تاریخ انتشار: ۹ خرداد ۱۳۹۶ - ۱۱:۲۸

كابل - ایرنا - وضعیت امنیتی افغانستان از ابتدای سال جدید (1396) رو به وخامت گراییده و گروه طالبان با راه اندازی عملیات گسترده موسوم به عملیات «منصوری»، بخش هائی از استان ها در جنوب و شمال را به تصرف خود درآورده است.

به گزارش ایرنا، گروه طالبان با آغاز سال 1396 خورشیدی عملیات بهاری را به نام «منصوری» در مقابل عملیات «خالد» نیروهای دولتی آغاز كرد و در دو ماه گذشته در استان های «بغلان»، «قندوز»، «بدخشان»، «تخار»، «غزنی»، «زابل»، «قندهار»، «ارزگان» و «سرپل»، پیشروی هائی كرده اند.
طالبان هشتم اردیبهشت با انتشار بیانیه‌ای از آغاز حملات بهاری خود به نام عملیات «منصوری»، بر گرفته از نام سركرده پیشین این گروه تروریستی، خبر داد و اولویت خود را حمله به «نیروهای خارجی» مستقر در این كشور اعلام كرد.
طالبان در بیانیه خود افزوده بود كه «هدف اصلی عملیات منصوری نیروهای خارجی، زیر ساخت‌های نظامی و اطلاعاتی آنان و حذف همكاران داخلی آنان خواهد بود.
طالبان برای نیل به این هدف حملات متعارف، عملیات چریكی، ترور، حملات انتحاری، استفاده از افراد نفوذی برای حمله به پادگان های بزرگ نظامی را در پیش گرفته اند.
اگرچه دولت افغانستان در آغاز امسال اعلام كرد كه با راه اندازی عملیات خالد بجای راهبرد دفاعی راهبرد تعرضی را در پیش خواهند گرفت اما حملات گسترده طالبان این فرصت را از آنان گرفته و نیروهای دولتی مجبور شده اند تا از مواضع خود دفاع كنند.
طالبان كه در 2 سال گذشته 2 بار استان قندوز را در شمال افغانستان به تصرف خود درآوردند و بعد از یك هفته از این شهر عقب نشستند، اینك در بخش های بزرگی از اشهرستان های این استان حضور دارند و هنوز در اطراف شهر قندوز نیز با نظامیان سرگرم نبرد هستند.
ژنرال «جان نیلكسون» فرمانده آمریكائی نظامیان ناتو در افغانستان گفته است كه سال گذشته طالبان دست كم 4 بار قصد داشتند كه قندوز را تصرف كنند كه نظامیان افغان در حال حاضر توانائی مقاومت در مقابل آنان را دارند و آنان را ناكام گذاشتند.
گروه طالبان در استان راهبردی «بغلان» كه بزرگراه كابل- شمال از این استان می گذرد و 9 استان شمالی افغانستان را به كابل وصل می كند، عملیات سنگینی را در روزها و هفته های گذشته تدارك دید و كنترل بخش هائی از این استان، از جمله شهرستان های «دندغوری»، «دندشهاب الدین» را در نزدیكی بزرگراه كابل - شمال را در كننرل دارد و در مقاطعی نیروهای این گروه تا نزدیكی شهر «پلخمری» مركز این استان رسیده اند.
گروه طالبان در 8 اردیبهشت ماه امسال در یك عملیات سنگین، شهرستان «زیباك» در 120 كیلومتری «فیض آباد» مركز استان بدخشان را تصرف كردند. نیروهای دولتی پس از گذشت یك هفته این شهرستان هم مرز با مناطق «چترال» پاكستان را كه برای گروه طالبان دارای اهمیت بود، پس گرفتند، اما افراد این گروه غتائم زیادی را باخود بردند و آسیب های فراوانی به ساختمان های دولتی وارد كردند.
نیروهای دولتی به دنبال آن، عملیاتی را علیه گروه طالبان در این شهرستان راه اندازی كرده و با استفاده از نیروهای ویژه ارتش، پلیس و پشتیبانی هوائی، این شهرستان را باز پس گرفتند اما طالبان با آتش زدن ساختمان های دولتی در این شهرستان آسیب سنگین به دولت وارد كرد. روز گذشته نیز گروه طالبان با انتشار بیانیه ای از تصرف شهرستان «تگاب» این استان خبر داد.
