دكتر علیرضا رفیعی پور روز یكشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: از سال 69 تاكنون 31 استان به بیماری تب خونریزی دهنده كریمه كنگو آلوده شدند ، در سال 91 و 92 در خراسان جنوبی 2 نفر در اثر این بیماری جان خود را از دست دادند.
وی بیان كرد: در خراسان جنوبی كنترل و مبارزه با این نوع ویروس به عنوان یك الگوی خوب بهداشتی جواب داد، اكنون چهار سال است كه در این زمینه گزارش مثبتی ارایه نشد، در صورتی كه استان های همجوار هر سال با این انگل درگیر هستند.
وی ادامه داد: همیشه از اقدام پیشگیری صحبت می شود اما در بیماری تب كریمه كنگو سالهاست در فعل مبارزه و كنترل قرار داریم و نمی توان از شیوع آن پیشگیری كرد.
به گزارش ایرنا، رفیعی پور با تاكید به اینكه به جای ایجاد رعب و وحشت بین مردم باید یك عامل كنترل و مبارزه خوب الگو قرار بگیرد، اظهار كرد: دلیل اینكه در پیشگیری این ویروس تاكنون موفق نبوده ایم در كنترل و مبارزه با آن است.
وی یادآور شد: این بیماری كه توسط كنه به انسان منتقل می شود مخصوص حیوانات است اما به خاطر سیر تكاملی بسیار راحت كنه كه به پستانداران اهلی و وحشی می چسبد، از خون آنها تغذیه و به انسان منتقل می شود.
** بیماری تب كریمه كنگو به هیچ وجه در دام آلوده قابل تشخیص نیست
مدیركل دامپزشكی استان با بیان اینكه كنه توسط مهره داران، پرندگان و جوندگان و غیره قابل جابه جایی است، عنوان كرد: جمعیت پستانداران ایران كه چند برابر جمعیت انسانی است همه میزبان مخزن این ویروس هستند.
این كارشناس ارشد دامپزشكی اظهار كرد: بیماری تب كریمه كنگو به هیچ وجه در دام آلوده قابل تشخیص نیست و دام به عنوان ناقل بیماری ویروس را از خود دفع می كند.
وی با اشاره به اینكه این بیماری، نوعی بیماری انسانی شناخته شده است چون در دام قابل تشخیص نیست، یادآور شد: در انسان پزشك باید حاذق باشد یا تشخیص قطعی بر اساس شغل فرد مورد نظر باشد و این از خطرهایی است كه كار را برای پزشك و دامپزشك سخت می كند.
وی افزود: كنه، دام بیمار و دام پس از ذبح ( كله پاچه، جگر، پوست و پشم) سه عامل انتقال ویروس تب خونریزی دهنده كریمه كنگو هستند، در دام زنده تنها از طریق كنه چسبیده شده به دام و انتقال آن به انسان قابل انتقال و شیوع خواهد بود.
** پستانداران وحشی و اهلی عامل انتقال دهنده تب كریمه كنگو
مدیركل دامپزشكی استان با بیان اینكه پستانداران وحشی و اهلی عامل انتقال دهنده این ویروس هستند، افزود: شكارچیان یكی از گروه های در معرض خطر این بیماری هستند.
به گفته رفیعی پور، استفاده از لوازم حفاظت فنی توسط افرادی كه به صورت مستقیم با دام و محل های آلوده با كنه در ارتباط هستند، برای مقابله با این بیماری از اهمیت زیادی برخوردار است.
وی بیان كرد: فرهنگ سازی برای ایجاد واكنش مردم با مسایل و مشكلاتی كه می تواند انتقال دهنده بیماری باشد حایز اهمیت است، چراكه امكان اینكه 100 درصد دام ها در كشتارگاه های بهداشتی و صنعتی ذبح شود، وجود ندارد.
وی ادامه داد: برخی افراد متخلف ،دام را در مكان های غیرقانونی و غیر بهداشتی ذبح می كنند بنابراین گوشت، پوست، پشم، جگر و غیره آلوده به بیماری باشد و مردم از آن استفاده كنند، زیاد است.
** واكسن، دارو و امكان پیشگیری از ویروس تب كریمه وجود ندارد
وی با بیان اینكه واكسن، دارو و امكان پیشگیری از این ویروس وجود ندارد، اظهار كرد: اصحاب رسانه می توانند صفر تا 100 درصد موارد بیماری را اطلاع رسانی كنند، مردم را برای مخالفت با تهیه گوشت از مراجع غیر قانونی، ذبح دام در غیر كشتارگاه، ذبح دام در معابر عمومی به مناسبت های مختلف و از این قبیل آگاه سازی كنند.
