تاریخ انتشار: ۲۰ خرداد ۱۳۹۶ - ۱۰:۳۸

تهران- ایرنا- مركز كاكرِین ایران (موسسه تحقیقاتی جمع آوری كننده شواهد علمی در حوزه سلامت) امروز ( 20 خرداد) با حضور وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشكی، جمعی از معاونان این وزارتخانه و محققان در دانشگاه علوم پزشكی ایران به طور رسمی افتتاح شد.

به گزارش خبرنگار علمی ایرنا، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشكی در این مراسم گفت: در طول سال های اخیر این مركز توانسته است در فرایند تصمیم سازی در درمان بیماری ها كمك زیادی كند و مقالات مناسبی را در دسترس دانشمندان قرار دهد.
حسن قاضی زاده هاشمی اظهار كرد: دسترسی دانشمندان به این مقالات توانسته است زمینه ارائه خدمات بهتر را اعم از تشخیصی و درمانی فراهم كند.
وی اظهار امیدواری كرد كه با بهره گیری از این مجموعه بتوان در تصمیم سازی برای حوزه درمان اقدامات جدی تری صورت بگیرد.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشكی گفت: هر چند محققان ما در این زمینه فعالیت هایی داشته اند اما امیدواریم با ادامه این روند بتوانیم محققان ایرانی به خصوص جوان را ورزیده تر كرده تا شاهد دستاورد خوبی در این زمینه باشیم.
وی گفت: بهره گیری از این مجموعه علاوه بر این كه در تشخیص و درمان بیماری موثر است، می تواند زمینه مناسب برای حفظ و ارتقای ما باشد. امیدواریم از این فرصت به نحو مطلوب برای توسعه علم و ارائه خدمات در كشور استفاده شود.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشكی به عنوان نمونه با اشاره به این كه نزدیك بینی چشم در كشورهای كره و چین در حال افزایش است، گفت: این موضوع در بازه زمانی كمتر از 50 سال 30 درصد افزایش یافته است كه محققان علت آن را استفاده از رایانه در سنین كودكی اعلام كرده بودند؛ در مقابل در كشورهای آمریكای شمالی كه این محصولات بیشتر یافت می شود، رشد آن بسیار كمتر است و این موضوع سبب شده كه علت اصلی بیماری مشخص نشود. اما در قالب این مجموعه می توان به بررسی و جمع آوری اطلاعات دقیق اقدام و بر اساس آن روش تشخیص و درمان مناسب را انتخاب كرد.

*درباره كاكرین Cochrane
سازمان كاكرین با سابقه فعالیت 20 ساله، شبكه ای غیرانتفاعی، غیردولتی از محققان، اساتید، بیماران، مراقبان سلامت و علاقمندان به حوزه بهداشت و درمان در سراسر جهان است كه هدف از تشكیل آن، سازماندهی یافته های تحقیقات پزشكی به منظور كمك به تصمیم گیری در حوزه بهداشت و درمان و تسهیل آن از طریق تامین اطلاعات قابل اطمینان است. این نهاد عمومی كه به بررسی اثرات مداخلات مراقبت‌های بهداشتی در آزمایش پزشكی كارآزمایی بالینی تصادفی می‌پردازد، در بررسی های اخیر همچنین به مطالعه نتایج حاصل از مطالعات غیرتصادفی مشاهده‌ای پرداخته است. نتایج این بازبینی‌های سیستماتیك در كتابخانه كاكرین با عنوان «بازبینی‌های كاكرین» (Cochrane Reviews) به چاپ رسیده‌است.

***توجه به ارتقای كیفی گزارش های علمی
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی نیز در مراسم افتتاح مركز كاكرین ایران گفت: هدف این مجموعه تصمیم سازی بهتر و صحیح تر برای ارتقای سلامت است.
دكتر رضا ملك زاده اظهار كرد: این نهاد عمومی كه حدود 20 سال پیش به وجود آمد، با جمع آوری مقالات صحیح و متقن توانسته است خدمات خوبی را ارائه دهد.
وی تعداد محققانی را كه با این مجموعه همكاری دارند، 37 هزار نفر اعلام كرد و گفت: محققان بیش از 130 كشور در این مجموعه همكاری دارند و این مجموعه در 53 گروه تحقیقاتی در قالب 17 گروه متدولوژی فعالیت دارند.
وی گفت: هرچند برخی از محققان در این مجموعه فعالیت می كردند، اما از ابتدای سال میلادی این فرصت برای همه محققان ایرانی فراهم شده است.
ملك زاده یكی از مزایای همكاری با این مجموعه را ارتقای گزارش های علمی دانست و گفت: این فعالیت ها می تواند به ارتقای كیفیت گزارش های علمی منجر شده و در بهبود فعالیت های علمی و تحقیقاتی در كشور نقش موثری داشته باشد.
وی تحقیقات قابل اعتماد، تصمیم گیری آگاهانه و ارائه خدمات بهتر را از جمله مزایای مشاركت و همكاری با این طرح اعلام كرد و گفت: در قالب این طرح، محققان ایرانی علاوه بر همكاری با محققان دنیا می توانند از تكرار در موضوعات جلوگیری كرده و دسترسی خود را به مقالات و منابع علمی معتبر دنیا افزایش دهند.
معاون وزیر بهداشت اظهار كرد كه درحال حاضر در خاورمیانه، فقط ایران در این موسسه فعالیت دارد. بحرین زمانی در این موسسه فعالیت داشت كه الان اقدامی در این زمینه انجام نمی دهد.
وی ادامه داد: مطالب مهم این موسسه به زبان های مختلف طوری طراحی شده كه عامه فهم باشد و به صورت رایگان در اختیار آنان قرار می گیرد اما اصل مقالات با اشتراك در اختیار محققان قرار خواهد گرفت.
ملك زاده با اشاره به این كه پیشگیری از چاقی در كودكان یكی از مطالعاتی كه در این موسسه بیشتر مورد استناد و استفاده قرار گرفته است، گفت: پیشگیری از چاقی و درمان افسردگی جزء 10 موضوعی است كه بیشتر به آن استناد شده و معمولا شایع ترین مشكلاتی است كه ما هم با آن مواجه هستیم .
وی ادامه داد كه تا سال 2016 میلادی 7 هزار و 133 بررسی انجام شده و هر سال بین 400 تا 500 بررسی در بخش سلامت انجام می شود.
معاون وزیر بهداشت، ارتقا سلامت و انجام اقدامات مبتنی بر شواهد را از مهمترین اولویت های این مجموعه اعلام كرد و گفت: این موسسه در تلاش است تا در چند سال آینده، این اولویت های مهم را محقق كند.
علمی 1201
خبرنگار: عبدالكریم جبارپور* عادل پازیار** انتشار: زهره محتشمی پور
برای اطلاع از اخبار متنوع علمی و فناوری، با كانال علمی ایرنا در تلگرام همراه شوید:
irnaelm@
https://telegram.me