت با یكدیگر می روند. در این انتخابات رای افرادی كه مردد هستند و هنوز تصمیم نگرفته اند كه به كدام نامزد رای بدهند، تعیین كننده خواهد بود، شاخصی كه در آستانه انتخابات به 45 درصد رسیده است.»
اسكانیوز افزود: در حالیكه اصولگرایان برروی اوضاع اقتصادی، خدمت به فقرا و ایجاد فرصت ها شغلی متمركز شده اند، روحانی و سایر كاندیداهای اصلاح طلب بر روی آزادی سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و پایان انزوای ایران در عرصه بین المللی پافشاری می كنند. اگرهیچكدام از نامزدهای ریاست جمهوری در دور اول به سقف 50 درصد نرسند، این انتخابات به دور دوم كشیده خواهد شد.
این خبرگزاری ایتالیایی اضافه كرد: در ایران همزمان با انتخابات ریاست جمهوری ، انتخابات محلی برای شوراهای شهری نیز برگزار می شود كه آنها نیز به سوی انتصاب شهردار خواهند رفت. رای مهمی كه به درك روند سیاسی، اجتماعی كمك می كند و شورای نگهبان در انتخاب این فهرست ها مداخله ای ندارد.
** بازتاب مناظره های انتخاباتی در رسانه های هند
رسانه های هند با انتشار گزارش هایی از رقابتهای تبلیغاتی دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری از جمله مناظره سوم، دیدگاههای انتقادی آنان نسبت به همدیگر را بررسی كردند.
به گزارش ایرنا روزنامه انگلیسی زبان بیزینس استاندارد نوشت:روحانی خطاب به رئیسی گفت كه من تعجب می كنم ازافرادی كه زبانهارامی بریدند ودهان ها را می دوختند این روزها از آزادی سخن می گویند. مردم ما خواهان آزادی سیاسی و اجتماعی هستند.
روزنامه انگلیسی زبان تایمز او ایندیا نیز در مطلبی نوشت:حجت الاسلام روحانی درمناظره انتخاباتی سخت و فشرده با حالت تهاجمی از عملكرد دولت در برابر رقبای انتخاباتی خود دفاع كرد.
این روزنامه درادامه به نقل از روحانی نوشت:اگر ما اقتصادی بهتر می خواهیم، نباید بگذاریم گروه هایی كه از حمایت امنیتی و سیاسی برخوردارند وارد حوزه اقتصاد شوند.
این روزنامه با اشاره به شعار روحانی برای خارج كردن ایران از انزوا و بهبود وضعیت اقتصادی ایران نوشت توافق هسته ای با قدرت های بزرگ و لغو تحریم ها ازجمله موفقیت های دولت روحانی است.
در ادامه این مطلب آمده است:رقبای انتخاباتی روحانی معتقدند كه دولت منافع ایران را در اختیارغرب قرار داده و با وجود لغو تحریم های ایران تاكنون وضعیت اقتصادی بهبود نیافته است .
رسانه های هند، مناظره را در ایجاد شور انتخاباتی موثر دانستند و از آن به عنوان روشی یاد كردند كه توانست مخاطبان خود را اقناع كند.
روزنامه انگلیسی زبان بیزینس استاندارد نوشت:یك هفته مانده به انتخابات میلیون ها نفر ازمردم ایران مناظره های تلویزیونی را دنبال كردند و میلیونها ایرانی خود را برای شركت در انتخابات روز 19 ماه مه(29 اردیبهشت) آماده می كنند.
این رسانه هندی افزود: حسن روحانی در آخرین مناظره تلویزیونی از عملكرد سیاسی و اقتصادی دولتش دفاع كرد. روحانی در مناظره تلویزیونی به طور قابل توجهی از رقبای اصولگرا انتقاد كرد.
شبكه تلویزیونی ان دی تی وی نیز با اشاره به آخرین مناظره نامزدهای ریاست جمهوری نوشت این روزها شورو شوق انتخاباتی در ایران افزایش یافته است.
این شبكه همچنین اقدام به انتشار تصاویری از نامزدهای دوازدهمین دوره ریاست جمهوری با مردم منتشر كرده است.
*** گزارش المیادین ازمبارزات انتخاباتی و رقابت روحانی با نامزدهای اصولگرا
شبكه خبری «المیادین» با اشاره به تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری در ایران گزارش داد: شهرهای بزرگ و روستاهای ایران، صحنه مبارزات انتخاباتی میان نیروهای اصولگرا و اصلاح طب است.
المیادین افزود: نظرسنجی های انجام شده از سوی یك نهاد پرنفوذ بیانگر این است كه روحانی با كسب42 درصد آراء از رقبای خود یعنی قالیباف و رییسی پیش است و آنها به ترتیب 22 و 20 درصد آرا را به خود اختصاص داده اند. از آنجا كه نیرویهای اصولگرا تقریبا اطمینان دارند نمی توانند در دور نخست مبارزات انتخاباتی به رقابت پایان دهند اما معتقدند كه در دور دوم شاید بتوانند به پیروزی دست یابند.
این رسانه نوشت: ناظران امور می گویند چنین اعتمادی ناشی از این است كه اصولگرایان روی آرای مردم در شهرهای كوچك و روستاها حساب باز كرده اند. تجارب انتخابات های گذشته ثابت كرده كه این قشرها تا حدی تحت تاثیراظهارات روحانیون و ائمه جمعه و جماعت و گروه های نزدیك به طیف اصولگراست. اما برخی معتقدند كه تسلط بر این نیروها در روستاها دیگر مانند دوره رئیس جمهوری سابق چندان آسان نیست. چرا كه حسن روحانی رئیس جمهوری توانسته با خرید محصول گندم به نرخ هایی بالاتر از حد معمول و پرداخت نقدی وجوه آن به كشاوران نظر شان را به سمت خود جلب كند.
