گزارش بررسی مطبوعات گروه پژوهش و تحلیل خبری ایرنا، مهمترین محورهای خبری - تحلیلی روزنامه های امروز سه شنبه 26 اردیبهشت ماه1396 خورشیدی را در ائتلاف انتخاباتی «محمدباقر قالیباف» با «سید ابراهیم رئیسی» نامزدهای اصولگرای ریاست جمهوری دوازدهم، سفرهای استانی نامزدهای انتخابات و نشست مشترك اهالی فرهنگ و هنر با دولتمردان دیده است.
**تغییر آرایش رقابت های انتخاباتی با ائتلاف دو نامزد اصولگرا
ائتلاف انتخاباتی دو نامزد اصولگرای انتخابات، امروز محور تحلیلی بسیاری از روزنامه ها بود. روزنامه «آرمان» در گزارش خود نوشت: بسیاری آگاه هستند كه وضعیت رئیسی آنچنان نیست كه بتواند پیروزی انتخابات 29 اردیبهشت لقب بگیرد، بنابراین تنها راهكاری كه به ذهن آنها خطور كرده است، انتشار خبر ادغام ستادهای دو كاندیدای اصولگراست تا از یك سو با بالارفتن آرای احتمالی رئیسی اعتبار جریان اصولگرایی صدمه زیادی نبیند و از سوی دیگر به تصور خود هراسی در دل حامیان روحانی بیندازند. در همین راستا عصر دیروز تسنیم نوشت: «ستاد انتخاباتی مشترك محمدباقر قالیباف و سیدابراهیم رئیسی با نام «كرامت و كارآمدی» تشكیل شد.» گویا رئیسی اطمینان دارد آرای قالیباف به نام او ذخیره میشود، چنانكه دیروز انصراف قالیباف را به نفع خود ارزیابی كرد و با اشاره به انصراف قالیباف به نفع خود گفت: «از ایشان به دلیل این حركت انقلابی تشكر میكنم. وضعیت كشور را بنده و آقای قالیباف میبینیم. برخی میگویند از ركود عبور كردهایم، اما كشور همچنان ركودزده است.» نكته جالب اینجاست كه رئیسی دیروز در سخنرانی خود اظهار داشت: «ما در دولت كار و كرامت از ظرفیت شخصی، فردی، مدیریتی و ظرفیتهایی كه آقای قالیباف و سایر عزیزان به عنوان خدمتگزار دارند، استفاده میكنیم.» كه این اظهارات به مثابه منتی بر سر قالیباف است. ستاد مشترك هم دردی دوا نمیكند؛ جامعه آگاه است.
روزنامه «ایران» هم در گزارش خود آورد: 48 ساعت قبل از آغاز رأیگیری دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، آرایش صحنه رقابتها تغییر كرد. دیروز محمدباقر قالیباف یكی از نامزدهای اصولگرای حاضر در عرصه، با صدور بیانیهای به نفع ابراهیم رئیسی دیگر نامزد جریان اصولگرا كنار كشید. اگر چه در روزهای گذشته بویژه بعد از مناظره سوم نامزدها، نظرسنجیها از كاهش آرای او خبر میداد، اما وی در بیانیه خود تأكید كرد در راستای «وحدت» نیروهای انقلاب انصراف میدهد. البته آن گونه كه رسانههای اصولگرا خبر دادهاند وی در دو روز باقیمانده تا رأیگیری، تلاش میكند پایگاه رأی خود را مجاب كند تا به ابراهیم رئیسی رأی بدهند. دیروز علی نیكزاد وزیر محمود احمدینژاد و رئیس ستاد مركزی سید ابراهیم رئیسی با حضور در ستاد مركزی محمدباقر قالیباف، ضمن قدردانی از اقدام وی در حكمی محمد دهقان، رئیس ستاد انتخاباتی قالیباف را به ریاست ستاد مشترك رئیسی موسوم به «كرامت و كارآمدی» منصوب كرد. تحولاتی كه نشان میداد اردوگاه انتخاباتی اصولگرایان تمام توان و توش خود را متمركز كرده است تا رئیسی را راهی كاخ ریاست جمهوری كند.
