تهران-ايرنا- پايگاه خبري پلاتس انگليس به نقل از تحليلگران هشدار داد: سهم بازار نفت ايران در اسيا در حال كاهش است و كشورمان در زمينه صادران نفت خام استراتژي بلندمدت ندارد.

به گزارش خبرنگار اقتصادي ايرنا، پلاتس كه اخبار بازار انرژي را منتشر مي كند نوشت، صادرات نفت خام و ميعانات گازي ايران در ماه آوريل (فروردين-ارديبهشت) همراه با كاهش صادرات منطقه اي آن به آسيا، كاهش يافت. تهران با رقابت شديدي با رقباي خود در اوپك براي صادرات نفت به آسيا روبرو است.
بنا به اعلام پلاتس، حجم برآوردي صادرات نفت از بنادر ايران از 2.35 ميليون بشكه در روز در ماه مارس (اسفند-فروردين) به 2.16 ميليون بشكه در روز در ماه آوريل كاهش يافته است.
به نوشته پلاتس، شواهد نشان مي دهند كه كشورمان در حال از دست دادن سهم بازار خود در آسيا به كشورهايي مانند عربستان سعودي و عراق است.
منابع خبري همچنين مي گويند، كاهش صارات ايران در ماه آوريل 2 عامل مهم ديگر نيز دارد؛ پالايشگاه هاي اكنون با ظرفيت كامل كار مي كنند و چين و هند نيز خريد نفت خام از ايران را كاهش داده اند.
تحليلگران به پلاتس گفته اند، ايران به يك استراتژي بلندمدت براي تداوم افزايش سهم بازار خود در آسيا نيازمند است زيرا اكنون سطح رقابت ها براي فروش نفت ترش متوسط در اين قاره شديدتر شده است.
سارا وخشوري كارشناس خاورميانه كه شركت مشاوره اي «اس وي بي انرژي اينترنشنال» واقع در واشنگتن را اداره مي كند گفت: ايران در حال از دست دادن سهم بازار خود در آسيا به عربستان سعودي است، اما از سوي ديگر سهم بازارش در اروپا در حال افزايش است.
وي افزود: برخلاف عربستان سعودي كه تلاش مي كند يك سهم بازار بلندمدت مطمئن در آسيا داشته باشد، ايران فاقد يك استراتژي بلندمدت در اين زمينه است و متمركز روي فروش روزمره است.
وخشوري ادامه داد: حداكثر تلاش ايران اين است كه قراردادهاي خريد يكساله با مشتري ها ببندد.
كاهش صادرات ايران به هند و چين كه در ماه آوريل 28 درصد نسبت به ماه پيش از آن كاهش داشته است، صادرات اين كشور به آسيا را به شدت كاهش داده و آن را از 1.754 ميليون بشكه در روز در ماه مارس به 1.361 ميليون بشكه در روز در ماه آوريل رسانده است.
هند تاكيد كرده است ايران هنوز قرارداد توسعه ميدان گازي فرزاد بي با اين كشور را نهايي نكرده است و برخي گزارش ها حاكي از اين است كه اين كشور خريد نفت از تهران را به همين دليل كاهش داده است.
اما منابع خبري در وزارت نفت هند به پلاتس گفتند: عربستان اميدوار است يك قرارداد سه ميليارد دلاري با ايران براي توسعه ميدان گازي فرزاد بي را تا سپتامبر 2017 (شهريور-مهر 1396) نهايي كند.
پيش بيني تحليلگران اين است كه اگر بن بست ميدان «فرزاد بي» با هند حل و فصل نشود، واردات نفت خام هند از ايران همچنان كاهش پيدا خواهد كرد و توليدكنندگاني مانند عربستان و عراق نيز آماده گرفتن سهم بازار ايران در اين كشور هستند.
وخشوري گفت: هند كه مدت مديدي است با ايران در مورد ميدان فرزاد بي مذاكره مي كند، از نهايي شدن اين قرارداد نااميد است ... سعودي ها نيز آماده گرفتن سهم بازار ايران در هند هستند، اما با اين حال، هند گزينه هاي زيادي براي جايگزيني به جاي ايران دارد.
به گفته وي، به دليل قيمت ارزان نفت، ايران نمي تواند پيشنهادهاي زيادي به لحاظ تخفيف يا دادن انگيزه براي هند داشته باشد تا اين كشور را راضي نگه دارد.
صادرات نفت خام ايران به چين نيز از 596 هزار و 774 بشكه در روز در ماه مارس به 464 هزار و 733بشكه در روز در ماه آوريل كاهش يافته است.
واردات نفت خام ژاپن از ايران در اوايل سال ميلادي 2017 كاهش پيدا كرده بود اما شواهد نشان مي دهد، امكان افزايش جزيي آن وجود دارد.
ايران در ماه آوريل 105 هزار و 966 بشكه در روز به ژاپن نفت خام صادر كرد، در حالي كه اين ميزان در ماه مارس 33 هزار و 129 و در ماه فوريه (بهمن-اسفند) 95 هزار و 321 بشكه در روز بود.
براي آگاهي از آخرين اخبار اقتصادي ايران و جهان با كانال اقتصادي ايرنا در تلگرام همراه شويد:
IRNAeco@
https://t.me/irnaeco
اقتصام**1063*1579*مترجم:رفعت كرمي مهر**انتشار:مرضيه فاتحي