در ادامه اين گفت وگو آمده است: زمان زيادي تا انتخابات باقي نمانده است. مردم در كوچه و بازار درباره اين رويداد بزرگ حرف ميزنند. مردم از انتظارات خود از نامزد انتخابي ميگويند و كارنامه كاري او را مرور و به نكات مثبت يا منفي آن اشاره ميكنند. سطح خيابان پر از تراكت، بيلبورد و تبليغات است. تراكتهاي نامزدهاي رياستجمهوري و شوراي شهر به در و ديوار نصب شده است. فردا روزي سرنوشتساز براي ايران است، چرا كه رأي مردم مشخص ميكند براي چهار سال آينده چه كسي زمام امور را در دست خواهد گرفت و در شهرها و روستاهاي كشور چه كساني به شوراها راه پيدا ميكنند.
حسين احمدينياز، وكيل دادگستري، در گفت وگو با «آرمان» با اشاره به شور انتخاباتي در كشور ميگويد: «ايران كشوري درحالتوسعه است و موقعيت جغرافيايي ايران در خاورميانه لزوم وجود آرامش و ثبات در آن را چند برابر ميكند. رأي دادن حق شهروندي است. مردم بايد در تعيين سرنوشت كشور سهيم باشند و سبب پيشرفت، توسعه و عقلانيت در اين كشور شوند. مردم ايران از استعداد و ظرفيت بالايي برخوردارند. آنها بايد بر اساس همين استعدادها و ظرفيتهاي شخصيتي در تعيين سرنوشت خود و جامعهشان سهم داشته باشند. يكي از راههاي مهم براي احقاق حقوق شهروندي از درون صندوقهاي رأي ميگذرد و آن را تحقق ميبخشد.»
** فردا انتخابات براي تعيين دوازدهمين رئيس دولت و همچنين اعضاي پنجمين دوره شوراهاي شهر و روستا برگزار ميشود. لزوم رايدهي و مشاركت مردم در انتخابات براي تعيين آينده يك كشور چيست؟
ايران كشوري درحالتوسعه است. اين كشور به شدت به توسعه هدفمند و پايدار نيازمند است. موقعيت جغرافيايي و استراتژيك ايران حساس است. اين كشور در منطقهاي خطرناك به نام خاورميانه قرار دارد. اين منطقه همواره آبستن مخاطرات سياسي است. به همين دليل نيازمند مشاركت بالاي مردم در انتخابات هستيم. بايد در انتخابات به عقلانيت رأي داد. برنامههايي كه ضامن تداوم توسعه ايران باشند بايد توسط مردم انتخاب شوند. ايران و مردم ايران زمين از استعداد و ظرفيت وجودي بسيار ارزشمندي برخوردار هستند. انتخابات با مشاركت بالاي مردم ضامن برنامههايي مبتني بر عقلانيت در توسعه و پيشرفت كشور است. به علاوه رأي دادن يك حق مسلم شهروندي است. رأي دادن در تعيين سرنوشت مردم موثر است و نقش صددرصدي دارد. با توجه به شرايط امروز تاثيرگذاري رأي مردم امروز مهمتر از هميشه است. به همين دليل مردم بايد به پاي صندوقهاي رأي آمده و با رأي خود ضامن بقاي ثبات و آرامش ايران و ايرانيان باشند.
** رأي دادن چه نقشي در استيفاي حقوق شهروندان دارد؟
مكانيزمهاي زيادي براي تحقق حقوق شهروندي وجود دارد. يكي از اين مكانيزمها كه در واقع يكي از مولفههاي اصلي دموكراسي نيز است بحث مشاركت مردم در تعيين سرنوشت و آينده خود در قالب انتخابات است. انتخابات نوع برنامهها و سياستگذاريهاي آينده را در يك كشور تعيين ميكند. اين بدين معني است كه مردم بايد مشاركت خوب و فعالانهاي در انتخابات داشته باشند. اين مشاركت فعالانه بيشتر مبتني بر حس مسئوليتپذيري آنهاست. آنها بايد در فرايند انتخابات حس مسئوليتپذيري داشته باشند. مشاركت هوشمندانه مردم در تعيين آينده كشور سبب پيروزي آنها در انتخابات خواهد شد. پيروزي مردم نيز منجر به برنامههايي ميشود كه مبتني بر تداوم عقلانيت، ثبات و آرامش در كشور است. رغبت مردم به شركت در انتخابات و مشاركت حداكثري آنها در آن همچنين ممكن است سبب اجراي برنامههايي شود كه در آينده حقوق شهروندي را براي آنها محقق ميكنند.
رأي دادن مردم يكي از اقسام حقوق شهروندي آنهاست. شهروند مسئول بر تعيين سرنوشت خود و كشور تاثير ميگذارد. هر رأي ميتواند يك گام موثر در پيروزي حق مردم باشد. دولتمردان آينده ممكن است برنامههايي در راستاي احقاق حقوق شهروندي داشته باشند و بتوانند با اجراي آن اين حقوق را به منصه ظهور برسانند و شهروندان را بيشاز پيش از داشتن آن بهرهمند كنند.
