تهران - ایرنا - تصمیم «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریكا به خروج كشورش از توافق آب و هوایی پاریس واكنش بسیاری از مقامات خارجی، متحدان اروپایی آمریكا و مقام های داخلی را به دنبال داشت و رهبران جهان به ترامپ هشدار دادند كه نمی توان دوباره درباره این توافق مذاكره كرد.

به گزارش ایرنا، توافق اقلیمی پاریس در تاریخ 12 دسامبر سال 2015 در چارچوب كنوانسیون تغییر اقلیم سازمان ملل متحد با هدف جلوگیری از افزایش دمای زمین بیش از 2 درجه سانتیگراد در قرن جاری و تلاش برای محدودیت افزایش دما به زیر 1.5 درجه سانتیگراد نسبت به سطح آن پیش از صنعتی شدن، تهیه و تدوین شد كه 195 كشور جهان آن را به امضا رسانده اند.
چین و آمریكا در مجموع تولیدكننده نزدیك به 40 درصد گازهای گلخانه ای جهان هستند.
ترامپ كه از زمان تبلیغات انتخاباتی اش با این بهانه كه موضوع تغییرات اقلیمی فریبی از سوی چین است، وعده خروج از توافق پاریس را داده بود، سرانجام وعده خود را عملی و اعلام كرد كه آمریكا از این توافق خارج می شود.
وی بامداد جمعه با این ادله كه عضویت در توافقنامه آب و هوایی به ضرر اقتصاد كشورش خواهد بود و قادر به دستیابی به اهداف این توافقنامه نیز نخواهد بود، خروج آمریكا را از آن اعلام كرد و گفت: از همین امروز كشورش اجرای مفاد این توافقنامه را متوقف خواهد كرد.
نشریه هیل ارگان كنگره آمریكا درگزارشی در این زمینه نوشت: این تصمیم با واكنش سریع رهبران فرانسه،آلمان، ایتالیا و حامیان اصلی توافق آب و هوایی در اروپا در مقابل پیشنهاد ترامپ درباره امكان مذاكره دوباره بر سر این توافق با شرایط بهتری برای آمریكا مواجه شد.
آنها در بیانیه ای اعلام كردند كه این توافق «شالوده همكاری بین كشورها برای مقابله به موقع و موثر دربرابر تغییرات آب و هوایی است» و تاكید كردند كه این توافق قابل بازگشت نیست و بر این باورند كه امكان مذاكره دوباره بر سر آن وجود ندارد.
«آنگلا مركل» صدر اعظم آلمان از خروج آمریكا از این توافق ابراز تاسف و تاكید كرد كه آلمان به تلاش «برای نجات كره زمین» ادامه خواهد داد.
درعین حال «امانوئل مكرون» رئیس جمهوری فرانسه در پیامی ویدئویی در توئیتر به این تصمیم واكنش نشان داد و گفت برای توافقی كه بلندپروازانه تر ازتوافق پاریس نباشد مذاكره دوباره نخواهیم كرد.
«چارلز میشل» نخست وزیر بلژیك این تصمیم را «اقدامی بیرحمانه» خواند و «استفان لوفن» نخست وزیر سوئد توئیت كرد: «ما از شما مصرانه می خواهیم نقش رهبری خود را نشان دهید، به آمریكا در این تیم نیاز داریم؛ دوستان شما در كشورهای نوردیك»
«جاستین ترودو» نخست وزیر كانادا كه همكاری نزدیكی با «باراك اوباما» رئیس جمهوری سابق آمریكا در مسائل آب و هوایی و انرژی داشت، توئیت كرد: كانادا بدون هیج تزلزلی به تعهدات خود برای مقابله با تغییرات آب و هوایی و حمایت از رشد اقتصادی پاك ادامه می دهد.
وی از تصمیم دولت فدرال آمریكا برای خروج از توافق پاریس عمیقا ابراز تاسف كرد.
سازمان ملل نیز در بیانیه ای از «اعلام این تصمیم ابراز تاسف كرد» و «امكان مذاكره درباره این توافق به خواسته یكی از طرف های امضا كننده را غیرممكن خواند»
طبق گزارش كاخ سفید، ترامپ روز پنچشنبه با مركل، مكرون، ترودو و «ترزا می» گفت و گوی تلفنی كرده است و شخصا درباره تصمیمش برای خروج از توافق پاریس به آنها توضیح داده است.
