به گزارش خبرنگار پارلمانی ایرنا، عباسعلی كدخدایی روز چهارشنبه این مطلب را در ادامه نشست خبری با رسانه های داخلی و خارجی و در پاسخ به این سوال كه چرا شورای نگهبان هیچ كدام از زنان داوطلب انتخابات ریاست جمهوری را تأیید نكرد و آیا تمایل ندارید زنان در این عرصه حضور داشته باشند، بیان كرد.
وی خطاب به این خبرنگار اظهاركرد: بخش پایانی سوال شما می تواند فتوا باشد البته شوخی كردم، بر اساس قانون، شورای نگهبان مدیر و مدبر بودن و رجل سیاسی را ملاك قرار می دهد.
وی افزود: نزدیك یك سال در مورد این موضوع كار شده است، یكی از اعضای شورای نگهبان درخواست تفسیر اصل ١١٥ قانون اساسی در مورد تعریف رجل سیاسی داده كه ما بعداز انتخابات به طور مفصل آن را بررسی می كنیم.
سخنگوی شورای نگهبان ادامه داد: در شورای نگهبان درمورد زنان مانند بقیه داوطلبان بحث شد ولی به نتیجه نرسیدیم ما هیچ نیتی در این موضوع نداشتیم.
كدخدایی تصریح كرد: شورای نگهبان هیچ نگاه دیگری ندارد و ما منتظر تفسیر مورد نظر هستیم.
**یكی از فقهای شورای نگهبان به عنوان عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در جلسه یكی از نامزدها شركت داشت
یكی از خبرنگاران در این نشست خبری درمورد حمایت یكی از فقهای شورای نگهبان از نامزد اصولگرایان در انتخابات یاست جمهوری پرسید كه كدخدایی پاسخ داد: یكی از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری به محل جامعه مدرسین حوزه علمیه قم رفت، یكی از فقهای شورای نگهبان نیز به عنوان عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در آن جلسه حضور داشت.
وی ادامه داد: این فقیه هیچ گونه جهت داری در این زمینه نداشته است.
سخنگوی شورای نگهبان تصریح كرد: آیت الله یزدی در كارزار انتخاباتی هیچ نامزدی شركت نكرده است.
**نمایندگی ایران در آمریكا مسئولیت برگزاری انتخابات در این كشور است
سخنگوی شورای نگهبان همچنین در مورد برگزاری انتخابات در آمریكا و نحوه نظارت بر آن گفت: ایرانیان خارج از كشور در همه نقاط حق دارند در انتخابات شركت كنند و وظیفه ما این است كه امكانات لازم را برای مشاركت آنان فراهم كنیم.
وی تاكید كرد: تعداد ایرانیان در كشورهای دیگر قابل توجه است و ما در آمریكا دفتر حافظ منافع داریم و نمایندگی ایران به عنوان حافظ منافع فعالیت دارند، نظارت ما در خارج كشور از طریق وزارت امور خارجه است كه با تعامل آنها كارهایمان انجام میشود، وزارت كشور هیات اجرایی خارج كشور را تعیین كرده است.
خبرنگاری در مورد گردهمایی هواداران یكی از نامزدها در یكی از میادین مشهد كه مورد مخالفت استانداری و وزارت كشور قرار گرفته است پرسید كه كدخدایی پاسخ داد: اگر تخلفی انجام شود مراجع ذی ربط اقدام خواهند كرد و اگر لازم باشد ما ورود میكنیم.
سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سوالی درباره این كه برخی افراد مسن ممكن است از دیگران بخواهند آرا را برایشان بنویسند چه طور باید اعتماد كنند؟، تصریح كرد: قانون مقرر كرده است مردم خودشان آرا را بنویسند و به صندوق بیاندازند، اگر فردی توانایی ندارد باید فرد مورد اطمینان را به شعبه بیاورد، اعتماد خود رای دهنده كفایت میكند.
**قانونگذار برای بررسی صلاحیت داوطلبان انتخابات روش تعیین كرده و ما ناگزیر از اجرای آن هستیم
خبرنگار دیگری از كدخدایی پرسید كه طبق اظهارات سخنگوی قوهقضائیه 60 نفر از مسئولان مرتكب جرم شده و بعد از انتخابات آنها را مورد تعقیب كیفری قرار میدهیم. آیا روحانی نیز جز این افراد است؟ كدخدایی پاسخ داد: گزارشات در قوه قضاییه حتما مستند است و مسئولیت به عهده آنان است، ما از جزئیات اطلاع نداریم در صورت اعلام نظر آنها، این موارد را تاثیر میدهیم.
