امروزه استفاده از انرژی خورشیدی برای تولید برق از راهبردهای كشورهایی است كه بیشترین تابش نور آفتاب را در سرزمین خود دارند و با این اقدام علاوه بر نیاز داخلی در صورت امكان آن را به كشورهای دیگر صادر می نمایند.
چندی پیش براساس اعلام آژانس بین المللی انرژی، استفاده از انرژی خورشید درتولید برق و صادرات آن به جای نفت به عنوان راهبرد جدید برخی كشورهای حوزه خلیج فارس تا سال 2040 قرار گرفته است.
افتتاح بزرگترین نیروگاه خورشیدی جهان در كشور هند و اینكه این كشور سومین تولید كننده برق از آفتاب درجهان است از دیگر اخبار اخیر حوزه انرژی خورشیدی و تلاش و سرمایه گذاری دولت ها در استفاده از این انرژی پاك می باشد.
سرمایه گذاری دولت ها برای استفاده بهینه از سوخت های غیرفسیلی مثل آفتاب درتولید برق اگرچه سابقه ای كمتر از 100 سال دارد، اما بسیاری از دولت ها كه شرایط سرزمینی آنها اجازه تولید انرژی پاك از آفتاب را می دهد، به سرعت درحال توسعه زیرساخت های لازم برای تحقق این مهم هستند.
در ایران نیز اگرچه كم و بیش در برخی استان های كشور استفاده از انرژی خورشیدی برای تولید برق مورد توجه قرار گرفته اما هنوز تا رسیدن به نقطه مطلوب این طرح فاصله است؛ در این بین استان گلستان بویژه مناطق شرق آن كه از ظرفیت بالایی برای تولید برق از آفتاب برخوردارند، هنوز اقدام قابل توجهی انجام نشده است.
در شهرستان مرزی گنبدكاووس هم به عنوان مهمترین و بزرگترین شهرستان شرق استان گلستان كه تابش نور آفتاب از 365 روز سال در 300روز آن وجود دارد و گرمای هوا از اردیبهشت تا پایان مهر ماه در بیشتر روزها بالای 30 و بعضا حدود 50 درجه سانتیگراد است، هنوز اقدام درخور توجه دربحث استفاده از انرژی خورشیدی در تولید برق نشده است.
اگرچه درنیمه اول بهمن سال 95 یك سرمایه گذار بخش خصوصی طرح احداث نیروگاه تولید برق خورشیدی را در قالب دو مرحله با مجموع 9.7 مگا وات تولید برق و اعتبار مورد نیاز 293 میلیارد ریالی مطرح و عملیات اجرایی آن را نیز با حضور معاون امور اقتصادی وزیر تعاون، كار و رفاه اجتماعی و رئیس سازمان برنامه و بودجه گلستان در روستای دوزالوم گنبدكاووس آغاز كرد اما هنوز خبری از اجرای این طرح نیست.
وسعت پنج هزارو 72 كیلومتر مربعی شهرستان گنبدكاووس و پراكندگی روستاهای آن بویژه دربخش مرزی داشلی برون، آب و هوای خشك و بیابانی و برخورداری از روزهای آفتابی فراوان از مزایای این شهرستان بریا استفاده از انرژی خورشیدی است.
هزینه های بالا برای اجرای شبكه های انتقال برق از نیروگاه ها به مصرف كننده، استهلاك و فرسودگی شبكه های انتقال و هزینه های سالانه وزارت نیرو برای تعمیر و بهسازی شبكه و اتلاف برق و نیز استفاده از سوخت های فسیلی برای نیروگاه ها و متعاقب آن آلودگی های زیست محیطی از جمله معایب تولید برق به شیوه سنتی است.
درحالی كه با مشاركت بخش خصوصی و یا سرمایه گذاری دولت می توان ضمن جلوگیری از هزینه ها در روش های سنتی با استفاده از انرژی خورشیدی به راحتی علاوه بر نیاز داخلی، در صادرات برق به كشورهای همسایه نیز گام برداشت.
معاون بهره برداری شركت توزیع نیروی برق گلستان نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، شرایط تولید برق از انرژی خورشیدی بویژه در نواحی شرقی استان را درمقایسه با دیگر استان های كشور بسیار مناسب دانست و گفت: شرق گلستان هم از لحاظ میزان روزهای آفتابی و هم از لحاظ دمای هوای آن كه تلفات كمتری در تولید برق خورشیدی دارد، از شرایط مناسب برای سرمایه گذاری دراین بخش برخورار است.
بهرام قائمی افزود: شركت توزیع نیروی برق گلستان طرح مطالعات و مكان یابی برای تولید برق از انرژی خورشیدی را در این استان انجام داده و سه شهرستان ' آق قلا، گنبدكاووس و مراوه تپه' برای تولید برق از انرژی خورشیدی مناسب تشخیص داده شده است.
وی گفت: دو گروه سرمایه گذاری از كشورهای بنگلادش و آلمان كه خودشان نیز برای تولید برق از انرژی خورشیدی درسه شهر اشاره شده بالا مطالعات انجام داده اند، آمادگی خود را برای سرمایه گذاری اعلام كرده اند.
قائمی اضافه كرد: شركت بنگلادشی برای تولید 100 مگاوات و شركت آلمانی برای تولید 400 مگاوات برق از انرژی خورشیدی اعلام آمادگی كرده اند كه به احتمال زیاد در روزهای آینده قرارداد این دو شركت بویژه شركت بنگلادشی نهایی می شود.
وی بااشاره به اعطای مجوز تولید برق خورشیدی به ظرفیت هفت مگاوات به یك متقاضی از استان گلستان در مراوه تپه، تصریح كرد: البته ساخت دو نیروگاه برق با مصرف گاز هر كدام با ظرفیت 12 و 4،2 مگاوات توسط بخش خصوصی در استان انجام شده كه برق تولیدی این دو نیروگاه از اول مرداد امسال وارد مدار می شود.
معاون بهره برداری شركت توزیع نیروی برق گلستان به حمایت دولت از سرمایه گذاری درامر تولید برق از انرژی خورشیدی نیز اشاره كرد و یادآور شد: وزارت نیرو برق تولیدی خورشیدی را با بالاترین قیمت یعنی هر كیلو وات به مبلغ 4900 ریال خریداری می كند.
قائمی گفت: خرید برق با این قیمت و نیز شرایط مناسب اقلیمی (آفتاب و دمای مناسب) در گلستان، سرمایه گذاری در تولید برق از انرژی خورشیدی دراین استان را كاملا دارای توجیه اقتصادی كرده است.
وی اضافه كرد: شركت توزیع نیروی برق گلستان از هر گونه سرمایه گذاری در تولید برق از انرژی خورشیدی بدون محدودیت استقبال می كند زیرا علاوه بر تامین برق مورد نیاز استان می توان بخشی از آن را نیز صادر كرد.
نیمی از جمعیت یك میلیون و 870 هزار نفری گلستان در هفت شهرستان واقع در شرق این استان سكونت دارند.
/3039/1860
گزارش : علی لكزانوری ** انتشار دهنده: تاج محمد شیری
تاریخ انتشار: ۲۱ خرداد ۱۳۹۶ - ۰۹:۲۱
گنبدكاووس - ایرنا - استان گلستان بویژه نواحی شرق آن كه به گفته كارشناسان 300 روز از 365 روز سال درمعرض تابش نور خوشید است، درحوزه تولید برق از انرژی موسوم به خورشیدی محروم است و فعالیتی در این زمینه در آن صورت نگرفته است.