در گزارش روزنامه «آفتاب یزد» می خوانیم: بسیاری بر این باورند كه محمدباقر قالیباف بر اساس یك نقشه از پیش تعیین شده عمل كرده و بسان سربازی بوده كه به اجرای دستور فرمانده یعنی تخریب روحانی پرداخته كه سرانجام پس از انجام وظیفهاش صحنه را به نفع ابراهیم رئیسی ترك كرده است. اما در مقابل، گروهی هم اعتقادشان بر این مهم استوار است كه قالیباف پس از استشمام بوی شكست و در پی باخت نابهنگامش در مناظره سوم، به دلیل افشای ماجرای «لوله» از حضور در كارزار انتخابات انصراف داده است. حال باید دید كه آیا تمامی آرای قالیباف به سبد رای ابراهیم رئیسی سوق مییابد آنكه این كنارهگیری درنهایت به سود حسن روحانی تمام خواهد شد.
روزنامه «جهان صنعت» هم چنین نوشت: تصمیمگیران اصولگراها نهایتا به این نتیجه رسیدند كه با حضور قالیباف نمیتوانند روحانی را در دور دوم شكست دهند چراكه افزایش شیب حمایتها از حسن روحانی و اعلام حمایت تمامعیار طبقه متوسط و فرهنگی جامعه كه متشكل از هنرمندان و ورزشكاران است موجب شده روحانی به بهترین شرایط در چند هفته اخیر خود برسد. حضور جمعیت زیاد در سفرهای انتخاباتیاش نیز گواه این موضوع است و این محبوبیت منجر به نگرانی اصولگرایان شد از این رو بزرگان، مذاكرات را با قالیباف آغاز كردند تا بتوانند انتخابات را به دور دوم بكشانند و امیدشان به شكست روحانی كمی بیشتر شود اما اصولگرایان از این نكته غافلند كه آرای قالیباف صرفا آرای خاكستری است كه در صورت كنارهگیری او بیشتر به سبد روحانی ریخته خواهد شد تا رییسی. از طرفی بسیاری از جریانهای اصولگرایی حاضر نشدند از قالیباف در انتخابات ریاستجمهوری حمایت كنند و او را از همان ابتدا گزینه اصلح در مقابل اصلحتر خطاب میكردند. از این سو حامیان اصولگرای قالیباف به ابراهیم رییسی رای میدهند اما طبقه متوسطی كه میخواستند به او رای دهند ممكن است رای خود را به سبد روحانی بیندازند و از این جهت نتیجه انتخابات میتواند همان دوره اول مشخص و روحانی پیروز میدان انتخابات شود.
روزنامه های اصولگرا با عنوان هایی ستایش آمیز، این اقدام قالیباف را تحسین كردند و از این ائتلاف به عنوان شوك بزرگ یاد كردند. روزنامه «كیهان» در گزارشی با عنوان : «شوم بزرگ؛ ائتلاف برای نجات ملت» نوشت: ظهر دیروز و پس از پایان جلسه شورای مركزی جبهه مردمی نیروهای انقلاب اسلامی كه به بررسی آخرین وضعیت رقابتهای انتخابات ریاستجمهوری اختصاص داشت، محمدباقر قالیباف به رغم اقبال گسترده مردمی به او، اخلاقمدارانه و متعهدانه برای افزایش شانس پیروزی جبهه مستضعفین، بهنفع سیدابراهیم رئیسی كنارهگیری كرد.
در این جلسه با توجه به اعلام آمادگی هر دو كاندیدای جبهه انقلاب (سیدابراهیم رئیسی و محمدباقر قالیباف) برای كنارهگیری بهنفع دیگری، نهایتاً محمدباقر قالیباف از رقابتهای ریاستجمهوری اعلام كنارهگیری و تأكید كرد كه همه توان خود را برای پیروزی سیدابراهیم رئیسی بر «دولت ناكارآمد و ناتوان» به كار خواهد بست.
