بجنورد- ایرنا- مردم روستای پسركانلو از توابع شهرستان بجنورد، در حالی بارش باران را طلب می كنند كه با هر بار بارندگی، زیر پایشان خالی می شود و با پدیده ای به نام 'رانش زمین' مواجه هستند كه زندگی آن ها را تهدید می كند.

به گزارش ایرنا، مردم روستای پسركانلو از اسفند ماه سال پیش با مشكل رانش زمین و تخریب خانه ها روبه رو شده اند و در این مدت شاهد تشدید و افزایش مشكل رانش زمین با بارش باران بوده اند.
مشكل رانش زمین در روستای نرگسلو علیا نیز مردم را نگران كرده است و مردم این روستاها امسال متحمل خسارت های زیادی شده اند.
دهیار روستای نرگسلو علیا در این باره می گوید: یك بخش از روستا در منطقه مسكونی، 60 تا 70 متر رانش داشته و در بارندگی ها، به این رانش افزوده می شود.
محمد ایمانی اظهار می كند: رانش زمین جاده روستا را نیز تحت تاثیر قرار داد و در یك نقطه از جاده، حدود یك متر رانش ایجاد شد.
وی می افزاید: شكاف ایجاد شده در جاده توسط اهالی پر می شد اما دوباره رانش زمین مشكل را تكرار می كرد و شكاف در سطح جاده ایجاد می شد.
وی با بیان اینكه بیشتر واحدهای مسكونی با استفاده از تسهیلات ویژه مسكن روستایی مقاوم سازی شده است می گوید: رانش زمین در حیاط برخی منازل مسكونی شكاف ایجاد كرده و برخی سازه ها در حیات همچون سرویس بهداشتی و یا انبارها دچار خسارت شده است و برخی واحدهای مسكونی نیز خسارت دیده است.
دهیار روستای پسركانلو نیز می گوید: مشكل رانش زمین هر سال وجود دارد اما امسال بیشتر شده است.
امید رمضانی اظهار می كند: رانش زمین از اوخر سال گذشته سبب نگرانی اهالی این روستا شده و با ادامه بارندگی ها مشكل رانش زمین و نگرانی ها بیشتر می شود.
وی اظهار می كند: نانوایی این روستا نیز تخریب شده است و كار خبازی در یكی از كانكس ها انجام می شود.

*رانش زمین در حال افزایش
مدیر بنیاد مسكن انقلاب اسلامی شهرستان بجنورد با اشاره به اینكه مشكل رانش زمین در روستای پسركانلو و نرگسلو علیا در حال افزایش بوده است می گوید: پدیده رانش زمین در این مناطق با افزایش بارندگی ها بیشتر شده است.
رضا جبار ایمانی اظهار می كند: با توجه به تجربه وقوع رانش زمین در این مناطق، با وقوع بارندگی ها، مشكل افزایش رانش زمین شدت می گیرد.
وی با بیان اینكه بیش از 30 واحد مسكونی در روستای پسركانلو بر اثر رانش زمین، دچار خسارت شده است خاطرنشان می كند: خسارت در 17 واحد مسكونی، 60 تا 100 درصد گزارش شده است.
مدیر بنیاد مسكن انقلاب اسلامی شهرستان بجنورد می افزاید: 14 واحد مسكونی 30 تا 60 درصد خسارت دیده اند و خسارت در سه واحد مسكونی نیز كمتر از 30 درصد به ثبت رسیده است.
وی گفت: در روستای نرگسلوعیا نیز پنج سازه بین 60 تا 100 درصد خسارت دیده است كه البته خسارت ها در این روستا در منازل مسكونی نبوده و سرویس بهداشتی كه در حیات ساخته شده و یا جایگاه نگهداری دام دچار خسارت شده است.
جبار ایمانی اظهار می كند: با همكاری جمعیت هلال احمر استان، هشت دستگاه كانكس برای اسكان خانواده های حادثه دیده به روستای پسركانلو منتقل و به روستاییان تحویل داده شده است.

