ساری - ایرنا- معاون گردشگری اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران گفت: مصوبه كمیته حریم آثار ملی غیرمنقول سازمان میراث فرهنگی كشور مبنی بر ممنوع شدن فعالیت معادن در حریم غار تاریخی اسپهبد خورشید به استانداری مازندران ابلاغ شد و بزودی اجرا می شود.

مهدی ایزدی روز سه شنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود: در جلسه اخیر كمیته حریم آثار ملی غیر منقول سازمان میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری كشور، ممنوعیت فعالیت معادن در محدوده غار تاریخی اسپهبد خورشید در استان مازندران مصوب شد .
وی كه از این مصوبه با عنوان مصوبه لازم الاجرا نام برد ، ادامه داد :براساس این مصوبه برخی معادن كه فعالیتشان به این غار تاریخی آسیب می زند اجازه فعالیت در حریم این غار را ندارند .
معاون میراث فرهنگی مازندران تعداد معادنی كه هم اكنون در حریم این غار فعالیت می كنند را پنج واحد اعلام كرد و افزود : براساس این مصوبه علاوه بر ممنوع شدن فعالیت برخی از این معادن ، اجازه فعالیت مجموعه های گردشگری نیز می بایست براساس نظر كارشناسی این اداره كل انجام شود .
وی گفت : فعالیت معادن ، كارخانه های برداشت شن و ماسه در حریم و اطراف این قلعه دژ تاریخی موجب بوجود آمدن خطراتی برای این اثر شده بود كه حتی بیم تخریب آن هم می رفت .
معاون میراث فرهنگی مازندران با تاكید بر حساسیت این مساله به تلاش مسوولان میراث فرهنگی مازندران برای جلوگیری از فعالیت این كارخانه ها و معادن اشاره كرد و ادامه داد : فعال بودن این معادن در اطراف این قلعه دژ تاریخی باعث شد تا ریزش و تخریب بدنه آهكی این اثر را تهدید بكند .
وی اضافه كرد : لایه های آهكی غار در مقابل ارتعاشات صوتی این كارخانه ها و معادن مقاوم نیستند كه این مساله بر حفظ آن تاثیر می گذارد .
طاق طبیعی اسپهبد خورشید با دهانه ای به طول 85 متر با بقایای قلعه ای كهن در ارتفاعات خطیركوه در حاشیه شرقی جاده سوادكوه واقع شده است كه در دو سوی دهانه داخلی این اثر طبیعی سازه هایی مطبق از كف تا زیر طاق با كاربری فضاهای مسكونی و تدافعی شامل پلكان ، حوض، انبار و آب انبار، از جنس لاشه سنگ و ملات آهك و گچ بنا شده است.
ورودی این طاق و غار كه در سال 1335 توسط عده ای از غارشناسان ایرانی كشف شد با سنگ و ساروج چیده شده و تا مدخل آن ادامه دارد ، حكایتگر سابقه ساخت این بنا در دوره ساسانیان است.
به دلیل سوابق تاریخی ،معماری بی نظیر و نقش بی نظیر در رخدادهای تاریخی در سال 1381 به شماره 7839 در فهرست آثار ملی به ثبت رسید .
خبرنگار : فاطمه قنبری قادیكلایی** انتشاردهنده : سید محسن حسن نیا
2096/1899