در گزارش روزنامه «جوان» هم می خوانیم: اقدام دیروز قالیباف به نفع حجتالاسلام رئیسی برای رقابتهای انتخاباتی نشان داد كه برای نیروهای جبهه انقلاب امكانناپذیر وجود ندارد. قالیباف نشان داد كه برخی از خصایص انقلابی بهرغم اینكه از سوی برخی جناحها به فراموشی سپرده شده، در بین نامزدهای جبهه انقلاب از موقعیت رفیعی برخوردار است. این نكته برای كاندیداهای جبهه انقلاب از همه مهمتر است كه اصالت خدمت بر قدرت باید حفظ شود و انقلابیون همچنان باید ایثار را به عنوان سرلوحهای برای اقدامات خود قرار دهند، البته در این بین برخی انتقادها نسبت به كاندیداتوری قالیباف و انصراف وی وجود داشت، اما آنچه در این فرآیند حائز اهمیت است، تولید سرمایههای اجتماعی در جبهه انقلاب بود.
**سفرها و نطق های انتخاباتی نامزدها
تبلیغات انتخاباتی نامزدهای ریاست جمهوری در آخرین روزهای خود افزایش چشمگیری یافته است. در این میان سفرها و سخنرانی های انتخاباتی نامزدها در جمع مردم استان های مختلف مورد توجه ویژه روزنامه ها است.
بسیاری از روزنامه ها سخنان دیروز روحانی در جمع مردم مازندران و تبریز را بازتاب دادند. «قاضی یا وكیل؛ مردم انتخاب كنند» بخشی از سخنان روحانی بود كه در تیتر بسیاری از روزنامه ها برجسته شد.
روزنامه «همدلی» در این خصوص نوشت: دیروز روز روحانی بود. كاندیدای دوازدهمین انتخابات ریاست جمهوری صبح دیروز در سالن ورزشی شهید شریفی تبریز در جمع هواداران پر شور خود قرار گرفت و بعد از ظهر در ساری با استقبال شگفتانگیز مردم ساری روبهرو شد، به صورتی كه سالن سیدرسول حسینی ساری دو ساعت مانده به حضور روحانی تكمیل شد و مردم در خیابانهای اطراف ورزشگاه زنجیره انسانی تشكیل داده بودند. از تبریز تا ساری صدای «با روحانی تا 1400» پیچیده بود و هواداران با شعارهای مشابه از رئیس جمهور استقبال كردند.
به نوشته این روزنامه، روحانی در تبریز واكنش به سوالها و درخواستهای هواداران خود مبنی بر رفع حصر كاندیداهای انتخابات سال88 گفت: بازوی من قدرت بعضی چیزها را ندارد، اما بعضی كارها با رای بالاتر از 51 درصد كارساز خواهد بود. وی در میان مردم تبریز تاكید كرد: روز جمعه میخواهیم فردی را انتخاب كنیم كه با یك تصمیم او جان میلیونها انسان میتواند به خطر بیفتد و با یك تصمیم او حیات میلیونها انسان حفظ میشود.
به نوشته روزنامه «شرق»، روحانی عصر دیروز در جمع حامیان خود در سالن شهید رسول حسینی ساری با تأكید بر اینكه در انتخابات امسال بحث بین چند نفر نیز مطرح نیست، بلكه انتخاب میان دو تفكر است گفت: «مردم ایران در انتخابات پیشرو یا راه تقابل با دنیا و راه شعار را انتخاب میكنند یا راه تعامل با دنیا و عقلانیت و برنامه و عمل. آنها یا میخواهند به سال 91 بازگردند یا به سمت آینده حركت كنند». او افزود: «مردم در روز جمعه میخواهند میان قاضی و وكیل انتخاب كنند؛ قاضی كسی است كه حكم صادر میكند. حكمش را ابلاغ مینماید اما وكیل از مردم دفاع میكند». او افزود: «امروز سازمان ملل و شورای امنیت همان نهادهای قبلی هستند و ملت ایران نیز همان ملتاند. پس شرایط تغییر نكرده است و فقط نحوه استفاده از قدرت ملت ایران دربرابر جهان تغییر كرده است».
