تب مالت (بروسلوز) كه به بیماری هزارچهره معروف است، یك بیماری مشترك بین انسان و حیوان می باشد كه انسان در اغلب موارد با مصرف موادلبنی غیرپاستوریزه یا گوشت حیوانات آلوده به این میكروب، مبتلا به این بیماری می شود.
شیوع این بیماری عفونی، بیشتر در اردیبهشت ماه به علت زاد و ولد دام ها و افزایش شیردهی گاو، گوسفند و بز، رخ می دهد.
این بیماری به نام 'دیود بروس' پزشك اسكاتلندی، كاشف بیماری بروسلوز است و به علت مشاهده اولین مورد آن در جزیره مالت به بیماری تب مالت نامیده شده است.
دكتر مسعود مردانی روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا با اشاره به اینكه كره و پنیر محلی نیز یكی دیگر از عوامل بسیار مهم ابتلا به این بیماری هستند، افزود:علاوه بربستنی غیر پاستوریزه، خامه غیر پاستوریزه و كشك هایی كه قبل از استفاده حرارات كافی ندیده اند ، نقش بسیار مهمی در انتقال تب مالت دارند.
وی با اشاره به اینكه اگر شیر غیرپاستوریزه به اندازه كافی حرارت نبیند می تواند عامل انتقال بیماری تب مالت باشد به مردم توصیه كرد كه اگر تمایل به مصرف شیر غیرپاستوریزه دارند، آن را حدود 20 دقیقه بجوشانند و سپس مصرف كنند.
مردانی یكی دیگر از راه های انتقال بیماری را مصرف گوشت آلوده اعلام كرد و گفت: گوشت دام های آلوده می تواند منبعی برای انتقال بیماری باشند، پس باید از مصرف كباب نیم پخته اجتناب كرد.
استاد دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی به مردم توصیه كرد كه گوشت و فرآورده های آن را از مراكز معتبر تهیه و از ذبح غیراصولی دام خودداری كنند.
وی تصریح كرد:دام های آلوده علاوه بر انتقال عامل انتقال تب مالت، می توانند سبب انتقال تب كریمه-كنگو و شاربن ( سیاه زخم ) باشند.
مردانی مؤثرترین راه پیشگیری از تب مالت را استفاده از محصولات لبنی پاستوریزه اعلام كرد و از مردم خواست از محصولات لبنی پاستوریزه مصرف كنند تا دچار مشكلاتی در این زمینه نشوند.
وی با اشاره به اینكه با جوشیدن شیر عامل بیماری تب مالت از بین می رود، تاكید كرد كه ماست عامل انتقال بیماری تب مالت نیست، زیرا در تهیه ماست از شیر جوشانده استفاده می شود و به همین دلیل ماست عامل انتقال این بیماری نیست.
** شیوع بیماری در استان های غربی كشور
مردانی ادامه داد: هرچند این بیماری در اقصی نقاط ایران مشاهده می شود اما اخیرا در استان های غربی كشور از جمله همدان و آذربایجان غربی شیوع بیشتری یافته است.
وی، یكی از مهمترین علل افزایش بیماری در این مناطق را تزریق نكردن به موقع واكسن به دام های در معرض خطر اعلام كرد و گفت: در چند سال گذشته به خاطر محدودیت های سازمان دامپزشكی، واكسناسیون دام های در معرض خطر جدی گرفته نشده و واكسن به موقع به این حیوانات تزریق نشده است.
عضو كمیته كشوری بروسلوز (تب مالت) به مهمترین علائم این بیماری اشاره كرد و گفت: تب، لرز، عرق، سستی و ضعف، دردهای استخوانی و عضلانی و حتی عدم توانایی در راه رفتن از جمله علائم بیماری است.
وی این بیماری قابل درمان دانست و گفت: دوره درمان این بیماری 6 تا 8 هفته است كه با مصرف داروهای مناسب مانند آنتی بیوتیك ها و سپری شدن این دوره، اغلب بیماران مداوا می شوند.
استاد دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی تاكید كرد: برخی بیماران با بهبودی نسبی مصرف داروی خود را قطع می كنند كه این كار می تواند سبب عود بیماری شود.
وی با اشاره به اینكه این بیماری از انسان به انسان سرایت نمی كند، گفت: این بیماری در اغلب موارد عامل مرگ بیمار نمی شود اما در مواردی كه ارگان های حیاتی مانند مغز و قلب را درگیر كند می تواند به مرگ بیمار منجر شود.
رییس اداره مبارزه با بیماری های مشترك انسان و دام وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی نیز در گفت وگو با خبرنگار سلامت ایرنا گفت: تعداد موارد ابتلا به بیماری تب مالت طی سال های اخیر بیش از 30 درصد افزایش یافته و به حدود 20 هزار مورد در سال رسیده است.
محمدرضا شیرزادی افزود: در سال های اخیر به علل مختلف از جمله ضعف در واكسیناسیون دام ها و نیز گرایش مردم به مصرف لبنیات سنتی وغیر پاستوریزه سبب افزایش شیوع تب مالت در كشورشده است.
علمی ** 1201 **1440
خبرنگار: عبدالكریم جبارپور** انتشار: گلشن
تاریخ انتشار: ۲۳ خرداد ۱۳۹۶ - ۱۴:۳۵
تهران-ایرنا-عضوكمیته كشوری بروسلوزبا اشاره به اینكه مصرف بستنی های غیرپاستوریزه یكی ازمهمترین راه های ابتلای ایرانی ها به تب مالت است،گفت:مردم برای پیشگیری ازابتلا به بیماری هزار چهره ازخوردن مواد لبنی غیرپاستوریزه خودداری كنند.