به گزارش ايرنا چگاه سفلي شهري تاريخي واقع در منطقه زيدون بهبهان است. بر اساس عكس هاي كه در شبكه هاي مجازي از اين اثر تاريخي منتشر شده و اظهارت برخي دوستداران ميراث فرهنگي خوزستان اين شهر باستاني حال و روز خوشي ندارد و ماشين آلات سنگين عمراني در حال تردد و تسطيح اين شهر تاريخي هستند كه موجب آسيب رساندن به آن شده اند.
براساس شواهد باستان شناسي به دست آمده شهر و آرامگاههاي موجود در اين محوطه از آثار مربوط به هزاره چهارم و پنجم قبل از ميلاد(6 تا پنج هزار سال پيش) است كه تاكنون در ايران و بين النهرين شناسايي شده است.
به گفته باستان شناسان گورهاي كاوش شده از اين محوطه توسط پروژه پيش از تاريخي زهره نشان داده است كه محوطه چگاه سفلي مكان مهم و مقدسي براي مردم پيش از تاريخ ناحية جنوبي ايران در جوار درياي پارس بوده است.
اين محوطه در سال 1388 با شماره 28822 در فهرست آثار ملي كشور به ثبت رسيده است و عرصه و حريم حفاظتي آن با شماره 92628/9422100 در سال 15/12/94 تصويب و توسط رييس وقت سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري كشور و معاون رييس جمهور، به تمام مسئولان استاني از بالاترين مقام اجرايي استان خوزستان يعني استاندار تا شوراي اسلامي روستاي چگاه سفلي ابلاغ شده است.
***آسيب جبران ناپذير بر پيكر اين شهر باستاني
دولتي مختاران، رييس انجمن دوستداران ميراث فرهنگي بهبهان درباره اين محوطه اظهار كرد: برخي از دست اندركاران توسعه روستايي، در منطقة زيدون بهبهان با ايجاد يا تعريض جادههاي موجود در عرصه اين محوطه دست به تغيير و تخريب شهر باستاني چگاه سفلي زده اند و ماشين آلات سنگين و غلتك ها بر روي عرصه محوطه در حال ترددند.
وي اظهار كرد: مطالعات بيشتر در اين محوطه ميتواند زواياي تاريكي از تاريخ اين مرز و بوم را روشن سازد اما باز هم شاهد رخدادهاي تلخي در خصوص آثار مهم ايران هستيم و با اين كه تمام مسئولان از اهميت و جايگاه اين محوطه آگاه هستند متاسفانه بر پيكر اين محوطه لطمات جبران ناپذيري وارد شده و هر روز شاهد تخريب بيشتر آن هستيم و مشخص نيست چه كسي مسئوليت حفاظت و مراقبت از عرصه و حريم محوطههاي باستاني كشور را به عهده دارد.
رييس انجمن دوستداران ميراث فرهنگي بهبهان توضيح داد: تا پيش از سال 1338 عرصه محوطه چگاه سفلي خالي از سكنه بود تا اينكه يك شركت نفتي آمريكايي بنام ويليام برادرز در بخش هاي مركزي و شرقي محوطه مستقر شد و آسيب هاي فراواني به محوطه وارد آورد با پيروزي انقلاب رفته رفته اهالي منطقه كه در بخش هاي شمالي محوطه و حاشيه رودخانه زهره مستقر بودند محوطه چگاه سفلي را مكان مناسبي براي استقرار ديدند و متعاقب آن بخش هاي زيادي از محوطه را تخريب كرده و بر بخش هاي زيادي از آن ساكن شدند اين روند به ويژه در دهه 60 شدت گرفت.
وي اظهار كرد: محوطه ارزشمند و بي همتاي چگاه سفلي در دشت زيدون بهبهان واقع است و بر اساس مطالعات صورت گرفته، ميتوان ادعا كرد كه حتي بقاياي دوران نوسنگي را در خود دارد. بنابراين مي توان گفت كه قديمي ترين محوطه نوسنگي در كرانه شمالي خليج فارس است كه تاكنون شناسايي شده و مي تواند در روند شناسايي و معرفي محوطه هاي حاشيه اي خليج فارس نقش كليدي داشته باشد.
مختاران توضيح داد: جداي از تخريب هايي كه پيش از ابلاغ عرصه و حريم انجام شده بود هر روز با كم كاري ادارات مربوطه لطمات جبران ناپذيري بر محوطه وارد آمده و مي توان گفت در سالهاي آينده ديگر چيزي از چگاه سفلي باقي نخواهد ماند با وجود اينكه مسئولان منطقه نامه هاي مربوط به عرصه و حريم را دريافت كرده اند و به صورت غير قانوني شرايط تعريض و آسفالت جاده هاي موجود در عرصه را فراهم مي آورد.
وي بيان كرد: ميراث شهرستان بهبهان به بهانة دوري راه تا بخش زيدون و امكانات اندك از زير بار مسئوليت حفاظت از ميراث فرهنگي منطقه شاني خالي مي كند حال پرسش اين است، چه كسي وظيفه دارد تا بر مبناي امكاني كه قانون در اختيارش گذاشته از ميراث فرهنگي حفاظت كند؟
***با مسببان اين اتفاق برخورد ميكنيم
رييس اداره ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري بهبهان با تاييد اين تخريب ها به خبرنگار ايرنا گفت: متاسفانه تسطيح و تعريض جاده بر اين شهر باستاني صورت گرفته است كه هنوز ما عاملان دقيق اين اتفاق را نميشناسيم اما به جد پيگير اين موضوع هستيم .
كبري بوعلي افزود: هنوز ميزان آسيبي كه به اين شهر باستاني وارد شده مشخص نيست اما قرار بود بعد از تسطيح روي آن را آسفالت كنند كه با مخالفت ما جلوي اين كار گرفته شد.
وي ادامه داد: براي انجام اين مداخلات بر روي اين شهر باستاني هيچ گونه استعلامي از اداره ميراث فرهنگي بهبهان انجام نشده است و ما به لحاظ حقوقي اين مساله را دنبال ميكنيم.
7164/6002
خبرنگار: عاطفه جوادي**انتشاردهنده :كبري آقازري
تاریخ انتشار: ۲۱ خرداد ۱۳۹۶ - ۱۶:۵۰
اهواز ـ ايرنا ـ شهر باستاني چگاه سفلي در زيدون بهبهان متعلق به هزاره پنجم قبل از ميلاد اين روزها حال و روز خوشي ندارد و تردد ماشين آلات سنگين بر روي اين محوطه تاريخي صداي تخريب اين اثر تاريخي استانمان را به گوش مي رساند.