تهران- ایرنا- نخستین برنامه جامع پایش زیستگاه ها و آماربرداری سمندرهای در معرض تهدید ایران در راستای برنامه ملی حفاظت از سمندرها اجرا شد.

به گزارش روز شنبه گروه علمی ایرنا از پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست، گروه خزندگان و دوزیستان دفتر حیات وحش و آبزیان آبهای داخلی همگام با برنامه های حفاظت و مدیریت گونه های جانوری در معرض تهدید و انقراض در نخستین گام در برنامه جامع كشوری، پایش زیستگاه ها و آماربرداری از سمندرهای ایران را در دستور كار قرار داد.
مجید خرازیان مقدم مدیر كل دفتر حیات وحش و آبزیان آبهای داخلی از اجرای موفق برنامه پایش و آمار برداری سمندر غارزی گرگانی، سمندر جویباری ایران، سمندر لرستانی، سمندر كردستانی، آتشین و سمندر آذربایجان در استان های گلستان، مازندران، خوزستان، لرستان، كردستان، كرمانشاه و آذربایجان خبر داد.
مقدم گفت: با توجه به ظرفیت های قانونی پیش بینی شده در برنامه پنج ساله ششم توسعه كشور و لزوم اجرایی شدن برنامه عمل حفاظت گونه های جانوری در معرض تهدید و تصویب آن در شورای برنامه ریزی استان و تعیین ردیف اعتباری مستقل برای تامین منابع و لزوم همكاری همه جانبه تمام دستگاه های ذیربط برای عملیاتی شدن برنامه های مذكور، برنامه راهبردی حفاظت و مدیریت سمندر كوهستانی لرستان تدوین و همچنین شیوه نامه اجرایی آن به استان های خوزستان و لرستان كه از زیستگاه اصلی این گونه هستند ابلاغ شد.
مدیر كل دفتر حیات وحش و آبزیان آبهای داخلی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: امیدواریم با تشكیل كار گروه های تخصصی در استان ها اقدامات عاجلی در حفاظت از این گونه صورت گیرد.
وی ادامه داد: برنامه ریزی ها در خصوص شناسایی و پایش زیستگاه های سمندر لرستانی در استان لرستان و خوزستان انجام شده و اجرای برنامه آماربرداری از زیستگاه های منتخب به زودی صورت خواهد گرفت.
همچنین مسعود ابراهیم تهرانی رییس گروه خزندگان و دوزیستان گفت: از میان هفت گونه سمندر ایرانی، چهار گونه آن در معرض تهدید است و در مورد سایر آنها نیز اطلاعات پراكنده ای وجود دارد.
وی افزود: از این رو با هدف حفاظت از نسل این جانوران، گروه كارشناسی خزندگان و دوزیستان با همكاری كارشناسان استانی به جمع آوری اطلاعات دقیق پراكنش گونه و بررسی و ارزیابی زیستگاه ها اقدام كرده و با بررسی پوشش گیاهی و چگونگی وضعیت چشمه ها و بركه ها و عوامل تهدید كننده، نسبت به آماربرداری سمندرها اقدام كردند.
تهرانی ادامه داد: عمده ترین تهدید معطوف به تخریب و تغییر وضعیت چشمه ها و بركه هایی است كه برای مصارف كشاورزی و دامداری توسط روستاییان، كشاورزان و دامداران صورت می گیرد، البته ناآگاهی و عدم شناخت از وضعیت سمندرهای ایران برای جوامع بومی یكی از علل بروز چنین رفتارهایی است.
وی افزود: آموزش و اطلاع رسانی در زیستگاههای سمندرهای ایران كه در برنامه های آینده دفتر حیات وحش است در دستور كار قرار دارد.
*** سمندر لرستانی
سمندر كوهستانی لرستان یا سمندر خالدار قیصری با نام علمی Neurergus kaiseri گونه ‌ای سمندر بسیار رنگی است كه در جنوب رشته كوه‌های زاگرس در نزدیكی شهبازان لرستان زندگی می ‌كند. مطابق مصوبه شورای عالی محیط زیست ایران به علت در خطر انقراض بودن نسل این دوزیست، خرید و فروش و حمل آن ممنوع بوده و فرد خاطی جریمه و بازداشت می ‌شود.
*** خطر انقراض
سمندر لرستانی گونه ای در خطر انقراض است، رنگ ‌بندی متفاوت و زیبایی این جانور سبب شده تا سود جویان به منظور فروش آن با قیمتی بالا در بازارهای آسیایی و اروپایی اقدام به صید بی ‌رویه این دوزیست كنند و آن را در خطر انقراض نسل جدی قرار دهند.
تغییر اقلیم و بروز خشكسالی در منطقه نیز در كنار عوامل انسانی یاد شده سبب شده است تا اندك جمعیت باقیمانده از سمندرهای كوهستانی لرستان به سن تولید مثل نرسیده و تعدادشان در طبیعت روزبه روز كاهش یابد.
سمندر لرستانی یكی از زیباترین گونه‌های سمندر جهان در منطقه زاگرس ایران است و فقط در ایران و در منطقه شهبازان لرستان وجود دارد.
علمی 9014**1440
دریافت كننده: كیمیا عبدالله پور** انتشار: گلشن