خبرنگاری از كدخدایی پرسید كه چطور برخی افراد كه چند دوره وزیر بودند، نتوانستند تایید شوند ولی فردی مانند میرسلیم تایید شده است كه من بارها به این سوال پاسخ دادم كه هدف شورای نگهبان احراز صلاحیت است اگر گزارشی از تخلفات اقداماتی كه صلاحیت را مخدوش می كند ارائه شود، موافقان و مخالفان بحث میكنند.
وی تاكید كرد: ای كاش ما میتوانستیم مذاكرات شورای نگهبان را نشر دهیم، گاهی اوقات باید هفت رای یا بیشتر باشد و افرادی 6 رای میآورند و تایید نمیشوند. قانونگذار روش تعیین كرده و ما ناگزیر از اجرای آن هستیم.
سخنگوی شورای نگهبان درباره انتقادات ستاد انتخاباتی روحانی از صدا و سیما و جانبداری این سازمان از یك نامزد گفت:اموال عمومی نباید برای یك یا برخی نامزدها باشد، جانبداری نباید وجود داشته باشد.
كدخدایی تصریح كرد: انتظار این است كه دستگاههای عمومی و رسانههایی كه به نوعی از بودجه عمومی استفاده میكنند، نباید جانبداری كنند.
وی همچنین گفت: اگر گزارشی به دست ما برسد بررسی میكنیم، اگر لازم باشد در شورای نگهبان یا از طریق قوه قضاییه بررسی میشود، هیچ كسی حق ندارد افترا یا توهین انجام دهد. اگر كسی به او توهین شود یا افترا بزند، قوهقضاییه باید بررسی كند زیرا عمل مجرمانه است و اگر نتیجه را به ما اطلاع دهد، ما ترتیب اثر میدهیم.
كدخدایی در مورد برخی ها كه قصد زیرسوال بردن شورای نگهبان را دارند، گفت: ما نه به جایی شكایت میكنیم و نه مراجعه میكنیم. مردم میفهمند كه شورا رفتار قانونی دارد، همین حمایت مردمی كفایت میكند و ما اهل شكایت و گله نیستیم.
** شورای نگهبان به وظایف خود عمل میكند
خبرنگاری از كدخدایی پرسید كه شورای نگهبان چه زمانی به مساله تخریب نامزدها توسط یكدیگر ورود میكند، گفت: هرچه قانون تعیین كرده عمل میكنیم و شورای نگهبان به وظایف خود عمل میكند.
وی در مورد جزییات 200مورد تخلفات اعلام شده نیز اظهاركرد: لیست تخلفات موجود است و اگر لازم باشد آن را اعلام میكنیم. معمولا گزارش و شكایتها درمورد تبلیغات، استفاده از امكانات عمومی و دخالت مقاماتی است كه ممنوع از دخالت هستند. ما گزارشها را به قوهقضاییه فرستادیم.
خبرنگاری از كدخدایی پرسید كه آیا ممكن است دوباره بعد از نتایج انتخابات كسی رد صلاحیت شود؟
سخنگوی شورای نگهبان نیز تصریح كرد ما میتوانیم آرزو كنیم كه چنین موردی اتفاق نیفتد.
كدخدایی همچنین در پاسخ به این سوال كه آیا شورای نگهبان برنامهای برای تغییر در قانون ثبتنام نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری دارد، گفت: ما بارها گفتیم قانون انتخابات مشكل دارد، با وزیر كشور ملاقات داشتم و وی بیان كرد كه متن لایحه در حال پیگیری در مجلس است. ان شاءالله در انتخابات آتی این مشكلات نباشد.
وی در پاسخ به سوالی درباره نظارت ناظران خارجی بر انتخابات ریاستجمهوری اعلام كرد: نظارت بر انتخابات ازسوی نهادی بینالمللی امری توافقی است كه معمولا در كشورهایی كه مشكلاتی دارند، اتفاق میافتد اما از آنجا كه انتخابات ایران كاملا مردمی است و ازسوی مردم برگزار میشود، ضرورتی ندارد. البته ما ابایی از این مسئله نداریم و میتوانیم حتی تجربیات خود را در اختیار دیگر كشورها هم قرار دهیم.
وی در پاسخ به سوالی درباره امكان حضور سمنها و سازمانهای مردمنهاد در انتخابات گفت: ما روشهای قانونی برای این كار داریم و از آنجا كه انتخابات توسط افراد نظارت میشود، قانون این امكان را فراهم كرده كه خود نامزدها نمایندگانی را به حوزهها بفرستند با این حال قانون در این رابطه مخالفتی ندارد.
