همدان- ايرنا- مدير‌عامل انجمن ديابت استان همدان افزود: پنج درصد جمعيت شهري و 3.2 درصد جمعيت روستايي استان يك ميليون و هشتصد هزار نفري همدان به بيماري ديابت مبتلا هستند.

ناهيد كوثري روز دوشنبه در گفت و گو با ايرنا افزود: با توجه به افزايش جمعيت ديابتي‌ها، افزايش رشد ابتلا به اين بيماري در ايران به 9.2 درصد رسيده و نيمي از افراد از ديابت خود بي‌اطلاع هستند.
وي با بيان اينكه حمايت از افراد ديابتي در تحصيل، درمان و اشتغال‌زايي و تاسيس كلينيك مجزا و ويژه بيماران ديابتي از برنامه هاي انجمن ديابت استان همدان افزود: جذب نيروي متخصص غدد اطفال و بزرگسالان و كارشناس تغذيه در سطح استان و تاسيس كلينيك مجزا و ويژه بيماران ديابتي از درخواست‌هاي اعضاي اين انجمن است.
مدير‌عامل انجمن ديابت استان همدان گفت: انجمن ديابت همدان در فروردين 1396 با تاييد هيئت نظارت استانداري و مصوبه مجمع عمومي موسسان و با مشاركت پزشكان متخصص و كارشناسان مرتبط براي فعاليت در محدوده استان همدان تاسيس شد.
وي با بيان اينكه اهداف انجمن بر آموزش تكيه دارد افزود: آموزش تنها راه خروج از بن‌بست درمان‌هاي نامناسب ديابت و تحميل هزينه‌هاي هنگفت ناشي از آن است.
كوثري تصريح كرد: نخستين و مهمترين ويژگي آموزش ديابت، همگاني بودن با محوريت پيشگيري از ابتلا به ديابت است.
وي با اشاره به اهداف تاسيس انجمن ديابت، اين اهداف را شامل افزايش سطح اطلاعات عمومي و فرهنگ‌سازي تغذيه صحيح و تحرك و نشاط در زندگي، ارتقاي سطح آگاهي افراد مبتلا به انواع ديابت براي پيشگيري و كنترل عوارض ديابت و افزايش فعاليت‌هاي پژوهشي درباره ديابت عنوان كرد.
وي گفت: اهميت موضوع از اينجا آغاز مي‌شود كه مطالعات اخير حاكي از روند رو به رشد سريع ديابت است به طوري كه تا 15 سال آينده تعداد افراد مبتلا در سراسر جهان به بيش از 600 ميليون نفر خواهد رسيد.
مديرعامل انجمن ديابت استان همدان تصريح كرد: آمار نشان مي‌دهد كه در سالهاي آينده شاهد رشد تصاعدي هزينه‌هاي درماني ديابتي‌ها خواهيم بود، سالانه 11 درصد بودجه بهداشتي كشورها صرف هزينه مراقبت‌هاي درماني افراد ديابتي مي‌شود كه اين بودجه بيش از 2 برابر هزينه‌هاي درمان افراد غير ‌ديابتي است كه بخش اعظم اين هزينه‌ها صرف عوارض ناشي از ديابت مي‌شود.
كوثري يادآور شد، انجمن ديابت همدان با توجه به اين باور كه آموزش اساس درمان ديابت است رسالت خود مي‌داند كه به امور آموزشي و كمك به پيشگيري از ديابت افراد جامعه اقدام كند و خود ‌مراقبتي در مبتلايان به ديابت را ترويج دهد.
وي با اشاره به برنامه‌ها و ظرفيت‌هاي انجمن ديابت؛ برگزاري همايش‌هاي آموزش همگاني كنترل و پيشگيري از ديابت براي ساير اداره‌ها و مدارس در سطح استان و جامعه هدف، برگزاري جلسات آموزشي براي افراد ديابتي باهدف ارتقاي آگاهي و مهارت در كنترل ديابت، برگزاري همايش بزرگ روز جهاني ديابت با تبيين و ترويج فرهنگ سلامت عمومي و ارائه توصيه‌هاي ضروري، فعاليت‎هاي متنوع فرهنگي، ورزشي، تفريحي و آموزشي مرتبط با اهداف را ازجمله اقدامات انجام شده ذكر كرد.
ديابت يا بيماري قند يك اختلال سوخت و سازي در بدن است.
در اين بيماري توانايي توليد هورمون انسولين در بدن از بين مي‌رود و يا بدن در برابر انسولين مقاوم شده و بنابراين انسولين توليدي نمي‌تواند عملكرد طبيعي خود را انجام دهد.
نقش اصلي انسولين پايين آوردن قند خون توسط ساز و كارهاي مختلف است.
ديابت 2 نوع اصلي دارد، در ديابت نوع يك تخريب سلول‌هاي بتا در پانكراس منجر به نقص توليد انسولين مي‌شود و در نوع 2 مقاومت پيش رونده بدن به انسولين وجود دارد كه در نهايت اين عارضه نيز ممكن است به تخريب سلول‌هاي بتاي پانكراس و نقص كامل توليد انسولين منجر شود.
در ديابت نوع 2 مشخص است كه عوامل ژنتيكي، چاقي و كم‌تحركي نقش مهمي در ابتلاي فرد دارند.
7523/6993
خبرنگار: مرضيه بختياري**انتشار: اكبر بهاروند