بجنورد- ایرنا- گندمكاران خراسان شمالی در حالی به فصل برداشت محصول خود از 150 هزار هكتار كشتزار گندم نزدیك می شوند كه ریزش این دانه های طلایی آنان را نگران كرده است.

به گزارش ایرنا، ریزش گندم مشكل هر ساله گندمكاران استان خراسان شمالی است كه در زمان برداشت بخش زیادی از محصول به علت های مختلف ریزش پیدا می كند و زحمات یكساله كشاورزان به هدر می رود.
كشاورزان می گویند بخش بزرگی از ریزش گندم مربوط به استفاده از ناوگان فرسوده و قطعات مستهلك كمباین ها است اما راه های نامناسب بین مزارع و دست اندازهای آن سبب می شود تا بخش زیادی از گندم ها به هنگام حمل و جابه جایی ریزش داشته باشد.

* مشكل فنی در كمباین ها
یكی از كشاورزان بجنوردی در این باره می گوید: جهاد كشاورزی هر سال می گوید كه كمباین ها به لحاظ فنی مورد نظارت و بررسی قرار می گیرند اما باز هم مشكات ریزش وجود دارد و بخش زیادی از محصولات ما موقع برداشت بر زمین می ریزد.
علی ریحانی اظهار می دارد: گاه ریزش گندم آنقدر زیاد است كه پس از برداشت وقتی آب به زمین می رسد زمین سبز می شود، گویی زمین دوباره زیر كشت رفته است.
وی با بیان اینكه كمباین ها به نوبت در زمین های كشاورزان حاضر می شوند می افزاید: با فرا رسیدن فصل برداشت، كشاورزان دغدغه چیدن محصولات خود دارند و می خواهند هر چه زودتر گندم خود را از زمین برداشت كنند، منتظر رسیدن نوبت برای حضور كمباین ها هستند و توجهی به ریزش ها ندارند.
وی تصریح می كند: كشاورز، ریزش گندم ها را می بیند و به آن آگاه است اما از آنجا كه كمباین ها نوبتی در زمین حاضر می شوند و زمان برای برداشت كم است، كشاورز تنها به فكر برداشت گندم است و كمتر به تعمیر و رفع نواقص فنی كمباین می پردازد.
وی می گوید: به راننده كمباین تذكر می دهیم اما زمان از دست می رود و كشاورز راضی است كه محصولش هر چند با ریزش، برداشت شود.

* ریزش كم شده است
مشاور رئیس جهادكشاورزی خراسان شمالی در تولید گندم دیم در این باره می گوید: یكی از علت های موثر در ریزش گندم، قطعات فرسوده و نقص نفی در كمباین ها است البته در چند سال گذشته با ورود ناوگان جدید، میزان ریزش گندم در استان كاهش یافته است.
محمد الهامی اظهار می كند: میزان ریزش گندم به ارقام كشت شده و میزان سازگاری آن با شرایط آب و هوایی منطقه نیز ارتباط دارد.
وی تصریح می كند: پیش از این رقم 'تجن' در استان كشت می شد كه در این رقم به هنگام برداشت، ریزش زیادی مشاهده می شد اما با ورود ارقام جدید همچون 'كریم' و ' پیشگام' میزان ریزش كاهش یافته است.
مشاور رئیس جهادكشاورزی خراسان شمالی در تولید گندم آبی با گلایه از اینكه میزان ریزش گندم همچنان در این استان گریبان گیر كشاورزان است می گوید: كمباین های طراحی گذشته، مهم ترین علت ریزش گندم را به خود اختصاص داده اند.
علی كاظمی اظهار می كند: كمباین های جاندیر 955 كه اكنون در اختیار كشاورزان است در حدود 70 سال گذشته طراحی شده اند و این طراحی های قدیمی اكنون دیگر جوابگوی نیاز نیست.
وی می افزاید: استفاده از این طراحی های قدیمی در ناوگان سبب افزایش ریزش گندم می شود و زمانی كه ناوگان مستهلك و فرسوده می شود بر میزان ریزش افزوده می شود.
كاظمی با بیان اینكه كشاورزان در زمان برداشت به عنوان بهترین ناظر هستند، می گوید: كمباین ها بعضا با تاخیر در استان حاضر می شوند و كشاورزان به صورت نوبتی، برای برداشت اقدام می كنند و در این شرایط كشاورزان تنها به فكر این هستند كه هر چه زودتر محصول خود را برداشت كنند.
وی می افزاید: برآورد دقیقی از میزان ریزش در گندم در استان نمی توان ارائه داد اما میزان ریزش در استان زیاد و غیرقابل قبول است.
كاظمی درباره ورود كمباین های نیوهلند به استان اظهار می كند: این دستگاه های جدید كمباین، به لحاظ فنی به روز هستند و زمان برداشت ریزش بسیار كمتری را به همراه دارند اما این ناوگان گران قیمت است و معمولا كشاورزان توانایی خرید آن را ندارند.
وی تصریح می كند: كشاورز برای سرمایه گذاری در خرید این ناوگان به فكر بازگشت سرمایه است و از آنجایی كه این دستگاه ها گران قیمت هستند، برای كشاورزی صرفه اقتصادی ندارد كه نسبت به خرید و تهیه آن هزینه كند.
وی می گوید: بخشی از ریزش گندم در زمان حمل و جابه جایی اتفاق می افتد و دراین باره باید با هماهنگی پلیس راه از تردد محموله هایی كه نسبت به پوشاندن محصول گندم با چادر اقدام نكرده اند جلوگیری شود.
مشاور رئیس جهادكشاورزی خراسان شمالی می گوید: انتظار می رود كشاورزان برای خرید این كمباین ها حمایت شوند و با قمیت ارزان تری در اختیار تولیدكنندگان قرار گیرد.

