به گزارش ایرنا ، در ماههای گذشته پروانه ای كوچك به نام شب پره شمشاد با پروازهای شبانه به جان درختان ارزشمند جنگلی شمشاد در شمال كشور افتاده آفتی كه به گفته كارشناسان شكل گیری ان از یك دهه پیش در ابتدا در كشورهای اروپایی اغاز شده است . این آفت در اوایل خرداد ماه سال گذشته در ابتدا در توده هایی از رویشگاه شمشاد پارك بنفشه منطقه نمك آبرود و پیرامون هتل آزادی خزر چالوس نمایان شده است.
كارشناس ارشد گیاه پزشكی دفتر حفاظت و حمایت سازمان جنگل ها ، مراتع و آبخیزداری در شمال كشور با ابراز نگرانی از افزایش سطح و شدت آلودگی رویشگاههای شمشاد به آفت شب پره گفت : به علت كمبود امكانات ، اعتبارات و ناتوانی در دسترسی به مناطق آلوده و سخت گذر فرآیند عملیات كنترلی این آفت به كندی انجام می گیرد.
یزدانفر آهنگران بدون اعلام میزان اعتبار مورد نیاز برای ریشه كنی این آفت افزود : هرچند در بودجه سنواتی سازمان جنگل ها ، مراتع و آبخیزداری اعتباراتی به ازای هرهكتار به منظور كنترل این آفت و جلوگیری از تشدید آن تخصیص داده می شود اما به علت زادآوری بیش از این حد این آفت متاسفانه این اعتبارات پاسخگو نیست .
وی اظهار داشت :چنین وضعیتی سبب شده تا گستره زیادی از رویشگاه های شمشاد از جمله در منطقه سی سنگان نوشهر به طور كلی از بین برود .
كارشناس ارشد گیاه پزشكی دفتر حفاظت و حمایت سازمان جنگل ها ، مراتع و آبخیزداری شمال كشور گفت : هم اینك از محلول b.t در كانون های آلوده به این آفت استفاده می شود و این محلول در حقیقت یك ماده میكروبیولوزیكی B.t یك نوع باكتری است و ماده ضد هورمون پوست اندازی دیمیلین دارد و درصد زیادی از لاروها با پاشیدن این ماده یا محلول بر روی برگ درختان شمشاد در اولین مراحل زندگی خود از بین می روند.
آهنگران افزود : با توجه به گسترگی و شدت سطوح آلوده به این آفت ، تراكم بسیار زیاد جمعیت لاروهای آفت، شرائط خاص مناطق جنگلی به ویژه رویشگاههای شمشاد ، عدم امكانات لازم و كافی باعث شده تا ریشه كنی این آفت با پاشیدن این محلول در رویشگاههای شمال كشور ممكن نباشد.
به گفته او ، هم اكنون از گستره حدود 1.9 میلیون هكتار عرصه های جنگلی شمال كشور، حدود 72 هزار هكتار آن رویشگاه های شمشاد است.
این كارشناس ارشد گیاه پزشكی دفتر حفاظت و حمایت سازمان جنگل ها ، مراتع و آبخیزداری در شمال كشور گفت : با روش كنترل تلفیقی، شفیره ها و لاروهای آفت جمع آوری و امحاء می شوند و حشرات كامل با استفاده از تله های نوری و فرومونی شكار خواهند شد به گونه ای كه تولید مثل و تخم ریزی آنها نیزمختل و یا كاهش می یابد.
آهنگران افزود : استفاده از تله های نوری و فرمونی مانع تخم ریزی و افزایش نسل این پروانه ها می شود و درصورتی اگر در هرهكتار از حدود 10عدد این تله ها استفاده شود تا حدودی می توان این آفت را كنترل كرد.
وی بدون اعلام سطح آلودگی رویشگاههای شمشاد ناشی از شیوع این آفت در شمال كشور گفت : هم اكنون برای مهاراین آفت با استفاده از محلول b.t در استان گیلان حدود 85 هكتار و مازندران نیز حدود 300 هكتار اقداماتی صورت گرفته است ولی به علت تخم ریزی مجدد ، چند نسلی بودن و تراكم پروانه ها چنین اقداماتی كارساز نیست.
طبق آمار از منابع رسمی از سطح بیش از هشت هزار هكتار رویشگاههای شمشاد درغرب مازندران تاكنون بیش از هزار و 500 هكتار آن آلوده به این آفت شد.
شمشاد یكی از گونه های ارزشمند و منحصر به فرد جنگل های هیركانی شمال كشور است كه از ماه های گذشته به علت شیوع آفت شب پره ، در معرض تهدید و نابودی قرار گرفته است.
شمشاد هیركانی با نام علمی بُوكسوس هیركانا (Buxus hyrcana) درختی همیشه سبز و بومی جنگل های هیركانی در شمال ایران است كه در فهرست گونه های گیاهی در خطر انقراض اتحادیهٔ بین المللی حفظ طبیعت (IUCN) قرار دارد.
این گونه درختان به عنوان پناهگاه حیات وحش و نماد میراث جنگل های شمال ایران قلمداد می شود و بهترین رویشگاه آن در ارتفاع 20 تا 400 متری از سطح دریا قرار دارد ولی تا ارتفاع حدود یك هزار و 200 متری درمناطق مختلف جنگلی استان های گیلان، مازندران و گلستان می روید.
خبرنگار:مهراب زكی پور كینجی **انتشار دهنده:سید محسن حسن نیا
7078 /1602/1899
تاریخ انتشار: ۷ خرداد ۱۳۹۶ - ۰۹:۴۸
نوشهر- ایرنا - با وجود اجرای برنامه پیشگیری ، مقابله و مهار آفت شب پره شمشاد در عرصه های جنگلی شمال كشور از سوی مسئولان ذیربط اما به گفته برخی از كارشناسان این اقدامات اثربخش نبوده و این آفت در منطقه همچنان ماندگار است.