فرياد حداديان روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا با اشاره به اينكه اين گورخمره ها در چهار ترانشه شكافته شده اين گورستان كشف و آشكارسازي شده است افزود: باستان شناسان هيچ گونه برداشتي از اين گورخمره ها و اشياي تدفيني آنها نداشته و ميراث فرهنگي در نظر دارد با همكاري ساير نهادها اين محل را به سايت موزه تبديل كند.
به گفته وي، اين گورستان متعلق به دوره اشكانيان بوده و با يك هزار و 800 تا 2 هزار سال قدمت از منطقه هاي باستاني كردستان است و انباشت خاك و گذر زمان باعث آسيب رساندن به برخي از گورخمره ها شده است.
وي افزود: اما تعدادي از آنها به صورت 90 درصد سالم باقي مانده و انتظار مي رود اجساد داخل آنها سالم باشد اما به دليل شرايط جغرافيايي و بارش هاي مداوم برف و باران در اين منطقه پوسيده شدن استخوان هاي اجساد دور از انتظار نيست.
به گفته حداديان، اشكانيان به چهار عنصر اربعه (آب، خاك، باد و آتش) بودند و باور داشتند اجساد انسان به دليل آلودگي هايي كه ايجاد مي كند نبايد به صورت مستقيم با خاك تماس پيدا كند و براي عمل به اين باور خود اجساد را در داخل خمره ها گذاشته و سپس آن را همراه با اشياي كنار خود دفن مي كردند.
وي با اشاره به اينكه توسعه كاوش ها و تبديل اين گورستان به سايت موزه گامي از اهم اهداف ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري است افزود: اين اقدام ها گامي مهم در حفظ و معرفي گورستان باستاني زردويان مريوان به گردشگران داخلي و خارجي است.
كاوش هاي علمي در گورستان زردويان روستاي دره تفي اين شهرستان براي نجات بخشي و تعيين عرصه و حريم اين اثر از نيمه دوم ارديبهشت سال جاري آغاز شده است.
اين كاوش به سرپرستي محمد معصوميان و تيم كاوش و همكاري دانشگاه لوون بلژيك با حضور پروفسور الكساندر ترووتس استاد باستان شناسي اين دانشگاه انجام مي گيرد.
گورستان باستاني زردويان روستاي دره تفتي سال 82 به شماره 9627 در فهرست آثار ملي كشور به ثبت رسيده و كاوش هاي علمي با مجوز پژوهشكده باستان شناسي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري كشور انجام مي شود.
اعتبار اين كاوش ها از محل اعتبارات استاني به مبلغ 150 ميليون ريال تامين شده كه بعد از اتمام كاوش نتايج آن علاوه بر ارائه در مجامع علمي معتبر كشور در دانشگاه لوون بلژيك به صورت كنفرانس ارائه مي شود تا در آينده امكان همكاري مستمر با اين دانشگاه فراهم شود.
شهرستان مريوان در 130كيلومتري شمال غربي سنندج مركز استان كردستان و در همسايگي مرز ايران و عراق قرار گرفته است و تا كنون 51 اثر تاريخي اين شهرستان در فهرست آثار باستاني كشور به ثبت رسيده است.
علاوه بر آن اين شهرستان داراي 135 اثر باستاني شناسايي از دوره هاي مختلف تاريخي از هزاره سوم قبل از ميلاد تا دوره هاي مختلف معاصر است كه 50 درصد اين آثار قابليت ثبت در فهرست آثار باستاني كشور را دارند.
بازارچه مرزي مريوان، روستاهاي قلقله، كماله، كاني ميران و سرنژمار و هتل هاي زريوار و جهانگردي مريوان، غار كونا شم شم، ناو طاق، دشت بيلو، پل گاران و آبشار كويله از جاذبه هاي گردشگري مريوان است.
استان كردستان داراي يك هزار و 519 اثر تاريخي شناسايي شده شامل آثار باستاني، غارهاي طبيعي، درختان كهنسال، ميراث منقول، قنات و مكان هاي طبيعي است و هم اكنون 828 مورد از اين تعداد شامل 763 اثر تاريخي، هشت مورد ميراث طبيعي، 49 مورد ميراث معنوي و هشت مورد ميراث منقول است.
3034/6108
**خبرنگار: حسن حسين زاده/**انتشاردهنده: اميد بهمني
تاریخ انتشار: ۲۰ خرداد ۱۳۹۶ - ۱۲:۲۷
سنندج- ايرنا- رئيس اداره ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري مريوان گفت: طي كاوش هاي باستان شناسي 30 روزه در گورستان زردويان روستاي دره تفي اين شهرستان حدود 25 خمره تدفيني كشف و آشكارسازي شده است.