** تشكيل دولتي با آراي بالاي مردمي چه تاثيري در استيفاي حقوق شهروندي دارد؟
راي بالا به يك نفر از طرف يك ملت ميتواند نقش بسيار موثري در تداوم و تحقق برنامههاي آن فرد داشته باشد. وقتي رئيسجمهور مذكور با پشتوانه هشتاددرصدي رأيدهندگان انتخاب شود و بيشتر افراد واجدشرايط شركت در انتخابات در آن مشاركت داشته باشند، اين رئيسجمهور ميتواند با اتكا به آراي ملت به نحو عالي پاسدار حقوق آنان حسب قانون اساسي باشد. او ميتواند برنامههاي تبيين شده را در راستاي احقاق حقوق ملت اجرا كند. رأي مردم تعيينكننده سرنوشت آنها در آينده است. رأي آنها مرزي براي عقلانيت و واپسگرايي، نيكي و بدي و برنامههاي خوب، مطلوب و نامطلوب است. سرنوشت انتخابات در گرو رايهاي مردم است. انتقادات كنوني مردم بحق است. در كشور به رغم فعاليتهايي كه انجام شده همچنان مشكلات زيادي در حوزه اقتصادي، اجتماعي و... وجود دارد، بنابراين مردم حق دارند انتقاد، گلايهمندي و ابراز نارضايتي كنند، اما بايد انديشيد كه انتخاب درست در حال حاضر چيست و شركت يا عدم شركت در انتخابات چه تبعاتي براي كشور و مردم دارد. مردم بايد با مشاركت در انتخابات خود را قانع كنند كه همواره ميتوان دست به دست هم داد و رئيسجمهوري را براي چهار سال تعيين كرد كه پاسدار حقوق مردم است. او بايد فردي باشد كه از عقلانيت، ثبات و قانون پيروي و تبعيت كند.
او نبايد با عوامفريبي مباحث را مطرح كند يا اقداماتش سبب سكون در وضعيت جامعه شود و فرصت پيشرفت را از كشور بگيرد. اكنون زمان عمل است. بنابراين اميدوارم آراي مردم فعال و پويا باشد. رأي آنها سبب و ضامن تداوم، عقلانيت، توسعه، پيشرفت و آباداني ايران باشد. رأي آنان ضامن وجود ايراني آباد و آزاد، زندگي بهتر و مطلوب براي ايرانيان است.
**برخي عنوان ميكنند رأي ندادن يا رأي سفيد دادن را هم بايد به رسميت شمرد. آيا چنين رفتاري ميتواند در راستاي استيفاي حقوق شهروندي تعريف شود؟
نه، زيرا فردي شهروند محسوب ميشود كه نسبت به آينده خود بياعتنا نبوده و نسبت به آن احساس تكليف كند. شهروند در لغت در تضاد با واژه رعيت است. رعيت حقي براي تعيين سرنوشت خود ندارد. او تابع محض بالادستان خود است و هرگز نميتواند در آينده خود سهيم باشد. در مقابل شهروند فردي است كه آينده كشورش را به دست خود تعيين ميكند. رأي سفيد نوعي بيمسئوليتي تلقي ميشود. فرد در اين صورت يك شهروند مسئوليتپذير به حساب نميآيد.
در جوامع دموكراتيك شهروندان با تكيه بر فهم، آگاهي و شعور خود بر تداوم برنامههايي كه دولت منتخب آنان براي آنها تعريف و اجرا ميكند گام برميدارند. بنابراين در زمان انتخابات شهروندان بايد احساس مسئوليت كرده و در انتخابات شركت كنند. آنها بايد به برنامههاي عقلاني و قابلاجراتر رأي دهند. مردم موثر در سرنوشت خود هستند. شهروند بايد در زمينه تعيين سرنوشت خود نقش داشته باشد. مشاركت شهروند بايد موثر و اثرگذار باشد و اين اثرگذاري زماني خود را نشان ميدهد كه آرا معين بوده و سفيد نباشند. افراد با آراي خاكستري نيز بايد به سمت صندوقهاي رأي بروند و بالاخره به يك نامزد رأي بدهند. بسياري از صاحبنظران معتقدند كه دموكراسي در صندوقهاي رأي قرار ميگيرد، بنابراين هرچه جعبههاي رأي پر، مطلوب و غنيتر باشد از جامع دموكراتيك غنيتري برخوردار هستيم. تعداد آرا نيز مهم است؛ از ميزان يك تاهزار رأي در صندوق رأي تفاوت بين زمين تا آسمان است.
رأي سنگ بناي ساختار و تشكيلات دموكراسي در كشور است. اگر آرا غني و بنياد مستحكمي داشته باشند و يك ملت در آن مشاركت كنند جامعه از دموكراسي و قانون جامع برخوردار ميشود. رأي دادن حقي است كه نشاندهنده مسئوليت پذيري شهروندان و دغدغهمندي آنهاست.
*منبع: روزنامه آرمان، 1396.2.28
** گروه اطلاع رساني**9128**9131** انتشاردهنده: شهربانو جمعه
تاریخ انتشار: ۲۸ اردیبهشت ۱۳۹۶ - ۱۰:۵۴
تهران- ايرنا- روزنامه آرمان در گفت وگو با حسين احمدينياز وكيل دادگستري، نوشت: رأي دادن حق شهروندي است. مردم بايد در تعيين سرنوشت كشور سهيم باشند و سبب پيشرفت، توسعه و عقلانيت در اين كشور شوند. مردم ايران از استعداد و ظرفيت بالايي برخوردارند.