به گزارش روز چهارشنبه گروه علمی ایرنا از پایگاه اینترنتی مدیكال نیوز تودی،چشم ها نیز مانند تمام ارگان های بدن برای فعالیت به جریان خون غنی از اكسیژن نیاز دارند. یكی از این بافت های حیاتی چشم شبكیه است كه در پشت چشم قرار دارد.
شبكیه نقش حیاتی در ارسال سیگنال های بینایی به مغز دارد و حاوی شریان ها و وریدهای كوچك و بزرگی است كه خون را به قلب می فرستند و از قلب می گیرند.این خون برای بینایی حیاتی است و انسداد رگ های خونی شبكیه نهایتا می تواند بر بینایی تاثیر گذارد و به نابینایی منجر شود.
***سكته چشمی چیست؟
در جریان یك سكته چشمی ، رگ های شبكیه یا شریان ها آنطور كه باید كار نمی كنند؛ این شریان ها به واسطه یك لخته خونی و یا باریك شدن رگ های خونی مسدود می شوند.
درست مانند سكته مغزی كه جریان خون به مغز كاهش می یابد یا قطع می شود، در هنگام سكته چشمی نیز شبكیه ها تامین خونی خود را از دست می دهند. در این هنگام خون و مایع در شبكیه نشت می یابند و باعث التهاب می شوند. در این زمان شبكیه و دید فرد هر دو به سرعت آسیب می بینند.
سكته های چشمی بسته به رگ خونی كه تحت تاثیر قرار می گیرد چند نوع مختلف دارند:
- انسداد ورید مركزی شبكیه (CRVO) كه در آن ورید اصلی شبكیه مسدود می شود
- انسداد شریان اصلی شبكیه (CRAO) كه در آن شریان مركزی شبكیه مسدود می شود
- انسداد ورید جانبی شبكیه (BRVO) كه در آن وریدهای كوچك شبكیه مسدود می شوند
- انسداد شریان جانبی شبكیه (BRAO) كه در آن شریان های كوچك شبكیه مسدود می شوند
*** افرادی كه در معرض خطر ابتلا به سكته چشمی قرار دارند
برخی افراد در قیاس با دیگران با خطر بیشتر ابتلا به سكته چشمی روبرو هستند. عوامل خطرساز سكته چشمی مشابه با سكته مغزی است.
افرادی كه سابقه خانوادگی ابتلا به وضعیت های زیر را دارند در معرض خطر بالاتر ابتلا به سكته چشمی قرار دارند:
- تصلب شرایین، یا تجمع پلاك در شریان ها
- فشار خون بالا
- كلسترول بالا
- سابقه حمله قلبی یا سكته مغزی
- درد قفسه سینه
- بیماری عروق كرونر قلب
- دیابت یا سابقه خانوادگی دیابت
- گلوكوم یا آب سیاه
طبق اعلام آكادمی چشم پزشكی آمریكا ، افرادی كه در دهه 60 سالگی خود به سر می برند به ویژه مردان با خطر بالاتر ابتلا به سكته چشمی قرار دارند.
***علائم سكته چشمی
سكته چشمی معمولا بدون درد است. یك تغییر ناگهانی در بینایی فرد یا كاهش بینایی در یك چشم اغلب اولین علامت یك سكته مغزی هستند.
كاهش بینایی یا بر كل چشم تاثیر می گذارد یا می تواند زیركانه تر از آن باشد. بطوریكه برخی افراد تنها از دست دادن دید محیطی را تجربه می كنند و یا دچار نقاط كور یا مگس پران می شوند.
تاری یا انحراف دید نیز از دیگر علائم ابتلا به سكته چشمی است. البته این تغییرات بینایی می تواند كاهش یابد و سپس در عرض چند ساعت یا چند روز بدتر شوند.
البته سكته مغزی كه بر جریان خون به مغز تاثیر می گذارد نیز می تواند باعث از دست دادن ناگهانی بینایی و یا تغییراتی در بینایی شود. به همین دلیل برای هر تغییرات ناگهانی در بینایی باید فورا به مركز فوریت های پزشكی مراجعه كرد.
***درمان
برای كمك به حداقل رساندن آسیب وارده به شبكیه باید سكته چشمی را فورا تحت درمان قرار داد. از جمله گزینه های درمانی سكته چشم می توان به استفاده از داروهایی كه لخته خونی را حل می كنند، رویه ای كه به دور كردن لخته خون از شبكیه كمك می كند و گشاد كردن شریان های شبكیه با یك گاز استنشاقی اشاره كرد.
از سوی دیگر ممكن است افراد به پیگیری طولانی مدت برای درمان بیماری قلبی یا مشكلات رگ خونی كه می تواند به سكته چشمی كمك كند نیاز داشته باشند.
***پیشگیری ازسكته چشمی
بررسی كلسترول یا فشار خون و نیز ورزش منظم به پیشگیری از ابتلا به سكته چشمی كمك می كند.
انجام آزمایش برای بیماری های قلبی بخش اصلی پیشگیری از یك سكته چشمی است. این آزمایش ها ممكن است شامل بررسی های منظم كلسترول و فشار خون و بررسی سایر عوامل خطرساز بیماری قلبی مانند سابقه خانوادگی، رژیم غذایی و شیوه زندگی باشد.
عوامل خطر ساز بیماری قلبی در خطر ابتلا به سكته چشم نقش دارد. یك مقاله در مجله Eye بیان می كند كه 64 درصد از افراد بعد از ابتلا به یك سكته چشمی دست كم یك عامل خطر ساز تشخیص داده نشده بیماری قلبی داشته اند. بزرگترین عامل برای این افراد كلسترول بالا بود.
بطور كلی برای سالم نگاه داشتن رگ های خونی و كمك به پیشگیری از سكته چشمی افراد باید :
- بطور منظم ورزش كرد بطوریكه بر اساس توصیه ها مردم باید دست كم هفته ای 2.5 ساعت ورزش كنند.
- یك رژیم غذایی سالم مملو از میوه، سبزیجات و غلات كامل و چربی های اشباع نشده مصرف كنند.
- از سیگار كشیدن پرهیز و یا سیگار كشیدن را ترك كنند.
- و بالاخره با همكاری یك پزشك سایر وضعیت های سلامتی مانند دیابت را كنترل كنند.
علمی**2038**1440
مترجم: درنا محمدیان** انتشار: گلشن
برای اطلاع از اخبار متنوع علمی و فناوری، با كانال علمی ایرنا در تلگرام همراه شوید:
irnaelm@
https://telegram.me
تاریخ انتشار: ۲۴ خرداد ۱۳۹۶ - ۰۷:۵۷
تهران-ایرنا-سكته چشم كه به انسداد عروق شبكیه نیزمعروف است، توسط یك لخته خونی یا باریك شدن رگ های خونی شبكیه ایجاد می شود؛ در این وضعیت جریان خون به شبكیه قطع واگر درمان نشود می تواند سبب از دست دادن بینایی شود.