تاریخ انتشار: ۱۶ خرداد ۱۳۹۶ - ۱۲:۲۹

تهران- ایرنا- تحلیلگران معتقدند عربستان و همپیمانان آن با قطع روابط دیپلماتیك با قطر در تلاش هستند، قطر را در برابر خواسته های خود تسلیم و این كشور را در سطح منطقه ای و جهانی منزوی كنند.

به گزارش گروه پژوهش و تحلیل خبری ایرنا، عربستان، مصر، امارات و بحرین دوشنبه پانزدهم خرداد به بهانه حمایت قطر از تروریسم، مداخله در امور كشورهای عربی وتهدید امنیت ملی و پناه دادن به افراطی ها رابطه خود با قطر را قطع كردند و همه مرزهای زمینی، دریایی و هوایی را به روی این كشور بستند.
اقدام 4 كشورعربی كه در پی تشدید تنش ها در چند روز اخیر بین امارات و عربستان با قطر، صورت گرفت، از روز گذشته وارد مرحله جدیدی شده است. اختلاف میان قطر و چند كشور عربی به سركردگی عربستان ، طی روزهای گذشته یكی از محورهای بررسی و تحلیل رسانه های عربی بوده است كه در این گزارش به آن پرداخته می شود.

** تلاش برای تسلیم سازی و منزوی كردن قطر
روزنامه های «العربی الجدید» و «رای الیوم» چاپ لندن، روزنامه «الوطن» قطر، روزنامه «الوسط» بحرین و تارنمای «العین» امارات، قطع روابط كشورهای عربستان، مصر، بحرین و امارات را تلاشی در راستای تحمیل قیمومیت بر قطر و منزوی كردن این كشور ارزیابی كردند.
به نوشته روزنامه العربی الجدید، عربستان، امارات، بحرین و مصر روابط دیپلماتیك خود با قطر را قطع و همه راه های زمینی، هوایی و دریایی خود را بر روی قطر بستند. این اقدام كشورها پس از فضاسازی گسترده و بررسی شده توسط رسانه های وابسته به این كشورها صورت گرفت. این كشورها با هدف فشار آوردن بر قطر و تحمیل قیمومیت بر این كشور دست به این اقدام زدند. این موضوع در پیام های «یوسف العتیبه» سفیر امارات در واشنگتن به خوبی دیده می شود.
اعلام قطع روابط با قطر و بستن راه های بر روی قطر از سوی این چهار كشور نشان دهنده طرح هایی برای تنش آفرینی است كه پیش از این آماده شده است. جنگ رسانه ای این كشورها علیه قطر با شكست روبرو شده است. این جنگ با منشورهای شورای همكاری خلیج فارس در تناقض است.
روزنامه رای الیوم در گزارشی به قلم «عبدالباری عطوان» نوشت: دو روز پیش در اینجا هنگامی كه گفتیم جنگ میان قطر و دشمنان آن در خلیج (فارس) آغاز شده است، سخن گزافی نگفتیم. اكنون ما در سپیده دم روز دهم رمضان در حالی از خواب بیدار می شویم كه تصمیم های بی سابقه ای درباره قطع روابط دیپلماتیك، بستن مرزها، پایان دادن به همه پروازهای هوایی و طرد همه شهروندان قطری گرفته شده است. تنها تصمیمی كه گرفته نشده این است كه جنگنده هایی برای بمباران كاخ امیر قطر و تانك هایی برای اشغال این كشور و انتخاب پادشاه جدید به كار گرفته شود.
آنچه اكنون در حال رخ دادن است اقدامی برای محاصره سیاسی، اقتصادی و اجتماعی قطر و منزوی كردن آن در جهان عرب و عرصه بین الملل و اعلام جنگ دیپلماسی، اقتصادی علیه آن و مقدمه سازی برای حمله نظامی است.
روزنامه الوطن قطر در گزارشی به قلم «ماجد الجباره» از تلاش ها برای ضربه زدن به قطر، اتهام زنی و اظهارات علیه قطر انتقاد كرد.
به گفته این تحلیلگر، كشورهای عربی حاشیه خلیج فارس 6 برادر در دل یك مَرد بودند كه اكنون اوضاع تغییر كرد و به دلیل قدرت طلبی با یكدیگر اختلاف پیدا كرده اند. آنها با همدیگر متحد بودند اما اكنون به بهانه های واهی به یكدیگر خیانت می كنند و از هم جدا شده اند. كسی كه تحولات كشورهای عربی حاشیه خلیج فارس را از زمان فراخواندن سفرای كشورهای عربی از قطر در سال 2014 تا كنون پیگیری كند به راحتی ملاحظه خواهد كرد هدف، رقابت برای شكستن استخوان ها است. هدف كشورهای عربی آن است كه شخصیت سیاسی قطر را خرد كنند.
«طارق فهمی» استاد علوم سیاسی دانشگاه آمریكایی به تارنمای العین گفت: پیش بینی می شد كشورهای عربی برای قطع روابط با دوحه اقدام كنند. زیرا این كشورهای در روابط با قطر به بن بست رسیده بودند و قطر سیاست ها خود علیه مصر، عربستان و امارات را ادامه می داد. اكنون كشورهای عربی به قطر گرفته اند كه پشتوانه شما تمام شده است. مردم قطر هم به «تمیم بن حمد آل ثانی» این گونه خواهند گفت. در نتیجه، بازی قطر با سیاست های متناقض دیگر سودی نخواهد داشت.
«محمد حسن» استاد روابط بین الملل دانشكده اقتصاد و علوم سیاسی دانشگاه قاهره هم به تارنمای العین گفت: تصمیم كشورهای عربی برای قطع روابط با قطر نشان می دهد كه این كشورها در داشتن روابط با قطر به بن بست رسیده اند و تا زمانی كه دوحه به اشتباه های خود اعتراف نكند كشورهای عربی از تصمیم خود در قطع روابط با قطر عقب نشینی نخواهند كرد.
روزنامه الوسط بحرین در گزارشی به قلم «عبدالمنعم ابراهیم» تنش میان قطر و كشورهای عربی را نشان دهند بحران بی اعتمادی، جنگ رسانه ای و فتنه سیاسی دانست.