وی از مردم خواست، در صورت مشاهده ذبح دام به هر دلیلی در مكان های عمومی و غیر بهداشتی و هرگونه تخلف بهداشتی در خصوص فرآورده های خام دامی، مراتب را با سامانه پاسخگویی 1512 اداره كل دامپزشكی درمیان بگذارند تا در اسرع وقت نسبت به رسیدگی و پیگیری موارد گزارش شده اقدام شود.
به گفته مدیركل دامپزشكی استان، ویروس بیماری تب خونریزی كننده كریمه كنگو در ایران بومی شد، لذا با این ویروس كه 31 استان را درگیر كرد، دگی كنیم، در مدت یكماه گذشته بیش از 10 استان شرقی، جنوبی، شمالی و مركزی كشور با این بیماری درگیر شدند.
رفیعی پور یادآور شد: اقدامات اداره كل دامپزشكی در شهرها قابل تحسین است اما زمانیكه وارد حاشیه شهر، بخش ها، دهستان ها و روستاها می شویم گاها مشاهده می شود آنگونه كه به مراكز شهرستان ها و شهرها توجه شده به این مناطق نشده است لذا محصولات این مناطق با مخاطرات بیشتری همراه است.
وی بیان كرد: با توجه به اینكه سال های گذشته اقدامات خوبی در استان انجام شد، هم اكنون در شهرستان های خوسف و زیركوه كشتارگاه بهداشتی دام وجود ندارد كه ایجاد كشتارگاه خوسف در حال پیگیری است و به زودی اقدام خواهد شد.
خراسان جنوبی 11شهرستان دارد. جمعیت استان بر اساس سرشماری آبان سال 95769هزار نفر است.
** طرح ساماندهی بهداشتی كشتارگاه در روستا
وی عنوان كرد: در بحث روستاها سالهاست طرح ساماندهی بهداشتی كشتارگاه یا كمیته هماهنگی امور كشتارگاه ها بین سازمان دامپزشكی و وزارت كشور دیده شد تا در محیط های روستایی هم كشتارگاه با نقشه فنی و مصالح مناسب با ترغیب بخش خصوصی ایجاد شود.
وی اظهار كرد: پشتوانه طرح ایجاد كشتارگاه در اندازه كوچك در روستاها ملی است ، دهیاران، شوراها و سایر افراد می توانند حتی با تامین یك كانكس از این طرح استفاده كنند اما این طرح تاكنون به ندرت یا اصلا اجرایی نشده است.
وی گفت: همكاران اداره كل دامپزشكی نسبت به ارایه آموزش های لازم به قصاب ها و سایر افراد ذبح كننده دام اقدام می كند كه سه سال گذشته استقبال مردم از این مهم خوب بوده است.
** صدور شناسنامه بهداشتی كار برای قصابان و دلالان
وی از صدور شناسنامه بهداشتی كار برای 2 گروه قصابان و دلالان دام استان خبر داد و یادآور شد: همچنین تلاش داریم امامان جماعت، دهیاران، اعضای شورا، بهورزان و رئیسان پایگاه های مقاومت را با خود همراه كنیم تا در زمینه مسایل مربوط به حوزه دامپزشكی اطلاع رسانی به نحو مطلوب انجام شود.
مدیركل دامپزشكی استان افزود: هر گوشتی كه مهر و لیبل دامپزشكی داشته باشد دوره پیش سرد صفر تا چهار درجه 24 تا 48 ساعت یخچال را تمام كرده است، تمام كشتارگاه های بهداشتی و صنعتی استان مجهز به این یخچال ها هستند.
رفیعی پور تاكید كرد: به هیچ وجه نباید گوشت گرم بلافاصله برای پختن آماده شود بلكه باید در دمای صفر تا چهار درجه به مدت 24 تا 48 ساعت یخچال ( كله پاچه، جگر، قلوه 48 ساعت) نگهداری و سپس طبخ شود.
وی در مورد درمان افرادی كه دچار بیماری تب كریمه كنگو می شوند، افزود: در صورتی كه علایم و نشانه های تب كریمه كنگو از جمله تب، درد عضلانی و خونریزی مشاهده شد باید فورا به بیمارستان منتقل شود و آغاز فوری درمان های ویروسی بسیار مهم است.
سایت ایرنا خراسان جنوبی www.irna.ir/skhorasan
كانال اطلاع رسانی : http://telegram.me/birjand
7557* 2047* خبرنگار- رقیه محمدی* انتشار دهنده- عباسقلی اشكورجیری
تاریخ انتشار: ۲۱ خرداد ۱۳۹۶ - ۱۸:۵۳
بیرجند - ایرنا - مدیركل دامپزشكی خراسان جنوبی گفت: ویروس تب كریمه كنگو از حدود 40 سال پیش در كشور شناسایی شد و 18 سال است كه به عنوان یك میهمان ناخوانده در 31 استان خود را نشان داده است.