به گزارش ايرنا، خالد جعفري روز پنجشنبه در آيين احداث واحد پرورش و تكثير اسب اصيل كرد در روستاي سراب قاميش سنندج افزود: نژاد اسب كُرد به دليل داشتن برخي خصوصيات بارز از جمله، داراي قد متوسط 150تا 140 سانتي متر، بدن كوتاه و در مجموع عضلاني با زير بند محكم، بسيار باهوش، مطيع، صبور و مقاوم به مسافت هاي طولاني، پر نفس و پر خون بودن، قوي بودن اعضاء دست و پا و بهترين نژاد اسب در سطح دنيا براي مسابقات چوگان به شمار مي آيد.
وي با اشاره به اينكه بر اساس آمارگيري سال 95 تعداد يك هزار و 189سر اسب در استان وجود دارد گفت: در سال هاي گذشته جمعيت نژاد اسب كُرد به دليل پايين بودن توان مالي پرورش دهندگان اسب، پائين آمده است.
** پروانه هشت واحد تكثير اسب كُردي در كردستان صادر شده است
معاون بهبود توليدات دامي سازمان جهاد كشاورزي كردستان با اشاره به فعاليتهاي معاونت بهبود توليدات دامي استان در راستاي پرورش، حفظ و حراست اسب اصيل كُرد افزود: هم اكنون هشت پروانه بهره برداري تكثير و پرورش صنعتي اسب اصيل كُرد در شهرستان هاي قروه، بيجار، سقز و سنندج صادر شده و اعطاي يك پروانه بهره برداري ايستگاه كشش اين نژاد از ديگر اقدامات انجام شده در اين راستا است.
به گفته خالدي، با همكاري دانشگاه كردستان براي تهيه طرح هاي تحقيقاتي تعيين ژنوتيپ اسب اصيل كُرد از تعداد 605 سر از اسب هاي استان و استان هاي همجوار در طي سه مرحله خونگيري شده است تا براي توجيه احداث واحدهاي صنعتي و نيمه صنعتي تكثير و پرورش اسب مورد استفاده قرار گيرد.
وي افزود: همچنين مقدمه تشكيل تعاوني اسبداران در شهرستان هاي بيجار و قروه، تشكيل كميته فني متشكل از پيشكسوتان پرورش دهنده اسب استان، نماينده دانشگاه كردستان، نماينده معاونت بهبود توليدات دامي جهاد كشاورزي از ديگر اقدامات در دست اجرا براي حفظ نژاد اسب كُردي است.
وي گفت: همكاري در برگزاري مسابقات زيبايي و استقامت فوق سنگين كشوري در مسافت هاي 60 و 90، 120 و140 كيلومتر در سال هاي گذشته و برگزاري مسابقه زيبايي اسب كُرد و طرح تحقيقاتي تعيين ژنوميك و تشكيل پايه هاي ژنتيكي اسب كُرد با شركت مشاور ساينا گستر البرز نيز انجام شده است.
معاون بهبود توليدات دامي سازمان جهاد كشاورزي با اشاره به احداث واحد پرورش و تكثير اسب اصيل كُرد در روستاي سراب قاميش سنندج گفت: اين واحد بنام بختيار صادق وزيري در راستاي تكثير و پرورش اسب اصيل كرد با ظرفيت اسمي 20 سر در زميني به مساحت 800 متر مربع با 520 متر مربع زير بناد با 10 سر اسب موجود افتتاح مي شود.
وي اضافه كرد: اين واحد با سرمايه گذاري هشت ميليارد ريالي، زمينه اشتغال مستقيم چهار نفر را فراهم كرده است.
همزمان با هفته جهاد كشاورزي يك هزار 283 طرح و پروژه بخش كشاورزي در مناطق مختلف استان با اعتبار بيش از 792 ميليارد ريال به بهره برداري مي رسد.
اين تعداد طرح در مجموع براي 317 نفر شغل ايجاد كرده و اشتغال بيش از يك هزار و 631 نفر را تثبيت مي كند و در زمينه هاي بهبود توليدات گياهي و دامي، منابع طبيعي و آبخيزداري، صنايع كشاورزي، آب و خاك و فني مهندسي و تعاون روستايي هستند.
استان كردستان يك ميليون و 120هزار هكتار زمين زراعي دارد كه سالانه نزديك به سه ميليون تُن انواع محصولات زراعي، باغي و دامي در استان توليد مي شود.
بيش از 120 هزار بهره بردار در بخش هاي مختلف كشاورزي در استان كردستان مشغول به فعاليت هستند.
3034/6108
**خبرنگار: حسن حسين زاده /**انتشار دهنده: اميد بهمني
تاریخ انتشار: ۲۵ خرداد ۱۳۹۶ - ۱۴:۱۳
سنندج- ايرنا- معاون بهبود توليدات دامي سازمان جهاد كشاورزي كردستان گفت: اسب كُرد از گذشته نماد فرهنگي تاريخي مردم كُرد و داشتن آن همواره مايه فخر و مباهات خانواده ها بوده است.