وی از سران این چهار كشور به دلیل مذاكرات صریح و اساسی درباره این مساله در چهار ماه نخست روی كار آمدنش قدردانی كرده است. ترامپ در عین حال به رهبران جهان اطمینان داده كه كشورش همچنان به ائتلاف ترانس آتلانیتك و تلاش های جدی برای حمایت از محیط زیست پایبند است.
ترامپ به علاوه وعده داد درباره این توافق دوباره مذاكره خواهد كرد هر چند كه به گفته یكی از مقام های كاخ سفید، چگونگی مذاكره دوباره درباره این توافق برعهده رئیس جمهوری است و از ارائه جزییات بیشتری در این زمینه خودداری كرد.
آمریكا با این تصمیم به نیكارگوئه و سوریه به عنوان تنها كشورهای كه از این توافق حمایت نكرده اند، پیوسته است.
«جان كری» وزیر امورخارجه سابق آمریكا كه از امضا كنندگان این توافق بوده است، در صفحه اجتماعی فیس بوك خود نوشت: من به اشتباه بزرگی فكر می كنم كه امروز رئیس جمهور ترامپ، آمریكا را (بواسطه آن) به عقب برد و جنگ بزرگی را راه انداخت.
وزیرخارجه دولت سابق باراك اوباما دراین باره نوشت: رئیس جمهوری كه وعده «اولویت با آمریكاست» را داده ، گام مخربی برداشته كه كشور را به عقب برخواهد گرداند.
«هیلاری كلینتون» نامزد شكست خورده انتخابات سال 2016 نیز این تصمیم را اشتباه خواند.
«باراك اوباما» رئیس جمهوری سابق آمریكا نیز در واكنش به این اقدام دونالد ترامپ در بیانیه ای درخصوص خروج آمریكا از توافق پاریس گفت: ایالات متحده باید پیشگام این توافق باشد، اما اگر دولت ترامپ آینده را پس بزند، ایالت ها، شهرها و بنگاه های ما این راه را ادامه خواهند داد.
تصمیم ترامپ همچنین واكنش سازمان ملل، پاپ، برخی كشورهای آسیایی و حتی منتقدانی در داخل آمریكا را به همراه داشت.
«ماریانو راخوی» نخست وزیر اسپانیا در پیامی توئیتری حمایت كشورش و اتحادیه اروپا را از توافق پاریس اعلام كرد.
كمیسیون اروپا نیز خارج شدن آمریكا از پیمان آب و هوایی پاریس را اقدامی تاسف بار برای جامعه بین المللی دانست ولی اعلام كرد كه به دنبال متحدان جدیدی برای اجرای این توافقنامه خواهد بود.
«آنتونیو گوترش» دبیركل سازمان ملل روز جمعه پس از خروج آمریكا از توافق آب و هوایی پاریس، اعلام كرد كه مبارزه با تغییرات جوی، اجتناب ناپذیر است و از كشورهای جهان خواست به توافق پاریس پایبند بمانند.
«پاپ فرانسیس»رهبر مذهبی كاتولیك ها در پی تصمیم كاخ سفید پیرامون خروج از توافقنامه تغییرات اقلیمی پاریس، بدون اشاره مستقیم به تصمیم اخیر دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریكا مبنی بر خروج از توافق آب وهوایی پاریس، گفت:جهان یك خانه مشترك است. یك خانه برای همه اعضا خانواده بشری بنابراین هیچ فرد، كشور و ملتی نمی تواند منحصرا درك خود را از جهان بر دیگران تحمیل كند.
تصمیم ترامپ علاوه بر واكنش متحدان اروپایی اش مخالفت برخی از كشورهای آسیا اقیانوسیه و آسیایی را در پی داشت.
«مالكوم ترنبول» نخست وزیر استرالیا از خروج آمریكا از این توافق ابراز ناامیدی كرد و بر تعهد كشورش نسبت به این توافق تاكید كرد.
ژاپن با ابراز تاسف از تصمیم ترامپ آن را نشانه پشت كردن وی به درایت جامعه بین المللی دانست.
«فومیو كیشیدا» وزیر امور خارجه ژاپن در مصاحبه ای تصمیم آمریكا را مایه تاسف دانست اما یادآور شد كه با واشنگتن همچنان برای مقابله با این پدیده همكاری شود.
كیشیدا گفت كه كشورهای دیگر بدون آمریكا هم به توافق پایبند خواهند بود اما لازم است كه واشنگتن به همه تعهداتش در ارتباط با تحولات اقلیمی پایبندی نشان دهد.