* انگشت شماتت به سمت خاك رسی، چاه های جذبی و بارندگی
جبار ایمانی درباره علت وقوع حادثه رانش زمین می گوید: خاك منطقه دهستان بدرانلو خاك رسی است و بر این اساس مستعد رانش است و در فصل بهار و به هنگام بارندگی، مشكل رانش زمین ایجاد می شود.
وی تصریح می كند: به نظر می رسد چاه های جذبی كه برای جمع آوری فاضلاب در منازل حفر شده نیز بر مشكل رانش افزوده است از این رو یكی از راه كارهای حل مشكل، اجرای طرح جمع آوری فاضلاب توسط شركت آب و فاضلاب روستایی است و یكی از مواردی كه مشكل رانش زمین در این منطقه را افزایش داده است، حفر چاه های جذبی برای جمع آوری فاضلاب است.
وی تصریح می كند: یكی از راهكارهای عملی برای حل مشكل رانش زمین، اجرای طرح جمع آوری فاضلاب توسط شركت آب و فاضلاب روستایی در این روستاها است.
جبار ایمانی اظهار می كند: یكی دیگر از راهكارها استفاده از مصالح نوین و سبك است استفاده از مصالح سنتی، میزان بارگذاری بر روی خاك را افزایش می دهد و سبب تشدید مشكل می شود.

* لزوم انجام مطالعه
مدیر بنیاد مسكن انقلاب اسلامی شهرستان بجنورد در باره جابه جایی روستای پسركانلو می گوید: جابه جایی روستا كاری پر هزینه است و از آنجایی كه شرایط خاك منطقه مستعد رانش زمین است، جابه جایی روستا نمی تواند مشكل را به صورت اساسی حل كند بنابراین باید راهكارهای دیگر مورد توجه قرار گیرد.
وی در عین حال تاكید می كند: راهكار قطعی و درست تنها توسط مشاور و از طریق انجام مطالعه های لازم قابل ارائه است زیرا شرایط جغرافیایی دهستان بدرانلو به گونه ای است كه بدون انجام مطالعه دقیق نمی توان راهكار مناسبی در این زمینه ارائه داد.
مدیر بنیاد مسكن انقلاب اسلامی شهرستان بجنورد می گوید: مشكل بروز رانش زمین مربوط به اكنون نیست و همه ساله در فصل بهار مشكل رانش زمین، در روستاهای دهستان بدرانلو مشاهده می شود و بسته به میزان بارش ها، این مشكل تشدید پیدا می كند.
جبار ایمانی اظهار می كند: خاك منطقه دهستان بدرانلو رسی است و نسبت به بارگذاری های زیاد نامقاوم است و این نامقاوم بودن در زمان بارندگی و نفوذ آب به لایه های آن بیشتر می شود.
وی تاكید می كند: هر گونه بارگذاری بر روی این خاك های رسی همچون ساخت منزل و یا راه، سبب افزایش و تشدید مشكل می شود.
وی تصریح می كند: ارائه راهكار مناسب برای حل مشكل رانش زمین در این دهستان، نیازمند انجام مطالعه است و تا كنون مطالعه ای بر روی وضعیت رانش زمین در دهستان بدرانلو انجام نشده است.
جبار ایمانی می گوید: پیش از این و در سال 86 وضعیت مشكل رانش زمین در روستاهای عرب، شیخ تیمور و گلی انجام شد و اقداماتی برای تثبیت خاك در این روستاها انجام شده است.
به گفته وی این روستاها نیز خسارت هایی را از رانش زمین متحمل شده بودند اما با اقدامات انجام شده برای تثبیت خاك، مشكل تا 90 درصد حل شده است ورانش زمین مهار شده است.
مدیر بنیاد مسكن انقلاب اسلامی شهرستان بجنورد می افزاید: به لحاظ وجود شیب تند منطقه و خاك رسی آن، شرایط خاك منطقه به گونه ای است كه بدون انجام مطالعه نمی توان راهكاری برای حل مشكل ارائه داد، به هر حال خطرپذیری در این روستاها بالا است و نیاز است فكر مناسب و تدبیر لازم برای حل مشكل اندیشه و اتخاذ شود.
6هزار و 506 خانوار در 38 روستای دهستان بدرانلو زندگی می كنند كه از این تعداد، ساكنان 16 روستا با مشكل رانش زمین روبه رو هستند و خاك این منطقه در معرض رانش زمین است.
* سایت خبرگزاری جمهوری اسلامی خراسان شمالی به نشانی http://www.irna.ir/nkhorasan و كانال تلگرامی این خبرگزاری به نشانی https://t.me/irnabojnurd در دسترس افراد برای اطلاع از آخرین اخبار و رویدادهای استان است.
نشانی ایرنای خراسان شمالی در اینستاگرام هم https://www.instagram.com/irnabojnurd است.
همچنین مردم می توانند دیدگاه ها و پیشنهادهای خود را به نشانی https://t.me/irnaBOJ تگرام كنند.
7185 / 6042 خبرنگار: كبری علی آبادی ** انتشاردهنده: سیدحسین قدسی