* ریزش گندم در حد متعارف است
رئیس سازمان جهادكشاورزی خراسان شمالی هم در این باره می گوید: میزان ریزش گندم تا 4درصد مورد قبول و متعارف است البته در استان خراسان شمالی، میزان ریزش گندم و ضایعات نامتعارف نیست.
عبدالله یوسفی اظهار می كند: كمباین ها مهاجر و بومی پیش از اقدام به برداشت توسط ناظران فنی مورد معاینه فنی قرار می گیرند و مالكان این ناوگان مكلف هستند كه ایرادها و نقائص را برطرف كنند.
وی می افزاید: ناظران كشاورزی در هنگام برداشت در مزارع حضور داشته و بر نحوه فعالیت كمباین ها و نظارت دارند و میزان ریزش را رصد می كنند اما برای جلوگیری از افزایش میزان ضایعات گندم، به كشاورزان توصیه شده است كه خود نسبت به میزان ریزش گندم حساس بوده و درصورت مشاهده ریزش بیش از حد به راننده كمباین تذكر دهند.
رئیس سازمان جهاد كشاورزی خراسان شمالی خاطرنشان می كند: با ورود ناوگان جدید و نو شدن كمباین ها، میزان ریزش گندم در كشتزارهای استان كاهش یافته است.
وی با بیان اینكه بخشی از ریزش گندم به هنگام جابه جایی این محصول از مزرعه تا مراكز خرید رخ می دهد می گوید: در این باره كشاورزان باید توجه داشته باشند كه ناوگان مناسب برای جابه جایی و حمل گندم استفاده و نسبت به بستن تمام درزهای ناوگان اقدام كنند.
یوسفی می افزاید: محموله باید توسط چادر به طور كامل پوشانده شود تا از ریزش محصول به هنگام تردد در جاده ها جلوگیری شود.
وی درباره گلایه ها از نامناسب بودن وضعیت جاده های بین مزارع می گوید: وضعیت نامناسب جاده های بین مزارع یكی دیگر از علت های ریزش گندم به هنگام جابه جایی این محصول است كه در این زمینه امسال اعتباری برای اجرای پروژه های جاده های بین مزارع دیده شده است.

*پیش بینی كاهش 70 هزار تنی تولید گندم در خراسان شمالی
معاون بهبود ​تولیدات گیاهی سازمان جهاد كشاورزی خراسان شمالی می گوید: پیش بینی می شود میزان تولید گندم امسال استان در مقایسه با پارسال 70 هزار تن كمتر باشد و به میزان 250 هزارتن برسد.
محمدجواد تشكری اظهار می كند: سال گذشته 256 هزار تن گندم از كشاورزان استان خریداری شد اما این رقم امسال 170 هزار تن برآورد شده است.
وی یكی از علت های كاهش میزان تولید گندم را كاهش میزان بارندگی عنوان كرد و می افزاید: میزان بارندگی در سال جاری در مقایسه با سال گذشته به میزان قابل توجهی كاهش یافته و در فصل بهار نیز بارش مناسب رخ نداده است.
وی تصریح می كند: در فصل كشت، بارش های موثر پاییزه با تاخیر رخ داد و به همین علت كشت ها با تاخیر زیادی انجام شد، از طرفی سرمای زودرس پاییز و كاهش دما تا منفی 20 درجه سانتیگراد در آذرماه، سبب سرمازدگی گندم ها شد.
وی می گوید: این عوامل سبب شد تا میزان تولید محصول گندم كاران استان در سال جاری به طور چشمگیری كاهش داشته باشد.
تشكری می افزاید: امسال 101 هزار هكتار زمین دیم و 49 هزار هكتار زمین آبی در این استان زیر كشت گندم است.
* سایت خبرگزاری جمهوری اسلامی خراسان شمالی به نشانی http://www.irna.ir/nkhorasan و كانال تلگرامی این خبرگزاری به نشانی https://t.me/irnabojnurd در دسترس افراد برای اطلاع از آخرین اخبار و رویدادهای استان است.
نشانی ایرنای خراسان شمالی در اینستاگرام هم https://www.instagram.com/irnabojnurd است.
7185 / 6042 گزارش از: كبری علی آبادی ** انتشاردهنده:سیدحسین قدسی