این رسانه تصریح كرد:تقریبا اكثر ناظران امور معتقدند با توجه به مبارزات انتخاباتی كه ایران هم اكنون شاهد آن است، نیروهای اصلاح طلب به طور كلی روی شهرهای بزرگ مانند تهران پایتخت و دیگر شهر های پرجمعیت مانند اصفهان، تبریز، شیراز، مازندران، گیلان، قزوین، قم و نیز شهرهای استان هایی مانند سیستان و بلوچستان و كردستان حساب باز كرده اند و برخی معتقدند كه آنها تمایل خود را برای رای دادن به نفع روحانی نشان داده اند.زیرا وی اخیراتوانسته با انتصاب شماری از اهل سنت در پستهای كلیدی علاقه آنان را به خود جلب كند. اما شهر پرجمعیت مشهد به احتمال قوی به نفع قالیباف یا رئیسی رای خواهد دادد.
***روزنامه «جنگ» پاكستان: جدال انتخاباتی میان تندروها و اعتدال گرایان در ایران
روزنامه اردو زبان «جنگ» پاكستان روز دوشنبه در گزارش ویژه خود با عنوان ایران: «جدال انتخاباتی میان تندروها و اعتدال گرایان»، به تحولات تازه دوازدهمین انتخابات ریاست جمهوری پرداخت.
در این گزارش آمده است: جوانان ایرانی در جلسات و تجمعات انتخاباتی حسن روحانی اقدام به خواندن آهنگ ها و سرودهای مختلف می كنند چون تا چند روز دیگر شاهد برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در كشورشان هستند. حامیان جوان و پرشور حسن روحانی شعارهای انتخاباتی وی را سر می دهد كه 'با آمدن من آزادی شما بیشتر می شود' .
این روزنامه پاكستانی افزود: حسن روحانی در شعارهای خود به بهبود روابط با غرب، توافق هسته ای ، ترویج صنعت گردشگری و سرمایه گذاری خارجی صحبت می كند البته مردم ایران نیز دیگر از تحریم های اجتماعی و سیاسی به ستوه آمده اند. رئیسی و قالیباف دو نامزد مهم اصول گرایان هستند كه درطرح های انتخاباتی خود از طبقه مذهبی و قشر ضعیف كشور استفاده می كنند. هر دو تعهد خود را برای پایبندی به توافق هسته ای اعلام كرده اند اما از بی ثمر بودن و تكمیل شدن اهداف كشور در این خصوص انتقاد می كنند.
روزنامه«جنگ» پاكستان نوشت: حسن روحانی چهار سال پیش با حمایت رئیس جمهوری سابق ایران توانست به طور حیرت برانگیزی در انتخابات ریاست جمهوری پیروز شود و این بار نیز امیدوار است كه بتواند دومین دور ریاست جمهوری را نیز بدست آورد. اسحاق جهانگیری نیز به عنوان معاون اول رئیس جمهوری فعلی ایران در معركه انتخابات حضور داشته و با اصلاح طلبان همنوا شده است. احتمال كنار كشیدن وی به نفع حسن روحانی تا چند روز مانده به انتخابات وجود دارد.
*** ارم نیوز: معاون روحانی به اهل سنت قول داد از حقوقشان دفاع كند
به نوشته پایگاه «ارم نیوز» اسحاق جهانگیری معاون حسن روحانی رئیس جمهوری ایران با اشاره به اینكه ایران آمیزه ای از نژادها وادیان مختلف است وشیعه ، سنی ، ترك وكرد در كنار هم زندگی می كنند ودولت مختص به گروه خاص نیست به شهروندان اهل سنت قول داد كه ازحقوقشان دفاع می كند.
ارم نیوز روزدوشنبه نوشت: جهانگیری در تجمع اهل سنت در تهران كه به همت جماعت 'الدعوة والإصلاح' ونمایندگان اهل سنت مجلس شورای اسلامی برگزار شد، گفت كه هفته پیش در دیدار با شیخ عبد الحمید إسماعیل زهي، رهبر و برخی علمای اهل سنت ایران به اسم دولت روحانی به آنها قول داد كه از حقوق شهروندان سنی ایران دفاع كند. به گفته جهانگیری اهل سنت در مقایسه با گذشته اكنون از امتیازات بهتری برخوردارند و ما یك سفیر از اهل سنت داریم و باید از آنها در همه اركان دولت استفاده كنیم. دولت كنونی ایران برای احقاق حقوقی كه اهل سنت در قانون اساسی از انها برخوردارند، تلاش می كند.
ارم نیوز افزود:سید احمد هاشمی مسئول اموزش درجماعت دعوت و اصلاح ایران پیش تر گفته بود كه اهل سنت ایران از روحانی انتظار دارند كه حقوق شهروندی مساوی با سایر ایرانی ها برای انها فراهم كند.
اروپام**1572**1590
برای اطلاع از آخرین اخبار جهان در كانال ایرنا بین الملل، به لینك زیر مراجعه كنید:
IRNAInternational@
https://telegram.me/joinchat/DSEp_0AtzWwBxLcJd5MPj
تاریخ انتشار: ۲۵ اردیبهشت ۱۳۹۶ - ۱۲:۰۷
تهران- ایرنا - چهار روز مانده به برگزاری انتخابات دوازدهمین دوره ریاست جمهوری ایران (29 اردیبهشت) تبلیغات شش نامزد و هواداران آنها بویژه پس از برگزاری مناظره سوم شدت یافته است.