پايگاه خبري 'د مونيتور' اوگاندا به نقل از يك بيانيه رياست جمهوري اين كشور عنوان كرد كه كامپالا امروز طرح دو برابر كردن نيروهاي رزمي خود در گروه صلح بابانان اتحاديه آفريقا براي مبارزه با گروه ترويستي الشباب را اعلام كرد.
براساس اين گزارش، يووري موسيويني، رييس جمهوري اوگاندا در اين بيانيه گفت: از آنجايي كه تروريست هاي الشباب با كمك القاعده، آفريقا را زير سلطه خود گرفته و مي گيرد، ضروري است همه براي مبارزه با آنها بسيج شده و دولت اوگاندا نيز در اين راستا همه توان خود را براي افزايش نيروهاي خود در سومالي و كشورهاي همسايه بكار مي بندد.
وي در اين خصوص افزود: كامپالا خود را متعهد مي داند با اعزام نيروهاي بيشتر به موگاديشو در قالب ارتش واحد اتحاديه آفريقا، دولت كشور دوست و همسايه را براي مبارزه با تروريست ها ياري رساند.
اوگاندا تاكنون 2 هزار 700 نيرو به سومالي گسيل داشته است كه با اين تصميم كامپالا، آمار آنها از به شش هزار تن نيز خواهد رسيد.
اتحاديه آفريقا در سال 2007 با اعزام نيروي چند مليتي به ويژه در قالب سازمان ملل به سومالي مي كوشد صلح و ثبات را در سومالي برقرار سازد.
ظهور تروريست هاي الشباب در سومالي و گسترش آن به كشورهاي همسايه موجب شده است هزارن تن از شهروندان آفريقايي و نظاميان اين كشورهاي قرباني طرح هاي ترويستي آنها گردند.
گروه تروريستي الشباب از سال 1991 تبديل به تيتر نخست رسانه هاي جهان شده است، اما اين گروه چگونه توانسته اقدامات تروريستي خود را تا اين حد گسترش بدهد.
آنها كه ريشه فكري آنها در وهابيت عربستان نهفته است در آن تاريخ، يعني زماني كه گروه هاي شبه نظامي توانستند به دوران ديكتاتوري در سومالي پايان دهند به وجود آمدند.
الشباب در اصل شاخه جوانان دولت اتحاديه دادگاه ها بود كه از 2004 تا 2006 ميلادي با هدف ايجاد يك كشور بنيادگراي مسلمان در شرق آفريقا به وجود آمد.
پيش بيني مي شود كه الشباب هزاران نفر نيرو داشته باشد كه چند صدنفر از آنها را خارجيان تشكيل مي هند. خارجياني كه اغلب آنها از خاورميانه بوده و سابقه جنگ در افغانستان و عراق را دارند. در ميان اعضاي الشباب جواناني سوماليايي ديده مي شوند كه برخي از آنها از جوامع اروپايي و آمريكايي به اين گروه پيوسته اند. الشباب در سال 2006 ميلادي كنترل اغلب نقاط موگاديشو پايتخت سومالي را در دست گرفته بود و تا پيش از حمله نيرهاي سازمان ملل به همراه نيروهاي آفريقايي در سال 2011 ميلادي به سومالي، كنترل نقاطي در مركز و جنوب اين كشور را نيز در اختيار داشت.
در سال 2011 ميلادي نيروهاي سازمان ملل موسوم به آميسوم AMISOM تحت پشتيباني اين سازمان و اتحاديه آفريقا وارد سومالي شدند.
اين نيروها كه نزديك به 22 هزار سرباز و از اتباع اوگاندا، اتيوپي و كنيا و بروندي هستند، به مراكز قدرت الشباب در سومالي حمله كرده و اين گروه را عقب راندند.
چرا كه شبهنظاميان اين گروه بارها در مناطق مختلف به هتلها، نهادهاي دولتي و نيروهاي امنيتي حمله ميكنند.
با اين وجود الشباب هنوز كنترل برخي نقاط سومالي را در دست دارد و در اين مناطق به زعم خود قانون شريعت را به اجرا گذاشته است.
الشباب همچنين چند بار مسئوليت عمليات انتحاري در كامپالاي اوگاندا و نايروبي را كه بيش از صدها كشته برجا گذاشت بر عهده گرفته است.
الشباب و القاعده در سال 2012 اعلام كردند كه با يكديگر متحد شده اند و 'مختار ابوزبير' رهبر الشباب اعلام كرد كه در عمليات هاي بين المللي القاعده شركت مي كند.
آنها پيش از حمله نيروهاي آفريقايي و سازمان ملل به سومالي، عمده درآمد خود را از طريق اعمال ماليات و اخذ عوارض در بنادر و فروگاه ها به دست مي آورد و اعلام شده كه پيش از سال 2011 الشباب سالانه 70 تا 100 ميليون دلار درآمد داشت. اما با از دست دادن كنترل موگاديشو و كيسمايو، بخش قابل توجهي از اين درآمد قطع شد.
اگرچه تنها متحد الشباب در آفريقا، كشور اريتره است كه از دشمنان قديمي اتيوپي محسوب مي شود، اما اريتره كمك به الشباب را رد مي كند.
الشباب از ايده هاي وهابيون عربستان سعودي الهام گرفته و اين در حالي است كه اغلب مسلمانان سومالي از صوفيان ميانه رو هستند.
الشباب در ابتدا با دادن وعده امنيت و ثبات توانست هواداران زيادي را براي خود دست و پا كند اما اقدام آنها در تخريب اماكن متبركه صوفيان موجب شد تا ميزان محبوبيت آنها در سومالي كاهش بيابد.
خاورم 1378**1144
مترجم علي نصيري** انتشار دهنده: عليرضا جباري
تاریخ انتشار: ۲۵ اردیبهشت ۱۳۹۶ - ۱۷:۰۸
تهران - ايرنا - دولت اوگاندا روز دوشنبه اعلام كرد: براي مبارزه با تروريست هاي الشباب وابسته به القاعده، نيروهاي خود در سومالي را دو برابر مي كند.