اسلام آباد - ایرنا - آژانس اطلاعات فدرال پاكستان روز سه شنبه اعلام كرد ایران درسال 2016، بیش از 29 هزار نفر از اتباع پاكستانی را كه قصد عبور غیرقانونی از این كشور برای ورود به اروپا را داشتند، بازدشت كرد و تحویل نهادهای ذیربط پاكستان داد؛ رقمی كه حكایت از سیرصعودی مهاجرت غیرقانونی از پاكستان به ایران دارد.

رسانه های پاكستان ضمن انتشار این خبر به نقل از جواد خان معاون رئیس آژانس اطلاعات فدرال پاكستان، اعلام كردند: تعداد زیادی از مردم پاكستان برای رهایی از فقر، بیكاری و فرار از یك سری مسائل حقوقی وقضایی، تلاش می كنند خود را بطور غیرقانونی و از طریق تركیه، ایران و یونان، به اروپا برسانند اما بیشتر این افراد در ایران و یا نهایتا در تركیه بازداشت می شوند و دوباره به پاكستان تحویل داده می شوند.
آمار سال 2016 نسبت به سال های پیش از آن نشان می دهد كه سیر مهاجرت غیرقانونی از پاكستان به سمت ایران درحال افزایش است. در سال 2015 تعداد پاكستانی هایی كه توسط ایران بازداشت و به كشورشان بازگردانده شدند، حدود 26 هزار نفر بود اما این رقم در سال 2016 ، سه هزار نفر افزایش داشته است.
نكته قابل تامل اینكه آمار و ارقام نشان می دهد تعداد مهاجران غیرقانونی پاكستانی كه در سال 2014 توسط ایران بازداشت و به كشورشان بازگردانده شدند، حدود پنج هزار و 200 نفر بوده است. این اعداد و ارقام، حاكی از افزایش شدید و ناگهانی سیر مهاجران غیرقانونی پاكستان به سمت ایران پس از سال 2014 است.
نهادهای ذیربط پاكستان می گویند مهاجران غیرقانونی بازداشت شده وقتی كه به پاكستان تحویل داده می شوند، برای شناسایی عوامل اصلی قاچاق انسان در پاكستان همكاری مطلوب را ندارند.
بیشتر این مهاجران غیرقانونی، كارگرانی هستند كه به دلیل نداشتن مدارك معتبر، در ایران بازداشت شده و برخی از آنان نیز قصد عبور از مسیر ایران برای ورود غیرقانونی به تركیه و از آنجا نیز قصد ورود به كشورهای اروپایی را داشتند.
این مسئله، علاوه بر اینكه می تواند آسیب های امنیتی، اجتماعی و اقتصادی برای ایران به دنبال داشته باشد، باعث شده تا بخش قابل توجهی از توان نیروهای مرزبانی ایران، صرف اینگونه مسایل شود.
مهاجرت غیرقانونی اتباع پاكستانی به ایران كه موضوع تازه ای نیست، همواره مشكلاتی را برای دو كشور ایجاد كرده و گاهی مهاجرتهای غیرقانونی از مسیرهای خطرناك یا وسیله هایی غیرایمن، سبب شده است تا این افراد جان خود را از دست بدهند.
این سفرهای خطرناك گاهی از طریق مسیرهای زمینی و گاهی از طریق دریا انجام می شود و به دلیل نبود كنترل كافی از سوی مرز پاكستان، اتباع این كشور بدون داشتن مدارك معتبر، تلاش می كنند خود را به خاك ایران برسانند و پس از ورود به ایران، سعی می كنند تا خود را به مرز تركیه برسانند و از طریق ورود غیرقانونی به تركیه و سپس یونان، خود را به اروپا برسانند اما در بیشتر موارد در خاك ایران یا تركیه گرفتار نیروهای مرزبان و پلیس می شوند.
همه ساله تعداد زیادی از اتباع پاكستان كه سعی می كنند بطور غیرقانونی وارد ایران شوند، از سوی نیروهای مرزبان ایران دستگیر و به كشورشان بازگردانده می شوند.
این رویداد تقریبا هر ماه و گاهی چند بار در طول یك ماه اتفاق می افتد.
بیكاری و مشكلات اقتصادی در پاكستان از مهم ترین دلایل مهاجرت مردم این كشور محسوب می شود.
آساق**1723 - انتشار دهنده: محمدرضا منافی