** اختلاف هایی با سابقه
تارنمای «النشره» لبنان و العین امارات در بخشی از گزارش خود به پیشینه اختلاف قطر با عربستان، امارات، بحرین و مصر اشاره كردند.
به نوشته تارنمای النشره، روابط عربستان و قطر از روی تصادف تیره نشده است. بلكه تیره شده این روابط سال ها سابقه دارد. همه تلاش ها برای جلوگیری از تیره شدن روابط با شكست روبرو شده است تا اینكه عربستان با سفر ترامپ به ریاض فرصت را برای ادب كردن دوحه مناسب دید. طی چند ساعت می شد بحران را پایان داد.
اما ادامه تنش آفرینی از سوی بحرین، عربستان و امارات نشان می دهد كه آنها زمان را برای ضربه زدن به دوحه مناسب دیده اند. طی سال گذشته ریاض از نقش قطر در منطقه خرسند نبود. ریاض می خواست كه همه كشورهای عربی زیر نظر آن باشند و پسندیده نبود كه قطر در هیچ شرایطی به دور از نظارت عربستان تحركی داشته باشد اما تسلیم نشدن قطر بحران دیپلماسی بی سابقه ای میان اعضای كشورهای شورای همكاری خلیج فارس و قطر را در سال های گذشته به دنبال داشت.
به نوشته تارنمای العین، «وحید عبدالمجید» استاد علوم سیاسی دانشگاه قاهره هم گفت: با وجود اینكه قطر سال ها است كه در مسیر تنش آفرینی پیش می رود اما تصمیم امروز كشورهای عربی برای قطع روابط با آن در نتیجه انباشته شدن خصومت میان دوحه و كشورهای عربی است.

پژوهشم **9278** 1601** خبرنگار : اصغر یوسفی ** انتشاردهنده : شهناز حسنی
ایرنا پژوهش، كانالی برای انعكاس تازه ترین تحلیل ها، گزارش ها و مطالب پژوهشی ایران وجهان، با ما https://t.me/Irnaresearchهمراه شوید.