«هوا چون اینگ» سخنگوی وزارت خارجه چین در سخنانی انتقادی اعلام كرد كه كشورش تصمیم دارد با كشورهای دیگر برای پیشبرد این توافقنامه تلاش و همكاری مثبتی داشته باشد.
وی در باره خروج آمریكا از این پیمان گفت كه چین و آمریكا در باره این موضوع و مسایل ذی ربط بارها با یكدیگر رایزنی هایی داشته اند.
او با انتقاد از تصمیم ترامپ، یادآور شد كه توافقنامه پاریس با سختی های زیادی بدست آمده است و هیچ كشوری در دنیا نمی تواند خود را از مساله تحولات اقلیمی جدا كند.
این تصمیم همچنین با انتقاد شدید كره جنوبی مواجه شد و وزارت امور خارجه كره جنوبی روز جمعه با انتشار بیانیه ای آورده است: آمریكا در واقع با چنین اقدامی تمامی تلاش ها و انسجام جامعه بین المللی برای مقابله با این پدیده را زیر سوال برد و نادیده گرفت.
كره جنوبی تاكید كرده است كه دولت ترامپ با این كار در واقع به این پیمان ضربه بزرگی وارد آورده و آن را تخریب كرده است.
تصمیم ترامپ بعلاوه مخالفانی در داخل آمریكا نیز داشته است. «جنیفر ساكی» مدیر ارتباطات كاخ سفید و سخنگوی وزارت خارجه آمریكا در زمان ریاست جمهوری باراك اوباما، در چند پیام توئیتری نوشت: درحالی كه توافق پاریس بدون حضور آمریكا هرگز اتفاق نمی افتاد، حالا ترامپ می خواهد رهبری توافق آب و هوایی را تقدیم چین كند.
«بیل نای» دانشمند ونویسنده آمریكایی با انتشار عكسی از خود در جمع تظاهركنندگان خارج از كاخ سفید در حمایت از توافق آب و هوایی در توئیترش نوشت: مردم نگران فقدان رهبری در آمریكا هستند كه كل كره زمین را به خطر می اندازد.»
وی با محكوم كردن تصمیم ترامپ درگفت و گو با شبكه MSNBC هشدار داد كه تغییرات آب و هوایی به همه مردم و به ویژه نسل های آینده آسیب خواهد رساند.
نای كه ازمنتقدان سیاست های محیط زسیتی ترامپ است، خطاب به ترامپ هشدار داد نمی تواند در مقابل انتشار گاز دی اكسید كربن دیوار بكشد و اكنون وقت مقابله با این پدیده است.
تصمیم ترامپ همچنین اعتراض های گسترده ای را در آمریكا به دنبال داشت. صدها نفر از مردم آمریكا روز جمعه در شهر شیكاگو علیه دونالد ترامپ رئیس جمهوری این كشور دست به راهپیمایی زده و دستور وی برای ‏خروج از پیمان تغییرات آب و هوایی پاریس را محكوم كردند.‏
در پی تصمیم این تصمیم، شمار كثیری از شهرداران، فرمانداران، صاحبان شركت ها و رئیسان دانشگاه های آمریكا در نامه ای به سازمان ملل متحد پایبندی و احترام خود به این توافقنامه را ابراز كردند.
با وجود انتقادهای گسترده از ترامپ، «اسكات پرویت» رئیس آژانس حفاظت از محیط زیست آمریكا با حمایت از تصمیم رئیس جمهوری آمریكا برای خروج از توافق آب و هوایی پاریس، گفت : سران دولت های اروپایی می دانند كه باقی ماندن ما در این توافق به معنای دست بسته ماندن اقتصاد آمریكا است.
«كمیبرلی گیلفویل/ Kimberly Guilfoyle» مجری فاكس نیوز نیز تصمیم ترامپ را شجاعانه خواند و مدعی شد كه رئیس جمهوری آمریكا قبل از اعلام تصمیمش با وی درباره مجموعه ای از مسائل از جمله تغییرات آب و هوایی و مالیات ها مذاكره كرده است.
برخی شایعات جدید نشان می دهند كه گیلفویل وكیل سابق، ممكن است جانشین «شان اسپایسر» سخنگوی كاخ سفید شود. وی به یك برنامه خبری در كالیفرنیا گفت است كه احتمال جانشینی وی موضوعی است كه از سوی «تعدادی از افراد مطرح شده است»
اروپام**9158** 1590
مترجم: بهجت عباسی - انتشار: محمد حسن دوستارگان