همچنین برخی روزنامه ها به سفرها و سخنرانی های انتخاباتی حجت الاسلام والمسلمین رئیسی در انتخابات پرداختند. روزنامه جوان در گزارشی با عنوان «میدان نقش جهان اصفهان صندوق رای شد» نوشت: هیجان حضور مردم برای تغییر سرنوشت كشور از فرودگاه ها تا میادین شهرها را فراگرفته است.
به نوشته روزنامه «رسالت»، اصفهانی ها دیروز سنگ تمام گذاشتند . قبل ازآمدن رئیسی، میدان امام (ره) مملو از جمعیت بود كه فریاد می زدند ؛ « اصفهان یك كلام، رئیسی والسلام. دیروز مردم با شعار ؛ سید با جسارت برس به داد ملت از رئیسی استقبال كردند. مردم فریاد می زدند ؛ شعار هر ایرانی خداحافظ روحانی ، سید مظلوم ما رئیس جمهور ما !
**همنشینی اهالی هنر با دولتمردان
دومین نشست مشترك اهالی فرهنگ و هنر با دولتمردان با عنوان «ایران فرهنگی در جهان امروز» كه عصر دیروز در تالار وحدت برگزار شد، موضوع گزارش برخی روزنامه های امروز بود.
روزنامه «اطلاعات» در این باره نوشت: در این نشست دكتر محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه، مهندس بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت ودكتر حسن قاضی زاده هاشمی، وزیر بهداشت و درمان ازسوی دولت و علی نصیریان، فاطمه معتمد آریا،داریوش پیر نیاكان و طباطبایی ازسوی هنرمندان و نویسندگان نظرات خود را درباره شیوه پیوند اهالی فرهنگ و هنر و دولت دكتر روحانی برای معرفی فرهنگ صلح دوستی، مودت و وحدت ملی بیان كردند.
روزنامه ایران در گزارش خود در این ارتباط نوشت: وقتی در كشوری اهالی فرهنگ و هنر با دولتمردان و سیاسیون گرد هم جمع میآیند و به تعامل و نقد و گفتگو مینشینند، میتوان برای آن كشور آیندهای روشن و فرهنگی غنی پیشبینی كرد، همانطور كه اگر دولتی با هنرمندان خود رفتاری مسالمتآمیز نداشته باشد، میتوان نابودی آن دولت را در آیندهای نه چندان دور دید. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت یازدهم توانسته است این تعامل مثبت را میان هنرمندان و مدیران كشور ایجاد كند و عصر دیروز (دوشنبه 25 اردیبهشت)، دومین نشست اهالی فرهنگ و هنر با دولتمردان به همت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در تالار وحدت برگزار شد.
پژوهشم** 9275**9279**خبرنگار: اعظم حمیدپور**انتشاردهنده:سیدمحمد موسی كاظمی
ایرنا پژوهش، كانالی برای انعكاس تازه ترین تحلیل ها، گزارش ها و مطالب پژوهشی ایران وجهان، با ما همراه شوید.
https://t.me/Irnaresearch
تاریخ انتشار: ۲۶ اردیبهشت ۱۳۹۶ - ۰۹:۳۷
تهران- ایرنا- ائتلاف دو نامزد اصولگرای ریاست جمهوری كه در ادغام ستادهای انتخاباتی آنان نمود یافته، صحنه رقابت های انتخاباتی را با تغییراتی مواجه كرده است؛ تغییراتی كه تحلیلگران در مورد تاثیر و نتیجه آن نظرهای متفاوتی دارند.