تهران- ايرنا- مديركل امور خدمات بازرگاني وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: سامانه شناسه كالا نه تنها زنجيره تامين كالا را طولاني نمي كند بلكه آن را هدفمند مي سازد.

«عباس تابش» امروز(جمعه) در گفت وگو با خبرنگار اقتصادي ايرنا درباره سامانه شناسه كالا كه روز سه شنبه گذشته رونمايي شد، افزود: كد رهگيري و شناسه كالا به تجارت رسمي كشور هويت مي بخشد تا بتوانيم كالاهاي قاچاق را از رسمي تشخيص دهيم.
به گفته وي، از آنجايي كه پايه و اساس اين سامانه بر آي. تي (IT فناوري اطلاعات) استوار است، شناسه ها در بدو ورود كالا به كشور يا توليد محصولات درج خواهند شد.
اين مقام مسئول ادامه داد: براي اجرايي شدن دستورالعمل هاي مربوط به سامانه شناسه كالا به ياري رسانه ها نيازمنديم و بايد صداي آنها را به گوش دورترين فعالان اقتصادي و توليدي كشور برسانيم.
وي خاطرنشان كرد: سامانه طراحي شده بومي است، اين دستورالعمل ها در نوع خود بي نظيرند و براي تدوين و ارائه آنها در مبارزه با قاچاق به هيچ عنوان از خارجي ها الگوبرداري نشده است.
مديركل امور خدمات بازرگاني وزارت صنعت، معدن و تجارت يادآورشد: در مقوله شناسه كالا، شخص كشاورزان دخيل نيستند، زيرا كالاهاي توليدي آنان فله اي است و مسئوليت توليد شناسه كالاي آنان با وزارت جهادكشاورزي است؛ هرچند در ساير سامانه ها و زيرسامانه هاي مربوطه از قبيل سامانه انبار، كشاورز بايد نسبت به احراز آن اقدام كند.
تابش تاكيد كرد: اين مسائل بايد به كشاورزان، توليدكنندگان و واردكنندگان به نحو شايسته اطلاع رساني شود تا خود را با شرايط جديد تجاري كشور وفق دهند.
وي با تاكيد براين كه با سيستم طراحي شده واسطه ها و دلالان امكان ورود ندارند و نگراني از حضور آنان نداريم، تصريح كرد: هر يك از توليدكنندگان از شناسه توليد برخوردار مي شوند و دستكم در يكي از 10 زيرسامانه طراحي شده، احراز صلاحيت هاي افراد به انجام مي رسد.
اين مقام مسئول اضافه كرد: وزارت صنعت، معدن و تجارت نيز به دنبال اجراي راهكارهايي براي شفاف و روان سازي شبكه توزيع است و اين كار را به استناد ماده 23 سياست هاي كلي اقتصاد مقاومتي از جمله با استفاده از فروشگاه هاي زنجيره اي و سامانه هاي متاثر از قانون مبارزه با قاچاق كالا و ارز انجام مي دهد.
به گزارش ايرنا، هدف اين سامانه، مديريت شناسه كالا در طول زنجيره تجاري كشور است و بر اين اساس، زبان مشترك در كل فعاليت هاي تجاري فراهم مي‌شود. سامانه شناسه كالا سامانه‌اي است به منظور توليد و دريافت شناسه كالا و تشكيل شناسنامه كالا كه فرآيندهاي درخواست و صدور شناسه كالا را در برگرفته و امكان استعلام شناسه كالا را براي سامانه‌ها و افراد مرتبط فراهم مي كند.
بر اساس آيين نامه هاي موجود كالاهاي هدف در سه گروه كالايي الف، ب و پ دسته بندي شده كه گروه الف شامل انواع داروهاي انساني و حيواني، مكمل هاي غذايي، ملزومات و تجهيزات پزشكي، اقلام آرايشي و بهداشتي، خوراكي ها و آشاميدني ها، فرآورده هاي زيست محيطي، تلفن همراه و ساير تجهيزات ارتباطي با قابليت نصب سيم كارت و دخانيات است كه پايان ارديبهشت ماه به عنوان تاريخ لزوم شناسه دار شدن آنها اعلام شده است.
در گروه ب تجهيزات خانگي برقي (شامل تلويزيون، يخچال، كولر، اسپيلت، ماشين لباس شويي، مايكرو ويو و ...)، لوازم يدكي وسايل نقليه، فرآورده ها و مشتقات نفتي، طلا (شامل شمش، مسكوكات و مصنوعات زينتي)، منسوجات و پوشاك، اسباب بازي و دام زنده (گوشت سفيد و قرمز) است كه از مورخ 31 خردادماه بايد براي واردات كالا شناسه و كد رهگيري دريافت كنند.
در گروه پ نيز محصولات اساسي كشاورزي محدود به گندم، برنج، جو، ذرت، دانه هاي روغني، چاي، كنجاله روغن، شكر، كود شيميايي، سموم و بذرها قرار دارند كه تاريخ 31 خرداد ماه به عنوان شروع الزام دريافت شناسه در نظر گرفته شده و ساير گروه هاي كالايي بتدريج مطابق دستورالعمل اضافه خواهند شد.
در اين مرحله هزار و 497 قلم كالا براي دريافت شناسه كالايي در نظر گرفته شده و 400 هزار قلم كالا و تجهيزات دارويي و پزشكي نيز بايد اين شناسه ها را دريافت كنند.
براي آگاهي از آخرين اخبار اقتصادي ايران و جهان با كانال اقتصادي ايرنا در تلگرام همراه شويد:
@IRNAeco
https://t.me/irnaeco
اقتصام** 3065 **1561** خبرنگار: محمد ملك دار ** انتشار:مهرنوش خانزائي