تاریخ انتشار: ۲۶ اردیبهشت ۱۳۹۶ - ۱۲:۰۰

تهران- ایرنا- رئیس انجمن نورویورولوژی ایران از درمان مثانه نوروژنیك (عصبی) برای اولین بار در ایران با كمك دستگاه تحریك كننده عصب نخاعی مثانه خبر داد و گفت: این روش بیماران مبتلا را از داشتن سوند برای پیشگیری از بی اختیاری ادرار بی نیاز می كند.

به گزارش خبرنگار پزشكی ایران، دكتر مهری مهراد روز سه شنبه در نشست خبری در خصوص بیماری مثانه نوروژنیك اظهار كرد: دیابت، ام اس، پاركینسون، پروستات خوش خیم و بدخیم، تروماهای نخاعی و بیماری های مادرزادی از جمله عوامل بروز مثانه نوروژنیك هستند.
وی درخصوص مثانه نوروژنیك توضیح داد: این بیماری ها و اقدامات درمانی كه برای آنها صورت می گیرد مانند انجام جراحی برای درمان پروستات می تواند به قطع عصب نخاعی مثانه منجر شده و بیمار دچار مثانه نوروژنیك شود.
مهراد افزود: در اثر بیماری دیابت، اختلال در سیستم عصبی مثانه رخ می دهد و احتباس ادرار و دفع ناكافی ادرار صورت می گیرد، بیماری ام اس نیز یكی از علائم اولیه احتباس ادرار است كه در اثر آن مثانه پر و دفع به صورت كامل صورت نمی گیرد و مقدار باقی مانده ادرار در مثانه سبب بروز عفونت اداری می شود.
وی ادامه داد: در بیماری پاركینسون نیز كه در سنین بالا دیده می شود، عملكرد سیستم عصبی دچار اختلال شده و بی اختیاری ادراری صورت می گیرد و افردی كه به دلیل دیسك كمر یا تنگی كانال نخاع جراحی انجام داده اند ممكن است دچار این عارضه شوند.
مهراد تروماهای نخاعی، بیماری های مادرزادی مانند داشتن یك توده در بالای دنبالچه در نوزادان، زایمان و یائسگی در زنان را علت دیگر این بیماری عنوان كرد.
رئیس انجمن نورویورولوژی گفت: برخی از افراد نیز كه به علت سرطان روده جراحی می شوند، ممكن است با قطع عصب مثانه و مثانه نوروژنیك مواجه شوند همچنین تصادفات نیز می تواند سبب بروز این بیماری شود.
مهراد با بیان این كه مثانه نوروژنیك دو نوع است، توضیح داد: برخی از مبتلایان كاملا بی اختیاری ادراری دارند كه این نوع شیوع كمتری دارد و در برخی دیگر ادرار تشكیل می شود اما به دلیل اینكه بیمار احساس نمی كند، ادرار دفع نمی شود.
وی گفت: این بیماران ناچارند در طول روز چند بار از سوند استفاده كنند كه برای آنها علاوه بر هزینه، مشكلاتی مانند مانند عفونت ادراری، پارگی یا تنگی مجرای ادراری ایجاد می كند كه برای بیمار بسیار طاقت فرسا و ناراحت كننده است.
مهراد درخصوص بی اختیاری اداری نیز گفت: به هرگونه نشت و خروج غیرارادی ادرار بی اختیاری ادراری می گویند كه ممكن است در هر سنی بروز كند.
وی افزود: كودكانی كه دچار شب ادراری هستند، در گروه بی اختیاری ادراری قرار نمی گیرند اما كودكانی كه علاوه بر شب در طول روز نیز بی اختیاری دارند، جزو این گروه از بیماری به شمار می آیند.
مهراد گفت: این بیماری در زنان به دلیل تنگی یا چسبندگی مجرای ادراری و در پسران به دلیل ختنه نشدن یا بد ختنه شدن رخ می دهد و به طور كلی در زنان شایع تر است.
وی بی اختیاری را به دو دسته بی اختیاری ادراری استرسی و بی اختیاری ادراری فوریتی تقسیم كرد و افزود: در بی اختیاری استرسی با سرفه، عطسه، خندیدن، بلند شدن از روی صندلی، طناب زدن در هنگام ورزش یا پریدن از روی جوی، ریزش ادرار صورت می گیرد كه به دلیل ضعف عضلات كف لگن به دلیل زایمان دوقلویی، تعدد بارداری یا فشار سر جنین به كف لگن رخ می دهد.
مهراد ادامه داد: بی اختیاری ادراری فوریتی نیز به گونه ای است كه قبل از رسیدن به دستشویی ریزش ادرار صورت می گیرد كه با دارو یا تزریق بوتاكس در مجاری اداری درمان می شود.
رئیس انجمن نورویورولوژی گفت: برای اولین بار در ایران جراحی مثانه در آذرماه سال گذشته در كنگره بین المللی نورویولوژی ایران به صورت جراحی زنده انجام شد و تاكنون نیز در برخی بیمارستان های تهران این جراحی انجام شده و همچنین در تبریز و شیراز در حال انجام است.
مهراد افزود: در این روش درمانی جدید در نخاع افرادی كه مثانه نوروژنیك دارند، یك الكترود و در عضله باسن آنها باطری آن نصب می شود؛ طول عمر این دستگاه حداقل 10 سال است و با یك ریموت توسط بیمار كنترل می شود.
وی با بیان اینكه نام این دستگاه 'ساكرال نورو مدولاسیون' (sacral nerve stimulator modulation) است، اظهار كرد: ریموت این دستگاه هر دو ساعت یك بار به الكترود داخل نخاع دستور می دهد تا تخلیه مثانه انجام شود.
مهراد هزینه انجام این جراحی را 63 میلیون تومان اعلام كرد و افزود: این جراحی تحت پوشش بیمه است و هزینه های آن توسط بیمه پرداخت می شود.
رئیس انجمن نورویورولوژی همچنین از انجام چكاپ ماه رمضان برای افرادی كه دچار سنگ كلیه، عفونت ادراری، بی اختیاری ادرار، ام اس، دیابت، پاركینسون یا دیسك های كمر هستند، توسط این انجمن خبر داد و گفت: یك هفته پیش از آغاز ماه مبارك رمضان این چكاپ شامل سونوگرافی، آزمایش ادرار و بررسی مثانه انجام می شود.
مهراد هدف از انجام این چكاپ را با اشاره به ضرورت طهارت و فرائض دینی، كمك به تشخیص و درمان بی اختیاری ادرار در این افراد ذكر كرد.
**1834** 1440
خبرنگار: ناهید شفیعی ** انتشار:‌گلشن