نوشته خويي در ادامه مطلب « روزه داري در بيماران » به اين شرح است: ولي اكثر بيماران بايد نظر پزشك معالج خود را ملاك اصلي قرار دهند و ضمن مشاوره با متخصص تغذيه اقدام به روزه داري نمايند. به طور كلي بيماراني كه براي كنترل بيماري خود مجبور به مصرف منظم دارو در طول روز هستند نبايد روزه بگيرند.
** الف- ديابت:
بيماران مبتلا به ديابت نوع 1، ديابت دوران بارداري و ديابتي هاي كنترل نشده نبايد روزه بگيرند، اما روزه داري براي بيماران ديابتي نوع 2 كه ديابت آنان به وسيله رژيم غذايي كنترل شده، مفيد هم هست.
افرادي كه براي كنترل ديابت خود از قرص استفاده ميكنند، اگر علايم افت قند خون را در طول روز داشتند، بايد فوراً روزه خود را افطار كنند بيماران ديابتي كه روزه مي گيرند، بايد رژيم غذايي مخصوص خود را در افطار و سحر رعايت نمايند و در مصرف غذاهاي شيرين كه در ماه مبارك رمضان در وعده افطار استفاده مي شود، زياده روي نكنند و ميزان توصيه شده توسط متخصص تغذيه را مراعات نمايند.
** ب. افراد مبتلا به پر فشاري خون:
مبتلايان به پر فشاري خون خفيف تا متوسط مي توانند روزه بگيرند و روزه داري به كاهش فشار خون آنان كمك ميكند، اما بايد با پزشك معالج خود براي داروهايشان مشورت كنند. روزه براي افرادي كه فشار خون شديد دارند و يا فشار خون آن ها بطور ناگهاني بالامي رود و كنترل شده نيست، توصيه نمي شود.
** ج. بيماري هاي قلبي - عروقي:
روزه داري و رعايت برنامه غذايي صحيح با كاهش عوامل خطري مانند كاهش وزن، كاهش سطح چربي هاي خون و نكشيدن سيگار، سبب پيشگيري از بروز بيماري هاي قلبي و عروقي مي شود. اما در مورد كساني كه به بيماري هاي قلبي و عروقي مبتلا هستند، موضوع متفاوت است و حتما بايد با پزشك معالج خود مشورت نمايند.
** در حالت كلي، رعايت اين موارد ضروري است:
- بيماراني كه دچار گرفتگي رگ هاي قلبي هستند و دارو مصرف مي كنند، از آنجا كه عدم مصرف دارو در زمان مقرر، زندگي آن ها را به مخاطره مي اندازد، نبايد روزه بگيرند. - بيماران قلبي بايد به تداخلات دارو و غذا توجه نموده و به توصيه هاي پزشك معالج خود دقيقاً عمل نمايند. - بيماران قلبي كه سابقه ي جراحي دارند، اگر پزشك معالج اجازه دهد، منعي براي روزه داري ندارند.
** د. سردرد و سردردهاي ميگرني و معمولي:
سردرد مي تواند علت هاي بسياري داشته باشد، اما دليل اساسي سردردهاي مرتبط با روزه داري؛ ناشي از گرسنگي و افت قند خون، از دست دادن آب بدن، خواب ناكافي و قطع مصرف موادي است كه وابستگي ايجاد ميكنند (مانند كافئين و نيكوتين). سردردهاي ميگرني نيز در اين دوران تشديد مي شوند، چون در ماه رمضان علايمي مانند سردردهاي عصبي، كاهش قند خون و كم آبي باعث افزايش اسيدهاي چرب آزاد خون شده و به طور مستقيم اثر شديدي بر روي آزاد سازي كاته كولامين ها در ميگرن دارد.
اما حتي اين افراد نيز با راهنمايي و كمك پزشك معالج و ايجاد تغييرات مختصر در مصرف دارو، مي توانند روزه بگيرند.
ه- بيماران كليوي:
نقش اساسي و مهم كليه ها در بدن، تصفيه خون و دفع مواد زايد است كه در صورت عدم مصرف كافي آب و مايعات، كليه ها نمي توانند وظيفه خود را به خوبي انجام دهند. در ماه مبارك، خصوصاً در تابستان، فرصت كافي براي تأمين مايعات بدن وجود ندارد؛ از اين رو به منظور پيشگيري از عواقب كم آبي در طول روز كه گاهي مي تواند خطرناك باشد، بايد به نكات زير دقت نماييم:
- مصرف كافي آب و مايعات در فاصله افطار تا سحر، تا كليه ها بتوانند تصفيه خون از مواد زايد را به خوبي انجام دهند.