سخنگوی شورای نگهبان همچنین در پاسخ سوالی درباره انتخاب محل شعب ازسوی نمایندگان كاندیداها بیان كرد: در مورد حضور نمایندگان نامزدها باید گفت كه این مسئله برعهده وزارت كشور است و تصمیمگیری با آنها است و آنچه ما از قانون برداشت میكنیم این است كه اعضای وزارت كشور باید با هماهنگی شورای نگهبان در این رابطه تصمیمگیری كنند.
كدخدایی درباره تخلفات احتمالی تا به امروز گفت: شورای نگهبان از زمانی كه تبلیغات آغاز میشود تا پایان رایگیری محل دریافت شكایتها است.
وی تصریح كرد: این شكایات تا زمانی كه مربوط به تخلفات عادی است، طبیعتا باید آنرا با دوستان در وزارت كشور تبادل كرده وبرای قوه قضائیه ارسال كنیم و تاكنون بیش از 200 مورد به قوه قضائیه ارسال شده و تا جایی كه اطلاع دارم هیاتی كه قوه قضائیه پیشبینی كرده بهسرعت مشغول رسیدگی و تهیه گزارشها است اما اینكه تخلف عمدهای صورت بگیرد كه در نتیجه تعیینكننده باشد، باید بگوییم هنوز موردی به دست ما نرسیده است.
وی در پاسخ به سوال دیگری درباره تبلیغات بدون بیحساب و كتاب در فضای مجازی، اظهار داشت: در این رابطه حدود دو سال قبل قانون اصلاح شد و احكام مربوط به فضای حقیقی به فضای مجازی تسری پیدا كرد و تفاوتی میان آن وجود ندارد و اگر تخلفی در فضای مجازی هم صورت بگیرد، قوه قضائیه امكان بررسی پروندههای مربوط به تخلفات در فضای مجازی را نیز خواهد داشت.
**شورای نگهبان وقتی صلاحیت فردی را برای ریاستجمهوری احراز نكند، ارتباطی به مناصب دیگر ندارد
سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سوالی درباره ردصلاحیت روسای جمهوری سابق و حضور آنها در مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: نخست این كه همه روسای جمهوری ردصلاحیت نشدند، دوم اینكه در فضای سیاسی گاهی مسائلی مطرح میشود كه مورد نظر شورای نگهبان نیست.
كدخدایی ادامه داد: وقتی شورای نگهبان صلاحیت فردی را برای ریاستجمهوری احراز نكند، ارتباطی به مناصب دیگر ندارد و اگر برای انتخابات ریاستجمهوری كسی تایید صلاحیت شود، مربوط به همان دوره خواهد بود و در مجلس نیز همین طور است. چرا كه ممكن است اسنادی ارائه شود كه در دوره بعد به گونهای دیگر عمل شود.
وی در پاسخ به سوالی درباره شائبهها درخصوص چینش سه نامزد اصولگرا در مقابل سه نامزد اصلاحطلب و اعتدالگرا گفت: افراد دیگری هم بودند كه تنها یك یا دو رای كم داشتند و اگر اینگونه بود، طبیعتا شما چنین برداشتی نداشتید.
سخنگوی شورای نگهبان تاكید كرد: نگاه شورای نگهبان بر اساس مسائل سیاسی و جناحی نیست و بر اساس قانون و صلاحیت افراد برای آن انتخابات خاص تصمیم میگیرد.
كدخدایی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر این كه شورای نگهبان تا چه زمانی قادر به ردصلاحیت نامزدها خواهد بود و آیا امكان این مسئله در حال حاضر هم وجود دارد، گفت: بنابر قانون شورای نگهبان هر گاه مداركی را دریافت كند كه امكان ردصلاحیت نامزدی وجود داشته باشد، امكان ردصلاحیت آنها میسر خواهد بود.
وی ضمن تشكر از اصحاب رسانه گفت: آنچه مردم انتظار دارند، انعكاس واقعی اخبار است و انشاءالله مردم روز 29 اردیبهشت به صورت گسترده پای صندوقهای رای حاضر خواهند شد.
سیام**٩١٢١ **1336 خبرنگار: سمیه لاری**انتشار: مهرنوش خانزائی
تاریخ انتشار: ۲۷ اردیبهشت ۱۳۹۶ - ۱۳:۴۶
تهران-ایرنا- سخنگوی شورای نگهبان گفت: یكی از اعضای شورای نگهبان درخواست تفسیر اصل ١١٥ قانون اساسی در مورد تعریف رجل سیاسی كرده است كه بعد از انتخابات به طور مفصل آن را بررسی می كنیم.