تهران - ایرنا - سخنگوی شورای نگهبان گفت: گزارش بیش از 200 مورد تخلف انتخاباتی امروز - چهارشنبه - به قوه قضائیه ارسال شد و هیاتی به سرپرستی دادستان كل كشور در حال رسیدگی سریع به این گزارش ها است.

به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، عباسعلی كدخدایی در نشستی خبری در پاسخ به سوالی درمورد تخلفات صورت گرفته اظهاركرد: سخنگوی قوه قضاییه در این خصوص این موضوع اشاراتی داشتند، شورای نگهبان از زمان تبلیغات و روز رای گیر تا پایان ساعات رای گیری در حال دریافت گزارش های تخلفات است.
وی یادآور شد: گزارش تخلفات با وزارت كشور رد و بدل می شود و سپس موارد به قوه قضائیه ارسال می شود.
وی گفت: گزارش بیش از 200 مورد تخلف امروز برای قوه قضائیه ارسال شده و هیاتی به سرپرستی دادستان كل كشور در حال رسیدگی سریع به این گزارشات است اما تاكنون تخلف عمده ای كه سرنوشت انتخابات را تغییر دهد هنوز گزارش نشده است.
وی با بیان این كه روزانه گزارشات تخلفات برای آن ها ارسال می شود، تصریح كرد: دوستان ما در هیات های نظارت تخلفاتی كه مقرون به صحت است را برای ما ارسال و سپس ما به قوه قضائیه می فرستیم و این قوه نیز همت كرده و خوشبختانه پیگیری سریع درباره آن ها دارد.
سخنگوی شورای نگهبان تاكید كرد: برای شورای نگهبان فرقی نمی كند تخلف از سوی چه گروه و كسانی باشد و ما تخلفات را به قوه قضائیه ارسال می كنیم.
كدخدایی افزود صبح امروز نیز گزارشاتی برای فقهای شورای نگهبان از نظر برگزاری و تخلفات صورت گرفته ارسال كرده ایم.
كدخدایی با برشماری نوع تخلفات گفت: دو دوسته تخلف داریم كه یكی از تخلفات روزمره است كه مانند بیش از 200 موردی كه امروز به قوه قضائیه فرستادیم، در آن نامزدها متوجه افترا و توهین می شوند كه همیشه این گونه بوده است و این موارد از طرف شورای نگهبان به قوه قضائیه ارسال می شود.
وی یادآور شد: برخی دیگر از تخلفات نیز ممكن است منجر به تغییر سرنوشت انتخابات شود كه ما به ازای آن ابطال صندوق یا حوزه است كه شورای نگهبان پس از دریافت گزارشات به آن به صورت مستقیم ورود می كند.

** به وزارت كشور پیشنهاد كرده ایم كه نتایج را به تدریج اعلام كند
عضو حقوقدان شورای نگهبان همچنین درمورد اظهارات امروز وزیر كشور مبنی بر این كه نتایج انتخابات ریاست جمهوری را لحظه به لحظه اعلام نمی كنیم و در نهایت آن را اعلام می كنیم، اظهاركرد: قانون تكلیف نكرده است كه یك باره نتایج انتخابات را اعلام كنیم و قانون می گوید كه باید تجمیع صورت گیرد و تبادل شود تا نتایج اعلام شود.
كدخدایی یادآور شد: در تمامی تجارب برگزاری انتخابات ریاست جمهوری به جز یكی - دو تجربه و با عنایت به این كه انتخابات ریاست جمهوری حساس است، مردم می خواهند گزارش ها را لحظه به لحظه بشنوند.
وی تصریح كرد: ما به همین دلیل به وزارت كشور پیشنهاد كرده ایم كه نتایج را به تدریج اعلام كند.

**انتخابات در ایران مردمی است
سخنگوی شورای نگهبان همچنین در پاسخ به سوال دیگری درباره حضور هیات های خارجی برای نظارت بر روند انتخابات گفت: نظارت بر انتخابات از سوی نهادهای بین المللی یك امر توافقی است و به طور معمول در كشورهایی اتفاق می افتد كه مشكلاتی در داخل آن كشور وجود داشته باشد.
كدخدایی ادامه داد: چون انتخابات در ایران مردمی است ضرورتی در این زمینه دیده نشده است اما هیچ ابایی در این زمینه نداریم و می توانیم تجربیات خود را در اختیار دیگران قرار دهیم.
وی در پاسخ به سوال دیگری درباره حضور سازمان های مردم نهاد برای نظارت بر انتخابات نیز گفت: روش های قانونی برای حضور مردم در نظارت بر انتخابات داریم و چون انتخابات در ایران بر اساس فعالیت اشخاص شكل می گیرد هیچ مانع قانونی برای نظارت مردم بر انتخابات وجود ندارد.
كدخدایی تصریح كرد: اما اگر قانونگذار در زمانی تصمیم بگیرد كه سازمان های مردم نهاد نیز در این امر مشاركت داشته باشند ما مخالفتی نداریم.
وی همچنین درباره تایید صلاحیت نشدن احمدی نژاد اظهاركرد: بررسی صلاحیت ها در شورای نگهبان بر اساس سوابق افراد و در نهایت با توجه به آرای اعضا انجام و اعلام می شود و برخی افراد در گذشته نیز رای لازم را نداشته اند.
سخنگوی شورای نگهبان ادامه داد: در باره احمدی نژاد نیز این گونه بود و اعضای شورا نگهبان موافق تایید صلاحیت وی نبودند و تایید صلاحیت نشد.
عضو حقوقدان شورای نگهبان یادآور شد: بررسی صلاحیت برخی دیگر نیز این گونه بود و حتی رای اعضای شورای نگهبان بسیار نزدیك به تایید صلاحیت بود ولی چون رای لازم را كسب نكردند، تایید نشدند.