- كنترل نمك دريافتي ضروري است. - افرادي كه كليه هاي سنگ ساز دارند (بيش از دو سنگ ادراري طي 6 ماه) براي روزه داري بايد با پزشك معالج خود مشورت كنند. - براي بيماران دياليزي روزه توصيه نمي شود.
** خواص فوقالعاده توت سياه
يك متخصص تغذيه گفت: توت سياه يكي از ميوه هاي تابستاني خوش طعم و پرخاصيت است و از مهمترين خواص آن پيشگيري از بروز سرطان ميباشد. ضياءالدين مظهري در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران؛ اظهار كرد: ميوههاي رنگي از مادهي بسيار مفيدي به نام آنتي اكسيدان برخوردار هستند كه پزشكان و كارشناسان تغذيه اين ماده را به عنوان يك ضد سرطان ميشناسند.
وي بيان كرد: آنتي اكسيدان موجود در توت سياه موجب از بين رفتن راديكالهاي آزاد شده و همين مساله سبب پيشگيري از انواع سرطانها در بدن ميشود.
اين متخصص تغذيه عنوان كرد: توت سياه حاوي ويتامين B بوده و بهترين ماده غذايي براي كاهش فشار خون محسوب ميشود.
مظهري تأكيد كرد: توت سياه باعث رقيق شدن خون ميشود، به خصوص در فصل بهار از غليظ شدن خون جلوگيري ميكند. به همين خاطر متخصصان تغذيه به افرادي كه خونشان رقيق نيست توصيه ميكنند كه در فصل بهار از اين ماده مقوي مصرف كنند.
استفاده از عينك آفتابي را جدي بگيريد
يك متخصص چشم پزشكي با اشاره به افزايش تابش خورشيد در روزهاي گرم سال، توصيه كرد: افراد در هر سني در اين فصول از عينك آفتابي استفاده كنند.
دكتر جليل اميديان در گفت وگو با ايسنا، با اشاره به افزايش تابش خورشيد در فصول گرم سال، گفت: در نور خورشيد اشعه زيانباري به نام ماوراء بنفش وجود دارد كه هرچند بخش اعظم آن توسط لايه ازن جذب ميشود، اما باز هم مقداري از آن به زمين ميرسد كه براي سلامت بدن و به ويژه چشم زيانآور است.
اميديان تصريح كرد: ورود اشعه ماوراء بنفش به چشم باعث آسيب به قسمتهاي داخلي چشم مانند قرنيه و شبكيه ميشود. ورود اين اشعه به چشم باعث پيري شبكيه شده و ميتواند آسيبهاي غيرقابل برگشتي را به چشم وارد كند.
اين متخصص چشم پزشكي افزود: در همين راستا و براي محافظت از چشمها افراد بايد در فصول گرم سال و بويژه در ساعاتي كه تابش خورشيد به اوج خود ميرسد (10 صبح تا 16 بعدازظهر) از عينك آفتابي استفاده كنند.
** آب بنوشيد تا چاق نشويد
نوشيدن يك ليوان آب به جاي نوشابه هاي شيرين قندي حداقل يكبار در روز مي تواند ريسك چاقي را كاهش دهد. به گزارش مهر، محققان وضعيت حدود 16 هزار فرد بزرگسال اسپانيايي را به طور ميانگين به مدت 8 سال تحت نظر داشتند.
هيچ يك از افراد در شروع مطالعه چاق نبودند. در طول مطالعه، تقريباً 900 شركت كننده چاق شدند. محققان موسسه تحقيقات بيومديسن اسپانيا دريافتند نوشيدن يك ليوان آب به جاي نوشابه شيرين در روز ريسك چاقي را تا 15 درصد كاهش مي دهد.
همچنين افرادي كه آب را جايگزين نوشابه هاي قندي كرده بودند، در طول چهار سال به طورميانگين به اندازه 320 گرم وزن كم كرده بودند. محققان همچنين دريافتند جايگزيني آب به جاي نوشيدني هاي ديگر نظير شير چرب، شيركم چرب، نوشابه هاي رژيمي، قهوه، آب پرتقال و ساير آبميوه ها تاثيري در كاهش ريسك چاقي نداشت.
2047* دريافت و انتشار- عباسقلي اشكورجيري
تاریخ انتشار: ۴ خرداد ۱۳۹۶ - ۱۰:۰۲
روزنامه امروز خراسان جنوبي چاپ بيرجند روز پنجشنبه چهارم خرداد 96 نوشت: روزه در بيماران با توجه به نوع بيماري متفاوت است؛ چنان كه در بعضي از بيماري ها مانند بيماران ديابت نوع2، مفيد است و مي تواند به بهبود و درمان بيماري كمك كند.