در حال حاضر كنترل شهرستان ‌های «یمگان» و «وردوج» بدخشان نیز در دست طالبان است.
این گروه همچنان توانستند در استان تخار كنترل بخش هائی از شهرستان «درقد» و «خواجه بهاءالدین» را به دست بگیرند.
طالبان همچنین شهرستان «واغظ» در استان «غزنی» و چند پاسگاه نیروهای پلیس در شهرستان «شاه جوی» استان «زابل» را با كشتن 25 پلیس، تصرف كنند. برخی منابع خبری گزارش دادند كه در این حمله شماری از سربازان پلیس ناپدید شده اند.
شهرستان «ناوه» استان غزنی در 15 سال گذشته بطور كامل در اختیار طالبان قرار داشته و این گروه از این شهرستان كه به مرزهای پاكستان نزدیك است، به عنوان راه تداركاتی استفاده می كنند.
همچنین این گروه در ادامه عملیات منصوری در شهرستان های «شاه ولی كوت» استان قندهار و برخی مناطق دیگر تلفات سنگین به نیروهای ارتش وارد كردند كه در یك هفته گذشته 60 سرباز در این استان كشته شدند.
استان ارزگان نیز یكی از استان های مهم افغانستان كه گروه طالبان در آن نفوذ گسترده دارد و در زمان حاكمیت این گروه پس از قندهار دومین مركز قدرت آنان محسوب می شد، نیز پیشروی های كرده و روز گذشته گزارش های از سقوط شهرستان «شهید اساس» بدست طالبان منتشر شد.
گروه طالبان در خزان سال گذشته عملیات گسترده را برای تصرف «ترینكوت» مركز این استان راه اندازی كرد كه توانستند بخش های مهم مركز تصرف كنند و تا نزدیكی ساختمان استانداری نیز رسیدند و اكنون نیز در حومه های شهر حضور قدرتمند دارند و هر روز با نیروهای افغان درگیر هستند.
عملیات گسترده طالبان و پیشروی آن ها در استان های مختلف باعث شد تا آمریكا در راهبرد خود در این كشور تغییر ایجاد كرده و از همكاران خود در«پیمان ناتو» خواسته است كه نیروهای خود را در این كشور افزایش دهند و گزارش ها حاكی از آن است كه آمریكا بین 3 تا 5 هزار نفر نیروی تازه نفس به افغانستان اعزام خواهد كرد.
شماری از كشورهای ناتو با افزایش شمار نظامیان خود در افغانستان موافقت كرده اند و شماری دیگر گفته اند كه نیروهای خود را در این كشور افزایش نخواهند داد. در این شرایط دولت افغانستان نشستی با عنوان «روند كابل» با حضور كشورهای منطقه برای كشاندن طالبان به پای میز مذاكره و برقراری صلح در این كشور پیش بینی كرده است.
آنچه كه بیشتر بر نگرانی ها دامن می زند حضور افراد گروه طالبان در پایتخت افغانستان است و «عبدالرحمان هاشمی»، رئیس شورای استانی كابل گفته است كه گروه طالبان شب ها در برخی از مناطق اطراف كابل، اقدام به راه اندازی ایست های بازرسی می كنند كه این موضوع به گفته وی نگران كننده است.
وی افزوده است كه افراد گروه طالبان در شهرستان‌های «قره‌باغ»، «سروبی»، «پغمان»، «موسهی» كابل، گشت های شبانه هم دارند و تلاش نیروهای امنیتی برای شناسائی و مهار آنان، نتیجه بخش نبوده است.
این وضعیت در شرایطی مشاهده می شود كه در عملیات انتحاری به بیمارستان ارتش در قلب پایتخت و حمله به سپاه شاهین 209 ارتش در بلخ گفته شده كه عده ای از داخل این مراكز با گروه طالبان تماس گرفته اند و با آنان همكاری داشته اند و در كنار آن اخبار كشته شدن نظامیان از سوی همقطاران خود افزایش یافته است.
همزمان با این تحولات، اختلاف و استعفاء در سطوح بالای كشور و شكل گیری جبهه نانوشته ای از ائتلاف ها میان كسانی كه از حكومت جدا شده اند، بر اوضاع امنیتی افغانستان در ماه های آینده اثرگذار خواهد بود.
آساق*291*1610