تاریخ انتشار: ۲۵ خرداد ۱۳۹۶ - ۰۸:۲۴

تهران- ایرنا- استفاده از انرژی های تجدیدپذیر مانند باد چند سالی است كه مورد توجه كشورهای دنیا از جمله ایران قرار گرفته است و در برنامه ششم توسعه نیز به تولید پنج هزار مگاوات انرژی از منابع تجدیدپذیر تاكید شده است.

به گزارش روز پنجشنبه ایرنا، توسعه شهر نشینی و افزایش جمعیت موجب مصرف بیش از حد انرژی های فسیلی شده است كه ادامه این روند تغییر اقلیم و گرم شدن زمین را به همراه داشته و مشكلات زیادی را برای بشر ایجاد كرده است.
بعد از گذشت چندین دهه از انقلاب صنعتی، جهان در پی كاهش و حتی توقف استفاده از سوخت های فسیلی و جایگزینی آن با انرژی های تجدیدپذیر است.
بر این اساس، استفاده از انرژی های بادی، خورشیدی، زمین گرمایی و امواج دریا به عنوان انرژی های پاك و دوستدار محیط زیست در برنامه كشورها قرار گرفته و در برنامه ششم توسعه ایران نیز مقرر شده است كه پنج هزار مگاوات انرژی از انرژی های تجدید پذیر تولید شود.
نیروی باد یكی از این منایع تجدیدپذیر است. نیروی حاصل از انرژی باد به مدت سه هزار سال مورد استفاده قرار گرفته است.
تا اوایل قرن بیستم از انرژی باد برای پمپاژ آب با هدف چرخاندن پره های آسیاب برای آرد كردن غلات استفاده می شد، اما به مرور و با افزایش جمعیت سوخت های فسیلی جایگزین این انرژی پاك شد؛ هر چند از اواخر دهه 1990 این روند تغییر كرد و انرژی باد دوباره به عنوان منبعی پایدار و دوستدار محیط زیست مورد توجه قرار گرفت، به طوری كه اكنون بیش از 80 كشور برای تولید برق از انرژی باد استفاده می كنند.
با توجه به اهمیت موضوع، 15 ژوئن مقارن با 25 خرداد روز جهانی باد نامگذاری شد، ماجرای توجه و اهمیت به اختصاص روزی به نام باد جسته و گریخته از سال 2007 آغاز شد اما نامگذاری آن به‌ صورت رسمی در سال 2012 اتفاق افتاد.
كیومرث كلانتری مدیر كل دفتر آموزش سازمان حفاظت محیط زیست در یادداشتی در پرتال سازمان حفاظت محیط زیست نوشت: روز جهانی باد در واقع یك اقدام هماهنگ از سوی ' انجمن انرژی بادی اروپا' (EWEA) و' شورای جهانی انرژی باد' (GWEC ) برای آگاهی رسانی نسبت به نقش و اهمیت باد در اكوسیستم ‌های مختلف و تغییرات آب و هوایی و منبعی پایان ناپذیر در تولید انرژی پاك و رایگان است كه شناخت و استفاده خردمندانه از این نیروی شگرف طبیعی، می‌ تواند چهره‌ كنونی جهان را دگرگون كند.
انجمن انرژی بادی اروپا صدای صنعت باد است و با بیش از 450 عضو فعال در بیش از 50 كشور، به ترویج بهره برداری از انرژی باد در اروپا و سراسر جهان می پردازد و به تجزیه و تحلیل، تدوین و سیاستگذاری برای صنعت باد در مورد مسائل كلیدی و استراتژیك، همكاری با صنعت و موسسات پژوهشی در تعدادی از پروژه های تحقیقاتی توسعه‌ بازار و فن آوری، تولید انواع زیادی از ابزار اطلاعات و مدیریت كمپین ‌هایی با هدف بالا بردن سطح آگاهی در مورد مزایای باد و افزایش پذیرش اجتماعی و دسترسی آسان به اطلاعات معتبر مشغول است.
شورای جهانی انرژی باد نیز یك سازمان مبتنی بر عضو است كه اعضای آن متشكل از بیش از 1500 شركت، سازمان و موسسه در بیش از 80 كشور، از جمله تولید كنندگان، توسعه دهندگان، تامین كنندگان، موسسات تحقیقاتی ملی باد، انجمن انرژی ‌های تجدید پذیر، ارائه دهندگان خدمات برق، امور مالی، شركت‌ های بیمه و شركت‌ های حقوقی است.
ماموریت آنها این است كه از طریق تعامل با سیاستگذاران ملی و بین المللی و كار با انجمن‌های صنعتی برای كمك به ایجاد و رونق بازارهای نوین برای انرژی باد مانند( UNFCCC)، آژانس بین المللی انرژی، موسسات مالی بین المللی، اطمینان حاصل كنند از اینكه نیروی باد، خود را به عنوان پاسخ به چالش‌ های انرژی امروز، ارائه مزایای محیط زیستی و اقتصادی، مطرح و كاملا توجیه كرده است.
كشف بیش از پیش قدرت انرژی باد، می تواند سیستم های تولید انرژی را تغییر و به واسطه آن، اقتصاد جهان را رشد داده و هزاران شغل ایجاد كند.
در بیش از 80 كشور در سراسر جهان، برای تولید انرژی به ویژه برق، از این منبع پاك و تجدید پذیر و مقرون به صرفه در مزارع باد استفاده و برای هزاران نفر اشتغال ایجاد می شود.
امروزه بهره برداری از قدرت باد كه یكی از منابع طبیعی پایدار است، در دنیا روز به روز در حال افزایش بوده و با این راهكار مناسب، هزینه‌ های استفاده از آن و میزان تخریب محیط زیست و منابع زیستی، در حال كاهش است چرا كه تولید برق توسط انرژی باد، بسیار ارزانتر از استفاده از سوخت‌های فسیلی بوده و از تولید دی اكسید كربن جلوگیری می‌كند و در پاكیزه كردن هوا سودمند است.
در ایران نیز لازم است در حوزه های مختلف سیاستگذاری ‌و تصمیم سازی‌ها تجدیدنظر شود و برای رفع موانع و مشكلات حاكم بر تولید انرژی و برق، معماری و شهرسازی، ساختمان سازی، آمایش سرزمین در مكان یابی اجرای پروژه های صنعتی و كشاورزی، چاره اندیشی كنیم و به سمت كاستن بهره برداری از نیروگاه‌ هایی با سوخت ‌های فسیلی، آلوده ‌كننده و گران، تغییر مبلمان شهری در ساختمان سازی با جهت یابی و ارتفاع مناسب، مكان یابی ساخت كارخانه‌ها با در نظر داشتن جهت وزش باد نسبت به كاركرد آنها و نكات مهمی مانند آنچه گفته شد، حركت كنیم؛ با توجه به شرایط مناسب اقلیمی كشور و ظرفیت‌ های بادی آن، باید از این انرژی پاك، تجدید پذیر و ارزان خردمندانه بهره گیریم و بدانیم كه اگرچه ممكن است عملی كردن موارد پیش گفته، هزینه بر باشد اما سود حاصل از آن، در كوتاه مدت هزینه ها را جبران كرده و ارزش افزوده فراوان خواهد داشت.
علمی 9014**
خبرنگار : كیمیا عبدالله پور* انتشار: زهره محتشمی پور
برای اطلاع از اخبار متنوع علمی و فناوری، با كانال علمی ایرنا در تلگرام همراه شوید:
irnaelm@
https://telegram.me