تهران- ايرنا- نتايج پايش ملي محيط كسب و كار ايران كه طبق قانون از سوي اتاق ايران انجام مي‌شود، نشان مي‌دهد در پاييز1395 نمره شاخص ملي كسب و كار 5.86 بود كه اندكي بهتر از وضعيت اين شاخص در آخرين ارزيابي مركز پژوهش‌هاي مجلس در تابستان1395 (با ميانگين5.93) رقم خورد.

به گزارش يكشنبه اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و كشاورزي ايران، در اين پايش نمره 10، بدترين ارزيابي است و هرچه رقم پايين‌تر بيايد نشان‌دهنده بهبود محيط كسب‌و كار است.
نمره 5.86 كه براي وضعيت شاخص كسب و كار در فصل سوم سال گذشته به دست آمده اندكي بهتر از وضعيت اين شاخص در آخرين ارزيابي مركز پژوهش‌هاي مجلس در تابستان1395 (با ميانگين5.93) بوده است.
بر اساس گزارش مركز آمار و اطلاعات اقتصادي اتاق ايران، اين ارزيابي بيانگر آن است كه از نظر فعالان اقتصادي مشاركت‌كننده در اين پايش، محيط كسب وكار ايران در پاييز 1395 در مقايسه با ارزيابي مركز پژوهش‌هاي مجلس در فصل مشابه سال قبل يعني پاييز 1394 با ميانگين 6.04 اندكي مساعدتر شده است.

** تامين مالي در صدر نابساماني‌ها
برپايه اين گزارش، در پاييز 1395 فعالان اقتصادي مشاركت كننده در اين پايش سه مؤلفه دشواري تأمين مالي، بي‌‏ثباتي و غيرقابل پيش‌‏بيني بودن قيمت‌‏ها (مواد اوليه و محصولات) و بي‌‏ثباتي سياست‌‏ها، مقررات و رويه‏‌هاي اجرايي ناظر به كسب وكار را نامناسب‌‏ترين و سه مؤلفه محدوديت‌ دسترسي به برق، محدوديت‌ دسترسي به سوخت (گاز، گازوئيل و...) و محدوديت‌هاي دسترسي به ارتباطات (تلفن همراه و اينترنت) را مناسب‏‌ترين مؤلفه‏‌هاي محيط كسب وكار كشور نسبت به ساير مؤلفه‏‌ها ارزيابي كرده‏‌اند.

** فضاي كسب‌وكار در استان‌ها
براساس يافته‌هاي اين طرح در پاييز1395، استان‏‌هاي كهگيلويه و بويراحمد، كردستان و ايلام به ترتيب داراي بدترين وضعيت محيط كسب وكار و استان‌‏هاي مازندران، تهران و گيلان به ترتيب داراي بهترين وضعيت محيط كسب وكار نسبت به ساير استان‏‌ها ارزيابي شده‌‏اند.
عدد شاخص براي حدود 75 درصد استان‏‌هاي كشور از رقم شاخص ملي فضاي كسب و كار بالاتر بوده كه نشانگر وضعيت نامناسب اين شاخص در اكثر استان‏‌ها نسبت به شاخص ملي است.

** وضعيت بخش‌هاي‌اقتصادي
براساس نتايج اين پايش در پاييز1395، وضعيت محيط كسب وكار در بخش صنعت ومعدن در مقايسه با دو بخش كشاورزي و خدمات نامناسب‌تر ارزيابي شده و در بين رشته فعاليت‏‌هاي اقتصادي نيز رشته فعاليت عمده فروشي و خرده فروشي، تعمير وسايل … . ( صادرات و واردات) و رشته فعاليت مالي و بيمه نيز به ترتيب بدترين و بهترين وضعيت كسب و كار را در مقايسه با ساير رشته فعاليت‏‌هاي اقتصادي دركشور داشته‏‌اند.

** شاخص ملي بر اساس نظريه شين
براساس نظريه عمومي كارآفريني شين، شاخص ملي محيط كسب وكار ايران نيز در پاييز 1395،رقم 6.13 (عدد 10 بدترين ارزيابي است) را نشان مي‏‌دهد؛ به طوري كه ميانگين ارزيابي محيط اقتصادي رقم 6.06 و ميانگين ارزيابي محيط نهادي رقم 6.19 است.
نگاه اجمالي نشان مي‌دهد كه محيط جغرافيايي با رقم 4.39 و محيط مالي با رقم 8.11 به ترتيب مساعدترين و نامساعدترين محيط‏‌ها براساس نظريه عمومي كارآفريني شين بوده‏‌اند.
اين نخستين گزارش فصلي است كه اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و كشاورزي ايران بر اساس روش توسعه‌يافته مورد استفاده مركز پژوهش‌هاي مجلس و با رويكرد تلفيق داده‌هاي پيمايشي با داده‌هاي آماري بر اساس نظريه عمومي كارآفريني شين ارائه مي‌كند.
در اين گزارش، داده‌هاي پيمايشي حاصل از ادراك سنجي از وضعيت مؤلفه‌هاي محيط كسب‌وكار كشور در پاييز 1395، از 820 فعال اقتصادي زيرمجموعه سه اتاق و با استفاده از پرسشنامه الكترونيكي جمع‌آوري‌شده و داده‌هاي آماري نيز از منابع آماري رسمي كشور تهيه و مورد استفاده قرارگرفته‌اند.
با آغاز پايش كسب‌وكار از سوي اتاق ايران، ديگر مركز پژوهش‌هاي مجلس وظيفه‌اي در اين زمينه ندارد و از اين به بعد اتاق ايران به‌طور فصلي و مستمر اين پايش را بر مبناي داده‌هاي پيماشي از فعالان اقتصادي و داده‌هاي آماري از مراجع رسمي، اين شاخص را مورد بررسي و نتايج آن را اعلام خواهد كرد.
براي آگاهي از آخرين اخبار اقتصادي ايران و جهان با كانال اقتصادي ايرنا در تلگرام همراه شويد:
@IRNAeco
https://t.me/irnaeco
اقتصام ** 3065 *1961* تنظيم كننده: محمد ملك دار ** انتشاردهنده: مريم مسعود