**من اهل پیشگویی نیستم
وی درمورد اظهارات امروز وزیر كشور مبنی بر این كه انتخابات در مرحله اول پایان می گیرد، گفت: در باره این كه چه اتفاقی می افتد من اهل پیشگویی نیستم و توصیه هم می كنم كه عزیزان ما در وزارت كشور این گونه موارد را با حدس و گمان پیش نبرند.
سخنگوی شورای نگهبان ادامه داد: ولی باید به دنبال انتخاباتی سالم، مردمی، پرشكوه و گسترده بود و این كه در مرحله اول یا دوم انتخابات تمام می شود، امیدوارم كه مردم در 29اردیبهشت تصمیم خود را اعلام كنند.
كدخدایی تصریح كرد: هر چه به روز برگزاری انتخابات نزدیك می شویم به شور و احساسات مردم افزوده شده و ما به این موضوع می بالیم اما نباید پیشگویی كرد كه تصمیم مردم چه خواهد بود.
وی درمورد زمان برگزاری مرحله دوم انتخابات ریاست جمهوری نیز اظهار داشت: انتخابات در صورت دو مرحله ای شدن جمعه هفته آینده برگزار می شود و از زمان اعلام نتیجه قطعی مرحله اول تبلیغات نامزدها دوباره آغاز شده و تا یك روز پیش از برگزاری مرحله دوم ادامه می یابد.
وی درباره انصراف بعضی از كاندیداها و چگونگی ارسال گزارشات مردمی از تخلفات به هیات اجرایی نظارت گفت درباره انصراف باید نامزدها شخصا یا از طریق نماینده، رسما به وزارت كشور اعلام كنند و ما نیز مانند شما درباره انصراف برخی از افراد در رسانه های شنیده ایم.
سخنگوی شورای نگهبان همچنین درمورد چگونگی اعلام تخلفات از سوی مردم گفت : درباره تخلفات روز رای گیری مردم می توانند گزارشات خود را به وزارت كشور اعلام كرده تا اعضای ستاد انتخابات تخلفات را پیگیری كنند البته می توانند به قوه قضائیه هم بگویند.
كدخدایی ادامه داد برخی از اعتراضات وجود دارد كه بعد از روز رای گیری اعلام خواهد شد كه شورای نگهبان تا هفت روز بعد از برگزاری انتخابات آماده رسیدگی به اعتراضات است.

**شورای نگهبان تنها نهاد ناظر قانونی بر انتخابات است
وی همچنین در ابتدای این نشست خبری با بیان این كه شورای نگهبان به عنوان تنها نهاد ناظر قانونی بر انتخابات وظایفی دارد و تلاش می كند در بعد نظارت پاسدار رای مردم و حق الناس باشد، گفت: بحث نظارت بر انتخابات بیشتر با موضوع بررسی صلاحیت ها گره خورده اما كارهای متعدد دیگری در شورای نگهبان و معاونت امور انتخابات از طرف هیات های نظارت انجام می شود.
وی اقدامات شورای نگهبان را پیش از برگزاری انتخابات برشمرد و گفت: اقدامات انجام شده از طریق نظارت بر چاپ تعرفه ها بوده كه شبانه روز این وظیفه را داشتیم و یكی دیگر از ان حضور ناظرین بر سر صندوق ها است كه بین 3 تا 5 نفر در هر صندوقی ناظر وجود دارد.
سخنگوی شورای نگهبان خاطرنشان كرد: آموزش آنها زمان بر بود كه بوسیله همكاران ما صورت گرفته و برای اطمینان مردم، نامزدها و طرفداران آن ها قانونگذار پیش بینی هایی كرده كه شورا نیز در این مسیر راهكارهای ابداعی داشته است.
كدخدایی ادامه داد: یكی از این راهكارها حضور نمایندگان نامزدها بر سر صندوق های رای است و علاوه بر آن در چند دوره گذشته نیز انجام دادیم كه از نامزدها خواسته ایم كه در شورای نگهبان حضور پیدا كرده و از نزدیك بر روند كار نظارتی ما، نظارت كنند و این ارتباط از طریق همكارانمان فراهم شده است.
وی همچنین درمورد تاثیر حضور نمایندگان نامزدها بر نتیجه انتخابات اظهاركرد: در بحث حضور نمایندگان نامزدها، این موضوع بر عهده وزارت كشور است كه كارت های لازم را صادر كند، قانون می گوید وزارت كشور باید با شورای نگهبان درباره چگونگی حضور این افراد هماهنگ باشد.
سخنگوی شورای نگهبان درباره برگزاری انتخابات در خارج از كشور نیز گفت: انتخابات ریاست جمهوری، انتخاباتی است كه همه ایرانیان در خارج و داخل كشور می توانند در آن حضور داشته باشند كه علاوه بر هیات های اجرایی اعضای هیات های نظارت نیز بر اجرای این انتخابات در صندوق های پیش بینی شده حضور خواهند داشت.
وی ادامه داد در بیش از 100 كشور انتخابات برگزار می كنیم و ایرانیان خارج از كشور نیز می توانند در ان شركت كرده و در تعیین سرنوشت خود گام بردارند.
سخنگوی شورای نگهبان تصریح كرد: انتخابات در ایران كاملا مردمی است كه توسط مردم اجرا می شود و چون اجرا كنندگان و ناظرین از مردم عادی انتخاب می شوند، انتخاباتی سالم خواهد بود اما آنچه كه برای ما مهم است، امنیت و سلامت انتخابات است كه به تعبیر رهبر انقلاب منجر به عزت ملی و استقلال ملت شود.
سیام ** 9103**9314 **1336خبرنگار: حمید شهریاری**انتشار:مهرنوش خانزائی